fredag 22 februari 2013

Vilken typ av sportfiskare är du? (Del 4 av 5)

DEL 4 - Övriga fiskare

Idag tittar vi på på andra grupper av sportfiskare som t.ex. den klassiska semesterfiskaren, specimenfiskaren, specialisten och den översociale “bassängfiskaren”. I sportfiskets värld har alla sin plats, det gäller bara att hitta den.

Semesterfiskaren eller novisen

Den typiska semesterfiskaren är lätt att känna igen på många sätt och vis. De fiskar ofta utan vare sig mål eller mening utan bara tagit tillfälle iakt eller blivit ”lurad” av någon kompis att komma med ut. Speciellt vanliga är dessa fiskare under sommarens fina och varma kvällar där av namnet semesterfiskare. Dessa fiskare kännetecknas av att de ofta dyker upp på lättillgängliga platser, bär med sig lätt utrustning som spö, rulle och en liten draglåda. Ett signum för denna grupp är dess klädsel som ofta kan ses som tämligen opraktiskt i dessa sammanhang. Ett ytterligare kännetecken kan vara ett evigt svärande och fäktande mot diverse flygfän som knott, mygg och annat.

Semesterfiskaren står ofta parkerad på en och samma plats, nappar det inte då ger man upp istället för att byta plats. En annan variant är att de gör några få kast på en plats för att sedan snabbt förflytta sig. Efter att man hafsat igenom flertalet platser med ett och samma drag drar man slutsatsen att det inte finns någon fisk och man ger då istället upp. Fisket ersätts ofta med andra aktiviteter som korvgrillning eller stenkastning. Att uppträda försiktigt och visa respekt för djuren och naturen är ibland en brist och inte sällan lämnar man skräp efter sig. Höga ljud och förtäring av alkohol kan i vissa fall förekomma.

Bassängfiskaren

Ni får ursäkta mitt val av namn som jag vet kan låta nedlåtande i mångas öron men jag kan ändå inte låta bli att använda mig av det. Bassängfiskaren är en typ av fiskare som i princip bara fiskar i inplanterade vatten eller put and take vatten som de populärt kallas. Det är alltså frågan om vatten där man sätter in olika typer av laxfiskar. Ofta är det små vatten men ibland även större vatten där man får hyra båt. Sjöarna och tjärnarna ligger ofta ute i skogen med naturskön omgivning, så det är sällan frågan om några ”bassänger”.

Här hittar vi fiskare i alla åldrar men mestadels äldre människor och inte sällan i par eller i större sällskap. Man bor i husvagn eller hyr stugor om det finns. Alternativet är att fiska över dagen vilket många väljer att göra. Här har fångsten i regel en central betydelse så till vida att man tar upp det man får ta upp, vilket egentligen är en självklarhet då man betalar fiskekort och fiskar efter utsatta fiskar. Här finner man ofta människor som är lite lata och bekväma i grunden eller de som lider av något fysiskt handikapp.

Många sociala och i vissa fall översociala människor hittar här sin plats och får här ett utmärkt utrymme att surra och träffa nya människor. På kvällarna efter avslutat fiske så är det inte ovanligt att alkoholhalten är hög ute i stugorna eller husvagnarna vilket jag fått bevittna mer än en gång. Här hittar man således en gemytlig plats att kombinera sin hobby med nöje vilket inte behöver vara helt fel.

Specialisten

Det är inte alls ovanligt att en fiskare lägger ned all sin tid på att fiska efter en endaste art. Dessa fiskare är allt som oftast riktiga fiskefanatiker som med stor kunskap och hängivenhet ger sig ut i jakten efter den perfekta fisken. Typiska fiskarter som lockar till sig den här typen av fiskare kan vara fiskar som karp, lax, gädda och gös.

Min erfarenhet är att dessa människor i regel är breda i sitt fiskekunnande med en bakgrund inom flertalet andra metoder och arter. Det finns även de som i flera år fiskat stenhårt efter en och samma art men sedan byter till en annan art. Anledningen till detta kan lika väl vara en slump som en medveten handling då man söker efter nya utmaningar och mål.

Specimenfiskaren

Här finner man en grupp av målinriktade fiskare som kräver något speciellt för att få ut det där lilla extra av sin hobby, nämligen jakten på de stora fiskarna. För den som vill bli en bra och skicklig specimenfiskare krävs det en hel del. Saker som kännetecknar dessa fiskare är bra tålamod, uthållig, kunnighet samt förmåga att behärska flertalet fiskemetoder. Noggranna förberedelser och planeringar innan fisketuren är en annan viktig detalj man inte får glömma bort. Tillgång på tid en annan. Ett framgångsrikt specimenfiske kräver många gånger massor av tid, speciellt då man fiskar i nya och okända vatten.

Fast man har en gemensam nämnare i gruppen att fånga så stora fiskar som möjligt inom varje art så finns det olika typer av specimenfiskare. En kategori är de som är med i någon fiskeklubb och tävlar i de olika specimentävlingarna som finns. Dessa fiskare är inte rädd för att resa kors och tvärs över landet till de vatten de anser sig ha störst chans att fånga sin drömfisk i. Många av dessa anmäler sina storfiskar till storfiskeregistreringen och samlar på det sättet så många fiskar som möjligt av varje art över den satta storfiskvikten.

TNP Pulkor (2)

Det känns nästan oundvikligt att med tiden inte samla på sig för mycket fiskeprylar. Samtidigt är detta “samlande” ett kvitto att man vill få ut så mycket som möjligt av sin hobby.

Denna bild är tagen efter ett riktat ismetepass efter gädda under våren 2011. Att man aldrig kan ha med sig för mycket prylar ut på fisketuren är ett uttryck som passar oss fiskenördar mycket väl.

Det finns också riktiga artjägare som drivs av att försöka storfiskeregistrera så många arter som möjligt. Andra specimenfiskare kanske nöjer sig med att fiska i sina ”egna” hemmavatten och hittar här sin utmaning i att försöka fånga de största individerna i just det vattnet. Något som ofta kännetecknar en specimenfiskare är driften att söka efter nya vatten. Bara vetskapen om att det kan simma ännu större fiskar än de man fått i ett vatten kan göra en extra taggad. En specimenfiskare är således ingen vanlig ”Svensson” fiskare utan en som hela tiden tänker och andas fiske.

Tävlingsfiskaren

Här hittar man tävlingsmänniskan som kan kombinera sin hobby med tävling vilket inte är fel. Eftersom dessa entusiaster allt som oftast är med i någon klubb så finns här även en laganda där man tävlar för laget och inte bara för sig själv. Men många tycker nog att den trevliga och gemytliga gemenskap man finner fiskare emellan är nog så viktig som själva tävlingsresultatet. Tävlingsfiskare finner man i nästan alla typer av fiskekretsar men populärast är nog ändå trolling, mete och pimpeltävlingarna som finns runt om i landet. Flertalet av tävlingsfiskarna är just bara tävlingsfiskare och fiskar sällan annars än när det är tävling. Dessa kräver liksom den inbitne specimenfiskare ett tydligt mål för att göra fisket meningsfullt annars får det liksom vara.

Djupträsknappet

Förväntningarna är höga inför starten av 2009 års upplaga av Djupträsknappet. Fastän jag inte riktigt fastnat för tävlingsfisket ännu så tycker jag att det är en speciell atmosfär inför, under och efter en fisketävling.

Där av kan jag mycket väl förstå de som lockas till dessa fiskearenor.

Angående det sistnämnda i att en del sportfiskare behöver ett specifikt mål för att ens tänka tanken på att fiska så vet jag att det finns de som tycker detta är lite provocerande. De menar att vi glömmer bort vad fisket går ut på i grunden nämligen saker som att få en chans att komma ut i naturen, koppla av och umgås och träffa vänner.

Själv tycker jag att detta är rätt häftigt, att vi sportfiskare kan vara så olika trots att vi bedriver samma hobby. Tanken att vi alla sportfiskare skulle tänka och fiska exakt likadant känns ju inte speciellt intressant. Därför är det viktigt att visa alla respekt, undantagen skulle i så fall vara de som rovfiskar, fuskar eller överträder lagen på något vis. Tyvärr är vi sportfiskare inga perfekta människor men jag tror mig ändå kunna påstå att vi sammantaget är mer pålästa och insatta än gemene man i aspekten om hur vi skall ta hand om vår miljö för att bevara det vi har kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar