Sidor

tisdag 28 februari 2012

5 b. Klä dig rätt ute på isen

* 5. ÖVRIGT *

En del att tänka på

Vädret kan växla snabbt under en dag och speciellt tydligt blir detta under vårvintern. I Norrland är det inte ovanligt att det kan vara – 20 grader tidigt på morgonen och nollgradigt längre fram på dagen. En annan sak man bör tänka på är vinden, börjar det blåsa blir det snabbt kallare.

Det är således viktigt att vara rätt klädd för en dag ute på isen och att klä sig rätt är många gånger lättare sagt än gjort. Det första man skall utgå ifrån är om man har långt att gå till fiskeplatsen samt hur förhållandena ser ut på isen. Mycket lössnö eller ännu värre slask och dubbel isar som man trampar igenom. Är det tuffa förhållanden på det sättet så skall man inte klä sig för mycket för då blir man snabbt svettig vilket absolut inte är det bästa starten. Även en varm och stekande sol påverkar rejält hur lätt man svettas.

Egna erfarenheter

Med tiden har jag börjat lära mig hur jag skall klä mig fast genom åren har man mer än en gång fått både frysa och svettas helt i onödan på grund av att man slarvat med klädseln. Är det kallt ute och fina isar att fördas på så har jag på mig min skoteroverall som både är vindtät och väldigt varm. Bättre klädesplagg är svårt att hitta för ismete och samtidigt väldigt viktig i fall olyckan skulle vara framme. Vid tuffa isförhållanden och längre strapatser så byter jag ut skoteroverallen mot en tunnare täck/vind byxa och en vindtät tunnare jacka. I pulkan finns däremot skoteroverallen och efter att jag borrat mina hål och satt ut spöna byter jag kläder.

8040g-103cm-w

Här två bilder från 2011, den övre i januari och den nedre i april. Man skulle kunna tro att det skiljer mycket i temperatur mellan de bägge bilderna men det gör det faktiskt inte. Den övre bilden, –1 grad, mulet väder och en måttlig sydvind. Den nedre bilden, +4 grader, vindstilla och strålande sol.

Just kombinationen vindstilla och solsken gör att det blir riktigt hett fastän det är kallt i luften. Att då ha möjligheten att kunna ta av och på kläder snabbt är både praktiskt och skönt.

7660 g - 103 cm (k)

Under senare delen av isfiskesäsongen när solen börjar värma så blir skoteroverallen för varm, speciellt om det är vindstilla så under april brukar jag ibland lämna den hemma. Men man skall tänka på att även fast det är varmt i luften och sol kan det snabbt bli kallare ifall det börjar blåsa. Att ha med sig vindtäta kläder är därför något man alltid skall ha. Alternativet är att ha med sig lite extra kläder i fall det skulle behövas. Ett superunderställ närmast kroppen är också något jag kan rekommendera.

Se till att skydda huvud, händer och fötter…

Viktigt är att skydda huvudet, händer och fötter som är våra främsta fryspunkter i kroppen på grund av att de ligger längst bort från hjärtat och det tar längst tid och kraft för blodet att pumpas dit. Därför är det extra viktigt att skydda dessa delar av kroppen. Att använda någon form av mössa är därför en självklarhet, kan vara en rejäl ryssmössa vid stark vind och kyla, eller en vanlig toppluva vid normalt vinterväder eller en keps om det skulle vara riktigt milt och soligt ute. Fast jag råder dock alla isfiskare att alltid ha med sig en rejäl mössa, för börjar det blåsa så kan den vara guld värd.

Vad det gäller händerna så ser jag till att ha med mig två par handskar/vantar. Ett par tunna fingervantar som skall känns smidiga att jobba, fiska med. Sedan även ett par rejäla tumhandskar som i grunden är anpassade för skoterfolket. Dessa är riktigt varma och sköna att ha på sig och värmer snabbt upp ett par frysta händer.

Sist men inte minst viktigt är vad man har på sig på fötterna. Isen kyler och fötterna är oftast den kroppsdel man lättast fryser i och även svårast att skyddas emot. Viktigt är att ha vattentäta skor, för blir man blöt om fötterna så spelar det ingen roll hur varm en sko är, man börjar ändå frysa. Skorna ska även vara varma och helst så lätta och smidiga också. Det finns några olika typer av skoterskor som fixar dessa krav rätt så bra. Annars så fungerar ett par vinterfodrade gummistövlar ofta rätt bra förutsatt att det inte är för kallt ute för då håller de inte riktigt måttet.

Power

Power skorna har följt med mig genom åren. Är inne på mitt andra eller tredje par nu och sällan är de gånger jag behövt frysa. Är det mycket blött på isen har dock skorna tendensen att bli fuktiga och då kan man snabbt bli kall om fötterna, vilket är ett minus.

Tips! Se alltid till att ha med dig extra kläder i bilen (eller i pulkan) ifall du skulle bli blöt. Det kan rädda din dag… Blir man blöt om fötterna så kan man räkna med att frysa. Med ett par extra sockar och två plastkassar som man knyter ovanpå de torra strumporna kan man även klara av ett par blöta skor.

fredag 24 februari 2012

Nu är hemsidan igång igen!

För bra precis ett år sedan började vår klubbs hemsida Team North Predator att krångla och trots en hel del arbete från Krister som driver sidan lyckades han inte få den att fungera. Mer om detta finns nu att läsa på hemsidan, för nu är den alltså igång igen!

Många kanske tror att vi inte fiskat så mycket eller att vi ledsnat. Ni som följer min blogg har ju kunnat följa en del av klubbens fiske under förra året och sett att så inte riktigt är fallet. Vi har väl fiskat totalt sett hyggligt mycket, vissa mer och andra mindre.

Sett från hur mycket vi fiskat och vilka mål vi satte upp innan förra årets början så tycker jag att vi lyckats bra. Blev trots allt en del fina fiskar.

OBS! Nu är det en ny adress som gäller: www.teamnorthpredator.se

Med den tidigare adressen kommer man till sidan men utan att kunna läsa de uppdateringar som gjorts efter januari 2011. Så med andra ord gäller den nya adressen från och med nu. Välkommen in på ett besök…

torsdag 23 februari 2012

5.a Se upp för faror ute på isen!

* 5. ÖVRIGT *

Att vistas ute på isen är oftast en angenäm upplevelse men här finns även faror som kan förstöra en hel fiskedag eller i värsta fall släcka ett helt människoliv. Därför är det viktigt att tänka sig för noga innan man ger sig ut på en is och när man väl är där ute uppträda försiktigt och med omdöme.

Här nedan kommer lite tips och förmaningar gällande vad man bör tänka på när man planerar att ge sig ut på isen.

Förberedande åtgärder

- Använd flytoverall om du har möjlighet

- Utrusta dig alltid med isdubbar (gärna med visselpipa).

- Ha med dig en livlina i pulkan.

- Ett par broddar kan rädda dig från en hjärnskakning ute på  blankisen.

- Undvik att fiska ensam då isarna är dåliga.

- Meddela ALLTID någon där hemma vart du tänker fiska.

- Se till att ha med dig extra kläder i fall oturen är framme.

- Ha med dig din mobiltelefon.

- Fiskar du i större vatten kan en gps vara bra att ha med sig i fall det kommer dimma.

Faror att se upp med

- Håll koll på isens färg och utseende, mörkare partier skall man undvika.

- Gamla borrhål kan snabbt bli vakar, SE UPP!

- Strömmande vatten är extra farliga, isen tjocklek kan variera rejält bara inom ett par meter.

- Att följa ett skoterspår betyder inte automatiskt att isen håller.

- Landstigningen på sista isarna. Se till att planera innan du ger dig ut var du kan gå i land efter du fiskat klart.

- Uppträd extra försiktigt kring sjöars in och utlopp, sund och andra strömsatta ställen.

- Kallkällor är många gånger förrädiska vakar.

isbroddar

Ett par isbroddar att fästa under skorna fungerar kanon ute på hala blankisar.

isdubbar 

Isdubbar är en självklarhet i utrustningen, helst med visselpipa.

Livlina

En livlina är också bra att ha med sig och tar inte så mycket plats i pulkan.

Annat att tänka på

Fiskar du i ett okänt vatten skall man vara extra försiktig. Är man tveksam om isen verkligen håller så är det ALLTID bättre att ta det säkra före det osäkra.

Väljer man att fiska på svaga isar är det lätt att man allt medan tiden går invaggas i en falsk säkerhet och uppträder allt mer oförsiktigt. Man glömmer att tänka på isen och fokuserar allt på fisket, speciellt tydligt blir detta om fisket är bra.

tisdag 21 februari 2012

4 m. Verktyg att ha med sig ut på isen

* 4 UTRUSTNINGEN *

Det finns många tillfällen vid ismete där det underlättar att använda bra verktyg. Det kan vara allt ifrån klippa linor, byta krokar, fixa tackel och inte minst avlägsna krokarna från gäddans käft. Vi skall här titta på lite olika verktyg man kan använda sig av.

Jag har även kollat var de olika verktygen finns att köpa och försökt att hitta ett bra pris för respektive produkt. Rätt intressant att det kan skilja så mycket som drygt 200 kr i pris för samma produkt mellan olika butiker.

Själv är jag svag för Big Fish Tackle produkter vilket jag tycker håller en mycket hög kvalité samt ett hyggligt pris. Kika på dess hemsida som du hittar här: CWC

 

BFT Predator Multi Tool

BFT Predator Multi Tool är ett utmärkt allround verktyg som kan användas till det mesta. Det klipper och klämmer och öppnar slitringar. Den är utrustad med tungsten avbitare och levereras med ett bältes fodral. Ca pris 339 kronor. (Söder sportfiske)

 Offshore_plier_pouchs

BFT Offshore Plier är en kraftig tång anpassad för tungt havsfiske. Tillverkad utav flygplansaluminium. Försedd med splitrings öppnare och avbitare av tungsten (utbytbara) avsedda för t.ex. fluorocarbon, stålwire och flätlina. Även möjlighet att klämma ihop wire hylsor (crimps). Levereras med Cordura-fodral.

Denna tång använder jag själv, den kommer väl till pass i många situationer och har en given plats i fiskeväskan. Ca pris 439 kronor. (Trolling center)

BFT Splitring Plier

BFT Splitring Plier Ska du byta fjäderringar så är denna överlägsen de två översta. Den går även att använda som avbitare och klämma ihop wirehylsor (crimps). Däremot skall man tänka på att den är lite vek och inte klarar av att bita av lite kraftigare saker. Jag har en själv och använder den främst då jag byter fjäderringar. Ca pris 119 kronor. (Mieko Fishing)

BFT-Hookout

BFT Hookout är ett smidigt verktyg när man ska bort trekrokarna ur en benhård gäddkäft. Ca pris 149 kronor. (Trolling center) Denna variant av kroklossare tycker jag fungerar riktigt bra för det mesta, undantaget är då kroken sitter riktigt hårt fast i käften.

BFT Long Nose Plier

BFT Long Nose Plier är en klassisk kroklossare. Ca pris 185 kronor. (Trolling center) Bra att ha då kroken har borrat sig fast lite hårdare fast och sitter lite besvärligt till inne i gäddkäften.

BFT Power Cutter

FT Power Cutter är en extra stark avbitare. Perfekt när man snabbt ska knipsa av en trekrok, t.ex. när betet fastnat illa till. Skulle oturen vara framme att man får en krok i ett finger kan denna vara räddningen. Ca pris 239 kronor (Mieko Fishing)

Mora 200

En rejäl kniv som denna Mora 2000 kan vara bra att ha med sig ut på isen. Använder den ibland för att skära lös kroken då den sitter illa. Då är det många gånger bättre med en kniv än en tång som man riskerar att slita sönder delar av gäddans käft. Går att köpa för runt 200 kronor. (Jula)

smått och gott smått och gott 2

Sist ut blir denna förträffliga lilla sax som jag inte minns vart jag köpt. I och med att den går att fälla i hop kan man ha den precis där man vill, i fickan i jackan eller byxan eller som här i en beteslåda. En annan fördel är att den inte blir ovass lika lätt då de vassa eggen skyddas då den är hopfälld. Dessutom är den riktigt vass också. Helt enkelt ett riktigt bra hjälpmedel att ha med sig i sin fiskeutrustning.

Sitter någon inne med tips om andra verktyg som fungerar bra till ismete efter gädda så skriv gärna en kommentar och lite fakta kring produkten.

torsdag 16 februari 2012

4 l. Avkrokningsmattor och vågsäckar

* 4. UTRUSTNINGEN *

Har man för avsikt att släppa tillbaka sina gäddor tycker jag det är en självklarhet att använda en gäddmatta och en vågsäck. Som vågsäck går det utmärkt med en större Ikea kasse alternativt köpa en riktig vågsäck. Som matta går det att tillverka egna med hjälp av några liggunderlag fast ännu bättre är det att köpa en speciell så kallad karp eller gäddmatta.

Utbudet av avkrokningsmattor och vågpåsar är rätt stort och viktigt att tänka på är att det mesta är anpassat för karpfisket. Men det finns numera att köpa både mattor och säckar speciellt anpassade för gädda, dessa skiljer sig genom att de har lite andra mått. En gäddmatta och gäddsäck är lite längre men samtidigt inte lika bred eller djup som en karpsäck.

Skall jag rekommendera något märke här och nu så får det bli Big Fish Tackles produkter. Jag har själv både matta och vågpåse därifrån och är väldigt nöjd med dessa.

BFT Avkrokningsmatta är en nylon-överdragen skyddsmatta med linjal till 135 cm. Den är skonsamt och smidigt för fisken vid avkrokning och försedd med "överdrag" som både skyddar och hjälper till att hålla fisken kvar på mattan. Avkrokningsmattan fungerar även perfekt för säker transport av fisk tillbaka till vattnet. Ena halvan är vadderad medan den andra saknar vadering. Mattan går lätta att rulla ihop och tar således liten plats i transporten. Det finns kardborrefästen på bägge sidorna som du sedan efter ihoprullningen lätt låser fast mattan tillsammans med två rejäla clips.

BFT-Gäddmatta

En gäddmatta som denna skyddar effektivt fisken mot is och snö. Eftersom mattan är delad går det att sätta gäddan i mellanrummet däremellan då den skyddas bättre mot kyla eller starkt solljus samt inte riskerar att glida ut från mattan.

Men för den skull se inte gäddmattan som en anledning till att fiska fastän det är flertalet minusgrader. Jag har sagt det tidigare och gör det igen. Det bästa är att stanna hemma vid stark kyla.

BFT Gäddsäck är en förvaringssäck för fisk innan det är dags för vägning/fotografering. Den är tillverkad av mjukt och skonsamt nylontyg som effektivt släpper igenom vatten. Snabbtorkande. Hel dragkedja på ena långsidan vilket blir enkelt och smidigt när du ska lägga in och ta ut fisken.

BFT-Gäddsäck

Denna gäddsäck/vågpåse är anpassad till gäddfiske. Ett köp som jag vill rekommendera till alla gäddfiskare.

måndag 13 februari 2012

Nattsvarta premiärer i helgen

Så var årets fiskepremiär överstökad och lika glad är jag för det. Man kan säga så här, slutade förra årets premiär i succé så slutade årets i fiasko. Men egentligen gör det mig detsamma bara man har försökt och gjort så gott man kunnat och det har jag ändå gjort.

På lördag kväll gjorde jag något som jag gjort mycket tidigare i livet men inte under de senaste 10 åren, nämligen fiskade lake. Ett fiske som kan vara grymt kul då det nappar bra men lika tråkigt de gånger de inte nappar alls. Denna kväll nappade det inte alls…

Men på söndagen skulle det väl ändå gå bättre? Var tillbaka på samma ställe som premiärfisket förra året. Ni som följer bloggen kanske minns att det då blev en härlig trippel med gäddor på 11,2 kg, 8,5 kg samt 8,4 kg. Denna gång blev det inte en endast gädda men å andra sidan är det inte helt ovanligt. Detta ställe är oftast riktigt svårfiskat och idag var en sådan dag.

Fast det skall inte vara för lätt heller. Bara att bryta i hop och ta nya tag. Vad det gäller gäddfisket så är det först om en månad jag räknar med att komma igång på riktigt men däremot var det tråkigt att lakfisket svek som det gjorde. Få se om man orkar ge det någon mer chans denna vinter…

torsdag 9 februari 2012

4 k. Väga, mäta, fota och filma dina gäddor…

* 4 Utrustningen * 

Många fiskare finner det intressant att dokumentera sina större fiskar. Man kanske vill väga, mäta eller fotografera sin fångst vilket faktiskt kräver en del av fiskaren. Vad det gäller vägning av gäddor och hur man kan göra detta har jag redan detaljerat beskrivit (se kapitlet om återutsättning av gäddor). Därför hoppar jag över det och istället kommer vi fokusera på själva utrustningen i detta fall vågen. Däremot kommer vi titta lite närmare på andra moment som mätning av gäddor, fotografering samt filmning.

Vi tittar på vågar

En bra och pålitlig våg är något man definitivt skall satsa på. Köp inte de billigaste vågarna eller de med en alltför grovskalig och svårläst gradering. Dessa är ofta opålitliga och håller dålig kvalité. Det finns både digitalvågar och fjädervågar som är bra. Själv ser jag till att ha med mig både digitalvåg och fjädervåg då jag är ute och ismetar. Fjädervågen kan vara bra att ha ifall den digitala skulle strula. Kom ihåg att alla vågar med tiden kan börja väga fel så därför är det är viktigt att kontrollera sina vågar med jämna mellanrum. En seriös fiskare håller koll på sina vågar så de väger rätt, annars riskerar man att lura både sig själv och sin omgivning.

vågar

Själv använder jag mig av dessa vågar av märket Samson. Är nöjd med dessa och skulle den elektriska vågen strula så har jag fjädervågarna.

Den elektriska samt en av fjädervågarna väger upp till 25 kilo medan en fjädervåg väger upp till 2 kilo. Anledningen att den hänger med är i fall man skulle få någon större abborre som bonusfångst.

Utbudet av vågar är idag rätt stort och de digitala varianterna har genom åren blivit både billigare och bättre än vad de tidigare var. Jag tycker att man skall använda någon av de vågar som blivit godkända av Sportfiskarna. Med dessa kan man dessutom storfiskregistrera sina fiskar om de skulle vara nog stora. Sedan är dessa vågar ett bevis på att de håller bra kvalité och väger rätt. Istället för att skriva mera länkar jag till Sportfiskarnas sida där det finns en utmärkt artikel gällande godkända vågar.

Ett varningens finger höjer jag till den enda lipgripen med inbyggd våg som fått godkänt. Denna har jag skrivit om tidigare och förutom att den inte går att lita på så vägde även mitt exemplar fel. Däremot har en kompis en likadan som väger rätt så verkar som att det kan variera mellan exemplaren.

Lipgrip

Att köpa denna var som att kasta 800 spänn i sjön…

Att mäta fisken

Att mäta sina fiskar är väl ändå inte så svårt? Nej men det finns faktiskt en del att tänka på här. Själv använder jag mig av ett måttband som jag mäter från fiskens nosspets rakt nedåt tills jag når stjärtfenans slut. Innan man mäter fisken skall man vika in stjärtfenan vilket faktiskt kan göra någon extra centimeter. Det är också viktigt att fisken ligger någorlunda plant för annars kan det bli helt fel.

Mäta fisk

Så här mäter man bredd, längd samt omkretsen.

Det finns även gäddmattor med längdskala som man enkelt kan mäta sina fiskar på. Att tänka på här är att mattan inte alltid är helt rak, speciellt om det är minusgrader. Så vill man vara helt säker på fiskens rätta längd tycker jag man skall använda sig av ett måttband.

Att fota fisken

Många sportfiskare fotar sina större fiskar vilket dels ger ett visuellt minne av sin storfångst men även ett bildbevis om någon skulle tvivla på det man säger. Jag är absolut ingen expert gällande fotografering men några saker har jag märkt. Ofta vill man fota fisken nedåt för att undvika att få med bakgrunden. Problemet blir många gånger att fisken ser mindre ut än om man fotar den rakt fram ifrån. Det är svårt att exakt säga hur man skall posera med fisken för att nå bästa resultat men vill man få fisken att se stor ut kan man gärna hålla fram den en bit från kroppen samt ta bilden rätt nära. En annan aspekt är hur fisken ser ut, en riktigt fet gädda bör man ta rakt fram ifrån medan en rejält nackbred fisk kanske passar bättre att ta uppifrån så man får med en bit av ryggen.

Ljuset är en annan sak man bör ha koll på, att fota rakt mot solen skall man helst undvika. Är man flera så sköter ju kompisen kameran men är man själv ja då får man ordna det hela själv. Många moderna kameror har en självutlösare man kan använda av. Vissa kan man även sköta genom en fjärkontroll. Själv har jag löst det hela genom att ställa in kameran på 10 sekunders fördröjning och sedan placera den mitt på min pimpelskrylla. Därefter tar jag upp gäddan från gäddmattan, ställer mig på knä med gäddan en meter från skryllan och tittar mot kameran.

Resultatet har hittills blivit bra och oftast har det räckt med en bild. En tanke jag har är att bygga mig en speciell ställning som är teleskopiskt så man lätt kan reglera höjden vilket gör att den både kan passa i båtar och på isen. Problemet som jag ser det är att få det hela nog stabilt. Sitter någon inne med en bra lösning så skulle det vara intressant att ta del av den.

Att filma sina fiskepass

Det kan vara riktigt kul att spela in fiskefilmer och idag är det fullt möjligt. Med hjälp av en vanlig kamera eller en mobiltelefon kan man få filmklipp med hyfsad kvalité fast allra bäst blir det men en videokamera. Själv har jag en videokamera men tyvärr har det inte blivit av att filma så mycket ännu.

Största anledningen är nog att jag fiskar mest själv eller med någon kompis. För att koncentrera sig på filmningen fullt ut krävs det att man är fler än två stycken. Är man bara två vill man ju vara behjälplig om det skulle behövas och att filma och håva en fisk samtidigt är nog inte det lättaste. Vad det gäller ismete så tycker jag man skall hjälpas åt vid både återutsättning och dokumentering. Med andra ord, jag vill inte riskera att mista eller skada fiskar på grund av filmningen. Är man däremot flera som fiskar samtidigt har man verkligen läge att göra en fiskefilm.

tisdag 7 februari 2012

4 j. GPS – Ett hjälpmedel jag inte vill vara utan

* 4. Utrustningen *

Ett annat tekniskt hjälpmedel förutom ekolodet som känns minst lika vikigt är en handburen gps. Med denna kan man markera ut sina heta favoritställen så att man snabbt och enkelt hittar tillbaka dit nästa gång. De lite nyare gps:arna är väldigt noggranna och felmarginalerna är väldigt små. Med en gps kan du lagra positioner som annars skulle vara i princip omöjliga att hitta tillbaka till. Det kan vara allt från grynnor, grund, branter till djuphål, risvasar, stora stenar, sjunkna träd eller något annat avvikande i bottenstrukturen.

min gps

Har haft denna GPS i  drygt 6 år och den är en ständig följeslagare både i skogen och ute på sjön. Har även köpt till en detaljrik karta.

En annan rolig grej är att man kan föra över sina positioner till kartor som man sedan kan skriva ut. Så med åren har man samlat på sig ett antal intressanta positioner som jag inte skulle vilja vara utan idag.

En annan fördel är att man kan markera ut exakt de platser man fått sina största fiskar eller områden som gett många hugg. Ett exempel från förra vintern var då jag fiskade flertalet pass i ett och samma vatten. Jag borrade totalt flertalet hål inom ett större område men de tre största gäddorna samt de flesta fiskarna fick jag på två mindre begränsade ytor. På en yta av ca 70 % av området blev det inte ett endaste hugg. Hade jag inte haft mina positioner inlagrade i gps:en hade jag knappast hittat rätt under alla pass.

Att reka sina tilltänkta vintervatten redan i förväg under sommaren är något som kan vara värt att tänka på. Då kan man med hjälp av ekolod och gps hitta små intressanta ”spots” som man sedan kan återkomma till vintertid. En gps kan med tiden bli en mycket viktig del av fiskeutrustningen där man lagrat massvis av värdefull information. Man skall också komma ihåg att det sällan är en slump om en plats en gång levererat stor fisk eller svarat för ett bra fiske. Återkommer man dit rätt tid då förutsättningarna är likartade kan man räkna med fler bra fisken.

söndag 5 februari 2012

Vilken jäkla sket vinter!

Efter en lång och varm höst väntade jag på lite kyla. Vis av de senaste iskalla vintrarna så hoppades man på en mildare vinter och det fick man. December och delar av januari var oerhört milda och här uppe i nordostligaste delen av landet även nederbördsrika.

Vad blev kontentan av detta då? Det blev riktigt, riktigt dåliga isar då snön kom i stora lass innan kylan hade hunnit sätta in. Isarna var väldigt tunna redan innan snön kom och nu kunde snön på ett effektivt sätt isolera tillväxten av is. Tyvärr fick man ingen riktig ärlig chans att fiska på de platser jag känner att man skulle ha velat testa. Fina blankisar eller isar med bara några centimeter snö är verkligen en bristvara här uppe.

Därför kan jag med avundsjuka se bilder på hur fina isar det ser ut att vara på sina håll längre nedåt landet. Detta är inte unikt. Jag skulle vilja påstå att trots att vi här uppe i norr har en mycket längre isfiskesäsong så blir ändå antalet fiskbara dagar med godkända förhållanden ungefär detsamma som längre söderut. Undantaget blir i så fall de sydligaste delarna av landet där en mild vinter blir katastrofal för den inbitne isfiskaren. Här uppe har vi både kylan och all snö emot oss och vissa år isar på närmare en meter att borra oss igenom. Det vi däremot har som de i söder saknar är vårvintern och det härliga isfisket från slutet av mars och en månad framåt.

Men nu finns det hopp för alla oss isfiskare. Kylan som nu bitit sig fast under flertalet dagar har fört med sig en del fördelar och kan bli räddningen på flera håll och kanter i vårt land. I söder får de nu äntligen sina isar medan det här i norr förhoppningsvis fryser i hop den issörja som ligger emellan den lilla kärnisen och det meterdjupa snötäcket.

Visst detta är kanske inte en tillräcklig ursäkt till att jag inte kommit mig ut ännu under året. Men samtidigt känner jag mig för gammal för att ödsla en massa energi då förhållandena är så usla som det varit hittills. Istället kommer jag ta tillfället i akt då väl det rätta lägena dyker upp. Spara på krutet och förhoppningsvis lyckas ta någon finare fisk.

Om några veckor närmar vi oss mars månad och då brukar jag säga att fiskesäsongen börjar för min egen del. Solen börjar värma och fåglarna kvittra samtidigt som fiskarna under isen börjar vakna till liv. Vi får tänka att vi har den bästa tiden framför oss…

Fast vem vet kanske jag hinner ut på något äventyr innan marssolens strålar träffar mig i ansiktet. I så fall kommer det en rapport här på bloggen.

torsdag 2 februari 2012

4 i. Ekolod och ismete

* 4. Utrustningen *

Ekolodets fördelar

Det är inte bara i öppet vatten och från båt som ett ekolod kan komma till användning. Även för isfiskaren kan det många gånger vara ett bra hjälpmedel och då speciellt när man utforskar nya vatten eller fiskar pelagiskt. Med ett ekolod kan man dels kolla djupet på ett snabbt och smidigt sätt men även se vilken typ av botten det är. Letar man efter branter, grund, stengrynnor eller områden med speciell botten är ekolodet en viktig del i utrustningen.

När det gäller det pelagiska fisket ute på djupare vatten är ytorna oftast stora och då kan det vara bra att veta var stimmen av betesfisk håller till för dagen. Det är även viktigt att veta på vilket djup dessa stim befinner sig så man vet vilket djup man bör fiska på. Det kan också vara roligt att sätta ner ekolodet bredvid ett hål och sedan titta vad som händer. Har man tur kan man se hur ett stort eko stiger mot betet vilket garanterat höjer pulsen en del.

Olika typer av ekolod

Vilket ekolod skall man då välja? Det finns flera typer av ekolod och vad som är bäst är svårt att svara på men det finns ändå en del att tänka på. De såkallade handloden är en variant. Dessa kan mäta djupet direkt genom isen vilket låter som ett enkelt och smidigt sätt. Tyvärr fungerar detta sämre i praktiken än i teorin. När isen är snöfri och tunnare än ett par decimeter går det oftast bra men sedan blir det problem att få lodet att fungera som det skall.

Handekolod

Här en av de vanligaste handloden.

Dessa handlod sägs även kunna se ekon från fisk men efter vad jag hört är jag skeptiskt att man kan lita fullt ut på det man ser. Annars finns det speciella ekolod anpassad för isfiske då man använder sig av en givare som man sätter ner i hålet. Ett tredje alternativ är om man har ett portabelt ekolod som man lätt kan anpassa till isfisket.

Mitt egna ekolod

Själv har jag valt att använda mig av ett portabelt ekolod som jag byggt om en del. Själva ställningen har jag enkelt byggt av hårda plaströr som jag byggt ett kors av. Längst röret har sedan tejpat fast kabeln liksom själva givaren längst ner på röret. Med eltejp sitter det mycket bra. Jag tycker att det hela fungerar mycket bra samtidigt som det inte heller tar speciellt mycket plats.

Ekolod till isfisket

Mitt hemmabygge ser ut på detta sätt.

Hemmabygge Hemmabygge (2)

Denna fina lösning kommer från bloggen NoFx Vertikal.