söndag 22 december 2013

Årskrönika 2013

Jag minns då jag satt och summerade förra årets fiskeår liksom i början av det året då jag skrev lite om mina funderingar inför 2012. Känslan inför det året var att fisket inte skulle få lika stor prioritet som åren innan och så blev också fallet. Inför 2013 var vibbarna annorlunda och även denna gång visade sig min känsla stämma rätt bra. 2013 blev ett roligt, spännande och även resultatmässigt bra fiskeår!

Isfisket

Vi startar med isfisket och här blev det en del fiskepass med blandad framgång. Det började dock lovande då jag redan under första gäddfiskepasset den 19 januari tog en grann gädda på 8770 gram och 106 cm. Som vanligt sett till de senaste åren blev det inte mycket av fisket under årets två första månader. Där med blev lakfisket återigen förbisett under den hetaste perioden.

8770g-106-cm-h

Få hugg men rejäla gäddor, så kan man nog beskriva det här liksom flera andra januarifisken jag haft genom åren.

Även planerna kring de riktade ismetepassen efter abborre gick om stöpet. Det är som bekant lätt att halka in i gamla fotspår vilket jag också gjorde, spåren ledde än en gång till gäddorna och under mars månad blev det ett par 7 plussare som toppfiskar. Jag har skrivit tidigare en del om min frustation kring varför jag har så svårt att lyckas i april när det gäller stora gäddor från isen. I år släppte lite av den frustationen då jag fick en lång (116 cm) men mager (9520 g) gädda. Just den gädda var jag extra nöjd med då jag hade en känsla att det gick någon stor gädda i området. Trots ett par misslyckade försök innan på platsen gav jag inte upp vilket lönade sig till slut.

9520 g - 116 cm (k) - Kopia

Årets största isgädda kom för ovanlighetens skull i april!

Vår och försommarfisket

Som gäddfiskare i Norrbotten vet man att tiden mellan det att isen gått och upp och innan gäddorna hunnit börjat leka oftast är mycket kort. I år var dessutom maj månad ovanligt varmt vilket totalförstörde gäddfisket för min del. Tidsbrist och annat gjorde att jag försummade denna period helt.

Men gäddfisket blev inte bra heller under den säkraste perioden från början av juni och fram till midsommar. Anledningen var säkerligen solen och framför allt värmen. Från slutet av maj och två veckor framåt sken solen avbrutet från en klarblå himmel och dessutom var det riktigt varmt i luften. I ett av mina fiskevatten var ytvattentemperaturen uppe i 23 grader i slutet av maj, vilket är mycket ovanligt. Man slapp då i alla fall frysa och fick njuta av både sol och värme fastän fisket inte gick som man hade hoppats. Jag fiskade en del pass tillsammans med Krister på några av hans rätt säkra ställen men resultatet blev skralt, anledningen var nog kort sagt vattentemperaturen som låg långt över det normala. Gäddorna fanns helt enkelt inte där de normalt brukar vara denna tid på året.

Det blev i alla fall några trevliga fiskeminnen och fiskar under försommaren.

9600 g - 115 cm

Här årets största trollinggädda som jag tog juni. Betet var en Westin wobbler och gäddan var rätt lång 115 cm men inte speciellt grov eller bukfylld så vågen stannade på 9600 g.

DSC01421-k

Härlig kväll första dagarna i juni. Vädret var strålande i Norrbotten under några veckor då ryssvärmen ockuperade länet. Tyvärr så innebar det att gäddfisket snabbt blev sämre på många ställen.

DSC01426-k

Ny GPS och Ekolod gav fisket ytterligare en dimension.

Träskborre

Fin bonusfisk tagen under gäddfiske den sista maj!

lekbraxen 2480 g

Det blev några braxnar under maj månad, här den största på knappa 2,5 kilo.

Som så många gånger tidigare blev det att under maj månad att ta fram matchspö, feederspö och fiska efter vitfisk som mört, braxen och id. Det var bra många år sedan jag satsade fullt ut på detta fiske, numera är det bara kul att få komma ut och meta några gånger varje vår. Resultatet är inte det viktigaste då jag vet att förutsättningarna för att exempelvis ta idar i närheten av de vikter jag tidigare kommit upp inte finns för tillfället. Däremot håller braxnarna fortfarande samma snittvikt som förr i tiden så det fisket känns nog mer spännande.

Högsommaren

I år blev jag tilldelad första semesterperioden vilket betydde att jag var ledig från midsommarveckan och fyra veckor framåt. Min frustation var stor då det blåste vita gäss över sjöarna dag efter dag under de första 10 dagarna. Tanken var att fiska hårt denna tid och framför allt vertikalfisket skulle få chansen. Men att vertikalfiska i hård vind är inte roligt, speciellt inte med en lätt 100 kilos aluminiumbåt. Nåja några fiskepass blev det i alla fall och trots en besvärande vind så hann jag få några hyggliga gösar sett till de vatten jag fiskade i.

Något jag en längre tid varit sugen är att testa havsfiske och framför allt fisket efter hälleflundra. Man har ju sett filmklipp och förundras över hur grymt starka de verkar vara. Att någon gång få känna dess krafter har varit lite av en dröm, likt att få drilla andra monsterfiskar som jättemalar, störar eller nilabborrar. Just drömmen om hälleflundran fick jag hastigt och lustigt uppleva då S-O ”Mieko Fishing” Larsson ringde och frågade om jag hade lust att följa med honom upp till Söröya. Jag som normalt brukar vilja planera mina fisken, fixa rätt utrustning mm. i god tid innan jag åker på någon längre fiskeresa hamnade nu i några timmars grubblerier. Men tack vare Svennes gedigna rutin och kunskap om fisket där borta samt att jag fick låna en del utrustning så kunde jag helt enkelt inte tacka nej.

Fisket och själva resan har jag redan skrivit om här på bloggen men det var utan tvekan en höjdare och något jag kommer bära med mig resten av livet.

hällelycka (2) (k)

[joels%2520h%25C3%25A4llelycka.jpg]

Söröya levde upp till sitt rykte med stora hälleflundror. Den allra största “hällen” som jag fick se live togs dessutom från kajak vilket var häftigt att se!

En viss mättnad av allt fiske sköljde över mig då jag kom hem från Norge. Men efter att ha fått smälta alla intryck under en veckas tid så kom fiskesuget tillbaka och det med besked. Nu var det vertikalfisket och i första hand gösen jag ville fokusera på. Med facit i hand kan jag nu konstatera att det blev många trevliga fiskpass och fina fiskar under dessa vertikalfiskepass.

3380 g - 68 cm - k

Här årets tyngsta gös (3380 g) som tog på vertikalfiske, fireball med en benlöja på kroken.

7490 g - k

Inte årets största men troligtvis den vackraste av dom alla…

960 g - 42,5 cm k2

I somras hittade jag en ny favorit wobbler till abborre i Mieko Pesa. Den fungerade grymt bra måste jag säga.

Under högsommaren och tidiga hösten gjorde jag några abborrpass där fiskemetoderna bestod av spinn, trolling samt vertikal jigging. Resultatet blev riktigt bra med abborrar över kilot på samtliga metoder antingen för mig eller för mina vänner. Ytterligare bevis på detta är att jag förbättrade mina tidigare sjö/å rekord i tre av mina vatten.

Höstfisket

Höstfisket bestod av vertikalfiske och trolling. Några pass riktade vi efter gös och andra på gädda. Något pass fiskade vi även både och. Men det var dessa två arter som fokuset låg på och resultatet kan jag inte klaga på fastän man personligen gärna hade velat få någon större toppfisk.

Just toppfiskarna är något som jag saknat i år, trots flera (i mina ögon sett) fina gäddor, gösar och abborrar så har den där riktiga toppfisken inte dykt upp. Att dessa exemplar inte skulle finnas i de vatten jag fiskat i köper jag inte, däremot vet jag att det kan vara långt mellan dessa fiskar och för att lyckas få rätt fisk så krävs det i regel att man lägger ner mycket tid samt har lite flyt på köpet. Kanske, kanske kommer den under nästa år…

trolling 10-k

Höstfiskets största gädda tog min rutinerade kompis Krister. En bastant gädda som tog ett trollat gummibete. Den vägde en bit över 10 kilo och mätte 110 centimeter.

trolling pike -k

Själv fick jag under samma fisketur en ca 10 cm kortare gädda än Kristers. Men även denna var som syntes i rätt bra kondition.

Isfiskepremiären skedde i november och sedan dess har jag hunnit ut ytterligare några gånger. Överlag så har fisket inte gått speciellt bra men är lite svårt denna tid och nu i år har det varit en del snö på isen också vilket försämrar oddsen en del.

Jag har även testat en ny fiskplats och då kan det som bekant bli allt från fågel till fisk. I fiskets värld så borde ju fågel vara det sämre och fisk det bättre och i så fall hamnade jag på fågel. Att lyckas med isfiske i nya vatten/nya platser är inte det lättaste. Ofta är de säkraste och mest pålitligaste ställena under sommar/höstfisket värdelösa när isen väl lagt sig, och dessutom kan ett ställe som är dåligt tidigt på de första isarna några månader senare vara glödhett. Jag upplever att gäddorna under isfiskesäsongen i många vatten rör sig en hel del mellan olika djup, så därför krävs det en hel del fiskpass, tanke, tålamod och lite flyt för att lyckas bra.

Fiskesuget mattades rent allmänt av från mitten av oktober månad och senaste tiden har det blivit sparsamt med fisken. Jag har med åren lärt mig lyssna på min känsla och inte fiska så mycket de perioder fiskesuget saknas. Just denna tid brukar för mig vara lite av en återhämtningsperiod. Nu är det en utmärkt tid för att reflektera över året som gått och därefter börja smida nya planer, hitta nya mål och vägar för att utvecklas som fiskare. Hur det ser ut inför 2014 lär jag återkomma till här framöver.

Här nedan lite statistik och kommenterar kring mitt fiske efter gädda, abborre och gös.

TOPP 3 – GÄDDA

10200 g – 110 cm               Vertikal                     Juli

9600 g – 115 cm                 Trolling                     Juni

9520 g – 116 cm                 Ismete                      April

Kommentar: Som vanligt har gäddfisket fått ett rätt stort utrymme vilket inte är så konstigt i mina ögon då det är en ypperlig sportfisk. Styrka, aggressivitet förenat med ett yttre som man inte kan ta miste om. Helt enkelt den ultimata jakmaskinen och herren på täppan i sina vatten. För oss sportfiskare däremot en fullvärdig motståndare som ibland förvånansvärt lätt luras till hugg men ännu oftare ger oss huvudbry och gråa hår.

Jag ismetade en del med de flesta passen från mitten av mars fram till slutet av april. Det fisket känner jag mig hyfsat nöjd med i alla fall. Hade kunnat gå bättre men även sämre. Totalt 5 gäddor över 7 kilo med toppfiskar på 9520g – 116cm respektive 8770g – 106cm.

Spinnfisket efter gädda blev det inte så mycket utav och de få gånger jag försökte blev resultatet inte speciellt bra heller. Däremot fick vertikalfisket ett större utrymme vilket jag inte ångrar. Där blev det flera fina gäddor, roliga fighter samt en toppfisk över 10 kilo.

Vertikal 8

I år fick jag rätt många välkonditionerade gäddor där de flesta av dom saknade den rätta längden för att räknas som riktigt stora. Tyvärr så var mina längsta fiskar istället rätt magra. Men som sagt, man väljer inte sina fiskar vilket ju är tur det. Det får inte vara för lätt…

DSC01491-k

Fast det blev i alla fall en gädda över 10 kilo i bra kondis. Denna sommargädda mätte 110 cm och vägde 10200 g. Jag fick den på riktigt veka grejor, 0,10 mm flätlina och ett lättare vj-spö då jag i första hand var ute efter gös.

Vad det gäller trollingfisket får jag vara lov att vara nöjd. Det blev något förre pass än jag hade velat men resultatmässigt gick det rätt bra. Många granna fiskar varav en grov gädda på dryga 10 kilo i båten. Min största trollinggädda hade längden (115 cm) men saknade de rätta proportionerna (9600 g) för att tynga ner vågen till önskat resultat.

8000 g - trolling

Denna 8 kilos togs under en lyckad fiskedag då jag fiskade tillsammans med Mårten. Gäddan hade en grymt vacker färgteckning.

Totalt sett tycker jag mig ha haft ett roligt och givande ”gäddfiskeår”. Eftersom jag satsat minst lika mycket tid till andra arter också så måste jag även vara nöjd med resultatet.

Det blev för mig totalt 15 gäddor över 7 kilo. Viktfördelningen såg ut så här:

7-8 kg – 8 gäddor

8-9 kg – 4 gäddor

9-10 kg – 2 gäddor

10-11 kg – 1 gädda

vertikal 7  -k

Årets fetaste gädda tog jag i augusti. Endast 94 centimeter lång men ändå dryga 7 kilo tung.

TOPP 3 – ABBORRE

1310 g – 44 cm                     Spinn              

1010 g – 43 cm                     Spinn

1000 g – 43 cm                     Trolling

Kommentar: En sommar utan abborrfiske är ingen riktig sommar för mig. Trots detta har abborrfisket de senaste två åren inte fått det utrymme det förtjänar. Men i sommar jag har ändå varit ute på några riktade abborrfisken där resultaten har kommit på löpande band med fiskar strax under eller över kilot i nästan varje pass. Inga monsters men fina fiskar i de vatten jag fiskar i.

1310-g-2013.-2-sh

Årets största abborre 1310 gram, tillika sjörekord fick jag mitt under högsommaren. Den högg i skymningen på en spinnfiskad jigg.

Tidigare har jag inte vertikalfiskat speciellt mycket efter abborre men i sommar/höst blev det lite mera av det. Själv lyckades jag inte ta någon riktigt stor men bättre gick det för mina kompisar, speciellt då för Bosse som tog några över kilot var av en på fina 1270 gram.

1270 g - 44 cm -k

Under sommaren fiskade jag mycket med Bosse. En trevlig vän som tidigare fiskat en del men inte speciellt seriöst. Redan innan sommaren så visade han prov på de rätta egenskaperna som krävs för att lyckas. Han läste på en massa, framför allt kring vertikalfiske samt köpte rätt grejor för ändamålet.

Så när väl sommaren kom var han rätt utrustad och ute på vattnet visade han dessutom prov på att tålamodet fanns där liksom det rätta “tänket”. Resultatet säger också en del då Bosse drog flera fina fiskar av olika slag. På bilden en abborre på 1270 gram som han tog en dag då abborrarna verkligen var i stöten.

Förutom denna fisk så blev det några fina gäddor med en 8,5 kilos i topp samt inte minst en gös på 3330 gram! Bra jobbat och jag är säker på att det redan under nästa år kommer fler och större fiskar än dessa…

TOPP 3 - GÖS

3380 g – 68 cm                   Vertikal jigging           Fireball, löja

3290 g – 70 cm                   Vertikal jigging           Fireball, löja

3010 g                                Vertikal jigging           Finn-S jigg

Kommentar: I år har jag fiskat en hel del gös och mest har det varit frågan om vertikalfiske. Fisket har gått i mina ögon och sett till de vatten jag fiskat i rätt bra men hade gärna sett någon gös som sticker ut storleksmässigt. En vertikalfångad gös över 5 kilo från Norrbotten är fortfarande ett mål som jag en dag hoppas uppnå. Vart detta skall ske är jag inte riktigt säker på. Vore jag riktigt besatt av att få en 5+ på vertikal så skulle jag givetvis satsa all tid i det vatten jag tror förutsättningarna är som störst. Men jag tänker faktiskt lite annorlunda där. Jag skulle känna att bedriften vore större om jag tog en sådan fisk i ett annat, gärna mer okändare vatten. Det är väl lite av mitt sätt att tänka det där, att man sätter egna mål och tävlar mer med sig själv än mot andra.

Bild22

I sommar fiskade jag en del gös med rejält stora jiggar, något som verkligen gick över förväntan. De kan ibland vara glupska de rackarna…

Hade jag endast varit resultatfixerad och velat ta de allra största fiskarna hade jag tänkt annorlunda och förmodligen fiskat i många andra vatten än jag gör idag. Detta gäller i princip allt fiske jag bedriver och alla arter jag riktar mitt fiske mot. Vad är exempelvis en större bedrift, att ta den största kända fisken i ett vatten än att ta en klart större fisk i ett annat vatten där det samtidigt har tagits långt större fiskar än de man fått själv? Specimenfiske är till stor del vad man själv gör det till och inget behöver vara rätt eller fel. Våga gå din egen väg och titta inte bara på hur andra gör och tänker.

 3290 g - 70 cm -k2

Fast mina två största gösarna för året tog jag på mindre beten vilket visar att störst inte alltid är bäst. Denna gös vägde 3280 gram och föll för en vertikalfiskad löja.

Fler bilder från året hittar man i mitt fotoalbum.

Fiskelycka i norr finns även på Facebook sedan knappt ett år tillbaka. Där hittar man också en hel del bilder och text.

Det blev även några trollingpass tillsammans med Krister men här gick det sämre. Visst blev det en del gösar men vikterna var långt ifrån det vi tänkt oss. Ser man till antalet gösar över 2,5 kilo så är detta mitt klart bästa år. Totalt blev det ett 10-tal gösar mellan 2,5 – 3,5 kilo, men som sagt hade gärna tagit en större toppfisk.

ÅRETS HÄNDELSER:

Årets fångst: Oj vad svårt men jag säger min abborre på 1310 gram. En riktigt fin fisk i det vattnet den togs i och en av mina största abborrar gör att jag värderar den högst.

Häftigaste fångsten: Utan tvekan min första rötsimpa! Nja med lite eftertanke så tror jag nog min 30 kilos hälleflundra är ett strå vassare.

Häftigaste fångsterna att bevittna: Här smäller naturligtvis Joels hälleflundror högst. Att ta dessa bjässar själv sittandes i en kajak ute på havet är inte bara en bedrift i sig utan även något som snuddar på dumdristighet och galenskap. Bosses två rekordfiskar, gädda 8500g och abborre 1270g samt Kristers 10200 g är andra trevliga minnen från året som gått.

Årets bästa enskilda fiskepass: Lite svårt det där. Har haft många bra fiskepass i år men inget som riktigt sticker ut mer än nått annat. När Bosse tog sin fina abborre på vertikal, mitt och Kristers vertikalrace på gädda i höstas är goda kandidater Likaså då jag och Mårten var ute och trollade i oktober. Men jag måste nog ändå säga att Mitt och Kristers gäddfiske då vi fick två gäddor över 8 kg var av en på 10,2 kg smäller aningen högre.

Årets upplevelse: Resan till Söröya! Fösta gången jag havsfiskat och vilken naturupplevelse sen.

Årets besvikelse. Isfisket efter lake och abborre. Har ju försummat detta helt trots att planerna fanns där.

Årets fiskepolare 1: Bosse Johansson. Från ingenstans till en av Norrbottens hetaste vertikalfiskare på bara ett år!

Årets fiskepolare 2: Markus, Mårten och Henke. Tre trevliga och duktiga fiskare som jag fått tillfälle att lära känna under året.

Årets coolaste fiskepolare: I Norge fanns många kandidater till den posten. Svårt att rangordna dom alla, så blir dött lopp mellan Gädd-Joel Abrahamsson och de sköna radarparet Bosse och Tobbe.

Årets halaste båtgolv: Vet inte riktigt vad S-O Larsson hade hällt i sin termos och hur det hamnade i båten men resultatet blev ett båtgolv som var halare än en nyspolad hockeyrink.

Årets bete: Här blir det dött lopp mellan två beten. Det ena en jigg med spinnarsked, Mieko Predator Spinner Tail. Med detta bete har jag under året dragit upp allt från stora hälleflundror till små abborrar. Ett bete som tycks reta all rovfisk till vansinne. Det andra en wobbler, Mieko Pesa som inte bara levererade fina abborrar utan även fiskade skiten ur mina tidigare favorit wobblers.

Årets pessimist: Det går till min kusin och gode vän Martin. Trots ett gott facit där fyra fiskepass slutade med två personliga rekord så tröt tålamodet en hel del. Men så i slutet av två fiskepass kom belöningen vilket visar att man aldrig skall ge upp. Eller hur Martin?

martin-2220 g-k

Så här glad såg Martin ut då han drog sin hittills största gös i livet.

Avslutningsvis vill jag tacka er alla som följer bloggen och hoppas att ni även fortsätter att titta in med jämna mellanrum under nästa år. Jag tror och hoppas att 2014 kommer bli ett minst lika bra och trevligt fiskeår som 2013, med den enda skillnaden att jag får den där drömfisken som sticker ut från mängden.

Jag vill även önska er alla en riktigt GOD JUL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar