torsdag 21 februari 2013

Vilken typ av sportfiskare är du? (Del 3 av 5)

DEL 3 – Olika typer av sportfiskare

Hur kommer det sig att vi sportfiskare ofta specialiserar oss inom vissa områden och ibland till den grad att man nästan föraktar allt annat fiske?

I grunden hittar man nog främst svaret till stor del i ens egen uppväxt och hur man en gång började med sitt fiskande. Vilka intryck och förebilder man sedan skaffade sig under resans gång har säkert också en betydelse. Men ibland funderar jag om svaret finns längre bort än så.

Jag tänker då på att vår personlighet i själva verket styr mer än vad vi tror. Är du lite orolig och har svårt att sitta still så kanske inte mete är något för dig. I stället finner man nog större tillfredställelse i spinnfisket. Är du en tävlingsmänniska som gillar att tävla i allt så ökar säkert chansen att börja med någon typ av tävlingsfiske.

Själv betraktar jag mig själv som lite av en allroundfiskare med drivkraft att med tiden lära mig behärska de mesta inom sportfisket vilket lett till att jag rört mig i de flesta fiskekretsar. Utifrån detta ska jag gå igen några olika fisketyper och skriva lite om hur de brukar uppträda samt lite vad kan tänkas om dess bakgrund.

Detta sker helt utifrån mina erfarenheter och bör därför inte tas på så stort allvar utan istället med glimten i ögat.

Flugfiskaren

Det är inte bara harren, öringen eller rödingen som kan vara selektiv i sitt urval utan även i hög grad flugfiskaren. Genom åren har jag träffat på mer än en flugfiskare som på ett föraktfullt sätt sett ned på allt annat fiske än just fiske med fluga och flugspö. Sådant får mig att se rött för i min värld är alla sportfiskemetoder och fiskar precis lika mycket värda. Som tur är så finns det även gott om flugfiskare med samma tankesätt som mig men i sanningens namn så har jag sällan träffat på vare sig en metare, pimpelfiskare eller någon annan inbiten specialist på ett specifikt område med samma inställning som vad vissa flugfiskare har.

Kanske finns förklaringen i att dessa fiskare är så stolta att vara flugfiskare så att stoltheten ibland övergår i att se ner på andra fiskare. Ett ytterligare bevis på stoltheten inom denna skara är hur vanligt det är med bilder där fiskaren poserar tillsammans med en fin fisk samt sitt flugspö, man vill till varje fall visa att den är fångad på flugspö. Personligen ser jag inget fel i denna stolthet bara den inte går ut över synen på sportfisket i allmänhet (att alla fiskar är lika värda och att alla sportfiske metoder lika accepterade).

Antagligen finns även en kulturell aspekt i det hela från den tiden då flugfiske var den ädlaste konsten av fiske som skulle utövas av personer av den högre samhällsklassen. Tack och lov har tiderna förändras och vi har börjat inse att detta gamla brittiska synsätt är förlegat och att dörren står öppna för alla sportfiskare oavsett plånbokens tjocklek. Tyvärr är detta snobberi inte helt försvunnet ännu och lär så inte vara heller så länge det finns människor med för mycket pengar som är beredd att betala det som krävs för att fiska på de bästa platserna.

Flugfiskaren är i mina ögon många gånger väldigt pålästa och drivna i sitt fiske. Naturen och miljön ligger ofta varmt om hjärtat likaså respekten att behandla fisken på bästa möjliga sätt utan att skada den.

Kaitumälven 1996-Trippelfångst

Trippelfångst från Kaitumälven bestående av sik, öring och harr. På bilden framgår tydligt vilken fiskemetod det är fråga om.

Hade en spinnfiskare tagit en fin fisk så hade det varit troligare att det aktuella betet skulle fastna på bild tillsammans med fisken istället för själva spöet.

Vem har inte sett bilder på stora laxar med en maffig trollingbåt i bakgrunden. Man skall naturligtvis inte stämpla en viss grupp sportfiskare till att göra si eller så men det går ändå inte att komma ifrån att det finns vissa skillnader. Något som enligt mig bara gör sportfisket än mer intressant.

Eftersom många flugfiskare är just endast flugfiskare så finner man en stark gemenskap i den gruppen. De som hållit på ett tag med flugfiske specialiserar sig inte sällan på en enda art som man lägger all tid på. Ofta är det fråga om väldigt mycket tid man lägger ner och just flugfiskare är många gånger oerhört hängivna och tålmodiga i sitt fiske.

Metaren

Här finner jag faktiskt flera gemensamma nämnare med flugfiskaren fast det i själva verket känns som att de är ljusår emellan dessa fiskare. Likheterna i fråga är bland annat den hängivenhet man visar för sitt fiske.

Respekt för naturen och vikten att behandla fisken skonsamt innan återutsättning är andra likheter. Mete är ett avkopplande fiske i grunden men kan även bli stressigt då fisken är på hugget. Är man målinriktad och fokuserad i sin läggning och inte gillar att sitta i båt så är mete ett utmärkt alternativ. Mete är också ett fiskesätt som lämpar sig väl då man siktar på de största exemplaren av varje art så därför hittar man många duktiga specimenfiskare som i grunden är hängivna metare.

Egentligen kan man dela in metaren i tre kategorier, först novisen som fiskar med enkla grejor från någon brygga eller båt och så den inbitne som med gedigen kunskap och avancerad utrustning söker sig till ogästvänliga och hemliga vatten i jakten på stor fisk. Den sistnämnde är tävlingsfiskaren som åker runt land och rike för att tävla.

Pimpelräven

Även här hittar man flera sorters, dels den hängivne och passionerade som struntar i kyla och nederbörd om chansen finns till gott fiske. Sedan har vi soldyrkaren som älskar att sitta på isen när vårsolen börjar värma.

Dessa hittar man gärna liggande på ett liggunderlag eller i sittandes i en skön stol men fokus på solen istället för hålet i isen. En tredje kategori som även passar in i den hängivna skaran av pimpelfiskare är tävlingsfiskarna som är ett sällskap för sig. De reser runt helg efter helg på olika tävlingar runt om i landet. Dessa fiskare är oftast med i någon klubb och vissa av dessa är riktiga tävlingsmänniskor medan andra ser det mest som en socialt trevlig grej och ett sätt att komma ut i naturen.

Genom åren har jag träffat flera pimpelfiskare som just bara är pimpelfiskare och knappt fiskar under hela sommaren. Märkligt kan jag tycka, helt naturligt för andra.

Spinnfiskaren

Om flugfiskare kan beskrivas som stark i sin grupptillhörighet så kan man nog i vissa fall hävda det motsatta om spinnfiskaren, dock inte i alla kretsar. Här finner vi största skaran av sportfiskare som består av både hängivna, drivna fiskare liksom semesterfiskare och nybörjare. Spinnfisket kännetecknas av lite mer fart och fläkt än övriga metoder och det tycks attrahera många unga fiskare.

Ett exempel är alla de som fastnat för jerkfisket som blivit lite av en trend för det unga gardet av sportfiskare. Men spinnfanatiker kan man lika gärna hitta längst våra laxälvar, kuster eller vid alla de inplanterade vatten med laxfisk som finns runt om i vårt land. Min känsla är att spinnfisket nu under flera års tid varit på uppgång i vårt land och det är till stor del beroende på att utvecklingen men nya metoder och beten stadigt går framåt.

Trolling entusiasten

Trollingfisket är stort och utbrett och otaliga är alla de trollingteam som finns runt om i vårt land. De åker gärna runt och deltar i tävlingar med deras påkostade fiskebåtar. Framförallt är detta fiske som mest utbrett kring våra största sjöar och hav vilket inte är så konstigt då trollingfisket allt som oftast är det klart effektivaste sättet att fiska på.

Här finner man likheter med flugfiskarna så till vida att dessa trollingentusiaster ofta är väldigt inbitna i sitt fiske och rätt ointresserade av andra metoder. Givetvis finns undantag men hängivenheten här känns i många fall riktigt stor och kan flugfiskarna beskrivas som stark i sin grupptillhörighet så kanske trollingfantasterna är på minst samma nivå. Men trollingfiskare behöver inte alltid åka omkring i dyra ekipage och fiska med tio spön utan trollingfiske kan även bedrivas från små båtar i mindre vatten.

Det finns många duktiga fiskare som fiskar på detta sätt och speciellt då inriktat efter en viss art och ofta på stor fisk. Likaså de som åker ut en fin kväll på sjön och ror runt med sin eka med ett eller två spön i handen. Tyvärr så ser man tragiskt nog i vissa fall att fångsten inte behandlas på bästa sätt där laxfiskarna över minimum mått tas uteslutande ombord medan bifångster som exempelvis gäddor bonkas.

Havsfiskaren

Havsfiske är för mig en helt okänd värld och främmande men ändå rätt lockande. Skulle tänka mig att de havsfiskefanatiker vi har i vårt land söker efter spänning, gillar utmaningar och är inte rädd för att resa långt.

Drivet efter stor fisk med tuffa fighter spelar nog även in. Sjökunnighet, båtvana och förmåga att tåla blåst och hårt väder utan att bli sjösjuk är nog också en fördel. Där får jag nog problem skulle jag tro.

Jiggfiskaren

Fisket med jigg är populärare än någonsin och det beror först och främst på dess effektivitet och flexibilitet. Lägg där till det växande utbudet av special spön, gummibeten och jiggar samt nya spännande fiskemetoder som Vertikaljigging och Dropshot.

Den typiske jiggfantasten skulle jag tänka mig är en fiskare som har provat på de flesta sportfiskemetoderna och inte är rädd för att prova på nya fiskesätt som kanske är ännu effektivare. Jiggfiske med lätt utrustning är lite av spinnfiskets finlir och blir på detta sätt lite en motpol till exempelvis fisket med jerkbait. Men fiskar du med stora jiggar med tunga huvuden så blir det något helt annat.

Ett mångsidigare bete och fiskesätt hittar man knappast inom spinnfisket. Egentligen tycker jag att jiggfiske är ett eget fiskesätt för sig och därför har jag valt att ge jiggfiskaren en egen rubrik. Att kalla vertikaljigging för spinnfiske blir ju inte heller rättvist. Jiggfiskarna är sålunda en bred skara som täcker in alla våra rovfiskar. Så här kan man hitta allt ifrån hängivna abborrfanatiker till drivna havsfiskare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar