Sidor

lördag 30 april 2011

Jiggfiske efter gädda

Jag tror knappast det finns någon inbiten gäddfiskare som inte undgått att se jiggens attraktionskraft på gäddorna. Själv är jag en av dessa och eftersom jag sedan långt tillbaka trivts med att fiska med dessa effektiva gummikreationer så är jiggen ett av de självklara valen då jag jagar de stora gäddorna.

OLIKA MODELLER

På betesmarknaden finns det väldigt gott om jiggar men faktiskt rätt få som är anpassade till just riktat gäddfiske efter de stora exemplaren. Många modeller är för små eller så finns det jiggar som är nog så stora och klumpiga som mer lämpar sig att användas till havsfiske på djupt vatten. Det finns även flertalet jiggmodeller med inbyggd krok som jag fiskar med ibland. Fast oftast föredrar jag att fiska med vanliga klassiska shadjiggar (utan inbyggt huvud) i storlekar från ca 15 cm till 30 cm.

Av någon anledning finns det få modeller runt 18-20 cm som jag personligen tycker många gånger är den bästa storleken. Istället tycks de flesta jiggarna vara runt 15 cm eller från 23 cm och uppåt. Jag ser stora fördelar att fiska med rena jiggar utan inbyggd skalle. Då kan man på egen hand efter situation bestämma vikten på huvudet. Jag vill helst fiska med så lätt skalle som det bara går men samtidigt så krävs det ibland extra mycket tyngd för att komma ner, speciellt om gäddorna står och trycker nära botten i djupt och strömsatt vatten. Mina jiggskallar till gädda väger mellan ca 10-40 gram vilket täcker in de flesta situationerna.

HUGGET

Som med allt annat fiske så tappar man i känsla ju tyngre grejorna är och det gäller såväl fiskeutrustningen och som i detta fall ett bete. Att känna hugget av en stor gädda är faktiskt inte så lätt alla gånger. Därför gäller det att vara koncentrerad hela tiden och vara beredd på hugg i varje kast. Själva fisketekniken går allt som oftast till på följande sätt, man kastar ut betet och låter det sedan sjunka till botten. Därefter börjar man veva in jiggen. När man vevar in betet så stiger det i vattnet, ibland kommer hugget redan då vilket brukar utmynna i ett brutalt hugg som inte går att missa. Men andra gånger är hugget svårare att känna. För efter att man vevat in jiggen några meter så brukar man göra ett såkallat vevstopp och då sjunker betet mot botten igen, efter vevstoppet så börjar man åter att veva hem jiggen. Under denna process så händer det inte sällan att man får ett hugg och då gäller det att vara beredd och vid minsta möjliga misstanke så sätter man in ett rejält mothugg. Viktigt att tänka på då är att se till att ha koll på linan hela tiden och att inte ha för mycket slaklina. Känner man inte hugget kan det upptäckas av att linan uppför sig konstigt.

FISKA EFTER GÄDDANS HUMÖR

Förutom storleken så är jiggens rörelser en viktig detalj att tänka på. Därför kan det vara en fördel att utrusta sig med några olika modeller med skilda rörelsescheman för att på så sätt täcka in de flesta situationer man kan ställa sig inför. En sävlig gång fungerar ofta när vattnet är kallt och gäddan är trög medan en snabbare och livligare gång många gånger är det som är bäst då vattnet blivit uppvärmt och gäddan är klar med sina lekbestyr.

Men viktigast enligt min mening är ändå INTE hur jiggen ser ut utan hur man fiskar den. Därför anser jag att det är bättre att fiska med få modeller och lära sig dessa istället för att köpa massvis med olika jiggar som man sedan knappt ger chansen. Detta är för övrig något man bör tänka på vad det gäller alla beten när man spinnfiskar. Sist men inte minst så gäller det att tro på sitt bete och det man gör.

JIGGENS FÄRG, STORLEK, FORM OCH PROFIL

Betets profil och färg är andra faktorer som kan vara avgörande de dagar gäddorna är mer kräsna. Här har jag märkt vad det gäller färger att det kan skilja sig rejält från vatten till vatten vad som fungerar bäst. Även årstid och väder påverkar detta så därför rekommenderar jag att satsa på några få modeller i olika storlekar och flertalet färger.

Givetvis så påverkar vattnets färg en del. I grumligt vatten har gäddorna svårare att upptäcka betet så då kan det oftast löna sig med att använda en liten större jigg gärna i starka och lite skrikiga färger. I klart vatten blir förhållandet det omvända, där kan en mindre jigg i diskreta färger ge bäst utdelning. Sedan kan man även ha i åtanke vilka betesfiskar som gäddan livnär sig på i det aktuella området. Då kan man anpassa betet efter detta både i såväl färg, storlek, form och profil.

SATSA PÅ KVALITET OCH SLARVA INTE MED UTRUSTNINGEN

Förutom själva jiggen så finns det en annan detalj som är mycket viktig att tänka på och som man inte skall slarva med och det är krokarna. Mitt råd är att satsa på kvalité och fiska uteslutande med såkallade stingerkrokar. Dessa kan man göra själva eller köpa på flertalet butiker, glöm inte heller att använda rejäla tafsar som klarar av de största gäddorna utan att gå sönder.

Ovan: Stinger krokar, Nedan: Hur man applicerar dessa.

Vad det gäller spö och rulle så tycker jag att man skall satsa på lite rejälare grejor. För att få ut det bästa av fisket både vad det gäller känsla och effektivitet så använder jag mig av två olika spön, ett 8 fot som klarar av betesvikter upp till 60 g utan problem samt ett kraftigare spö på 10 fot som klarar det dubbla. Till detta använder jag mig av haspelrullar laddat med flätlina (Power Pro) på ca 0,30 – 0,35 mm. När man jagar de stora gäddorna går det inte att chansa utan man skall alltid ta det säkra före det osäkra. På så sätt ökar du dina chanser att landa drömgäddan om den nu skulle hugga.

Här nedan kommer jag berätta lite om mina favoriter och hur jag fiskar dessa. Kommentera gärna och skriv om ni har något annan jiggmodell som är het på gädda.

RELAX 15cm

Relaxjiggen är nog den mest användbara jiggmodell på marknaden och förmodligen den mest populära. Jag har fiskat med den i många år nu och kan konstatera att den fångar all slags rovfisk. Dessa jiggar finns också i massor av storlekar och färger vilket gör den enligt min mening till vår tids mest användbara jigg. Förutom spinnfisket så fungerar den ypperligt till både dropshot, vertikal och samt även trollingfiske. När det gäller gäddfisket så är det två storlekar som är intressant och det är 15 centimeters modellen samt den på 23 centimeter. Här skulle jag gärna välkomna en 19 centimeters variant.

15 centimeters jiggen är lite annorlunda utformad än den större modellen, den har också samma stjärt som de mindre modellerna. Fördelen med de mindre gäddjiggarna är att de är smidigare att fiska med och med ett lättare huvud kan du använda en rätt lättare utrustning. När jag fiskar från land i mindre vatten där det ofta är grundare kommer denna modell helt till sin rätt. Sedan skall man komma ihåg att det inte alltid är så att en större gädda vill ha ett större bete, det finns faktiskt dagar då en mindre jigg ger mer hugg.

RELAX 23cm

Denna jigg är ett säkert kort på stor gädda. Jag gillar dess gång och lär man sig att fiska med den så fungerar den både i kallt och varmt vatten. Det gäller bara variera inspinningshastigheten och tekniken så kan man lura gäddan till hugg.

MIEKO PREDATOR

Uppstickaren Mieko fishing har sedan förra året haft en intressant jigg på marknaden som sticker ut både till utseende och rörelsemönster. Att den fungerar bra till gädda märkte jag förra året då den skördade stora framgångar med flertalet landade gäddor. En av de största fördelarna är att man kan fiska hem den väldigt sakta samtidigt som den ändå rör sig på ett för fisken lockande sätt. Förklaringen är den breda stjärten. Denna jigg kan vara ett riktigt ess i rockarmen att ha då man jagar de riktigt stora gäddorna under framförallt förleksfisket på våren samt det sena höstfisket. Men jag tycker personligen att den även kan vara riktigt effektiv senare under sommaren då man fiskar hem den med snabbare oregelbundna rörelser, något som gäddorna uppenbarligen gillar.

Med dessa färger täcker du upp de flesta situationer.

MIEKO PREDATOR SHAD

Jag brukar vanligtvis inte skriva om produkter som jag ännu inte hunnit testa men i detta fall gör jag ett undantag. Anledningen är att denna jigg känns som skräddarsydd till fiske efter grovgädda.

Till i år har Mieko fishing nämligen lanserat Mieko Predator Shad som beräknas komma ut till försäljning i dagarna. Jag har själv sett jiggen och det jag sett ser mycket lovande ut. Så här skriver de om jiggen på hemsidan:

Mieko Predator Shad 25 cm, 96 gr, blå/silver/glitter. Shadjiggen har utvecklats för det riktade fisket efter riktigt stor rovfiskar. Vi har utvecklat ett gummi som tillsammans med jiggens shad ger Mieko Predator Shad en attraktiv gång. Jiggen har en hög rygg för att ge siluetten av en betesfisk. Jiggen bör finnas i din bestesbox om du siktar på de riktigt stora.”

Så här ser den ut nya Mieko Predator Shad.

Det skall bli mycket spännande att testa denna jigg och jag får väl återkomma med rapport om hur det gått och förhoppningsvis även med en bild på en större gädda. Kolla även i denna filmsnutt: LÄNK TILL YOU TUBE.

SAVAGE GEAR SOFT 4-PLAY

När vi ändå talar om nya jiggar så måste jag även nämna Savage gears nya 4 play soft som ser riktigt het ut. Den finns i flera storlekar och för gäddfiskaren är det väl främst den största (19 centimeter) som är intressant.

Kolla denna film så förstår ni vad jag menar: LÄNK TILL YOU TUBE.

ALIEN EEL

Detta gummibete går väl egentligen under namnet softbait men jag tar ändå med den som jigg eftersom jag anser att de går under samma kategori. Detta bete börjar ha några år på nacken och att det fungerar bra är om inte annat ett kvitto på de alla kopior som finns att köpa. Själv föredrar jag dock originalet och har inte sett någon anledning till att testa något annat.

Detta bete är ser lika häftigt ut som det är effektivt.

Alien Eel finns i både en grundgående och lättare modell samt en tyngre och mer djupgående så på detta sätt täcker de upp de flesta situationer en spinnfiskare kan ställas inför. Själv använder jag den lättare och grundgående modellen då jag fiskar i några av mina grundare vatten. Till det fisket tycker jag att betet många gånger slår det mesta i betesväg och kan med rätt teknik fiskas även där vegetationen är rätt tät och besvärlig utan att man fastnar alltför mycket. Den tyngre modellen passar bättre till djupare vatten och kan säkert vara riktigt giftig då man fiskar av djupgropar i strömmande vatten eller längst branter i större sjöar. Jag har dock ännu inte hunnit med att testa detta fiske med Alien Eel, men det kommer jag förhoppningsvis redan göra i sommar.

RATTLE SHAD, WILDEYE RIPPIN SWIMSHAD

När vi kommer till jiggar med inbyggt huvud är det främst två modeller som jag fiskat med och den ena är Savage gears Rattle shad som mäter 18 centimeter och väger 115 gram och den andra är Storms Wildeye rippin swimshad. Den senare finns i flertalet storlekar. Själv brukar jag använda mig av 13 samt 15 centimeters varianten. Bägge jiggarna är väldigt naturtrogna och förvånansvärt tåliga.

rattle shad-  savage gear

Savage gears Rattle shad

Storm-WildEye-Rippin-Swim-Shad-

Storms Wildeye rippilin swimshad

Ni som ännu inte har upptäckt eller provat riktat jiggfiske efter gädda tycker jag skall ge det chansen. Detta är ett fiske som inte bara är effektivt utan även roligt. Huggen är många gånger rejäla och går rakt in i ryggmärgen. Med rätt anpassad utrustning och jiggar och skallar i rätt storlek ja då kan du med framgång fiska under hela den isfria säsongen och i alla tänkbara vatten. Dessutom så passar stora jiggar stora gäddor i smaken vilken nog är det största anledningen till varför jag föredrar att jigga efter gädda. Så vad väntar du på, ut och jigga upp någon fet gäddsugga…

tisdag 26 april 2011

Isfisket avslutat för den här gången

Idag har jag städat undan isfiskegrejorna och samtidigt börjat ta fram mina prylar för fisket i öppet vatten. Vädret har varit osedvanligt milt senaste veckorna och det i hela landet. I delar av södra Sverige har sommaren redan anlänt och det är 3 veckor tidigare än normalt. Även här uppe i Norrbotten har det hänt en del sista tiden. Snön är borta, de rinnande vattendragen är öppna och isen på sjöarna börjar sjunga på sista versen.

FEL FISK

Under påsken gjorde i alla fall jag och Krister ett sista försök att komma ut på isen och de i strålande solsken och dryga 15 grader i luften. Målet med fisket var att ta en gös från isen och det började lovande med några försiktiga hugg som vi misstänkte kunna vara gös. Det blev med tiden även en tappad mindre fisk samt ett par missade hugg, såg även bitmärken på betesfiskarna som inte påminde om vare sig om abborre eller gädda. När så skymningen närmade sig så steg sakta spänningen och mycket riktigt kom det två hugg, första på mitt spö och det andra på Kristers. Vi fick även upp våra fiskar men det var INTE gösar, UTAN lakar. Aldrig har man varit så besviken för en lake…

MITT ISFISKE 2011 SÅ HÄR LÅNGT

Nu är isfisket som sagt ett avslutat kapitel för flera månader framåt men förhoppningsvis kommer året avslutas som det började. Därför har jag rimligtvis fler chanser till att dra någon stor fisk från isen innan årets slut. Just fisket på de första isarna känns väldigt intressant och förra året så blev det ingenting av den varan p.g.a. snö och stark kyla. De få dagar det var väder ja då jobbade man givetvis, men i år hoppas jag på bättre väder och tur. Vi lär se hur det blir med det i framtiden.

Egentligen var det flera arter som lockade men precis som förra vintern så tog gäddfisket den mesta av tiden och de andra arterna fick stå tillbaka. Denna vinter har som de flesta känner till varit väldigt kall så det blev bara något enstaka pass fram till mars. I mars var jag rätt flitig med flera gäddpass och så i april har det blivit ytterligare några. I april har jag också satsat lite på andra arter som gös och regnbåge, röding.

GÄDDA

Vad det gäller gädda så var målet att ta minst 5 gäddor över 7 kilo samt att en av dessa skulle pressa vågen över 10 kilos strecket. Det blev faktiskt lite bättre än så med 8 över 7 kilo var av en över 10 kilo, och som sagt ännu finns det chans att bättre på den statistiken under årets sista månader.

Gäddfisket i siffror:

Totalt antal fiskar: 77 st.

Över 5 kilo – 15 st.

Över 6 kilo – 10 st.

Över 7 kilo – 8 st.

Över 8 kilo – 6 st.

Över 11 kilo – 1 st.

5 – 6 kg : 5 st.

6 – 7 kg : 2 st.

7 – 8 kg  : 2 st.

8 – 9 kg : 5 st.

11 – 12 kg : 1 st.

11200g-120cm (k)

Årets så här långt största ismetegädda, 11200 g – 120 cm.

Totalt sett så är jag nöjd över mitt gäddfiske och det häftigaste var utan tvekan mitt premiärfiske den 10 januari då jag lyckades dra en svit riktigt fina gäddor. 11,2 kg, 8,5 kg och 8,4 kg vägde de tre största för dagen. Ett trevligt minne och en svårslagen ismetetrippel skulle jag tro.

Min strategi har annars precis som förra året varit att koncentra mitt fiske på relativt få vatten där jag vet att det finns stor gädda. Sedan har jag försökt att testa flera olika platser i varje vatten under olika tider på året samt även variera vilka tider på dygnet jag fiskar. Något som jag det här året har testat mycket är att fiska med olika beten i varierande storlekar, fiska både med dött och levande agn. Har även använt mig av några olika doftmedel och testat lite annat kring mina tackel, b.l.a. olika typer av skedar, blänken, blinkpirkar. Statiskt och resultat från alla mina fiskepass kommer (som jag skrivit här om tidigare) vara en del av materialet i en omfattande artikel. Jag har redan skrivit stora delar av artikeln så förhoppningen är att den skall vara klar då ismetet är som hetast under nästa vinter.

 GÖS

Ett annat mål var att ta en gös från isen vilket på förhand kändes som en utmaning. Blev några göspass och 6 landade gösar vilket jag är nöjd med, skall dock sägas att det var små exemplar runt 3-7 hekto. Så nästa mål får väl bli att få någon större, säg över 1,5 kg vilket kan vara nog svårt här uppe med tanke på gösens begränsade förekomst och ringa storlek.

REGNBÅGE, RÖDING

Det har även blivit 2 pass efter laxfiskar som röding och regnbåge. Första gången var farsan med och då gick det åt skogen. Vi tappade var sin större fisk. Sedan var jag tillbaka en vecka senare och då lyckades jag på pimpel ta en båge på runt kilot.

LAKE, ABBORRE

Tyvärr så blev det varken något riktat lakpass eller abborrpass. Har dock fått 2 bonuslakar under annat fiske var av en vägde strax under 2 kilo. Varför det inte blev något lakfiske är främst den stränga vinter som varit, jag undviker helst att fiska i stäng kyla och det både för min egen skull och fiskens. Abborrfisket skulle jag på förhand ha sysslat med just denna vecka men som sagt vädret rår man inte på. Det skall även sägas att när det gäller dessa två arter så finns det väldigt mycket kvar att utforska i mitt närområde som jag hoppas kunna göra i framtiden.

Nu är det bara att blicka framåt och ta sig an den underbara tid som väntar, vad som kommer hända och ske i fiskets vägnar vete katten men förhoppningen är det skall bli en och annan större fisk, trevliga stunder ute vid fiskevattnen och en underbar sommar.

tisdag 19 april 2011

Sista gäddpasset för säsongen?

Senaste veckan har våren verkligen gjort entré här i Norrbotten. Snön har på några dagar försvunnit helt och hållet, vårfåglarna har hittat hit och isarna börjar bli sämre. Ser vi på långtidsprognoserna över påskveckan så ser det ut att kunna bli ännu varmare med dryga 15 grader och strålande sol. Härligt, härligt men farligt, farligt som Björn Skifts brukar sjunga så det gäller att se upp med isarna.

Fast jag tror ändå att det inte borde vara några problem med att ta sig ut på isarna under påsken, däremot veckan efter kan det vara på håret. Själv är jag ledig påskhelgen och hoppas på ett par fiskpass. Veckan efter påsk hade jag också hoppas på ett eller annat fiske men vi får väl se hur det blir med den saken.

Idag har jag varit ute och fiskat gädda. Vädret var från morgonen lite kallt och blåsigt men allt eftersom dagen gick så avtog vinden allt mera och solen lyste hela dagen från en klarblå himmel. Härligt vårdag med andra ord. Fisket då? Nja visst det blev en del fällningar, totalt 9 stycken var av 7 ledde till landande fiskar. Men storleksmässigt var det inte bra och troligen ett bevis på att de stora damerna sökt sig bort från platsen mot dess lekområden. Gäddorna vägde från ynka halvkilot till ca 3,5 kilo.

Förra veckan gick det dock bättre. Fiskade då på samma plats som idag och gäddorna var bra på hugget. Runt 10 landade gäddor totalt och storleksmässigt smått med ett undantag.

8220-g---107-cm-(k)h2

Norrbottensgädda på 8220 g och 107 cm.

Gäddan bjöd på ett väldigt klent motstånd men jag kände vid mothugget att det blev stumt och på knyckarna att det borde vara en större fisk. Men som sagt sen gav den med sig på en gång och jag kunde handlanda den med ett gälgrepp utan problem. Vanligtvis brukar jag vara rätt duktig på att uppskatta en gäddas vikt men inte denna gång. När jag först tog längden (drygt 107 cm) och som jag tyckte att fisken hade en bra kondis var jag säker på att den borde väga runt 9 kilo eller kanske lite mer än så. Därför blev jag lite förvånad då vågen inte visade mer än vad den gjorde. Men hur som helst en väldigt fin gädda som jag är riktigt nöjd med och min första över 8 kilo i april.

Detta kan som sagt ha varit mina sista ismetepass med inriktning på gädda denna isfiskesäsong. Som jag tidigare varit inne på lockar andra arter allt mera nu och en dessa har jag inte hunnit med och det är abborren. Var jag blöter mina krokar nästa gång är ännu inte riktigt bestämt, får ta mig en funderar helt enkelt och sen får vi se vad det blir av det hela.

torsdag 14 april 2011

Gösfiske från isen och pimpel regnbåge

Ett av årets mål med isfisket var att lyckas fånga en gös från isen vilket inte precis är den vanligaste fångsten här i Norrbotten. Första passet gav flertalet försiktiga napp och ett par tappade fiskar innan jag tillslut lyckades få upp min första ismetegös. Fastän den var liten, ca 4 hekto så kändes det kul och ett kvitto att man inte helt är ute och cyklar.

Tills nästa pass koncentrerade jag spöna till det område och djup där jag hade alla napp förra gången. Jag hade även sett till att skaffa mig betesfiskar av olika arter i rätt storlekar så jag kände mig lite bättre förberedd än första gången. Fisket gick också bättre denna dag och upp kom tillslut 5 gösar.

Ismetegös (k)

Här en 6 hektos Norrbottens gös tagen på ismete.

Fastän storleken inte var bra så kändes det som ett trevligt fiske och med min lätta utrustning så blev det ändå lite spöböj. Gösen är också svårare än gäddan och man får helt enkelt räkna med fler förlorade fiskar. Flera av nappen var väldigt försiktiga medan några var riktigt rejäla, vanligt var också att de tog rejält så vippan löste ut för att sedan spotta betet då man var framme vid spöet.

REGNBÅGE PÅ PIMPEL

Ett annat av mina mål för årets isfiske var att lyckas fånga någon laxfisk och efter förra veckans tappade fisk så var jag idag redo för revansch. Jag återvände till samma sjö som sist då jag och min far fiskade. Då tappade vi var sin, nu gick det bättre.

Pimpelbåge (k)

Regnbåge på strax under kilot tagen på blinkpirk och en större mormyska.

lördag 9 april 2011

5 gäddor över 4 kilo samt lite annat fiske

FREDAG  8 APRIL

I går bröt jag en trend då jag valde bort gäddfisket för en gångs skull och siktade på lite andra arter med fettfenor. Med mig hade jag min far och vi var ute på isen rätt tidigt på morgonen. Vi fiskade aktivt med våra pimpelspön men testade även periodvis med ismete med småabborre och nitrobait.

Ismetet gav tyvärr inga laxfiskar men istället en liten gädda och en trevlig bifångst av en lake på 1940 gram. Pimpelfisket visade sig vara effektivare men tyvärr grinade oturen oss i ansiktet denna dag. Först tappar farsan en fisk som går loss efter en bra stund och av att döma av fighten så var det en riktigt fin fisk. En stund senare får jag ett riktigt brutalt hugg som nästan sliter spöet ur handen på mig. Tyvärr så fastnar inte fisken men ett tag efter får jag en ny chans och nu sitter den på kroken. Fisken är tung och bjuder på bra motstånd men precis då jag har fått in den i hålet så släpper kroken och fisken är borta. Tyvärr var inte turen på vår sida idag men vi fick ändå känna på några större fiskar och nästa gång kanske det går bättre.

LÖRDAG 9 APRIL

Idag var ordningen återställd, d.v.s. gäddfiske och ismete. Jag vaknade tidigare än väntat vilket innebar att jag var tidigt ute på isen vilket visade sig vara rätt melodi. För första timmen resulterar i 4 gäddor, efter detta så händer det ingenting på nästan 5 timmar innan nästa huggperiod inleds. Andra huggperioden består av 3 hugg och 3 landade gäddor inom loppet av 45 minuter, så dagens resultat blir 7 gäddor vilket får betraktas som ett bra resultat i det vatten jag fiskar i.

Nu är det ju så att antalet fiskar inte är det väsentliga utan förhoppningen är att hitta en plats där de större gäddorna samlas på vilket inte är det lättaste. Mitt aprilfiske förra året gav bra många gäddor men få stora, idag känns det som att jag kan vara på väg att bryta den trenden för medelvikten var faktiskt överraskande bra.

5680g - 91cm (k)

Dagens näst största gädda var duktigt fet men tyvärr för kort för att ge någon riktigt hög vikt.

7660 g - 103 cm (k)

Här dagens största fisk som vägde 7660 gram och var 103 centimeter lång.

Endast en gädda vägde under 3 kilo, resten vägde 4100 g, 4120 g, 4700 g, 5680 g samt 7660 g. Några av gäddorna var riktigt romstinna vilket är typiskt för gäddorna så här års. I Norrbotten har jag märkt att gäddorna generellt börjar lägga på sig mer rom under april och fram till leken som normalt inträffar sista veckorna i maj. Speciellt sista veckorna innan leken tycks viktökningen vara som störst. Så rent logiskt sett har vi nu framför oss en tid där chansen är som allra störst att fånga en riktigt stor gädda. Vad det gäller mitt gäddfiske framöver så får vi se hur mycket det blir av den varan då jag börjar känna ett allt större sug för andra arter. Men nog hoppas jag ändå alltid att kunna klämma in några gäddpass till innan isarna försvunnit och då kanske den där romstinna monstergäddan väljer ett av mina beten.