Sidor

fredag 29 december 2017

Årskrönika 2017

Det var länge sedan jag uppdaterade bloggen vilken har sin förklaring i att jag varken har fiskat eller funderat speciellt mycket kring fiske efter att hösten övergick till vinter i början av november. Men som vanligt kommer en årskrönika som beskriver mitt fiske-år utifrån mitt eget perspektiv. I mångt och mycket blev fisket rätt likt fjolåret med en del undantag.

ISFISKET Redan efter att de sista nyårsraketerna skjutits av och det nya året tagits vid började jag fundera över hur det kommande året kunde se ut. Grundplaneringen var precis som det senaste åren att vänta med fisket fram emot mars månad och sedan fiska rätt frekvent fram till isarna börjar bli allt för dåliga. Vet inte om det var för det ökande fiskesuget eller för det ovanligt milda vädret då jag chockade mig själv genom att fiska två dagar i rad mitt i självaste februari. Största drivkraften var nog chansen att lyckas med ett långsiktigt mål jag satt upp, att plocka gäddor över 10 kg under årets samtliga månader. Februari månad saknades och skulle jag lyckas med detta så kom även årets ismetemål på köpet, nämligen minst en gädda över 10 kg från isen. Ett lättare och mer realistiskt mål var att kanske att förbättra mitt ”februari PB” på blygsamma 7020 gram från 2010.
Det blev två sega fiskepass vilket också var förväntat. Det ena slutade i besvikelse då jag krokade en tung fisk som klev av efter några sekunder, känslan jag fick var att det rörde sig om en riktigt fin gädda. Men i slutet av det andra fiskepasset gick det istället stolpe in. Jag höll på att plocka in spöna ett efter ett men av någon anledning tog jag det ovanligt lugnt. Kanske för att jag hoppades så mycket att det skulle kunna hugga så här i slutet av dagen då dagsljuset började sina. Dessa skymningsgäddor brukar av någon anledning ofta vara fina. När jag endast hade två spön kvar ute hördes ett svagt plingande. Kollade mot vippan och visst något var där men väldigt försiktigt. Kanske en lake eller? Drog försiktigt i linan och då bestämde sig gäddan för att sticka och då var det bara att göra mothugg. Det blev en kort och intensiv kamp innan jag kunde skåda min hittills grövsta ismetegädda över 10 pannor. Den var inte bara grov utan även grymt vacker i teckningen med knallgul buk. Sjukt fin fisk och nu var bägge mina mål i hamn. Ibland kan fisket vara lätt…
Årets kanske roligaste gädda var denna vackra skapelse. Februari-rekord, 10,44 kg - 109 cm.
Sen kom mars och fisket gick rätt segt. Blev inte heller så många pass då vädret oftast var för dåligt. Ja hela vårvintern var kall och blåsig. De få soliga dagar som kom ja då skulle det också blåsa en massa. Pratade med en äldre inbiten pimpelfiskare som sa att han aldrig hade han varit med om en så dålig vårvinter vädermässigt. Jag kan bara hålla med om den saken. Skönaste dagarna under denna period kom i slutet av april, en tid då isarna ofta börjar vara för dåliga men nu var tjockleken på isen 70-80 cm. En av dessa två dagar upplevde jag ett riktigt huggrace med ett par bättre gäddor där den största vägdes in på 9920 gram.
Av tradition brukar jag knipa en storgädda under påsken. Årets bidrag blev denna. 10,47 kg - 112 cm.
Men största ismetegäddan kom några veckor tidigare under påskhelgen. Då fiskade två hela dagar och det var riktigt segt. Men vad gör det när det kommer upp en riktigt fin och välnärd gädda på närmare 10.5 kg. Totalt sett måste jag vara nöjd med isfisket. Går ju inte upp mot fjolåret förstås och inte heller 2010 men hamnar på en klar tredje plats i alla fall. Blev faktiskt ytterligare ett lyckosamt fiske under påskhelgen och det kom under en pimpeltävling jag ställde upp i. Var bra många år sedan jag ställde upp i en pimpeltävling men överraskade nog både mig själv och de övriga mer erfarna tävlingsfiskarna med att kliva upp på pallen. Blev en tredjeplats med ca 6,5 kg abborre i påsen.
FÖRSOMMARFISKET Våren och försommaren var nog om ännu sämre vädermässigt. Isarna vägrade släppa taget och låg i vissa av mina fiskevatten flera veckor längre än normalt. Minns första båtpasset tillsammans med Martin. Det var första veckan i juni och vi frös nått enormt. Fisket var också dåligt hela denna kyliga period. När så värmen kom så gick vi från +5 till +25 på ett par dagar. Visst gäddfisket kom igång men övergången gick allt för snabbt så blev inte alls som man ville ha det. Junifisket blev till slut ändå rätt bra. Aldrig tidigare har jag fått så många gäddor i 5-7 kilos klassen under ett par dagar men de stora gäckade mig länge. Men skam den som ger sig då jag innan månadens slut stod där med en 12 plussare i famnen. Även riktigt skoj att mina fiskekamrater Krister och Bosse fick ta var sin storgädda. Bosses gädda vägde hela 11,22 kg och blev ett nytt pb. Kristers var lång (121cm) men tyvärr rätt mager men ändå en bit över 10 kilo. De flesta gäddorna tog jag på spinn och vertikalfiske men den största kom under ett lyckat trollingpass tillsammans med Krister.
Min största gädda för året kom i juni. 12,05 kg - 116 cm, trolling.
SOMMARFISKET Sommaren kom sakta men säkert även till Norrbotten. Eller kanske bättre beskrivning att den aldrig riktigt kom, i alla fall kändes det lite så. Men visst några fina sommarkvällar och en och annan varm och solig dag blev det men totalt sett alldeles för få soliga och varma dagar. Däremot regn såg man mycket av och ett bevis på detta var väl att några av våra älvar näst intill svämmade över och detta skedde mitt i sommaren. Detta innebar att vattnet aldrig blev mycket varmare än 20 grader. Nu valde jag bort gäddfisket helt men hade man satsat på gädda hela sommaren tror jag att förutsättningarna varit rätt goda. Det blev istället uteslutande gösfiske och i princip bara vertikalfiske. Blev mest kortare pass utan några direkta mål med fisket. I mängd sett så blev det bra många gösar, flera fina bitar från 2,5 kg upp till 3,12 kg. Annars har jag försökt vara ute så mycket som möjligt under hela sommaren liksom början av hösten. Nu har jag inte alltid fiskat utan ibland har det handlat om camping, promenader och inte minst bärplockning.
Just taktiken att inte fiska alltför långa pass har jag kört med mer eller mindre hela året. Dels för att inte fiska mig less men även för att spara på kroppen. Blev inte heller så många riktiga satsningar utan ofta fiskade jag någon eller ett par dagar i veckan för att i vissa perioder inte fiska nått alls. Hade egentligen bara två intensiva korta perioder på vardera ca 10 dagar och de var i slutet av juni samt första halvan av oktober. Dessa perioder var också de mest lyckosamma resultatmässigt.
HÖSTFISKET Nu till höstfisket som blev riktigt lyckosamt för mig i vissa avseenden. Aldrig tidigare har jag fått så många stora gäddor (över 7 kg) under en och samma höst som i år. Aldrig tidigare har jag haft så många pass på raken med gäddor över 110 cm. Totalt blev det 8 gäddor över 110 cm men ”bara” två av dessa nådde tvåsiffrigt. Men den stora behållningen var ändå när Krister tog sin vertikalgädda på 12,48 kg – 120 cm. En magnifik gädda helt enkelt.
Kristers vackra storgädda tagen på vertikalfiske, 12,48 kg - 120 cm.
Ytterligare en minnesvärd fisketripp var när jag fiskade med Markus Teilus under två dagar. Vi flötestrollade i två olika vatten och redan första dagen när vi testade ett nytt vatten kom belöningen med fyra gäddor över 7 kilo var av en toppfisk av sällan skådat slag.
En riktig julgris som kom några månader för tidigt bara. 10,21 kg - 110 cm.
Dagen efter kunde det ha gått ännu bättre då Markus brände en gädda på uppskattningsvis 12 kilo just när den skulle håvas. Extra tungt då vi fick se att tafsen till stingerkroken hade gått av. Men Markus fick revansch bara någon dag senare då han plockar en gädda på 11,65 kg. På tal om Markus så hade han ett sjukt år om man ser till de storleken på toppfiskarna. Vad sägs om gäddor på 13,8 kg samt 13,3 kg och en abborre på drygt 1,7 kg! Alla dessa tagna i Norrbotten dessutom. 
Sista gäddan i öppet vatten för året. Flötestrollad madam 10,07 kg - 115 cm.
Under mitt sista pass i öppet vatten tar jag även en gädda som passerar tvåsiffrigt vilket blir en perfekt avslutning på fiskesäsongen. Eller inte, ismetet kanske man skulle hinna med? Ja det blev två pass på blankisen, sen kom en förkylning, sen snön och så vipps var fiskesuget försvunnet.
HUVUDMÅLEN INFÖR ÅRET
- En ismetegädda över 10 kg. (Blev två 10,47 kg, 10,44 kg)
- En försommargädda över 10 kg. (Blev en på 12,05 kg)
- En höstgädda över 10 kg. (Blev två, 10,21 kg, 10,07kg).
BONUSMÅL
- Fick en gädda över reggvikten 12 kg.
- Nytt månadsrekord samt första över 10 kg i februari.
- Nytt metodrekord samt första över 10 kg för ny fiskemetod (Flötestrolling).

ÖVRIGT
- Fick bevittna när Bosse tog ett nytt PB (11,22 kg).
- Fick bevittna när Krister tog ett nytt Vertikal PB (12,48 kg)


TOPP 10 – GÄDDA – 2017
12050 g – 116 cm           Trolling (Juni)
10470 g – 112 cm           Ismete (April)
10440 g – 109 cm           Ismete (Februari)
10210 g – 110 cm           Flötestrolling (Oktober)
10070 g – 115 cm           Flötestrolling (Oktober)
  9920 g – 111 cm           Ismete (April)
  9510 g – 113 cm           Trolling (September)
  9500 g                           Vertikal (Juni)
  9220 g – 110 cm           Vertikal (Oktober)
  9070 g – 112 cm           Trolling (September)

KORT ANALYS OM ÅRET 2017 Blev året som jag tänkt mig? Gick det lika bra som jag hoppades? Bjöd året på några överraskningar? Nu har jag inte gjort någon utförlig statistik men känslan är att jag i tid har fiskat ungefär lika mycket som 2016. Kanske något mer då jag i år fiskade en del gös under högsommaren. Annars har det uteslutande handlat om gäddfiske. Vet inte men sen jag la om inriktningen av mitt fiske 2016 till mer eller mindre endast gädda mot tidigare flera arter är det som att jag fått upp suget än mera för denna sötvattenskrokodil. Som jag skrivit om tidigare går mitt fiskesug lite i vågor och den tid jag lägger ner i dagsläget känns alldeles för liten för att kunna satsa på flera arter. Då blir det bättre med att satsa på endast en art och när tid och lust dyker upp göra nått gästspel efter annat.
Året blev faktiskt rätt likt som jag tänkt mig. Inga direkta överraskningar, kanske i så fall höstfisket som levererade fina gäddor under i princip varje pass. Jag förstod att det skulle bli svårt att toppa fjolåret sett till toppfiskarna men däremot såg jag det fullt möjligt att ta fler stora gäddor (över 7kg). Det blev också fler gäddor över 7 kg än rekordet från i fjol. Då fick jag 20 stycken och i år stannade siffran på 32 gäddor. 13 av dessa var längre än 110 cm vilket också blir ett rekord. Däremot hade jag till skillnad mot fjolåret stolpe ut med de grövre fiskarna. De flesta långa gäddorna var magra eller så saknade de den rätta ryggbredden. Men samtidigt vet jag att just konditionen i de vatten jag fiskar i inte är den bästa alla gånger så jag ser inga konstigheter i det hela. Men känns ändå som att jag inte lyckades plocka de rätta fiskarna i år.
Slutligen några ord om framtiden. Drivkraften inför 2018 är att hitta nya sätt och nya vatten att plocka så stora gäddor som möjligt. Det finns redan en grundplanering kring detta och eftersom jag söker mig till vatten jag inte vet någon fiskat i seriöst så går jag mest på känsla. Jag har sagt det förr, hade jag velat fiska så effektivt som möjligt hade jag planerat annorlunda. Min drivkraft ligger mer i att lyckas på egen hand och på eget sätt än att följa andras fotspår. Resultatet blir förmodligen sämre men glädjen desto större när man lyckas. Om man nu lyckas vill säga…
Utesluter inte heller att det blir lite fiske efter andra arter än just gädda. Jag kommer förmodligen ligga hel lågt med fisket nu en längre tid men skall i alla fall försöka smida lite planer som jag sedan kan börja förverkliga här längre fram. Gissningsvis när vårsolen börjar varma och snön börjar sjunka undan.
TACK FÖR DETTA ÅR OCH ETT GOTT NYTT FISKE-ÅR 2018  TILL ER ALLA!

/ Mats

onsdag 1 november 2017

Min analys av PIKEFIGHT

Bland många gäddfiskare runt om i landet pratas det nu väldigt mycket om programserien Pikefight som ligger ute på YouTube. Svartzonker, Snoken, Holgerson och alla i de andra teamen hyllas som stora idoler och förebilder. Programmet har lovordats till skyarna på social medier, i olika fiskegrupper m.m.. Jag noterade redan efter första upplagan av Pikefight 2016 att det var en tittarsuccé men av någon anledning dröjde det ändå tills för några veckor sedan innan jag såg mitt första avsnitt. 

Programmet kan i korthet beskrivas på följande sätt: Fem olika team, två fiskare i varje lag tävlar mot varandra i gäddfiske. Det är spinnfiske som gäller och tävlingen pågår under totalt tre dagar i rad i tre olika fiskevatten. De fem längsta gäddornas för varje lag summeras efter varje etapp. Sen delas det ut poäng till varje lag. Vinnande laget får 5 p, tvåan 4 p o.s.v. Förutom de  tre deltävlingarna samlar man de fem längsta gäddorna i en s.k "bigfive" som tillkommer i resultatlistan efter finaldagen. Poängen i bigfive är även den från 5 p till vinnande laget ner till 1 p för det sista.
 
Förväntningarna var ändå inte speciellt höga då jag tycker att det mesta som sänds i tv eller på nätet är mest skräp. Mest fokus ligger i regel på programledaren själv, kända gäster, redskapsmärken eller annat man vill göra reklam för. Oftast är programmen korta, hafsiga och rätt innehållslösa. Det som slår mig gång efter gång är hur pass mycket bättre man skulle kunna göra ett fiskeprogram. För att det skall vara intressant tycker jag  att man skall fokusera på själva fisket. Nummer två är att det skall vara  innehållsrikt och lärorikt. Sedan vill jag gärna att det skall finnas ingredienser av spänning, humor liksom natursköna omgivningar. Håller dessutom produktionen hög klass med filmning, foto och ljud blir upplevelsen givetvis ännu bättre.

Kunde då Pikefight leva upp till mina rätt hårda kriterier om hur ett fiskeprogram skall se ut? Med så många hypade fiskekändisar tillsammans som dessutom är involverade i olika märkesteam eller sportfiskebutiker kände jag en viss skeptis. Jag anade en stor risk att hela programserien skulle vara ett enda stort reklamjippo där fisket kom i andra hand.

Efter att ha plöjt igenom bägge säsongerna på rätt kort tid så måste jag säga att programmet överträffade mig rejält. Själva tävlingsmomentet gjorde att man snabbt blev fast och bara ville se mera. Sedan tycker jag att man träffade helt rätt i att man delade upp varje fisketävling i två avsnitt. Detta gör varje program mer innehållsrikt liksom att man får en bättre bild över hur en dag som gäddfiskare kan se ut.

Mina farhågor om ett reklamjippo gick även det mångt om mycket om stöpet. Visst får man räkna med att varje team fiskar med sina egna beten och gör reklam för dom men detta var inget jag störde mig över. Istället gillade jag hur några av fiskarna tog sig tid att förklara på ett pedagogiskt sätt hur de tänker när det fiskar och då inte bara vilka beten man fiskar med. Att kunna gå in på djupet och bjuda på vissa tips, detaljer gillar jag. Ytterligare ett plus är att alla som är med är "riktiga" fiskare som vet vad dom pratar om. Det lyser tydligt igenom hur pass seriösa och drivna alla är. 

Egentligen har jag inte något att klaga över. Jag tycker kort och gått att FreeWater Pictures gjort ett lysande jobb. Tusen tack för flera timmars underhållning i höstmörkret...

tisdag 24 oktober 2017

Fiskerapport Oktober – Sjukt fet gädda samt några fler fina fiska

Den 20 oktober förra året var jag ute på höstsäsongens sista fiskepass vilket då resulterade i den höstens tyngsta och längsta gädda, en fisk som mätte hela 120 cm men "bara" 10320 gram. Nu i lördags nästan exakt ett år senare gjorde jag höstens förmodligen sista fiskepass. Tala om punktlighet. Skillnaden denna gång var framförallt termometern som i år visade -7,9 grader. Jag velade faktiskt en hel del fram och tillbaka innan jag tillslut tänkte "va fan jag gör väl ett sista fiske" sen så får det vara nog för denna höst. Nu i efterhand kan jag konstatera att jag gjorde rätt val.

Oktober är väl annars en de månader jag fiskat minst sett genom åren, i alla fall när det gäller gäddfiske. Under en tid bottenmetade jag mycket lake och då var oktober kanske den bästa månaden. Även 2014 fiskade jag en bra bit in i månaden. Ja faktum var att jag och Krister då fiskade så sent som i början av november. Nog om detta, oktober är ingen dålig fiskemånad tvärtom kan fisket vara bra och speciellt de större fiskarna tenderar att dyka upp i allt högre grad i takt med att vattnet kyls av.

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg här på bloggen under namnet "hur många 7+ går det på varje 10+". Efter detta började en serie av sällan skådat slag med gäddor i vikterna 7 – 9,5 kilo. I början av oktober hade det blivit närmare 15 gäddor på raken med dessa vikter och man började nästan undra om man drabbats av en slags förbannelse.

Men så en sen eftermiddag i skymningen när jag var ute och fiskade med Markus Teilus så bröts äntligen förbannelsen. Vi testade ett helt nytt vatten för dagen som jag funderat på bra länge nu. Egentligen visste vi inte mycket om vattnet i fråga utan var mer lite av en magkänslan som fick oss att åka dit. Vi flötestrollade medan vi periodvis även vertikalfiskade. Gäddorna gillade våra jiggar mer än betesfiskar. Kanske var det mycket på grund av att gäddorna var så små. Var detta ett snipvatten kanske? Vi brände flertalet fiskar på flötestrollingen och känslan var även här att sniporna provsmakade våra rätt stora mörtar och lakar. Men så mitt i allt får Markus på nått bättre på vertikalspöet. En skaplig gädda synar ytan och vi ser nu att här finns det bevisligen mer än bara småfisk. Drygt 7 kilo och nu känns det genast mer hoppfullt. Strax därefter hugger det på Markus lake och nu var det åter en bättre fisk på ingång.
Markus visar var skåpet skall stå och drar två fina fiskar i tät följd. Här den största 8,1 kg - 107 cm

Efter detta återgår fisket till det normala, dvs, smågädds rally ett tag innan det är min tur. På Vertikalspöet och en Mieko Predator Spinnertail smäller det på en bättre fisk på 7,32 kg. Eftermiddagen bjuder på lite trögare fiske. Skymningen kommer och Markus berättar några intressanta historier om att de få gäddor som han fått denna tid på dygnet vid flötestrolling i regel varit fina. Vi börjar ta upp spöna ett efter ett då jag plötsligt inte får syn på mitt flöte. Är det mörkret som lurar mig eller? Nej ta mig tusan linan börjar nu löpa ut så visst är det en fisk. Jag skojar med Markus och säger att jag skall bara ta upp denna storgädda innan vi är klara. Han vänder sig om och ser till sin förvåning att jag står med böjt spö och drillar en tillsyntes bättre fisk. Gäddan kommer rätt lätt till båten och först ser den ut som en 5-6 kilos men växer vid båten så Markus får bråttom med håven. Jag skådar fisken i håven medan Markus förbereder vågsäck, våg och kamera. Nja den är inte så lång men då jag tar loss kroken ser jag hur sjukt fet den egentligen är.
 Inte den längsta, tyngsta eller grövsta men lätt den fetaste gädda jag skådat live. Med en längd av 110 cm och vikt på 10210 gram så blir det höstens bästa fisk för min del.

Dagen efter byter vi vatten. Det blir inte lika många hugg som under gårdagen men en händelse lär ettsa sig fast i våra minnen ett bra tag. Det är Markus som får hugget på en "Spinner tail" och speciellt han misstar sig rejält på storleken. Jag tycker däremot att knyckarna ser grymt mäktiga ut men blir ändå överraskad då gäddan äntrar vattenytan. Tyvärr får vi aldrig veta hur stor gäddan var för kroken lossnar just innan den skall håvas. Lätt över 10 kg är vi bägge stensäkra på, skall jag gissa så kan den mycket väl ha vägt runt 12 kilo, tja kanske ännu mer, surt som fan...

Resten av dagen bjuder på några fler gäddor men den där riktiga huggperioden kommer aldrig. Jag lyckas få en godkänd fisk men skulle gärna ha bytt ut den flera gånger om mot den Markus tappade.
Flötestrollade med en gädda som bete och det visade sig funka riktigt bra. Fisken mötte 108 centimter och vägde 8,25 kilo.

I början av månaden fiskade jag en heldag med Krister, vi hade rätt höga förväntningar inför dagen men man kan säga att det sket sig rejält. Strul med båtpluggen, påkörning av sten och huvudvärk var några saker på minuskontot men inte bara det utan fisket var sjukt segt hela dagen igenom. Man kan säga att vi kom ner på jorden igen efter några bra gemensamma fiskepass.

Jag har även fiskat själv en del och fisket har gått helt okej eller kanske lite mer än så. Inga mängdfisken men toppfiskarna har varit godkända och de har trillat in lika frekvent som under förra månaden. Näst sista fiskepasset var det segaste av alla men jag nötte envist och belöningen blev en bättre gädda tillsist. Just sånt gillar jag, att man får belöningen för slitet man gör.
Hugget kom mycket oväntat på grunt vatten när jag drivit av ett djupare område. Men samtidigt så har jag varit med om det förut, att stora gäddor ibland står grunt. Vertikalfiske med "höstdräparn" nr. 1 Mieko Predator Spinner Tail. Vikt: 9220 gram, längd: 110 centimeter.

Höstens förmodligen sista fiskepass blev minnesvärt med en fin fisk över 10 kilo. Verkar börja bli en trend med att avsluta höstfisket med en 10+. Denna fisk kom under en kortare huggperiod mitt på dagen. Högg på flötestrolling och en mört som bete.
Underskattade storleken först. Men då måttbandet visade 115 centimeter var jag rätt säker att den måste väga över 10 kg. Men var inte mycket till marginal då vågen stannade på 10070 gram. Kanske saknades den rätta ryggbredden för den var ändå skapligt fet.

Hösten två största gäddor kom på flötestrolling. Slump eller inte låter jag vara osagt. En fiskemetod som jag egentligen tänkt mig mer av nästa år. Två 10+ på totalt fyra fiskepass är ju helt okej. Själv kallar jag det mer nybörjartur och skickar en tacksamhetens hälsning till Markus Teilus som gett mig en hel del inspiration och tips i valet av utrustning, tackel m.m.

Höstfisket är nu över och det blev faktiskt bättre än förväntat. Hade gärna gjort några fler pass men när väl kylan kom bestämde jag mig för att vinterförvara den sista av mina båtar. Blev totalt 6 fiskepass under oktober och det känns som jag förvaltat fisketiden på ett bra och lämpligt sätt denna höst. Lite tvärtemot förra året då jag mer flaxade runt utan någon tanke eller strategi. Kan även konstatera att jag likt förra året mer eller mindre helt halkat in på gäddfisket.

STATISTIK - OKTOBER 2007
10210 g – 110 cm       0,77            Flötestrolling/mört                    2017-10-11  Mats
10070 g – 115 cm         0,66         Flötestrolling, mört                     2017-10-22    Mats
  9220 g – 110 cm         0,69         Vertikal, jigg                               2017-10-15   Mats
  8250 g – 108 cm         0,65         Flötestrolling                              2017-10-12    Mats
  8100 g – 107 cm         0,64         Flötestrolling/lake                       2017-10-11    Markus
  7330 g                                        Trolling, wobbler                         2017-10-08    Mats
  7320 g – 102 cm         0,69        Vertikal/ Spinnertail (norrsken)    2017-10-11 Mats 
 7100 g – 101 cm         0,69       Vertikal/ Spinnertail (blå)              2017-10-11  Markus 



När jag skriver detta så har isarna börjat lägga sig i mindre grundare vatten runt om i Norrbotten. Som vi vet är detta lite av en mellanperiod då temperaturerna ofta pendlar fram och tillbaka. Jag hade gärna velat ha några milda veckor till men nu när väl kylan kommit får det gärna bli rejält kallt så det blir fina nyisar. Länge sedan jag satsat på ismete innan mars månad. Hoppas bara nu att fiskesuget lever vidare för i så fall finns det en hel del uppslag och tankar i skallen på saker man vill testa...

onsdag 18 oktober 2017

Mitt gäddfiske sett till årstid eller månad för månad

När man skall till och somna om kvällarna är det inte ovanligt att hjärnan är piggare än själva kroppen. Denna tid kan man vara riktigt kreativ i tankarna och idéerna sprutar fram. Det kan handla om vardagen, familjen, jobbet och så sportfisket förstås.

En kväll började jag fundera över hur fiskesuget har sett ut över åren liksom årstiderna. När man var yngre kändes fisket mer eller mindre alltid kul och man behövde inte alltid ha något konkret tanke eller mål för att ta sig ut. Men tiderna förändras och de senaste åren har fisket blivit betydligt seriösare och oftast vill jag ha en tanke bakom mina fiskepass. Det behöver inte alltid vara att lyckas så bra som möjligt, ta så stora fiskar som möjligt eller annat resultatbetonat. Det kan även handla om att komma ut i naturen en fin dag, reka nya vatten, testa nya beten, metoder m.m. Att förena fisket med bärplockning, camping eller vandring är andra saker som jag brukar kunna göra. Även att ta med nya vänner, barn eller ungdomar och introducera dom inom sportfisket känns kul. Man kan säga att jag numera blandar mitt fiske i en slags mix som kan se ut på en rad olika sätt men att jag gör det hela med en tanke. Tänkte här försöka rangordna årets alla månader och årstider sett till tre olika faktorer (mitt egna fiskesug, hur bra fisket är samt hur jag trivs att vara ute). Nu fiskar jag ju efter många olika arter men här tänker jag nöja mig med gäddfisket som jag lagt mest kraft på de senaste två åren.

1. MAJ, JUNI (Försommaren) 14p
Fiskesuget 5
Hur bra fisket är 4
Trivs att vara ute 5

Denna tid vill jag vara ute jämt. Jag älskar de ljusa sommarkvällarna, den första sommarvärmen och se hur djurlivet lever upp samt hur växtrikten exploderar. Jag tycker faktiskt även att fisket är som roligast nu och det hör nog ihop med det jag skrivit ovan, att det även under vattnet händer otroligt mycket nu. Man får verkligen fundera, experimentera och prova fram sina teorier nu. Tvärt emot höstens mer logiska fiske så blir inte alltid denna tid som man tänkt sig. Här i Norrbotten är det ljust dygnet runt och då tillkommer en ny nyckel i fisket och det är att fiska rätt tid på dygnet. Sen så rör sig fisken mycket nu och det gäller hela tiden att söka sig fram. Prickar man rätt så kan fisket bli magiskt, eller så kan det lika väl gå åt skogen om man inte finner fisken. Det är många parametrar att ta hänsyn till och ibland kan fisket känns barnsligt lätt medans det andra gånger känns näst intilll lönnlöst.

Taktiken för att lyckas tycker jag varierar rejält mellan olika typer av vatten. Grunda vatten, älvar, åar och stora djupa sjöar skilljer sig ofta åt men det är inte alltid bara det. Utan även två i de närmast identiska vatten har jag märkt kan skiilja sig åt rejält. I det ena kan de gå grunt samma tid som de i det andra kan stå riktigt djupt. Vet att många resonerar som så "att varför ödsla energi på gäddfisket under sommaren då det är bättre att låta vattnet vila fram till hösten då gäddorna är mer lättåtkomliga och fetare". Detta påstående motsätter jag mig emot, visst det är vanligare att ett vatten levererar bättre om hösten men det är inte en självklarhet att det är så. Hittar man undantagen så kan man få ut mycket av fisket nu och det är faktiskt coolt att se hur gäddorna i vissa vatten kan käka upp sig bara på några veckor efter att de lekt.

Ser man till resultatet gällande de större gäddorna så har jag lyckas bäst denna period. Främsta anledningen till detta tror jag helt enkelt är att min motivation har varit som störst nu och då blir det lättare att lägga den tid som krävs samt göra en bra planering och prova nya saker och testa sig fram osv.

+Fisksuget är på topp och fiskdagarna långa.
- Ljuset betyder fler perioder då gäddorna är mindre aktiva.

BÄSTA FISKAR:
12490 g – 113 cm    Vertikal    Juni - 2016
12400 g – 118 cm    Trolling    Juni - 2016
12050 g – 116 cm    Trolling    Juni - 2017

Här en junigädda som jag hade turen att knipa innan lek. Tiden mellan att isen har gått och gäddorna lekt brukar vara knapp i Norrbotten. 

2. MARS-APRIL (Vårvintern) 12,5p
Fiskesuget 5
Hur bra fisket är 3,5
Trivs att vara ute 4

Även denna tid likt juni kanske inte på pappret är den bästa perioden men för mig är denna tid magisk på flera sätt. Efter en kall och mörk vinter kommer nu ljuset och solen tillbaka och då infinner sig fiskelusten som ett brev på posten. Att vara ute denna tid i rätt väder är för mig bara värt mödan att släpa med sig en tung fullastad pulka genom isar fulla med snö. Fast bästa tiden är då isarna blir hårda och blanka vilket ofta sker i april. Men fisket denna tid har länge varit lite av en akilleshäl för mig och vet att andra duktiga fiskare upplevt samma sak, att de stora gäddorna är svåra att finna och lura till hugg. Men det går vilket jag bevisat de senaste två åren.

+ Solen värmer, snön smälter och man får ökad energi och fisklust.
- Omslag till vinterväder kan lätt göra så att både fisket och humör blir sämre.

BÄSTA FISKAR:
12930 g – 124 cm    Ismete    April - 2016
12100 g – 118 cm    Ismete    Mars - 2010
11120 g – 116 cm    Ismete    Mars - 2010

Nummer tre på listan var inte bara en vacker skapelse utan även unik i det avseendet att den högg på en mört fiskad nära botten på drygt 11 meters djup. Enda storgäddan jag fått på det sättet. Vill någon läsa mer ingående kring just ismete efter gädda finns en utförlig guide här på sidan: http://fiskelyckainorr.blogspot.se/2012/03/guide-till-min-artikel-om-ismete-efter.html

3. SEPTEMBER, OKTOBER (Hösten) 11,5p
Fiskesuget 4
Hur bra fisket är 5
Trivs att vara ute 2,5

Ja jag vet att denna tid har man försummat många år för nu är fisket stabilt under en längre period. Att fiska frekvent nu känns som den bästa medicinen för att lyckas som allra bäst, i alla fall känns det så. Verkligheten säger mig ändå att sett till den tid jag fiskat så är snittstorleken klart bäst nu och chansen till gäddor över 7 kg som störst. Men de riktigt stora gäddorna har inte trillat in för mig men å andra sidan kanske det krävs mer fisketid för detta än vad jag hittills åstatkommit.

Varför jag inte fiskat så mycket denna tid är nog flera. Dels vädret, jag gillar inte kyla, regn och blåst som är vanliga indigrienser om hösten. Sedan har jag under vissa år satsat mer på gös och abborre om hösten. Även att jag vissa år fiskat mycket från mars fram till augusti och då är det som att energin tar slut när hösten kommer. Sen inte att förglömma så får jag lättare problem med mina fysiska åkommer (muskelvärk, ryggproblem, nacke, axlar, huvudvärk) när det blir kallare i luften. En heldag i båten sätter då sina spår. Hade man alltid varit pigg i kroppen hade fisket varit så mycket enklare på många sätt och vis.

Som jag var inne på tidigare är fisket som enklast nu. Detta betyder givetvis inte att det bara är att åka ut och hämta gäddorna. De skilljer sig även åt mellan olika vatten men olikheterna är ofta inte i närheten så stora som under sommaren. I vissa vatten kommer gäddorna och betesfisken ut på djupet tidigt, i andra väldigt sent och så finns det grunda och jämndjupa vatten och där krävs det i regel tid för att lyckas hitta rätt. Helt klart en het tid som jag under de två senaste åren gett lite mer tid än förrut.

+ När vädret och fisket är på topp samtidigt så njuter man till fullo.
- Tvärtom. Isande vindar och regn kombinerat med kasst fiske då kan man fundera vad man håller på med.

BÄSTA FISKAR:
10420 g – 117 cm    Trolling        September - 2012
10320 g – 120 cm    Trolling           Oktober - 2016
10210 g – 110 cm    Flötestrolling   Oktober - 2017

En tillsynes drogad fångstman med en skaplig höstgädda. Väntar dock fortfarande på den där riktiga stora höst-toppfisken.

4. JULI, AUGUSTI (Högsommaren) 11p
Fiskesug 3
Hur bra fisket är 3
Trivs att vara ute 5

Hittills har jag aldrig satsat på gäddfisket denna tid men lika fullt har det kommit upp en del bättre gäddor som bonusfiskar. Orsakerna att jag inte fiskat gädda är dels att jag prioriterat gös och abborrfisket men inte bara det. Jag tycker att gäddorna i många vatten är rätt magra om sommarna och kanske framför allt att chansen att gäddorna skall dö vid återutsättning nu är som klart störst. Risken att storgäddor dör i ens heta vatten känns inte så bra helt enkelt. Det gäller således att vara förberedd och helst två om man skulle satsa på gäddfisket mitt i sommaren. Men sett till senaste somrarna så har det varit så pass svalt att man med gott samvete kunnat fiska gädda hela sommaren. Men vissa somrar kan det bli rejält varmt i vattnet och då kan man fråga sig om man skall fiska eller inte. Jag tror dock inte att högsommarfisket är dåligt. Gäller mer att lära sig fiska rätt för gäddorna måste ju rimligtvis äta som mest nu då dess förbränning går på högvarv.

Däremot kan jag se det som en liten utmaning att fiska dessa månader. Finns både teorier och metoder jag skulle vilja testa och utveckla denna tid. Så inte helt omöjligt att man gör en satsning i framtiden. Skulle om inte annat behöva ta en gädda över 10 kg i augusti. Lyckas jag med det så är jag nära ett framtida mål, att ta gäddor över 10 kg under årets alla 12 månader.

+ Vädret och ljuset
- Värmen kan försvåra fisket. Finns mycket annat man vill och måste göra denna tid på året.

MINA BÄSTA FISKAR:
10200 g – 110 cm      Vertikal      Juli – 2013
  9800 g                      Vertikal      Juli - 2016
  9150 g – 112 cm      Vertikal      Juli - 2015

Här nummer tre på listan, lätt den vackraste gädda jag fått eller sett live. Underbar fisk.

5. NOVEMBER, DECEMBER (Tidiga vintern) 7,5p
Fiskesug 2
Hur bra är fisket 3,5
Trivs att vara ute 2

Detta är en knepig tid då snön har tendens att komma lika snabbt som isläggningen. Men vissa år kan det bli fina blankisar som ligger ett par veckor eller i nått fall nästan en månad. Det gäller att vara på hugget då och ta tillfället i akt. Men kylan kan vara ett hinder då jag ogärna vill fiska i allt för många minusgrader. Jag kan ha svårt att tagga till nu och då är det lätt hänt att man struntar helt i fisket denna tid.

Men är förutsättningarna bra så kan fisket vara riktigt hett nu medan om snön kommer så känns det som att det blir en döperiod ett tag innan gäddorna kommer igång bättre fram mot januari. Jag har en teori att i vissa vatten kan gäddorna röra på sig från djupare till grundare vatten då snön lägger sig på isen. Och då känns det logiskt att det kan ta en tid innan gäddorna hunnit acklimatisera sig till mörkret där nere och livet på grundare vatten.

+Fisket på blankis kan ge grymma fisken nu.
- Dämpat fisksug efter fisket i öppetvatten samt ofta kort tid med blankis.

MINA BÄSTA FISKAR:
9220 g – 110 cm    Ismete     December – 2009
8120 g                   Ismete     November – 2012
7010 g                   Ismete     November – 2011

Denna tidsperiod brukar jag inte fiska allt för ofta. Fisket kan dock vara riktigt bra och tanken är att försöka få mig bättre toppfiskar för både november och december.

6. JANUARI, FEBRUARI (Vintern) 6,5p
Fiskesug 2
Hur bra är fisket 3,5
Trivs att vara ute 1

Det känns som en bra tid för stor fisk nu av någon oförklarlig anledning. Men kyla och snö ställer till det allt som oftast. Är det rätt väder och fina isar vill jag dock gärna ut på nått pass för fisket kan vara hett nu om man ser till de stora fiskarna. Däremot ofta trögt och inte så många hugg. Korta dagar gör att man lättare tajmar in gäddornas huggperioder och lär man sig finna gäddorna denna tid i ett vatten så kan man hitta pålitliga spotts år efter år.

Sett till antalet fiskepass har jag lyckas riktigt bra när det gäller de stora gäddorna. Denna faktor tar jag med i min bedömning i hur bra fisket är, skulle man bara se till hur många hugg man får per pass så skulle siffran bli en tvåa.

+ Storfiskfaktorn känns hög nu
- Sämsta förutsättningar fiskemässigt denna tid med tanke på väder och snön.

MINA BÄSTA FISKAR
11200 g – 120 cm    Ismete      Januari – 2011
10440 g – 109 cm    Ismete      Februari – 2017
  8770 g                    Ismete      Januari – 2013

Mäkta förvånad blev jag denna vinterdag då storgäddorna avlöste varandra. Blev en fin trippel med gäddor på 8,4 kg, 8.5 kg samt denna 120 centimeter och 11200 gram.

Vilken årstid och månad gillar du mest/ har lyckats bäst med ditt gäddfiske? Kommentera gärna varför och skriv några rader:)

måndag 2 oktober 2017

Rapport september - Många långa och magra innan rätt gädda kom upp

Då var det dags att göra någon slags summering över septembermånads fiske. Det blev gäddfiske för hela slanten. Totalt sett kan jag inte annat än att vara nöjd men som alltid finns det nån grej man kan klaga på. Men det hade inte kunnat bli nått fiske alls, redan under sommaren kände jag att min rygg blev allt sämre och med tiden blev minsta lilla fysiska ansträngning ett helvete. Inte bara ryggen krånglade utan det värsta var nog den konstanta värken i nacke, huvud eller yrsel och tröttheten. Efter några behandlingar hos en naprapat och lite lättare daglig träning blev återigen vardagen mer dräglig och man kände att fiskesuget började komma.

Under en av årets alla regnveckor hade jag både tid, ork och lust att planera lite kring höstfisket. Med tanke på min fysiska status så tänkte jag att man börjar med att lägga sina fiskepass de dagar vädret är bra och att man "bara" fiskar 3-5 timmar i stöten. Eftersom jag köpt en massa nya trollingbeten (såväl softbait som wobblers) så kände jag mig rätt peppad för trolling. Jag har trollat rätt lite de senaste åren så kanske därav suget. Även lite vertikalfiske på några väl valda ställen lockade som vanligt. En planering brukar för mig oftast innebära att oddsen ökar rejält för att lyckas bättre.

Men vad är att lyckas då? Jag sticker inte undan med att det är dom stora fiskarna som lockar mest. Vet att många räknar antalet 10+ och visst det gör jag också men lägger inte någon större vikt i det. För mig är all statistik viktig och i fallet gäddor är det varje fisk över 7 kilo som bokförs. Det som utan tvekan driver mig mest i gäddfisket för närvarnade är att komma i kontakt med de riktigt stora fiskarna, de som får pulsen att stiga och benen att darra. Men ju mer man fiskar, ju fler fiskar man får desto svårare blir det att få uppleva dessa ögonblick. Men så länge man fiskar finns chansen där. Jag har dock märkt att för mig krävs det nått mer än bara detta med stora fiskar. Att ha en tanke, ett mål med det man gör, det kan handla om allt från att testa nya beten, fiskemetoder, nya vatten och tekniker. Att finslipa på detaljer för att lyckas i ett visst vatten är också en viktig bit i mitt fiske.

Som planerat blev det rätt korta fiskepass från tre timmar till det dubbla. Första gäddpasset för hösten var lite trögt men lyckades tillslut trolla upp en 110 centimeters gädda på 8,23 kilo. Nästa gång jag var ute så trollade jag tre timmar och första timmen hände inte mycket. Men så under drygt två timmar högg det konstant och helt plötsligt hade jag dragit 18 gäddor med en skaplig topp på runt 7,5 kg. Fast det kom även en större några minuter senare under vertikalfiske, en rätt grov pjäs på 8400 gram som svarade för ett av de hårdaste huggen jag varit med om.

Höstens första bättre gädda passerade både 8 kilos strecket och 110 cm gränsen. 

Min tyngsta septembergädda i år blev denna. 113 cm och 9510 gram.

Efter dessa inledande pass kom en dryg vecka av regn och blåst och det kanske var lika bra för mig då jag nu kunde vila upp mig och börja träna efter mina behandlingar. Jag hade inga större förväntningar under nästa fiskepass då jag testade ett ställe som jag inte fått nån riktigt stor gädda på förrut men blev glatt överraskad då det kliver på en finare gädda. Tycker den ser rätt grov ut, mäter den till 112 cm men vågen visar "bara" 9070 gram. Här tar en nya era över med rätt långa men magra gäddor för under nästa två fiskepass drar jag gäddor på 114 cm, 113cm och 113 cm. Toppfisken väger ändå 9510 gram men det är väl här jag kommer till min grej jag tänker klaga på. Det är givetvis konditionen på gäddorna, fem gäddor i intervallet 110-114 cm så var ingen större än dryga 9,5 kg. Just att gäddorna överlag har varit magra förvånar mig. Utifrån mina erfarenheter från tidigare år tycker jag att gäddorna har varit fetare efter en kall sommar än en varm. Med tanke på årets skitsommar borde det logiska vara att de överlag är feta redan tidigt på hösten, men icke det. Pratade med Markus Teilus och han har upplevt samma fenomen i höst med magra fiskar och även flera andra duktiga gäddfiskare, märkligt som sagt...

Testfiskade Savage Gear 3D Burbot 50 cm och det dröjde inte länge innan en 114 centimeters gädda smäller på. Förutom denna fisk har det blivit några till över 7 kilo på detta grymma bete.

Sjukaste jag sett när det gäller bitmärken. Hade väl varit normalt om det varit en mindre gädda men denna gädda mätte faktiskt 113 cm!

Nåja det kom några lite fetare gäddor tillslut och det var då jag och Krister gjort vårt första gemensamma höstfiskepass för året. Dagen började lite segt då vi inledde med trolling. Vi såg inte så mycket stim av betesfisk på lodet och det kändes inte så hett som vi hoppades på. Men de gäddor gäddor som vi fick var rätt fina i både konidis och vikt. Största gädda väger prick 8 kilo.

Här dagens största trollingädda på prick 8 kilo. Vad vi inte visste då var att snart skulle det komma upp en bra mycket större pjäs.

Vi hittar tillslut ett hyfsat stim som vi trollar runt men det ger inget så vi beslutar oss för att testa vertikalfiske runt stimmet. Kanske står de och trycker mot botten och då kan ett metodbyte vara det rätta. Det tar inte många minuter innan jag drar upp en gädda vilket följs av en till och ytterigare en. Rätt försiktiga hugg men de är alla fina från ca sex kilo upp till 7,750 gram. Jag börjar känna ett visst medlidande med min båtkamrat som inte haft ett endaste hugg vare sig på sina trollingbeten eller jiggar. Men jag behöver inte tänka mer över detta länge till. Pang! Ett våldsamt hugg och ett spöböj som heter duga står nu Krister och drillar en tillsynes bra fisk. Det tar ett tag innan vi får en liten skymt av fisken och jag tänker då att denna är riktigt fin. Andra gången den dyker upp är jag så fokuserad på håvningen så det enda jag registrerar är vilken vacker teckning den har. Väl i håven säger jag, att den borde ju väga över 10 kilo i alla fall. Men det visar sig att den väger långt mer än så vilket nog Krister redan listat ut, men han brukar ligga lågt i sina gissningar.

Krister med sitt nya Vertikal PB! 12480 gram fördelat på 120 centimeter.

Vacker färgteckning och bra ryggbredd hela vägen kännetecknade denna praktfisk.

Länge sedan jag blev så glad över en fisk. Gissar även att Krister värderar denna fisk högt trots att den inte ens platsar i hans 10 topp lista. Men detta är den klart största vertikalgäddan Krister fått samt den första över 12 kilo han fått när vi fiskat tillsammans. Av bara farten drar Krister en gädda på 8200 gram i nästa släpp, sedan händer inte mer och vi fattar knappt vad som skett under den senaste timmen. Sista fiskepasset i månaden blir det klart sämsta och det känns som att man är tillbaka till verkligheten på något sätt.

STATISTIK – SEPTEMBER 2017
12480 g – 120 cm              Krister   (Vertikal)
9510 g – 113 cm                Mats     (Trolling)
9070 g – 112 cm                Mats     (Trolling)
8680 g – 114 cm                Mats     (Trolling)
8400 g – 107 cm                Mats     (Vertikal)
8230 g – 110 cm                Mats     (Trolling)
8200 g                                Krister   (Vertikal)
8120 g – 107 cm                Mats     (Trolling)
8020 g – 113 cm                Mats     (Trolling)
8000 g                                Mats     (Trolling)
7750 g                                Mats     (Vertikal)
7350 g                                Mats     (Trolling)
7200 g                                Mats     (Trolling)

Nu står oktober framför oss och jag hoppas hinna ut några svängar till. Fastän jag vet att gäddfisket kan vara som bäst då vet jag att hur vädret kan vara. Krävs ett rejält pannben då, hoppas man kan ta fram det och som belöning ta en fet gädda i rätt längd. Lyckas jag med detta så får höstfisket mer än godkänt...


måndag 18 september 2017

Statistik över mitt gäddfiske - Hur många gäddor över 7 kg krävs det för varje 10+

Tänkte redovisa lite av min statistik över gäddor från 7 kilo och uppåt. Denna gång har jag fokuserat över hur många gäddor över 7 kilo jag behöver fånga innan den skall väga över 10 kilo. Eller som jag också har valt att göra räkna ut hur många procents chans jag har att fånga en över 10 kilo och även då sett till antalet fiskar över 7 kilo. En statistik som får mig att fundera lite grann.

Statistiken bygger på alla mina gäddor från 7 kg och uppåt. Totalt 110 gäddor finns med och nästan alla fiskarna är tagna mellan åren 2010 – 2017 under riktat fiske efter stora gäddor.

Tidpunkt          Antal gäddor/10+      Chans till 10+        Antal gäddor över 7 kg per 10+

JANUARI                       5/1                   20,0%                   (5,0)
FEBRUARI                    2/1                   50,0%                   (2,0)
MARS                          15/4                   26,6%                   (3,8)           *1
APRIL                          17/4                   23,5%                   (4,3)           *1
MAJ                               5/0
JUNI                            32/6                    18,8%                   (5,3)           *3
JULI                               8/1                   12,5%                    (8,0)
AUGUSTI                     2/0
SEPTEMBER              13/1                     7,7%                   (13,0)
OKTOBER                    8/1                    12,5 %                  (8,0)
NOVEMBER                2/0
DECEMBER                1/0

ISMETE (nov-apr)                           42/10               23,8%           (4,2)      *2
ÖPPET VATTEN (maj-okt)             68/9                 13,2%           (7,6)      *3

FÖRSOMMAR (maj-jun)                37/6                 16,2%          (6,2)       *3
HÖGSOMMAR (jul-aug)                10/1                  10,0%        (10,0)
HÖST (sept-okt)                               21/2                    9,5%        (10,5)
ISMETE (förvintern nov-dec)            3/0
ISMETE (Vinter, jan-feb                    7/2                    28,6%       (3,5)
ISMETE (Vår, mar-apr)                   32/8                    25,0%       (4,0)

TOTALT (hela året)                       110/19                  17,3%       (5,8)

* Gäddor över reggvikten 12 kg.
4,5 % av mina gäddor över 7 kg väger mer än 12 kg.
Det krävs i snitt 22 gäddor över 7 kg för en över 12 kg.

Vad säger siffrorna mig? 
Isfisket har helt klart varit mest effektivt, speciellt under vinter och vår där det bara behövs i snitt 3,5 – 4 gäddor över 7 kg för att få upp en över 10 kilo. Försommaren är näst bästa period och då ligger siffran på drygt 6 gäddor på en 10+. Under sommaren krävs det däremot hela 10 gäddor för att få en över tio, om hösten ligger siffran på 10,5. September ligger riktigt dåligt, där krävs det 13 gäddor. Ytterligare ett bevis på detta är att alla mina (totalt 5) gäddor över 12 kg kommit första halvåret. Spär vi på det ytterligare så av de 11 gäddor över 10 kg som kompisar fått när jag varit med är endast två stycken höstfiskar. Så med andra ord fiskar jag effektivare under första halvåret, siffrorna talar sitt tydliga språk. Hösten är lite av ett mörker för mig i dubbel bemärkelse.

Tänkbara anledningar till utfallet? 
Hur mycket tid jag lagt ner i fisket skall inte ha någon betydelse i denna statistik men jag ser ändå ett samband här. Jag har helt klart lagt ner mest fisketid under framför allt vår och försommar och med tiden har man hittat rätt platser, utvecklat metoder och strategier för att just plocka rätt gäddor. Jag har ännu inte gjort någon statistik över hur siffrorna sett ut över tid men min känsla säger att de blivit klart bättre gällande ismetet, framför allt i april där jag haft det otroligt svårt fram till de senaste åren. Statistiken har nog blivit något bättre även under försommaren medan jag inte ser någon skillnad när det gäller höstfisket. Det jag menar är att hade jag lagt ner samma energi i tid och planering på höstfisket som ismetet och försommarfisket så tror jag rätt säkert att siffrorna blivit bättre.  

Sen spelar det ju in en hel del vars man fiskar, i vissa vatten finns det ju mängder med 7-8 kilos gäddor medan de över 10 kilo är en bristvara. Visst dessa vatten kan vara roliga att fiska i men jag söker numera hellre efter vatten där storgäddorna är färre till antalet men snittstorleken bättre. Höstfisket har genom åren inte haft prio ett för mig. Eftersom det fiskas hårdast då har jag med avsikt pga hårt fisketryck undvikt att lägga så mycket tid på platser som känns som säkra leverantörer på storgädda. Sedan har jag sparat vissa heta platser/vatten med avsikt till ismetet. Ytterligare en sak som kan spela in är att det blivit mest rekande i nya vatten under just hösten. Anledningen är främst att jag tycker det är enklast att hitta fisken denna tid och då får man lättare en känsla för vattnet än om man är där under sommaren. Jag upplever sommarfisket som svårare där det ofta krävs mer sökande för att träffa rätt. Då blir det lättare att missta sig och räkna bort ett vatten som kanske i själva verket är stekhet rätt tid på året. Bästa är ju dock att lära sig ett vatten så bra som möjligt och då bör man helst testa fisket under alla årstider.

Att tänka på är att antalet höstfiskar över 7 kg inte är speciellt många, skulle jag låt säga lyckas ta några 10 kilos gäddor på kort tid så förändras statistiken snabbt. Men helt klart har jag en hel del att lära mig när det gäller höstfisket. Hoppas jag kan bättra på dessa siffror med tiden...


måndag 21 augusti 2017

Summering av Sommarfisket samt tankar inför hösten

Tyvärr blev ingen riktig sommar i år. Samma mönster i vädret har vi egentligen haft sedan mars-april. En stor del av förklaringen är att vi den senaste tiden haft en ovanligt stark jetström som dessutom legat längre söderut än normalt. Detta innebär att värmen och högtrycken blockeras effektivt och tar sig inte längre upp än till norra Tyskland. Vad vi då får är en stadig ström av lågryck med blåst och regn. Luftmassan har överlag varit sval och emellanåt har vi också fått några portioner av riktigt kall ishavsluft över oss. Regnet har vi sett mer av än vanligt och det är bara titta på våra outbyggda älvar som varit välfyllda hela sommaren. Kalixälven var i slutet av juli drygt 1,5 meter högre än normalt. I slutet av juli fick vi en veckas högsommarvärme men det var det enda. Trots den varmaste sommaren någonsin globalt sett i världen så fick vi en ovanligt sval och solfattig sommar. Nog om vädret nu till fisket…

I sommar har jag inte haft någon semester undantaget ett par veckor i början av juni. Därför har jag inte planerat nått speciellt utan i stället har jag tagit de tillfällen i akt som dykt upp till lite fiske. Nästan uteslutande har det handlat om gösfiske vilket jag skrev om i mitt förra inlägg. Men några gäddor har också blandat sig i leken samt en skaplig gös som jag tog på trolling här om veckan.

Vi börjar med gösen. Testade för ovanlighetens skull lite trolling och det tog inte lång tid innan jag hade putsat mitt sjörekord nått hekto uppåt. Trots ett par hundra gösar sedan tidigare tagna på vertikalfiske samt ett par på ismete så blir min första trollinggös alltså den största jag hittills tagit i sjön. Personligen tycker jag att trolling inte alls är lika roligt som vertikalfiske men samtidigt kan man inte blunda för dess effektivitet på just stora gösar. Frågan som kanske många ställer sig är då varför prickskjuter ni inte gösarna då, det måste ju bara fungera? Tja det kan säkert fungera men lär vara långt mellan de större ”fiskbågarna” man hittar ute i frivattnet. De större gösarna flyr ju bevisligen bottenregionen så de borde vara tillgängliga för just prickskytte men eftersom de är så pass få till antalet så blir det till att nöta. Att då istället trolla runt med en massa spö och nöta tycks vara den effektivaste metoden när man ser till de storgösar som hittills kommit upp i Norrbotten. 

 Största sommargösen blev denna 3,12 kg - 70 cm. Tagen på trolling.

Sedan midsommar har jag inte haft en tanke på gäddorna men de har ändå inte låtit mig vara i fred. De har dykt upp som bonusfiskar lite här och var. Två av gäddorna har varit så pass fina så de är värda att nämna. Den ena kom när jag var ute och vertikalfiskade efter gös med Bosse och Ronny. Trodde ett tag på en storgös då den stångades länge utan att göra någon rusning.

Ibland händer det att man får någon större gädda som bonus vid gösfiske Här ser vi årets bidrag.

Den andra gäddan kom under ett riktat trollingpass efter abborre. Med mig i båten hade jag Lukas och Linnea. Efter ett gäng smågäddor och bara en ynka abborre tog det tvärstopp och jag visst direkt vad det var frågan om. Vi lyckades tillsammans ro i land att få upp gäddan utan att den trasslade sig in i de övriga linorna. Kul fångst och en riktigt fin gädda i det vattnet.


Linnea med 7,5 kg gädda som högg på en blåfärgad Mieko Pesa wobbler.

Om man knyter i hop säcken och ser hur sommarfisket blev så känns det ändå helt okej. I fjol fiskade jag ju bara juni månad för att sedan ta en "time out" i nästan två månader. I år har jag däremot fiskat mer frekvent och tagit mig ut när lusten har fallit på. Det har då varit frågan om mestadels kortare pass utan större planering eller målsättningar. Nästan alltid har jag haft med mig någon och vi har valt de dagar/kvällar som vädret varit som bäst eller kanske bättre att säga med tanke på årets sommar "minst dåligt". Det jag känner mig minst nöjd över i sommar är att det knappt blev något abborrfiske. Men man får väl ta det nästa sommar istället.

Om jag tittar på de större fiskarna som kommit upp är det också helt okej, Ja fem gösar över 2,65 kilo är inte dåligt i mina mått mätt men hade gärna haft nån bättre toppfisk. Fast vilket bör tilläggas så har jag inte gått in för att rikta mitt fiske på storgös. Då hade jag valt en helt annan planering gällande fiskevatten, metoder m.m. Det är just den balansen jag vill ha i mitt fiske. Att inte alltid bara satsa på storfisk med de krav och den tid det innebär. Det kan ibland ge mer att bara åka ut ett par timmar helt kravlöst och fiska, eller som jag också gjort, rekat nya vatten, campat och plockat bär i varvat med lite fiske.

Det tog bara några minuter innan Lukas fick sin första gös.

Gäddfisket hade jag däremot en plan med och som mål hade jag att få mig en gädda över 10 kilo. Jag var dessutom ledig två och en halv vecka så tid fanns. Tyvärr var våren så kall och sen att första veckan i stort föll bort. Men sedan kom fisket i gång allt mer och det blev flera fina gäddor för mig och mina fiskekompisar. Sommarens bästa fisk kom då också, en gädda över 12 kilo vilket inte är fy skam, sedan att mina fiskekamrater även dom fick var sin storgädda gör inte saken sämre. Totalt åtta gäddor mellan sju och tolv kilo får jag lov att vara nöjd med. 

Sommarens bästa fisk blev denna grova madam. 12050 g - 116 cm.

Nu närmar sig hösten och frågan är hur mycket fiske det blir för mig? Fiskesuget är väl hyfsat stort i dagsläget. Känslan är dock att det inte kommer bli alltför hårt fiskande. Men skall ändå försöka att komma ut när tid, lust och väder väl infinner sig. Känner att jag vill ta dessa tillfällen i akt helt enkelt. Snart har man en lång vinter framför sig och då är risken stor att man hamnar i en längre ”fiskekoma”. Förhoppningsvis kan man få sig nån lite bättre gädda eller kanske nått annat fint. Jag sätter dock inte upp några speciella mål eller gör någon seriösare planering. Det får bli lite som det blir helt enkelt...