Sidor

måndag 25 juli 2011

Segt fiske i trevligt sällskap

Förra veckan var jag och fiskade tillsammans med en ny trevlig bekantskap nämligen Roger Karlsson. Han bor nere i södra Sverige men har rötterna uppifrån Norrbotten där han fiskat större delen av sitt liv. Roger är en riktigt inbiten och rutinerad sportfiskare som testat på det mesta i fiskeväg och även fått riktigt stora fiskar av flertalet arter. Han tillhör också en i den fåtaliga skaran som fått en Norrbottensgädda på över 15 kilo.

Vi valde att fiska i ett vatten som hyser rovfiskar som gös, abborre och gädda. Fisket var tyvärr rätt trögt och framförallt gäddorna var ytterst svårflörtade i det varma sommarvattnet. Under kvällen testade vi både spinn och lite trolling samt vertikal jigging.

Roger hade aldrig tidigare provat på vertikalfisket men kände sig sugen att testa. Därför startade vi upp med detta. Jag hade turen att efter bara någon minut få en gös på 1,2 kilo vilket var en lovande start. Sedan hade vi bägge några rejäla hugg som av någon märklig anledning inte fastnade på våra krokar. Det blir sedan 5-6 gösar var men tyvärr bara småfisk på ca 2-7 hekto. Förutom gösarna hamnar vi i ett abborrstim då vi under en kort och hektisk period kan dra upp ett gäng abborrar i 2-3 hektos klassen.

Efter detta provar vi lyckan i ett annat område där vi hoppas på någon bättre gädda, vi både trollar och spinnfiskar vilket resulterar  i ett endaste hugg. Tyvärr ville inte fisken fastna vilket för övrigt var ett vanligt fenomen denna kväll.

Annars var det en trevlig och givande fisketur då vi b.l.a. kunde utbyta diverse erfarenheter från det vi varit med om i fiskeväg under åren. Det var med andra ord riktigt kul att möta en människa som har precis samma inställning och förhållningsätt till sportfisket som en själv, hoppas det blir någon mer fisketur tillsammans i framtiden…

måndag 18 juli 2011

Tänk vad fort 4 veckor kan gå…

Idag börjar jag jobba igen vilket känns både bra och dåligt. Det positiva är att man trivs bra på jobbet och det negativa är att man inte längre är ledig. Men, men det är bara att acceptera som det är fast det är otroligt hur fort 4 veckor kan gå.

Hur blev det då med fisket under semestern? Ja faktum är att jag inte fiskat speciellt mycket. Första veckan regnade ju till stora delar bort, sedan blev det lite mer fiskande andra och tredje veckan. Nu under den sista veckan blev det en sväng ut på sjön. Så totalt blev det 6 fiskepass samt en sväng mot Kiruna som jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

På hemmaplan har det handlat om gös och abborrfiske samt något gäddfiske i början av semestern. Vad det gäller abborre så körde jag en heldag i en sjö som inte är det mest lättfiskade precis. Det kändes som att abborren var hyfsat på taget och det blev totalt drygt 20 abborrar. Tyvärr blev det inte någon abborre över kilot vilket var målet. Istället fick jag nöja mig med ett gäng “borrar” runt 5-7 hekto samt en som jag vägde in till 730 gram.

730g (k)

Denna dag utklassade spinnarna jiggarna och hetast av alla beten var en Vibrax i orange/svart i storlek 4.

När vi tittar på gösfisket så håller jag för närvarande på att utforska nya vatten och platser. Mängdmässigt har det gått rätt bra men som vanligt här uppe i norr är det inte det lättaste att få de större exemplaren. Gösar på mellan 1-2 kilo har det blivit en hel del av men inga större bitar än så. Att det finns enstaka storgösar i några av våra gösvatten i Norrbotten vet vi. Under de senaste två åren har det fångats vad jag vet tre gösar från knappa 7 kilo till närmare 8 kilo, vilket är ett bevis nog att de finns. Men som sagt att fånga dom är inte det lättaste…

Norrbottensgös

Gösen är både en vacker och mycket god matfisk. Denna gös fick dock som de flesta andra simma tillbaka.

Att denna sommar är ovanligt varm kan nog de flesta norrbottningar skriva under på. Därför har förutsättningarna för gäddfiske inte varit de mest optimala. Trots detta har jag fiskat en del gädda under de 2 första semesterveckorna. Resultatet har jag skrivit om tidigare. Den roligaste fångsten var dock inte den största gäddan men däremot min första vertikalfångade gädda över 7 kilo.

Vad som händer kommande veckor låter jag vara osagt men hoppas att det blir en och annan fisketur. Framförallt känns det som att jag har mycket att leva upp till mina mål gällande abborre. I dagsläget så har jag inte ens varit nära att komma över kilot men skall sägas att jag inte lagt ner speciellt många riktade abborrpass heller. Endast ett enda har det blivit, skärpning!

onsdag 13 juli 2011

Fin vertikalgädda

Årets första vertikalpass blev rätt lyckat då det small på en större fisk efter bara några sekunder. Med den veka utrustningen blev det en rätt tuff fight. Jag försökte ta den så hårt som möjligt så den inte blev helt tröttkörd. Detta lyckades jag rätt bra med då den fick syna håven efter ett par minuter. Sedan några bilder samt vägning innan den kunde simma ner i djupet igen.

7200 g - Vertikal

Svårt att få perfekta bilder då man tar själv, men det var i.a.f. en rätt grov gädda som trots endast 98 centimeter vägde godkända 7200 gram.

Ett av årets mål med vertikalfisket samt gäddfisket var att ta en vertikalfångad gädda på 7+ så känns skönt att det lyckades redan på första försöket.

Det blev även några gösar över kilot med topp på 1500 gram. Vädret var strålande med solsken och svaga vindar, så en härlig dag ute på sjön. Synd bara att sommaren går så snabbt och att jag börjar jobba om en vecka.

måndag 11 juli 2011

Fiskerapport från Kiruna

Genom åren har det blivit en och annan tripp upp mot fjällvärlden. Dessa resor har ofta skett på sommaren och vi har varit ungefär samma gäng som åkt. Oftast har resorna varit planerade i förväg och vi har flugit ut till våra fiskevatten, andra gånger har vi tagit med oss båt. Nu i sommar blev det en liten spontanare grej då vi helt enkelt tog bilen och drog mot Kiruna. Väl där löste vi fiskekort och sedan åkte vi uppåt ett par mil för att testa några fiskevatten i närområdet.

Litet däck (k)

På vägen upp till gruvstaden passerade vi några lastbilar som fraktade några smådäck.

Något glädjande var att denna gång kunde hela det gamla gardet åka, även Mikael kom lös då han tog en välbehövlig vila från altanbyggandet. Förutom Mikael så var även Mattias och Fredrik med i vanlig ordning.

Tidigt på kvällen var vi på plats vid en mindre sjö, den första av några småvatten vi tänkt fiska i under första dagen. Vattnet var klart och fint med stenbotten och lite vass här och var längst stranden. Det dröjde inte länge förrän Fredrik hojtade till att han hade fisk på kroken. En gädda, vilket följdes av ännu fler. Ja totalt drog vi nog upp 15 talet hungriga gäddor från denna sjö. De var riktiga fighters och bjöd på bra motstånd på våra lätta haspelutrustningar. Mestadels var det mindre gäddor upp till kilot men vi fick även ett par runt 4 kilo.

En fjällgädda (k)

Fredde med en fjällgädda.

Vatten nummer två var grundare och med botten av dy. Det dröjde inte länge innan jag kunde landa första firren, en abborre. Denna följdes av fler och det verkade som att denna tjärn bara innehöll abborrar. De var alla som stöpta i samma form och vägde runt 2-3 hekto.

Tredje vattnet var lite större och djupare. Vi såg att det vakade en del fisk så nu kanske vi skulle få oss någon laxfisk, öring skulle inte vara helt fel. Fredrik var den första att få fisk, en harr trodde han. Men observant som jag brukar vara när det gäller hur olika fiskar ser ut så kunde jag på rätt långt avstånd se att det var en sik. Sik på spinnare är kanske inte det vanligaste direkt fast inte på något sätt unikt heller. Matte försökte med fluga och de rackarna högg flertalet gånger utan att vilja fastna. Tillslut fick Mattias också en sik fast på spinnare. Själv blev det två sikar, Mikael tog det mest lugnt och passade på att ta sig en tupplur då vinden friskade i och myggen försvann för en stund. Kvällen avslutades med halstrad sik vilket smakade riktigt gott.

DAG 2

Nu ville vi testa ett strömmande vatten och då föll valet på den rätt så kända Rautasälven. Fisket är mest känt längre uppströms där det årligen fångas öring och röding i fin storlek. Vi valde dock fiska längre nedströms där vi inte behövde gå speciellt långt eller trängas med andra människor.

Mikael och Mattias drog på sig vadarna och riggade flugspöna medan jag och Fredde körde med haspelgrejorna. Tyvärr så hade vi inte så mycket val då mina vadarbralllor blev kvar hemma liksom Fredriks vadarskor. Något som vi för övrigt fick ångra än mera ju längre dagen led.

För det dröjde inte länge förrän Matte stod med krökt spö

Första harren (k)

Det tog inte många kast förrän Matte fick ordentligt spöböj.

och inte lång stund senare kunde Micke landa en grann harr. Jag fick nu jobba hårt under några minuter med att både fotografera och väga in en harr.

Mikael med 960 g harr (k)

Mikael tog dagens största harr efter bara några minuter. Fin fisk på 960 gram med en av de mest ståtliga ryggfenor man sett.

Det visade sig att grabbarnas flugspön fick jobba hårt under dagen. Harrarna stod tätt ute i strömmarna och selen och tvekade inte att ta på torrflugor. Uppskattningsvis fick de ca 30 harrar var. Storleken var det heller inget fel på, flertalet harrar vägde från 7 hg upp till dryga 9 hg. Mitt och Fredriks spön fick vila desto mera, men helt utan blev vi inte. Harrarna vägrade dock våra drag men vi kunde landa två öringar var fast de var tyvärr inte speciellt stora.

Lunch vid lägerelden (k)

Vid sådana här stunder vid lägerelden känns livet lätt och vardagsbekymren befinner sig långt borta.

Den tredje dagen hade vi funderat på att fiska ett kortare pass men när vi vaknade på morgonen såg vi mörka moln på himlen. Efter att vi packat ihop våra grejor i bilen så åkte vi mot några små gamla dagbrott där det sägs finnas öring. Men vägen dit var avstängt och alternativet var nu att gå dit, en sträcka på dryga 2 kilometer. Vi behövde inte fungera alltför länge då himlen plötsligt öppnade sig. Då föll valet istället på Annis grill inne i Kiruna.

Därefter styrde vi kosan hemåt och kunde nu blicka tillbaka till ett par trevliga dygn med hyggligt fiske och trevligt sällskap. Allt detta inramat i vacker natur mitt under den lappländska sommaren. Kan det bli så mycket bättre?

fredag 8 juli 2011

Gäddfiske i småvatten (Del 1 – Stilla vatten)

I vårt land finns det otaliga mängder av små tjärnar där knappt någon människa har blött sina krokar. Ofta är det mer liv än man tror i dessa oansenliga småvatten. Så för den som uppskattar att vara ute i naturen, gillar att utforska okända vatten och inte är rädd för insekter kan detta passa i smaken. Själv har jag fiskat i otaliga småvatten genom åren, framförallt under min ungdomstid blev det naturligt att utforska varenda pöl som kunde tänkas innehålla fisk. Nu för tiden så blir det några svängar varje sommar då jag packar en lättare utrustning med mat och fiskegrejor och ger mig ut i skogen till något litet vatten där jag kan komma naturen nära, insupa lugnet och förhoppningsvis få en adrenalinkick då en gädda hugger. Vi ska här titta lite närmare på hur man på bästa sätt väljer och angriper dessa vatten för att lyckas så bra som möjligt.

Storleken

I de småvatten jag fiskat i så har man nästan alltid lyckas få gäddor upp mot 3 kilo, sedan så blir det genast svårare och gäddor över 5 kilo får ses som en riktigt fin fisk. I några fall har jag haft turen att hamna i vatten där jag kommit i kontakt med gäddor runt 7-10 kilo, fast det är tyvärr rätt få gånger man fått vara med om det med tanke på hur många pass och antal vatten man testat. Så vill man fiska inriktat på riktigt stor gädda så är det utan tvekan bättre att titta på större och djupare vatten men samtidigt finns ju alltid chansen där och genom åren har det faktiskt fångats en och annan riktigt stor gädda i något av våra små bortglömda vattendrag.

1 meter gädda (k)

Denna gädda högg på ca 30 centimeters djup 2 meter från land.

Annars brukar de flesta småvatten innehålla mycket gädda fastän det mest rör sig om mindre individer. Därför brukar fångsterna kunna bli riktigt stora om du är på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Vilka vatten är intressanta?

Som fiskare vill man givetvis alltid få fisk och gärna komma i kontakt med något större exemplar. För att öka chansen till detta så brukar jag söka mig till vissa typer av vatten och samtidigt välja bort de vatten som inte verkar speciellt intressanta. Hur gör man då detta och hur vet man vilka vatten som verkar vara intressantare då man inte testat fiska där? Själv använder jag mig av kartor och då gärna av satellitfoton där man även kan se om det är grunt eller mycket växlighet i vattnet. Sedan så tittar jag om vattnet har någon förbindelse med något annat vatten i form av en bäck eller å. Finns detta så blir det genast intressantare. Rör det sig dessutom om ett större vatten som man vet hyser riktigt stor gädda blir det ännu hetare.

Att gäddor kan vandra från ett större vatten till en liten tjärn råder det inget tvivel om. Dessa gäddor som oftast dyker upp tidigt på våren strax innan leken stannar vanligtvis bara ett par veckor innan de återvänder tillbaka men kan vissa gånger välja att stanna kvar längre. Hittar man ett område med flera småvatten och kanske någon större sjö som har förbindelse med varandra genom en å så har man ett intressant projekt att ta sig an.

Förutom detta så tittar jag även på topografin och marken runt om vattnet. Är det branta berg, mycket sten, hårdland och tallskog så kan det vara ett djupare och näringsfattigare vatten, är det myrmark, björkskog och lågterräng så är det istället ett grundare och näringsrikare vatten det är frågan om. Något som man gärna också vill veta är vilka arter det finns i vattnet. Detta är givetvis en omöjlighet om det är frågan om ett okänt vatten. Vill man ha svar på frågan så är det bara att testa att fiska och på så sätt ta reda på hur det ser ut. Mete med mask brukar vara ett gångbart sätt att få diverse fiskar på eller varför inte slänga ut en mjärde och se vad som fastnar där. Vilken föda gäddan har att tillgå och i vilken omfattning den finns i är av största betydelsen för dess tillväxt och därför även av intresse för oss sportfiskare. 

Men man skall komma ihåg att det aldrig finns någon garanti på om ett nytt vatten verkligen är så bra som det ser ut på förhand. Genom åren har man råkat ut för ett antal besvikelser men också några överraskningar i vatten man inte alls har trott på. Detta är väl en av sakerna som gör fisket så intressant och spännande, man vet aldrig vad som väntar en hur väl förberedd man än är. Ett tips är att kolla på hur gäddorna ser ut i sin kroppsform. Är de korta och grova med liten skalle så kan man vara säker på att det finns rätt fina gäddor i vattnet, är gäddorna istället magra och slanka så betyder det att förutsättningarna för att växa sig stora är begränsade.

Näringsrika och näringsfattiga vatten

Vad det gäller gädda så har jag bättre erfarenhet av fisket i grunda näringsrika vatten med mycket växlighet än i ett djupare med mindre växlighet. Gäddor finns det gott om i bägge typerna av vatten men oftast är de mycket magrare i det djupare och näringsfattiga vattnet. Undantag finns och ibland råder det obalans i dessa näringsfattiga och ibland försurade vattnen. Denna obalans påverkar fiskbestånden oavsett vilken art det gäller. Oftast finns det väldigt gott om abborre i sådan här vatten och då är det i regel frågan om s.k. tusenbrödrabestånd. Vanligt verkar det också vara att det finns ett mindre bestånd av mört samt då givetvis en del gädda.

Blir vattnet försurat så glesnar bestånden ut successivt varvid medelvikten samt toppvikterna på all fisk skjuter i höjden då konkurrensen om födan helt enkelt blir mindre. De lite större gäddorna får nu en period med större byten vilket rimligtvis borde påverka dess tillväxt i positiv riktning. Även tusenbrödrabestånden av abborre kan få en obalans då det med jämna mellanrum kan komma fram någon årsklass som lyckas få i sig mer föda än de andra individerna och på så sätt lyckas bli så pass stora att de kan börja kalasa på dess småsyskon. Detta kan få tillföljd att det under några år plötsligt är gott om storabborre. Denna förändring kan säkert också påverka gäddan på något sätt, i vilken riktning törs jag inte säga då det mig veterligen inte är forskat kring detta. Ska jag gissa så borde större matbitar leda till större tillväxt men ibland är verkligheten inte så enkel som det verkar.

Vad jag vill säga med dessa exempel är att ett mindre vatten i högra grad påverkas lättare än ett större och därför förändras balansen och bestånden med tiden. Sådana här gånger gäller det för sportfiskaren att träffa rätt i exakt rätt tid, då kan man bjudas på rejäla överraskningar.

Var finner man gäddan?

Gäddan liksom dess föda finner man sommartid oftast kring de mest vegetationsrika områdena. Var inte rädd för att fiska grunt. Många gånger blir man förbluffad över att större gäddor väljer just de grundaste platserna. Fiska nära land för här står oftast gäddorna och lurar i vassen. Det är då viktigt att uppträda försiktigt så man inte skrämmer iväg gäddorna. Det är inte ovanligt att man fångar de största gäddorna riktigt nära land.

Stilla kväll

Hett område med både vass och näckrosor..

Ibland står gäddorna inne i näckrosorna och vassen medan man andra gånger finner dem just utanför. Sällan hittar man gäddor i frivattnet och detta blir tydligare ju grundare vattnet är. Anledningen är förmodligen att då det är så grunt vill gäddan ha skydd och skugga. Är det ett djupare vatten så letar jag efter branter, gärna i anknytning till vassbälten. Finns det någon bäck eller å med förbindelse så är oftast in och utloppen högintressanta. I de småvatten jag fiskat vintertid i så har jag haft störst framgång med fisket i de lite djupare delarna, detsamma gäller på hösten då vattnet börjar kylas av. Så egentligen kan man säga att du ofta hittar gäddan ju grundare ju varmare det är i vattnet, fast kom ihåg att gäddan står inte gärna grunt om den inte har skydd i form av växlighet. Här finner den både skugga och en bra jaktplats. Viktigt är också att lära känna ditt vatten, då märker du med tiden när fisket kan vara som bäst.

När skall man då fiska vad det gäller tidpunkt på dygnet samt väder?

Ska jag välja en tid som är bättre så får det bli kvällen men faktum är att det inte spelar någon större roll. Är gäddan på hugget så spelar sällan de yttre förutsättningarna någon större roll. Jag har fiskat så mycket att jag haft bra fisken under de flesta förhållanden samt varit med om att det varit precis tvärtom. Jag vill likna fisken i detta fall gäddan som att den har en inbyggd klocka i sig och när tiden är inne så äter den under några dagar för att sedan vila några. Vad som styr detta kan jag bara spekulera om men personligen börjar jag tro alltmer att månen spelar in en del. Utifrån mina fiskedagböcker har jag haft de bästa fiskena kring nymåne samt dagarna efter fullmåne.

Vädret har enligt mitt sätt att se på saken också en viktig betydelse för gäddans jakthumör. Är vädret det rätta för dagen plus att gäddans inbyggda ”jaktklocka” står på on så kan man uppleva grymma fisken. Vad är då rätt väder? Svaret är att det inte finns något rätt väder utan det kan variera, man måste se det hela ur ett lite annat perspektiv. Vi börjar på våren/ försommaren då gäddleken börjar vara över. Då är det vanligt att det bästa fisket sker under soliga dagar mitt på dagen då vattentemperaturen stiger någon grad vilket får igång gäddorna. Samma vädertyp mitt under sommaren och speciellt under ett längre högtryck betyder oftast ett dåligt fiske dagtid. Då är det vanligare att gäddorna har en kort men intensiv huggperiod under senare delen av kvällen. Regn och mulet väder tycker jag ger det bästa fisket om det kommer direkt efter en längre period med högtryck och sol.

Just väderskiftningar kan trigga igång fisken vid vissa tillfällen. Har det varit några dagar med sol och det kommer några regnskurar så kan fisket vara strålande, detsamma om det regnat och varit mulet en längre tid och solen plötsligt kommer fram. Även vinden inverkar en del på fisket. Mycket vind är sällan bra, liksom om det är helt vindstilla så kan det göra gäddorna mera skygga. Får jag välja en dag nu i juli då fiskeförhållandena ska vara goda så blir det följande: Åker och fiskar från eftermiddagen till sena kvällen. Växlande molnighet, runt 20 grader i luften, svag växlande vind just så att det krusar sig på ytan. Gärna nymåne eller någon dag efter fullmåne.

Till sist vill jag säga att givetvis är det viktigt att tänka på sådana här detaljer men man får samtidigt inte heller stirra sig blind för då kan man lätt bli slav under vädret eller månen eller vad det nu kan vara. Faktum är att man aldrig riktigt kan vara säker till hundra procent hur fisket kommer att vara och den som lyckas bäst i längden är oftast den som fiskar mest. Själv försöker jag välja bort de dagar/perioder som man med tiden märker ger sämre fångster och istället fiska hårdare då fisket är på topp.

Metoder

I princip allt mitt fiske från sådana här typer av vatten handlar om spinnfiske. Det är en perfekt metod där man snabbt täcker av en stor yta av vattnet. Jag brukar i regel röra mig flitigt och kasta i olika riktningar där det kan tänkas stå gädda. Hugger det inget ja då flyttar jag på mig några meter och gör ett nytt kast. På detta sätt kan man fiska runt en tjärn på några timmar, givetvis tar det längre ju större vattnet är.

Ofta kan man se ett mönster var gäddorna håller till för dagen och då kan man istället rikta sitt fiske på de heta områdena och hoppa över de ointressanta partierna. På detta sätt blir fisket mer effektivt och man ökar chansen att få mer gädda och samtidigt hitta någon av vattnets större individer. Men ibland räcker det inte med ett spinnbete att få gäddan att hugga och då brukar jag ta till andra knep. Exempelvis kan det ibland hända att en större gädda följer efter utan att hugga. I sådana här stunder kan det löna sig att presentera ett naturligt bete vilket för det mesta resulterar i ett hugg. Därför ser jag alltid till att ha med mig ett gäddmete och ibland även en maskburk för att kunna meta upp lämplig agnfisk. Har man inte det så är alternativet att med hjälp av en mindre spinnare eller en liten jigg försöka få upp någon abborre.

Beten

När det gäller spinnbeten klarar man sig bra med några få beten av olika sorter. Här kommer jag nu gå igenom vilka olika typer av beten jag trivs att fiska med samt beskriva när de kommer bäst till sin rätt.

Spinnaren är det betet som kommer bäst till sin rätt i grunda vatten. När vattnet börjar värmas upp och under hela sommarperioden är det oftast ett oslagbart bete. Dess rörelser och vibrationer lockar till sig gäddor från långt avstånd och huggen blir oftast rejäla och explosiva. Ett favorit bete.

clip_image006

Dessa spinnare använder jag gärna i småvatten. Från höger. (Pigspinn, Savagear, Glofish, Vibrax dubblespinn, Vibrax minnow spinn, super Vibrax stl.5).

Skeddraget brukar vara ett bra alternativ tidigt på säsongen då vattnet är lite kallare. Lättare skeddrag går ofta bra att kasta med in i vassen utan att fastna alltför mycket. Använd endast s.k. vassdrag i nödfall. Anledningen är att dessa beten krokar fisken betydligt sämre.

clip_image008

Abu Garcia har genom åren lanserat en hel del skeddrag av högsta klass. (Dessa är mina favoriter till gädda. Från höger, Pike, Flamingo, Atom och Utö).

Jiggar fungerar alltid, se bara till att variera tempo och rörelser efter vattentemperaturen samt gäddans humör. Grunt vatten - lätta skallar, djupt vatten - tyngre skallar. Har du ett gäng shadjiggar från ca 10 till 25 centimeter i några olika färgkombinationer är du helt rätt ute. Komplettera gärna dina shadjiggarna med lite grodimitationer och vanliga twintails för de kan fungera grymt bra i vissa vatten.

clip_image010

Heta jiggar i olika storlekar. Till dessa använder jag jiggkrokar från ca 5-25 gram. Till shadjiggarna rekommenderar jag även stingerkrokar som förbättrar krokningsförmågan rejält. (Uppifrån, Mieko shad 25 cm, Relax 15 cm, Relax 12 cm, Curlytail samt Twintail).

Spinnflugor är något jag varmt vill rekommendera. Fördelen med spinnflugor är att de går att fiska mycket långsamt och då även där det är grunt och mycket vegetation. Grymt bete tidigt på säsongen men även en joker i leken resten av året. Se även till att ha några olika färger.

clip_image012

Dessa spinnflugor från Westin Monsterfly gillar jag skarpt.

En wobbler kan vara ett ess i rockärmen fastän de kanske inte alltid passar in i småvatten då de har många krokar och lätt fastnar. De mer djupgående modellerna kan vara bra i djupa vatten medan de små flytande fungerar ypperligt bland näckrosor och vass.

clip_image014

Denna wobbler från Cotton Rebell heter Rippilin Redfin och har en otroligt fin gång även i låg hastighet. Kasta wobblern i en öppning i vassen och spinn sedan in den i varierande tempo så lär det hända grejor.

Poppers eller olika typer av flytbeten är inte bara roligt att fiska med utan de är många gånger också grymt effektivt. Huggen är alltid rejäla och näst intill beroendeframkallande, har man väl börjat fiska med dessa beten så är man oftast fast. Ju varmare vattnet blir ju bättre funkar dessa beten.

clip_image016

Tre heta grodimitationer som går i ytan. Den mittersta från Berkley är min absoluta favorit.

Slutligen vill jag nämna lite om tailbeten och jerkbaits. Har tyvärr inte själv fiskat så mycket med dessa typer av beten men kan tänka mig att vissa av dem kan vara riktigt grymma i grundare småvatten, speciellt de lättare och flytande modellerna.

Utrustningen

Vad det gäller utrustningen så rekommenderar jag rejäla grejor men som för den skull inte får vara för klumpiga. Anledningen är flera. För det första så finns det ofta mycket vegetation och bråte som gäddan lätt kan gå fast i. Då gäller det att kunna ta gäddan rätt hårt och styra bort den från eventuella hinder. Sedan är vattentemperaturen ofta väldigt hög i dessa småvatten sommartid vilket betyder att fisken lättare drar på sig mjölksyra. En alltför långdragen kamp kan i värsta fall leda till att gäddan inte klarar sig och detta vill man ju givetvis undvika.

I dagsläget använder jag mig utav ett 8 fot långt haspelspö (Tica Pike) som jag är mycket nöjd med. Det skall klara kastvikter från 30-70 gram. Men faktum är att det går mycket bra att fiska med beten från ca 8 gram upp till 100 gram. Ett bra och prisvärt allround spö som jag tycker passar perfekt till detta fiske. Till detta använder jag en haspelrulle i medelstorlek laddat med Power Pro lina i 0,25mm. Se även till att ha med dig en bra kroklossare eller tång så du lätt kan kroka loss fisken.

Med detta hoppas jag att ni fått lite inspiration samt förhoppningsvis ett och annat tips. I Sverige finns det tusentals småvatten som någon knappt fiskat i. Har du något i din närhet eller vet av ett vatten som du spanat in eller hört om tidigare så var inte rädd för att prova. Kom ihåg, man vet aldrig vad som döljer sig under vattenytan och att fiska i orörda vatten betyder allt som oftast mer hugg och lättfångade fiskar.

söndag 3 juli 2011

Den gåtfulla gäddtjärnen

Vid första ögonkastet så undrar man överhuvudtaget om det finns någon fisk i denna lilla tjärn som inte är större än ett par fotbollsplanar. Dessutom är den väldigt grund och till stora delar bevuxen av diverse vattenväxter. Verkligheten säger däremot något annat och enligt rykten så har det tagits gäddor på runt 10 kilo i denna lilla pöl. Själv har jag bara fiskat här ett par gånger tidigare och inte lyckats speciellt bra. Men fisk har jag fått i form av gäddor upp till 3 kilo, abborrar kring halvkilot samt en id! Hur iden hamnat här förblir lite av en gåta.

Den gåtfulla gäddtjärnen

Så här ser den ut, den lilla gäddtjärnen.

Kvällen var perfekt för gäddfiske med en svag vind samt en del moln på himlen. Denna tid på året brukar en lite större spinnare vara rätt melodi så därför valde jag en Savagear spinnare som jag knappt hunnit testa eftersom den är ny för året. Men den ser onekligen intressant ut och jag är övertygad att jag i framtiden kommer få nytta av detta beten. Redan i andra kastet smäller det på en gädda som till en början känns väldigt liten. Men efter en stund så börjar den plötsligt att kämpa och man ser nu också att det är en bättre gädda det är fråga om. Den sitter på bra länge men några meter från land så spottar den ut en mindre gädda och försvinner in bland näckrosorna. Givetvis var det så att en större gädda hade huggit på den lilla som jag sedermera fick upp, rejält sargad efter att ha fått tillbringa en stund inne i en gäddkäft.

Timmarna går och följs upp av fler gäddor med jämna mellanrum. Tyvärr är det bara frågan om mindre exemplar, fast de kämpar ändå förvånansvärt bra i det grunda vattnet vilket för övrigt är typiskt i dessa typer av vatten. Innan jag är på väg att ge upp så måste jag givetvis prova platsen där jag tappade den större gäddan. Nu väljer jag att byta beten, varken spinnare eller jiggar som fiskat med tidigare får chansen. Istället sätter jag på en spinnfluga vilket jag tror lämpar sig väl inne i den vegetationsrika viken. Denna kan fiskas väldigt långsamt utan att förlora sin attraktionskraft och detta borde väl passa perfekt för en gädda som några timmar tidigare varit på kroken.

Redan i första kastet rör sig en virvel inne bland näckrosorna och just som den skall hugga betet så fastnar den i en näckros. Vid andra kastet verkar det som att gäddan blir skrämd och flyr iväg en bra bit från land och stannar upp strax utanför ett näckrosbälte. Nu kändes det som att den var förlorad och hade jag tidigare trott att chansen fanns så var nu oddsen ännu sämre. Jag bestämmer mig för att avvakta en stund och efter att jag fått i mig lite fika så drar jag iväg ett kast utanför vassbältet och hugget kommer direkt. Jag tar fisken rätt hårt vilket jag brukar göra sådana här gånger. Om inte annat så riskerar man att den går fast i den täta vegetationen. Denna gång går det bättre och snart kan jag äntligen bogsera upp gäddan på land.

Gäddan

Det tog sin tid men tillslut var den besegrad.

Hur stor var den då? Ja ingen jätte och hade den varit tagen i ett större vatten under andra förhållanden och omständigheter så hade det inte alls varit någon märkvärdig fisk för mig. Men i min värld spelar så många andra saker in och det viktigast är utan tvekan själva upplevelsen, något vi ibland lätt kan glömma bort i jakten och hysterin efter de stora fiskarna. I detta fall blev det med tiden också en större utmaning att försöka få upp den. Sedan är det för den som inte har provat rätt häftigt att drilla en lite större gädda från land i gungfly med vatten upp ovan stövelskaften och samtidigt kunna hantera fisken inne bland näckrosor och annat bråte. Gäddan vägde dryga fem kilo eller för att vara extra tydlig 5150 gram.

Nästa vecka drar jag och några kompisar till fjällen och fiskar efter lite andra arter än de som oftast syns här på bloggen. Men bli inte förvånad om jag ändå inte lyckas hitta någon gädda för så var det sist då vi var uppe i fjällvärden. Håll utkik här så får ni svaret i form av en längre rapport med bilder. Dessutom så kommer det snart en artikel som fortsätter i samma ämne som dagens inlägg, nämligen gäddfiske i småvatten.