lördag 12 maj 2012

Lite tankar inför sommarfisket

Trots ett för årstiden kylslaget väder så börjar ändå våren och sommaren sakta men säkert göra sig påmind. Nu har det mesta av snön försvunnit och islossningen pågår för fullt i våra rinnande vattendrag och ute på sjöarna börjar isarna ha gjort sitt för denna gång. Detta är för oss sportfiskare en period man både njuter av och samtidigt vill få undanstökad så snabbt som möjligt så man kan börja fiska på allvar i öppet vatten.

Förra året var det annorlunda då jag redan den 10 maj var ute i en sjö och fiskade gädda, våren var då ovanligt tidig medan den i år istället är något sen. Att isarna trots den kalla våren snart gjort sitt kan man nog till stor del tacka den sena vintern vilket fick isarna att bli både tunnare och av sämre kvalité än brukligt.

Som vanligt denna tid på året brukar jag försöka kanalisera mina tankar och försöka strukturera upp något som kan liknas vid en planering över mitt fiske i öppet vatten. Första frågan som dyker upp är vilka arter jag känner mig mest sugen att fiska efter. Den andra frågan blir då var och när passar det bäst att fiska efter dem. Slutligen kan man fundera över vilka metoder som lockar en mest samt kan passa bäst till ändamålet.

Intressanta arter för sommaren

Som nummer ett kommer gös, abborre och gädda. I vilken ordning de hamnar kan jag i nuläget inte riktigt säga för det känns som att jag vill ge alla tre en likvärdig chans. Sedan får man se hur det går och utifrån detta ta ställning över hur mycket tid varje art är värd.

På andra plats kommer en rad laxfiskar där jag gärna hade sett en resa till fjällvärlden. Vet att det finns en del funderingar kring detta från några av mina vänner så inte omöjligt att det blir åtminstone en fjälltripp under sommaren.

På tredje plats kommer mina tidigare så kära vitfiskar av släktet karpfiskar. Under nästa vecka hoppas jag göra mitt årliga metpass där huvudsyftet blir att skaffa agnfisk av större storlek. Utöver detta så finns vissa funderingar på något enstaka seriösare försök att locka upp någon braxen eller mört av bättre storlek.

1410g-46cm (11) k

När man kommit de stora abborrarna på spåren är det härligt att befinna sig ute på sjön. Som jag påtalat tidigare så skulle min drömfisk för tillfället vara en riktig storabborre och då gärna helst från mitt lilla hemmavatten.

Var och när skall jag fiska?

Gäddfisket brukar normalt komma igång tidigast för att sedan följas av abborre och gös så det troliga är att jag kommer fiska i den ordningen. Att hitta lämpliga vatten att fiska i är både lätt och svårt skulle jag vilja säga. Bra fiskevatten finns det gott om, frågan är bara vad man vill med sitt fiske. Vill man få så mycket fisk som möjligt eller bara inrikta sig på de riktigt stora och strunta i mängden? Duger ett vatten där man vet att det är svårt att plocka den där drömfisken som man vet finns i ett annat vatten? För mig är det inte självklara frågor, hade det varit det så hade jag kunnat åka runt hela Norrland och trängas med andra på de redan kända storfiskearenorna eller tillbringat all min fisketid vid några av mina gäddrika åar och tjärnar och dragit massvis med gäddor i mindre format.

Mitt upplägg kommer att bestå till den allra största delen av inriktat fiske efter de stora fiskarna i de vatten jag fiskar i. Jag kommer att välja några vatten där jag vet att jag har en god chans att höja mina rekord i men även vatten där jag vet att det kan vara i stort sett omöjligt men där drivkraften i stället blir att just försöka göra det omöjliga möjligt, d.v.s. att ta en större fisk än någon annan trott varit möjligt.

Sedan gillar jag även att testa nya vatten vilket tillför en speciell mystik och spänning. Sist men inte minst så vill jag även få njuta av naturen och komma den nära och det gör man lättast genom att fiska långt från hus och vägar i någon avlägsen tjärn eller å där fisketrycket är lika lågt som stjärnorna är många. Så med andra ord kommer jag bjuda på fiskerapporter från såväl större sjöar, älvar, åar, bäckar och mindre sjöar och tjärnar.

Många olika fiskemetoder lockar

När vi kommer till vilka fiskemetoder jag tänker testa under sommaren så kan det i år bli ovanligt många. När det gäller fisket från båt så lär det bli rätt växlande bestående av spinn, trolling, flötestrolling, vertikal och fireball. Från land hoppas jag att förutom haspelutrustningen även få lufta flugspöet samt metspöet några gånger. Som jag nämnt tidigare så finns en längtan att i framtiden just få utveckla mitt flugfiske samt att flytta fokus till lite andra arter.

I år känner jag mig sugen att i några av mina fiskevatten fortsätta testa mig fram vad det gäller metoder/ beten och se vad som fungerar bäst under rådande förhållanden samt även se om man hittar något som faller de riktigt stora gösarna, gäddorna eller abborrarna i smaken. Genom att just testa och prova sig fram lär man sig mycket mera än att bara köra på i samma spår plus att känslan när man väl lyckas ta någon riktig stor fisk då man ”tänkt till” är svårslagen.

6800 g - 84 cm (k)

Att det fanns en och annan storgös i Norrbotten visste vi redan men att kunna ta en hel svit gösar mellan 5-7 kilo var smått overkligt. Utan tvekan en av förra årets höjdpunkter, blir spännande att se vad 2012 har att bjuda på…

Nu i dagarna skall jag börja fixa och dona med fiskegrejorna, båt m.m. så man förhoppningsvis är med då fisket drar i gång på allvar. Tyvärr är fiskesäsongen i öppet vatten nog så kort här uppe men när den väl infinner sig så skulle jag aldrig byta bort den mot något annat. Mängder av spännande fiskevatten med tämligen lågt fisketryck kombinerat med en underbar natur, omgivning och en lysande midnattsol gör Norrbotten till en härlig plats att bo under sommaren.

Hoppas på en bra fiskesommar och att jag skall kunna bjuda på en och annan spännande rapport och lite annat smått och gott här på bloggen under den tid vi har framför oss.

skitfiske på er alla…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar