Sidor

måndag 30 december 2013

MIEKO FAMILY

miekofamily

Det händer en hel del kring Mieko Fishing för närvarande. De fortsätter sin satsning på flera plan, bland annat gick Robert Jonsson in som ny VD och delägare i företaget tidigare under november. Det känns nu som att Mieko Fishing har skaffat sig en riktigt stark trio i S-O, Kristoffer och Robert. Med deras olika kompetensområden kombinerat med stort sportfiskehjärta och driv är jag säker på att Mieko Fishing kommer att fortsätta att utvecklas i ännu raskare takt i framtiden.

En del i detta är den sk. ”Mieko Family” gruppen som kan beskrivas som ett gäng hängivna, duktiga och seriösa sportfiskare som kommer hjälpa till att testa produkter. När jag fick förfrågan om att vara med kände jag direkt att jag gärna ville vara med men samtidigt är jag lite skeptiskt till sådana här idéer om det inte sköts på rätt sätt. Men eftersom jag känner S-O väl var jag aldrig orolig och när han sedan berättade om upplägget så kändes det som ett givet val att tacka ja.

Varför är jag då tveksam till sådana här idéer som till stor del går ut på att göra reklam för ett eller flera märken? Att göra reklam har jag inget emot, tvärtom tycker jag det är bra att människor engagerar sig genom att föra fram saker de tycker om och uppskattar. Tyvärr så har allt en baksida också. Jag har under de senaste åren sett hur denna trend ökat då olika pro-guides team eller vad de nu kallar sig poppar upp hos diverse aktörer på marknaden. Det finns en del mindre bra kring detta som jag ser det. För det första så skulle jag aldrig vilja ingå i ett team där man är bunden att bara fiska/skriva om ett visst märke eller produkt. I Mieko Family är man inte bundna till bara ett märke utan testar alla producenter vilket är något jag gillar. Personligen vill jag alltid fiska med den utrustning och de beten jag själv väljer. För att kunna jämföra olika beten, produkter så krävs det att man testar väldigt mycket och inte bara fiskar med ett och samma märke/beten hela tiden. Detta känns nog extra viktigt för mig som driver en blogg. Jag har tidigare nämnt att allt som skrivs på min blogg är min sanning, byggt på mina egna erfarenheter och den kunskap jag skaffat mig genom åren. Bakom mina texter vill jag ha så mycket fakta, statistik som möjligt så att det jag skriver om blir intressant och trovärdigt. Så kommer det också bli i fortsättningen, testar jag t.ex. ett Mieko bete som jag inte tycker är speciellt bra så skulle jag aldrig rekommendera och lobba för det här på bloggen. Skulle jag däremot prova ett nytt Mieko bete som jag fastnar för skulle jag givetvis skriva och lovorda det betet. Just den biten i att få testa produkter och vara en del i utvecklingen i ett företag som man redan gillar och känner för gör det hela än mer spännande och inspirerande.

Även på andra plan ser jag hur vissa ”team” har misslyckas kapitalt då de tar in personer som saknar både rutin och kunskap i ämnet. Att då kalla sig Pro Guide eller liknande blir i mina ögon inte speciellt trovärdigt. Ska jag vara med i en grupp så skall förutsättningarna vara att alla som är där är med för att de är duktiga och seriösa sportfiskare, inte något annat. Man skall veta vad man pratar om helt enkelt. Även här känner jag att S-O, Robert och Kristoffer har precis samma uppfattning som vad jag har, och det är bara att titta på vilka som är med i Mieko Familjen så ser man direkt att det rör sig om både duktiga och seriösa sportfiskare. Precis som det skall vara.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Här nedan kan ni läsa mer om alla medlemmar i familjen. Texten är hämtad från Mieko Fishings hemsida.

Det här är vår familj!

2013-12-27

Det är ju inte raketforskning vi håller på med, därför valde vi att kalla det för Mieko Family och inte Mieko-pro-crew-staff-guides eller liknande. De som ingår är våra vänner som råkar vara otroligt duktiga sportfiskare. De är inte heller bundna till ett märke utan använder och testar produkter från alla producenter, detta för att vi skall veta att det vi säljer på Mieko är det bästa på marknaden! Har Mieko Family testat och sagt att det är bra, då kan ni lita på det.
Vad vi har skapat här, är helt enkelt ett nätverk av sportfiskare från Norr till Söder som helt oberoende mot producenterna kommer att hjälps oss att visa vad som fungerar bra och vad som fungerar riktigt bra! Det är en ära för oss på Mieko att få presentera The Mieko Family:

Magnus ”Mangeboy” Lindgren - En av Sveriges duktigaste betesbyggare och stolt pappa till bl a Azkikr som fångar många och stora gäddor varje år. Vi säljer Magnus beten i butiken och på nätet med stor framgång. Förutom att tillverka otroliga beten så fångar Magnus även otroligt stor fisk. Att ha med Magnus i Mieko Family betyder mycket för oss.

Tero Paakki - En av de mest ödmjuka sportfiskare vi träffat. Tero har inte bara mycket stor fisk på sitt samvete, utan även en kunskap om teknik, beten och utrustning som på många sätt kommer oss till nytta. Tero har landat en av de största gäddor som fångats under en tävling i Sverige.

Jessica Dolk - Otroligt duktig flugfiskare, ismetare, jerkbaitare eller you name it. När hon inte fiskar så jagar hon och när hon inte jagar så läser hon till biolog vid Karlstad University. Jessica är förlovad med Håkan Rotter som även han är en duktig sportfiskare. Det är en stor ära för oss ha med Jessica i familjen. Hon kommer tillföra mycket!

Robin Utbys - Pionjär inom vertikalfiske efter gädda och en otroligt duktig sportfiskare. Robin hjälper oss mycket när det kommer till utformning av Mieko-produkter men även vid testfiske av nyheter.

family22

Tommy Suomela -  En kille med fötterna på jorden. Tommy har en förkärlek till Abborre och spenderar mycket tid på det. Han driver även Suomela.se en blogg vi alla följer regelbundet. Tommy är en otrolig tillgång för oss på Mieko. När isarna lagt sig så sitter Tommy som fastklistrad på en skrylla med blicken koncentrerad på spötoppen ovanför ett nyborrat hål.

Johan Kimming - Johan startade sin abborre-satsning i slutet på 2013 och har på kort tid landat en ansenlig mängd stora fiskar med en topp på 1700g. Han kommer fortsätta sin satsning och siktar nu på 2000g. Vi har inga tvivel på att han löser det 2014. Att Johan är med i Mieko Family betyder att vi kan få nästan daglig input på hur olika beten fungerar, var och när! Skriver på NYTTFISKE.se.

Markus Teilus - Markus passion för sportfisket är otroligt stor, men inte långt efter kommer hans intresse för media. Han läste tre år på Forshagaakademin och har seden dess flitigt skrivit artiklar och jobbat som guide. Förutom att vara egen företagare som guide, skribent och fotograf så jobbar han extra i Mieko´s Luleåbutik och driver Fiskenorrland.se.

tertill

John Hedström - Trots sin ringa ålder är John inne på sitt tredje år som guide i NordNorge på en Mieko Camp. 2013 gjorde John en lyckad satsning på riktat fiske efter fläckig havskatt som placerade honom på sportfiskekartan. När han inte arbetar säsong i Norge så reser John och fiskar jorden runt. John har studerat vid Forshagaakademin.

Albin Vegas Martinsson - Är vårt yngsta tillskott till Mieko Family, men ack så duktig. Efter två säsonger på Mieko´s Camp i Mehamn så har Albin vuxit och utvecklats till en otroligt omtyckt guide med stor kunskap inom det mesta som innefattar sportfiske. Även Albin har studerat vid Forshagaakademin.

John Kofoed - Ägare av Mieko fiskecamp i Åndalsnes; Rauma Jakt & Fiskesafari. Guide och väldigt berest sportfiskare. Har fiskat allt från haj i Afrika till torsk vid Grönland. Havsfiske är Johns stora passion och tillbringar över 300 dagar/år på MS Brisen i jakt efter sin favorit, stor-Sej i den otroligt artrika Isfjorden. Har både jakt och fiskecamp i Afrika.

6-9

Mats Nilsson - En av Sveriges flitigaste sportfiskebloggare och en otrolig talang när det kommer till att fånga våra fenade vänner. Hans blogg "fiskelycka i norr” är fylld med allt från intressant läsning till imponerande ingående statistik över hans fångster. Det är ett nöje att ha med Mats i Mieko Family.

Björn Larsson - En av pionjärerna inom gäddfiske i Norrland. Har tillsammans med Robin Utbys gett det riktade vertikalfisket efter gädda ett ansikte. Björn fiskar även utanför Norrland, gädda p 15,6 kg från Lödde Å och hälleflundra på 150 cm vid Tromsö Fiskecamp är några av hans meriter.

Håkan Westerlund - Norrlandsfiskare som vet hur man njuter av livet. Han njuter gärna av naturen vid en eld med en sotig kaffepanna vid sina fiskepass. Detta stoppar inte Håkan från att dra fina fiskar. Med ett gäng gäddor över 10 kg och lake över 4 kg visar han att njuta och fiska målinriktat inte är motsatser.

TEAM ACE OF PIKES - Robin Lindberg och Sebastian Åkerman ett team från Örebroområdet som går från klarhet till klarhet. Deras 2:a plats i Sportfish Master 2013 placerade dem på kartan ordentligt som ett av Sveriges mest hängivna team. Bloggen verkar vara deras andra hem och de spenderar mycket tid på att uppdatera den med rolig och nyttig information. TAOP har samarbetat med oss länge så deras plats i Mieko Family var självklar. Tack för att ni är med.

family5

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det skall bli riktigt spännande att följa och vara en del i ”Mieko Familjen” framöver. Jag är övertygad att detta kommer att blir riktigt bra. GOTT NYTT FISKEÅR allesammans, vi ses nästa år!

fredag 27 december 2013

TESTAT - Ismete-svampen

För knappt ett år sedan fick jag testa Predatorshopen.se egna produkt, den s.k. ismete-svampen.

Så här skriver Predatorshopen själva:

“Predatorshopens egna produkt "Ismete-svampen". Placeras runt linan vid ismete eller angelfiske. Linan förs in i plaströret, därefter vrider du plaströret ett kvarts varv för att "låsa" linan i svampen. Sedan droppar du i några droppar matolja eller T-röd i röret.
På så sätt håller du isfritt runt linan och kan sitta vid lägerelden och dricka kaffe istället för att springa runt och hålla isfritt i hålet.
En stor fördel är även att du kan applicera och ta av "ismete-svampen" när spöt/angeldonet är riggat och du behöver därför aldrig lyfta upp tacklet.”

ismete svamp

Så här ser den ut ismete-svampen. En enkel och funktionell lösning som går att köpas för en billig penning. 5 svampar för endast 10 kr!

Tanken var att jag skulle testa “svampen” under förra vintern och sedan skriva några rader om den. Men eftersom jag inte fiskade då det var nog kallt för att ge en rättvis bild av hur den fungerar blev det att vänta tills då isarna lade sig återigen. Temperaturen låg på –8 grader den dag jag testade svamparna. T-röd eller andra kemikalier ville jag helst undvika så därför blev det istället vanlig matolja.

Hur fungerade det då? Jo bra måste jag säga, ingen isbildning vilket ju är syftet med med svampen. Jag tycker att den är enkel att använda och fiskar man de dagar då temperaturen kryper under –10 grader och mer ja då är det säkert ett mycket bra hjälpmedel att ha till hands.

Föredelen är givetvis den att man slipper problemen med isbildning i hålen och risken att linan fryser fast. Man slipper gå runt hela tiden och rensa hålen vilket man ibland vill undvika, speciellt då man fiskar på riktigt grunt vatten där gäddorna lätt kan störas. Nackdelen är att linan blir lite kladdig av oljan och att det är ett moment till att fixa i ordning. Men dess enkelhet och att de tar så pass liten plats i packningen samt priset gör ändå ismete-svampen till ett riktigt bra köp. I rätt situation ett riktigt bra hjälpmedel att ha till hands.

söndag 22 december 2013

Årskrönika 2013

Jag minns då jag satt och summerade förra årets fiskeår liksom i början av det året då jag skrev lite om mina funderingar inför 2012. Känslan inför det året var att fisket inte skulle få lika stor prioritet som åren innan och så blev också fallet. Inför 2013 var vibbarna annorlunda och även denna gång visade sig min känsla stämma rätt bra. 2013 blev ett roligt, spännande och även resultatmässigt bra fiskeår!

Isfisket

Vi startar med isfisket och här blev det en del fiskepass med blandad framgång. Det började dock lovande då jag redan under första gäddfiskepasset den 19 januari tog en grann gädda på 8770 gram och 106 cm. Som vanligt sett till de senaste åren blev det inte mycket av fisket under årets två första månader. Där med blev lakfisket återigen förbisett under den hetaste perioden.

8770g-106-cm-h

Få hugg men rejäla gäddor, så kan man nog beskriva det här liksom flera andra januarifisken jag haft genom åren.

Även planerna kring de riktade ismetepassen efter abborre gick om stöpet. Det är som bekant lätt att halka in i gamla fotspår vilket jag också gjorde, spåren ledde än en gång till gäddorna och under mars månad blev det ett par 7 plussare som toppfiskar. Jag har skrivit tidigare en del om min frustation kring varför jag har så svårt att lyckas i april när det gäller stora gäddor från isen. I år släppte lite av den frustationen då jag fick en lång (116 cm) men mager (9520 g) gädda. Just den gädda var jag extra nöjd med då jag hade en känsla att det gick någon stor gädda i området. Trots ett par misslyckade försök innan på platsen gav jag inte upp vilket lönade sig till slut.

9520 g - 116 cm (k) - Kopia

Årets största isgädda kom för ovanlighetens skull i april!

Vår och försommarfisket

Som gäddfiskare i Norrbotten vet man att tiden mellan det att isen gått och upp och innan gäddorna hunnit börjat leka oftast är mycket kort. I år var dessutom maj månad ovanligt varmt vilket totalförstörde gäddfisket för min del. Tidsbrist och annat gjorde att jag försummade denna period helt.

Men gäddfisket blev inte bra heller under den säkraste perioden från början av juni och fram till midsommar. Anledningen var säkerligen solen och framför allt värmen. Från slutet av maj och två veckor framåt sken solen avbrutet från en klarblå himmel och dessutom var det riktigt varmt i luften. I ett av mina fiskevatten var ytvattentemperaturen uppe i 23 grader i slutet av maj, vilket är mycket ovanligt. Man slapp då i alla fall frysa och fick njuta av både sol och värme fastän fisket inte gick som man hade hoppats. Jag fiskade en del pass tillsammans med Krister på några av hans rätt säkra ställen men resultatet blev skralt, anledningen var nog kort sagt vattentemperaturen som låg långt över det normala. Gäddorna fanns helt enkelt inte där de normalt brukar vara denna tid på året.

Det blev i alla fall några trevliga fiskeminnen och fiskar under försommaren.

9600 g - 115 cm

Här årets största trollinggädda som jag tog juni. Betet var en Westin wobbler och gäddan var rätt lång 115 cm men inte speciellt grov eller bukfylld så vågen stannade på 9600 g.

DSC01421-k

Härlig kväll första dagarna i juni. Vädret var strålande i Norrbotten under några veckor då ryssvärmen ockuperade länet. Tyvärr så innebar det att gäddfisket snabbt blev sämre på många ställen.

DSC01426-k

Ny GPS och Ekolod gav fisket ytterligare en dimension.

Träskborre

Fin bonusfisk tagen under gäddfiske den sista maj!

lekbraxen 2480 g

Det blev några braxnar under maj månad, här den största på knappa 2,5 kilo.

Som så många gånger tidigare blev det att under maj månad att ta fram matchspö, feederspö och fiska efter vitfisk som mört, braxen och id. Det var bra många år sedan jag satsade fullt ut på detta fiske, numera är det bara kul att få komma ut och meta några gånger varje vår. Resultatet är inte det viktigaste då jag vet att förutsättningarna för att exempelvis ta idar i närheten av de vikter jag tidigare kommit upp inte finns för tillfället. Däremot håller braxnarna fortfarande samma snittvikt som förr i tiden så det fisket känns nog mer spännande.

Högsommaren

I år blev jag tilldelad första semesterperioden vilket betydde att jag var ledig från midsommarveckan och fyra veckor framåt. Min frustation var stor då det blåste vita gäss över sjöarna dag efter dag under de första 10 dagarna. Tanken var att fiska hårt denna tid och framför allt vertikalfisket skulle få chansen. Men att vertikalfiska i hård vind är inte roligt, speciellt inte med en lätt 100 kilos aluminiumbåt. Nåja några fiskepass blev det i alla fall och trots en besvärande vind så hann jag få några hyggliga gösar sett till de vatten jag fiskade i.

Något jag en längre tid varit sugen är att testa havsfiske och framför allt fisket efter hälleflundra. Man har ju sett filmklipp och förundras över hur grymt starka de verkar vara. Att någon gång få känna dess krafter har varit lite av en dröm, likt att få drilla andra monsterfiskar som jättemalar, störar eller nilabborrar. Just drömmen om hälleflundran fick jag hastigt och lustigt uppleva då S-O ”Mieko Fishing” Larsson ringde och frågade om jag hade lust att följa med honom upp till Söröya. Jag som normalt brukar vilja planera mina fisken, fixa rätt utrustning mm. i god tid innan jag åker på någon längre fiskeresa hamnade nu i några timmars grubblerier. Men tack vare Svennes gedigna rutin och kunskap om fisket där borta samt att jag fick låna en del utrustning så kunde jag helt enkelt inte tacka nej.

Fisket och själva resan har jag redan skrivit om här på bloggen men det var utan tvekan en höjdare och något jag kommer bära med mig resten av livet.

hällelycka (2) (k)

[joels%2520h%25C3%25A4llelycka.jpg]

Söröya levde upp till sitt rykte med stora hälleflundror. Den allra största “hällen” som jag fick se live togs dessutom från kajak vilket var häftigt att se!

En viss mättnad av allt fiske sköljde över mig då jag kom hem från Norge. Men efter att ha fått smälta alla intryck under en veckas tid så kom fiskesuget tillbaka och det med besked. Nu var det vertikalfisket och i första hand gösen jag ville fokusera på. Med facit i hand kan jag nu konstatera att det blev många trevliga fiskpass och fina fiskar under dessa vertikalfiskepass.

3380 g - 68 cm - k

Här årets tyngsta gös (3380 g) som tog på vertikalfiske, fireball med en benlöja på kroken.

7490 g - k

Inte årets största men troligtvis den vackraste av dom alla…

960 g - 42,5 cm k2

I somras hittade jag en ny favorit wobbler till abborre i Mieko Pesa. Den fungerade grymt bra måste jag säga.

Under högsommaren och tidiga hösten gjorde jag några abborrpass där fiskemetoderna bestod av spinn, trolling samt vertikal jigging. Resultatet blev riktigt bra med abborrar över kilot på samtliga metoder antingen för mig eller för mina vänner. Ytterligare bevis på detta är att jag förbättrade mina tidigare sjö/å rekord i tre av mina vatten.

Höstfisket

Höstfisket bestod av vertikalfiske och trolling. Några pass riktade vi efter gös och andra på gädda. Något pass fiskade vi även både och. Men det var dessa två arter som fokuset låg på och resultatet kan jag inte klaga på fastän man personligen gärna hade velat få någon större toppfisk.

Just toppfiskarna är något som jag saknat i år, trots flera (i mina ögon sett) fina gäddor, gösar och abborrar så har den där riktiga toppfisken inte dykt upp. Att dessa exemplar inte skulle finnas i de vatten jag fiskat i köper jag inte, däremot vet jag att det kan vara långt mellan dessa fiskar och för att lyckas få rätt fisk så krävs det i regel att man lägger ner mycket tid samt har lite flyt på köpet. Kanske, kanske kommer den under nästa år…

trolling 10-k

Höstfiskets största gädda tog min rutinerade kompis Krister. En bastant gädda som tog ett trollat gummibete. Den vägde en bit över 10 kilo och mätte 110 centimeter.

trolling pike -k

Själv fick jag under samma fisketur en ca 10 cm kortare gädda än Kristers. Men även denna var som syntes i rätt bra kondition.

Isfiskepremiären skedde i november och sedan dess har jag hunnit ut ytterligare några gånger. Överlag så har fisket inte gått speciellt bra men är lite svårt denna tid och nu i år har det varit en del snö på isen också vilket försämrar oddsen en del.

Jag har även testat en ny fiskplats och då kan det som bekant bli allt från fågel till fisk. I fiskets värld så borde ju fågel vara det sämre och fisk det bättre och i så fall hamnade jag på fågel. Att lyckas med isfiske i nya vatten/nya platser är inte det lättaste. Ofta är de säkraste och mest pålitligaste ställena under sommar/höstfisket värdelösa när isen väl lagt sig, och dessutom kan ett ställe som är dåligt tidigt på de första isarna några månader senare vara glödhett. Jag upplever att gäddorna under isfiskesäsongen i många vatten rör sig en hel del mellan olika djup, så därför krävs det en hel del fiskpass, tanke, tålamod och lite flyt för att lyckas bra.

Fiskesuget mattades rent allmänt av från mitten av oktober månad och senaste tiden har det blivit sparsamt med fisken. Jag har med åren lärt mig lyssna på min känsla och inte fiska så mycket de perioder fiskesuget saknas. Just denna tid brukar för mig vara lite av en återhämtningsperiod. Nu är det en utmärkt tid för att reflektera över året som gått och därefter börja smida nya planer, hitta nya mål och vägar för att utvecklas som fiskare. Hur det ser ut inför 2014 lär jag återkomma till här framöver.

Här nedan lite statistik och kommenterar kring mitt fiske efter gädda, abborre och gös.

TOPP 3 – GÄDDA

10200 g – 110 cm               Vertikal                     Juli

9600 g – 115 cm                 Trolling                     Juni

9520 g – 116 cm                 Ismete                      April

Kommentar: Som vanligt har gäddfisket fått ett rätt stort utrymme vilket inte är så konstigt i mina ögon då det är en ypperlig sportfisk. Styrka, aggressivitet förenat med ett yttre som man inte kan ta miste om. Helt enkelt den ultimata jakmaskinen och herren på täppan i sina vatten. För oss sportfiskare däremot en fullvärdig motståndare som ibland förvånansvärt lätt luras till hugg men ännu oftare ger oss huvudbry och gråa hår.

Jag ismetade en del med de flesta passen från mitten av mars fram till slutet av april. Det fisket känner jag mig hyfsat nöjd med i alla fall. Hade kunnat gå bättre men även sämre. Totalt 5 gäddor över 7 kilo med toppfiskar på 9520g – 116cm respektive 8770g – 106cm.

Spinnfisket efter gädda blev det inte så mycket utav och de få gånger jag försökte blev resultatet inte speciellt bra heller. Däremot fick vertikalfisket ett större utrymme vilket jag inte ångrar. Där blev det flera fina gäddor, roliga fighter samt en toppfisk över 10 kilo.

Vertikal 8

I år fick jag rätt många välkonditionerade gäddor där de flesta av dom saknade den rätta längden för att räknas som riktigt stora. Tyvärr så var mina längsta fiskar istället rätt magra. Men som sagt, man väljer inte sina fiskar vilket ju är tur det. Det får inte vara för lätt…

DSC01491-k

Fast det blev i alla fall en gädda över 10 kilo i bra kondis. Denna sommargädda mätte 110 cm och vägde 10200 g. Jag fick den på riktigt veka grejor, 0,10 mm flätlina och ett lättare vj-spö då jag i första hand var ute efter gös.

Vad det gäller trollingfisket får jag vara lov att vara nöjd. Det blev något förre pass än jag hade velat men resultatmässigt gick det rätt bra. Många granna fiskar varav en grov gädda på dryga 10 kilo i båten. Min största trollinggädda hade längden (115 cm) men saknade de rätta proportionerna (9600 g) för att tynga ner vågen till önskat resultat.

8000 g - trolling

Denna 8 kilos togs under en lyckad fiskedag då jag fiskade tillsammans med Mårten. Gäddan hade en grymt vacker färgteckning.

Totalt sett tycker jag mig ha haft ett roligt och givande ”gäddfiskeår”. Eftersom jag satsat minst lika mycket tid till andra arter också så måste jag även vara nöjd med resultatet.

Det blev för mig totalt 15 gäddor över 7 kilo. Viktfördelningen såg ut så här:

7-8 kg – 8 gäddor

8-9 kg – 4 gäddor

9-10 kg – 2 gäddor

10-11 kg – 1 gädda

vertikal 7  -k

Årets fetaste gädda tog jag i augusti. Endast 94 centimeter lång men ändå dryga 7 kilo tung.

TOPP 3 – ABBORRE

1310 g – 44 cm                     Spinn              

1010 g – 43 cm                     Spinn

1000 g – 43 cm                     Trolling

Kommentar: En sommar utan abborrfiske är ingen riktig sommar för mig. Trots detta har abborrfisket de senaste två åren inte fått det utrymme det förtjänar. Men i sommar jag har ändå varit ute på några riktade abborrfisken där resultaten har kommit på löpande band med fiskar strax under eller över kilot i nästan varje pass. Inga monsters men fina fiskar i de vatten jag fiskar i.

1310-g-2013.-2-sh

Årets största abborre 1310 gram, tillika sjörekord fick jag mitt under högsommaren. Den högg i skymningen på en spinnfiskad jigg.

Tidigare har jag inte vertikalfiskat speciellt mycket efter abborre men i sommar/höst blev det lite mera av det. Själv lyckades jag inte ta någon riktigt stor men bättre gick det för mina kompisar, speciellt då för Bosse som tog några över kilot var av en på fina 1270 gram.

1270 g - 44 cm -k

Under sommaren fiskade jag mycket med Bosse. En trevlig vän som tidigare fiskat en del men inte speciellt seriöst. Redan innan sommaren så visade han prov på de rätta egenskaperna som krävs för att lyckas. Han läste på en massa, framför allt kring vertikalfiske samt köpte rätt grejor för ändamålet.

Så när väl sommaren kom var han rätt utrustad och ute på vattnet visade han dessutom prov på att tålamodet fanns där liksom det rätta “tänket”. Resultatet säger också en del då Bosse drog flera fina fiskar av olika slag. På bilden en abborre på 1270 gram som han tog en dag då abborrarna verkligen var i stöten.

Förutom denna fisk så blev det några fina gäddor med en 8,5 kilos i topp samt inte minst en gös på 3330 gram! Bra jobbat och jag är säker på att det redan under nästa år kommer fler och större fiskar än dessa…

TOPP 3 - GÖS

3380 g – 68 cm                   Vertikal jigging           Fireball, löja

3290 g – 70 cm                   Vertikal jigging           Fireball, löja

3010 g                                Vertikal jigging           Finn-S jigg

Kommentar: I år har jag fiskat en hel del gös och mest har det varit frågan om vertikalfiske. Fisket har gått i mina ögon och sett till de vatten jag fiskat i rätt bra men hade gärna sett någon gös som sticker ut storleksmässigt. En vertikalfångad gös över 5 kilo från Norrbotten är fortfarande ett mål som jag en dag hoppas uppnå. Vart detta skall ske är jag inte riktigt säker på. Vore jag riktigt besatt av att få en 5+ på vertikal så skulle jag givetvis satsa all tid i det vatten jag tror förutsättningarna är som störst. Men jag tänker faktiskt lite annorlunda där. Jag skulle känna att bedriften vore större om jag tog en sådan fisk i ett annat, gärna mer okändare vatten. Det är väl lite av mitt sätt att tänka det där, att man sätter egna mål och tävlar mer med sig själv än mot andra.

Bild22

I sommar fiskade jag en del gös med rejält stora jiggar, något som verkligen gick över förväntan. De kan ibland vara glupska de rackarna…

Hade jag endast varit resultatfixerad och velat ta de allra största fiskarna hade jag tänkt annorlunda och förmodligen fiskat i många andra vatten än jag gör idag. Detta gäller i princip allt fiske jag bedriver och alla arter jag riktar mitt fiske mot. Vad är exempelvis en större bedrift, att ta den största kända fisken i ett vatten än att ta en klart större fisk i ett annat vatten där det samtidigt har tagits långt större fiskar än de man fått själv? Specimenfiske är till stor del vad man själv gör det till och inget behöver vara rätt eller fel. Våga gå din egen väg och titta inte bara på hur andra gör och tänker.

 3290 g - 70 cm -k2

Fast mina två största gösarna för året tog jag på mindre beten vilket visar att störst inte alltid är bäst. Denna gös vägde 3280 gram och föll för en vertikalfiskad löja.

Fler bilder från året hittar man i mitt fotoalbum.

Fiskelycka i norr finns även på Facebook sedan knappt ett år tillbaka. Där hittar man också en hel del bilder och text.

Det blev även några trollingpass tillsammans med Krister men här gick det sämre. Visst blev det en del gösar men vikterna var långt ifrån det vi tänkt oss. Ser man till antalet gösar över 2,5 kilo så är detta mitt klart bästa år. Totalt blev det ett 10-tal gösar mellan 2,5 – 3,5 kilo, men som sagt hade gärna tagit en större toppfisk.

ÅRETS HÄNDELSER:

Årets fångst: Oj vad svårt men jag säger min abborre på 1310 gram. En riktigt fin fisk i det vattnet den togs i och en av mina största abborrar gör att jag värderar den högst.

Häftigaste fångsten: Utan tvekan min första rötsimpa! Nja med lite eftertanke så tror jag nog min 30 kilos hälleflundra är ett strå vassare.

Häftigaste fångsterna att bevittna: Här smäller naturligtvis Joels hälleflundror högst. Att ta dessa bjässar själv sittandes i en kajak ute på havet är inte bara en bedrift i sig utan även något som snuddar på dumdristighet och galenskap. Bosses två rekordfiskar, gädda 8500g och abborre 1270g samt Kristers 10200 g är andra trevliga minnen från året som gått.

Årets bästa enskilda fiskepass: Lite svårt det där. Har haft många bra fiskepass i år men inget som riktigt sticker ut mer än nått annat. När Bosse tog sin fina abborre på vertikal, mitt och Kristers vertikalrace på gädda i höstas är goda kandidater Likaså då jag och Mårten var ute och trollade i oktober. Men jag måste nog ändå säga att Mitt och Kristers gäddfiske då vi fick två gäddor över 8 kg var av en på 10,2 kg smäller aningen högre.

Årets upplevelse: Resan till Söröya! Fösta gången jag havsfiskat och vilken naturupplevelse sen.

Årets besvikelse. Isfisket efter lake och abborre. Har ju försummat detta helt trots att planerna fanns där.

Årets fiskepolare 1: Bosse Johansson. Från ingenstans till en av Norrbottens hetaste vertikalfiskare på bara ett år!

Årets fiskepolare 2: Markus, Mårten och Henke. Tre trevliga och duktiga fiskare som jag fått tillfälle att lära känna under året.

Årets coolaste fiskepolare: I Norge fanns många kandidater till den posten. Svårt att rangordna dom alla, så blir dött lopp mellan Gädd-Joel Abrahamsson och de sköna radarparet Bosse och Tobbe.

Årets halaste båtgolv: Vet inte riktigt vad S-O Larsson hade hällt i sin termos och hur det hamnade i båten men resultatet blev ett båtgolv som var halare än en nyspolad hockeyrink.

Årets bete: Här blir det dött lopp mellan två beten. Det ena en jigg med spinnarsked, Mieko Predator Spinner Tail. Med detta bete har jag under året dragit upp allt från stora hälleflundror till små abborrar. Ett bete som tycks reta all rovfisk till vansinne. Det andra en wobbler, Mieko Pesa som inte bara levererade fina abborrar utan även fiskade skiten ur mina tidigare favorit wobblers.

Årets pessimist: Det går till min kusin och gode vän Martin. Trots ett gott facit där fyra fiskepass slutade med två personliga rekord så tröt tålamodet en hel del. Men så i slutet av två fiskepass kom belöningen vilket visar att man aldrig skall ge upp. Eller hur Martin?

martin-2220 g-k

Så här glad såg Martin ut då han drog sin hittills största gös i livet.

Avslutningsvis vill jag tacka er alla som följer bloggen och hoppas att ni även fortsätter att titta in med jämna mellanrum under nästa år. Jag tror och hoppas att 2014 kommer bli ett minst lika bra och trevligt fiskeår som 2013, med den enda skillnaden att jag får den där drömfisken som sticker ut från mängden.

Jag vill även önska er alla en riktigt GOD JUL!

lördag 14 december 2013

Solfisken – Westrins bästa bok?

Den välkände författaren, flugfiskaren och naturkämpen Gunnar Westrin behöver knappast någon närmare presentation. Under årens lopp har denna man levererat många böcker till glädje för oss lästörstade sportfiskare.

Själv har jag läst de flesta av Gunnars böcker och skulle jag få frågan vilken jag gillat mest så skulle svaret nog bil Solfisken. Det är en bok där Gunnar upphöjer sin favoritfisk harren till himmelska höjder. Detta gör han på ett förträffligt sätt där han varvar fakta, egna erfarenhet och berättelser.

Harren är även i mina ögon en fisk som får oförtjänt lite utrymme. Som flugfisk är den förträfflig på alla sätt och vis. Den tar ofta på torrfluga och i strömmande vatten bjuder den upp till trevliga kamper mycket tack vara dess höga ryggfena som den spärrar upp likt ett segel.

I boken får vi ta del av Gunnars livslånga harrfrossa som aldrig tycks sina. Förutom detta så finner man kapitel som tar upp harrens ekologi, harren som flugfisk, flugmönster, harren som matfisk samt många trevliga berättelser i bästa Westrin anda.

Jag tycker att denna bok är läsvärd på många sätt och vis. För den som är intresserad av våra fiskarter i svenska vatten ger den intressant information kombinerat med trevlig läsning. Gillar man dessutom flugfiske och harren som sportfisk ger boken ytterligare en dimension. Det finns också många fina och vackra bilder i boken. Bilder som lätt associerar till egna minnen och i mitt fall även påminner mig om att det nog börjar vara dags snart att återuppta flugfiskandet i fjällen…

För endast 150 kr kan man köpa ett exemplar på bokbörsen, en billig penning som borgar för några timmars trevlig läsning nu under julhelgerna.

Gunnar Westrin har en egen hemsida Fönstret mot norr som han uppdaterar med jämna mellanrum. Besök gärna den sidan och ta del av Gunnars fiske och engagemang för att bevara vår natur och fiske. Ett engagemang som jag personligen beundrar, hade vi haft fler som Gunnar hade våra exemplar av inkompetenta och pengakåta makthavare fått det ännu hetare om öronen.

fredag 6 december 2013

Bra gäddfiskefilmer att titta på i vintermörkret

Under årets ljusa och varma halva lägger jag inte mycket tid framför datorn eller tv utan spenderar hellre den tiden utomhus, fiskar, umgås med vänner och annat trevligt. Men nu under vintern har jag en benägenhet att fastna alltför mycket framför datorn, jo för sig ett trevligt tidsfördriv i brist på annat. Tänkte idag tipsa om några intressanta gäddfiskefilmer som jag hittat på nätet under de senaste veckorna.

Är man sugen att se på fiskefilmer/filmklipp så är det bara att surfa in på You Tube. Egentligen är det helt sjukt vad utbudet är stort oavsett vad man är intresserad av så finns det en uppsjö av filmer/filmklipp att titta på. Här nedan länkar jag till två nyare och riktigt trevliga gäddfilmer.

Glen Grant Fishing Experience
“Här är filmen från vår senaste resa med Glen Grant Fishing Experience. Resan gick till Värmland och ett fantastiskt gäddfiske. Som ni kan se på filmen gick det rätt bra för grabbarna som var med.
Glen Grant Fishing Experience är ett initiativ från Söder Sportfiske där ambitionen är att minst en gång om året arrangera en fiskeresa utöver det vanliga -- från Sverige till de häftigaste platserna, det bästa fisket och de finaste miljöerna någonstans i världen. Initiativet är inspirerat av, och en hyllning till, James "The Major" Grant (1847--1931), arvtagare till det skotska whiskydestilleriet Glen Grant.”

Tolvan – Minnen som aldrig sviker
Här får man följa med några yngre grabbar som fiskar gädda. Metoden är flötestrolling och resultatet blir långt över vad de förväntade sig. De lyckas få några riktigt stora gäddor både sett till vikt och längd. Inte ofta man får se sådana gäddor på film…

Som sagt det finns en uppsjö av filmer på You Tube, bara att söka så hittar man alltid något sevärt. Surfa gärna in på Kanal gratis, där hittar man också en massa trevliga filmer att skåda. När vi ändå är inne på gäddfiskefilmer kan jag inte låta bli att nämna filmer som Gädda The Movie och Jakten på gammelgäddan. Har ni inte sett dessa så är det dags att göra det nu.

Jag har ju den senaste tiden skrivit en del om vintern som årstid och isfisket som hör därtill. Till er “ismetare” som behöver lite extra energi för att orka ut och fiska gädda kan ni ju kika på detta klipp.
Själv håller jag mig nog inomhus veckan ut och tittar på fiskefilmer hellre än att trotsa det kalla vädret som utlovas. Nästa vecka så kanske, kanske att jag gör säsongens första “lakafiske”. Jag börjar nämligen få ett alltmer ökat lakfiskesug i kroppen, hoppas bara att suget är större än motståndet att stanna inne i värmen…

tisdag 3 december 2013

Tillbaka till Söröya

Vintern har knappt börjat och jag är redan less. Det är bara att konstatera att jag inte är någon vintermänniska och sanningen är att jag avskyr vintern mer och mer för varje år som går. Kyla, mörker och snö är tre saker jag inte går i hop med helt enkelt och när dessa uppträder samtidigt ja då är det lätt att hamna i fiskekoma. Nu har jag ju ändå mäktat med några isfiskepass men måste medge att det tar emot att ge sig ut denna tid på året.

För att klargöra resonemanget kring mina känslor för vintern så tycker jag ändå att den fyller sin funktion på det sättet att man har möjlighet att se tillbaka till sommarhalvårets trevliga minnen och samtidigt kunna planera för vad som komma skall. För om 3 veckor ja då vänder det, alltså det blir ljusare för varje dag som går.

Förra sommarens mäktigaste upplevelse var definitivt resan till Söröya. Förutom ett grymt fiske så imponerades jag av den storslagna naturen. Nu har jag lagt in lite bilder i mitt fotoalbum från Söröya. Här nedan bjuder jag på några godbitar.

morgon i hammerfest 

Här en bild på kapten S-O Larsson just då vi åket ut från hamnen vid Hammerfest tidigt på morgonen. Några mil senare var vi framme till Söröya.

söröya gjestestue (k)

Campen ligger rätt vindskyddat och vackert till längst inne i en vik.

hällelycka (k)

Förväntningarna var på helspänn, skulle jag få känna på hälleflundrornas beryktade styrka? Det fick jag faktiskt göra tre gånger om dessutom. Här den största på bild.

hälledrill

Det fanns dock en som tog det hela ett steg längre och valde att fiska från kajak!

joels hällelycka

Som synes så slutade det lyckligt för Joel.

rötsimpa (k)

Medan Joel drog monsterfiskar från sin kajak valde jag att fokusera på det lite lugnare fisket. Det visade sig nämligen att jag var en fena på att dra simpor.

Sammantaget hade vi en mycket trevlig vecka i Norge. Bra fiske, fint väder, underbar natur och trevligt sällskap är några av de saker jag bär med mig härifrån…

Fler foton finns som sagt att se i mitt fotoalbum.

Ni som missat att läsa om mitt Norgefisket från i somras så finner ni länkar till inläggen här.

Del 1 av 3

Del 2 av 3

Del 3 av 3

Sugen att resa till Söröya och testa fisket där? I så fall skall ni surfa in på denna SIDA. Här hittar ni allt som ni behöver veta för att kunna förbereda er och planera för en lyckad resa.