Välkommen till Fiskelycka i norr, en sportfiskeblogg som främst handlar om predatorfiske och jakten efter stora fiskar. Mest gädda i dagsläget men även en hel del annat. Skriver för att inspirera samt dela med mig av mina kunskaper och fisketurer till andra helt ideellt utan syfte att göra reklam eller tjäna något på det hela.
Sidor
fredag 16 juli 2021
Ska man fiska gädda under högsommaren?
Jag måste säga att i mina trakter så är det i princip alla drivna, seriösa och duktiga gäddfiskare som gör samma sak. I alla fall fiskar vi klart mindre gädda mitt i sommaren än annars. Ändå bor jag långt upp i landet där vi har lite svalare somrar och längre vintrar. Så vi om några borde kanske inte avstå sommarfisket men vi gör det ändå.
Men är det då fel att fiska riktat efter stora gäddor denna tid på året? Jag tänker inte vara riktigt lika hård i den domen som vad exempelvis grabbarna i Gäddpodden är. Jag anser att de som vill fiska gädda nu skall få göra det men lägg då få pass och gör det på rätt plats. Det är extra viktigt att man är medveten om de ökade riskerna som nu råder. Själv skulle jag undvika att fiska i extremt varmt vatten. Likaså grunda syrefattiga vatten. Istället skulle jag söka upp strömsatta syrerika lite djupare och svalare vattenmassor. Dessutom skulle jag vara extremt förberedd med en snabb utsättning. Då kan jag även skippa bra bilder, likaså mätning. Allt för att gäddan skall vistas så lite tid som möjligt över ytan. Gäddorna har även en tendens att kämpa hårdare när vattnet är varmt så en snabb drillning är något man skall sträva efter. Då skall man verkligen se till att fiska med en kraftig utrustning så man får in gäddan så snabbt som möjligt.
Jag kan ibland lockas av tanken att göra några seriösa fiskepass efter gädda om sommaren. Mest för att jag är nyfiken på hur fisket är denna tid. Kanske det finns några speciella taktiker och tekniker som funkar extra bra om sommaren. Tänker även om det finns några speciella vatten som normalt är väldigt svårfiskade eller oåtkomliga som mitt i sommaren är tillgängliga och bjuder på bra fiske. Så inte omöjligt att jag någon gång ger mig ut i sommarnatten i jakt efter storgäddor. Men än så länge är jag inte där och skulle jag göra det så kommer jag inte ödsla allt för mycket tid på det heller. Kanske två till tre pass som mest. Jag skulle absolut inte välja något av de ställena som jag lyckats bra på under andra årstider. Bättre att spara sådana platser till senare då gäddorna oftast är tyngre och fetare. Jag skulle inte heller fiska mitt i värmebölja då vattentemperaturerna ligger en bra bit över 20 grader.
Jag blir dock lite brydd när jag ser fiskare i vuxen ålder spamma upp en massa bilder på Instagram om hur många ”metersfiskar” de får och hur många dagar och timmar dom fiskar gädda mitt under sommaren. Sådana bilder har jag sett gott om den senaste månaden då det dessutom rått värmebölja i hela landet. Det som tycks vara lite mer legalt är när sörlänningar åker uppåt i landet till vad man säger Norrland för att fiska gädda i flera dagar. Det många missar här är att sommaren kan vara lika varm eller till och med varmare uppåt i landet. Själv bor jag långt upp i landet och idag ligger vattentemperaturen runt 22-24 grader! Skulle jag träffa ett gäng inbitna gäddfiskare med fullt utrustade båtar nu så är det förmodligen inte lokalbefolkningen som är i farten. Att fiska gädda under sommaren är inte kriminellt men jag tycker att man skall göra det med försiktighet och omtanke och tänka på de ökande riskerna som fisket medför. Att göra stora satsningar som att till exempel nöta samma vatten under en vecka i högsommarvärme känns bara helt fel. Bättre att lägga den tiden när vattnet är svalare, dessutom är fisket oftast enklare och bättre då.
Men än värre är alla dessa gäddfisketävlingar. Att man har sådana tävlingar mitt i sommaren tycker jag är helt fel. Bara att samla en massa båtar i ett och samma vatten gör ju att gäddbeståndet påverkas betydligt mera än att fiska själv. Att då göra det under denna tid på året gör ju att skadorna och konsekvenserna riskeras att bli än större. Men när det gäller gäddfisketävlingar och de som är med i dessa så känns det som att själva tävlingsmomentet är viktigare än att tänka och värna om ett fortsätt hållbart gäddfiske i framtiden.
Alla vi gäddfiskare gör skador när vi far fram, skillnaden är att vissa gör mer skada än andra. Jag tycker att man skall försöka minimera skadorna och då kan en av åtgärderna vara att avstå eller i vart fall minska ned sitt fiske under den varmaste sommarhettan. Hoppas att alla seriösa gäddfiskare runt om i landet drar sitt strå till stacken och till de lite äldre och mer erfarna, ”sluta lägg upp en massa bilder på sociala medier när det råder värmebölja i landet! Detta gör ju bara att de yngre och mer oerfarna gäddfiskarna tror det är helt okej att fiska storgäddor i sådana förhållanden.
torsdag 8 juli 2021
Nya trenden – Ta fiskekort utan att ge något som helst tillbaka
Sverige är ett fantastiskt land på många sätt och vis. Just friheten med allemansrätten är något jag uppskattat genom livet. När det gäller sportfisket så har det mer eller mindre varit standard att bedrivs ingen fiskevård, utsättning av fisk eller andra åtgärder som tex, byggande och underhåll av båtramper, grillplatser eller campingplatser så existerar inga fiskekort. I mina ögon så är detta glasklart. Varför ta ut pengar om man inte gör någonting alls för att förbättra eller underhålla ett vatten?
Jag beundrar de klubbar som bygger fina stugor, gör eldstäder och campingplatser. All tid de lägger ner på detta och gör det helt ideellt. Pengarna de får in på fiskekort går ofta oavkortat till att göra sina vatten än mer åtråvärda och populära. Största utgiften är absolut köp av laxfiskar som man med jämna mellanrum sätts ut. Det finns en rad sådana föreningar/ klubbar som alla gör ett hästjobb. Fiskekorten ligger oftast på en hundring på dygn vilket jag tycker jag är billigt. Samma sak har jag inga invändning när det gäller våra rinnande laxförande vatten eller harr, öring och rödingsströmmar att det kostar att fiska där.Motsatsen eller kontrasten till detta som nu växer fram på bred front är byaföreningar, samfälligheter eller markägare som ser sig en ekonomiskt vinning i att börja sälja fiskekort. Lätt har det också blivit. Bara att ansluta sig till nån fiskekortsapp/ portal eller ge ut ett Swishnummer. Det som är slående är att i princip i alla de fall jag stött på så har det inte gjorts en enda åtgärd till förbättring för fiskaren efter att man infört ett fiskekort. Istället har man tex. begränsat fisket genom olika regler, begränsat möjligheterna till att kunna campa vid vattnet eller till och med satt bom för att kunna sätta ner en båt. Priserna varierar I dessa typer av vatten, från 30 kr till över 150 kronor. Oftast ligger priserna mellan 50-100 kr. Nu är det inte priserna jag stör mig på utan att man kräver pengar av folk utan någon som helst anledning. Inte minst är detta ett hån mot de vatten man faktiskt bedriver fiskevård, underhåll, och utsättning av fisk. Man kan också fråga sig var gör man med de pengar man får in? Stoppar någon det i egen ficka eller kanske går det till byafester eller annat som inte har något med fiske att göra?
Egentligen är jag inte speciellt förvånad av denna trend utan det speglar bara den tid vi lever i nu. På många sätt och vis har man sett hur vår frihet minskar, begränsningarna ökas och allt skall kosta pengar. Har man chansen att kräma ut en endaste krona så gör man det. Jag tycker att sportfisket absolut skall få kosta pengar, men då skall man också få något tillbaka.
Är detta något bara jag har noterat eller ser det likadant ut runt om i landet? Kom gärna med input och kommentarer i ämnet...
lördag 3 juli 2021
Präktig gädda på vertikal
Så var det dags för mitt och Kristers obligatoriska gemensamma försommarfiske. Senast jag fiskade tillsammans med Krister var för bra precis ett år sedan och då slutade det med några skapliga gäddor med en toppfisk på 9,22 kilo. Har ingen statistik i ordning men vårt facit under denna tid på året är i våra mått rätt så bra. Ser vi tillbaka på hur det sett ut de senaste åren så har vi trollat och vertikalfiskat mest och framför allt trollingfisket har levererat flera fina gäddor. Kanske just pga att vi lyckats så väl på trolling så känner vi att man skulle uppskatta en stor gädda mer på någon annan metod än just trolling.
Krister har ju en mängd storgäddor på spinn sedan tidigare men det var ett bra tag sedan han fick en så han kände en lockelse i just detta. För mig var det däremot ett tag sedan jag fick en bättre vertikalgädda. Planen denna gång blev en heldags fiske fördelat på några olika vatten. Vi skulle testa både spinnfiske och vertikalfiske. Att varva mellan dessa metoder har sina fördelar. Speciellt för oss bägge när vi har lite skavanker i rygg och nacke.På första stället händer inte ett piss fastän vi ser mängder med betesfisk på ekolodet. Till slut hittar vi en del gäddor och de står överraskande grunt. Så det är spinnfisket som skördar de största framgångarna. Storgäddorna lyser dock med sin frånvaro.
Nytt ställe men denna gång har vi svårt att hitta några större stim av betesfisk. Vi har rätt bra koll på vattnet och vi är helt eniga hur vi skall lägga upp taktiken. När det är rätt varmt i vattnet som nu så gillar gäddorna ofta lite mer fart. Vi "vertikalar" lite snabbare än brukligt dels för att trigga igång gäddorna men även för att snabbare täcka nya ytor. Eftersom betesfisken är så pass utspridd känns det som rätt taktik.
När vi fiskat i knappt en halvtimme så vevar Krister upp sin jigg, han skall käka nått. Jag väljer dock att ha kvar mitt bete i vattnet trots att jag samtidigt är i full färd med att riva upp plasten på en förpackning med ölkorv. PANG! Hugget är vålsamt, nästan så att spöet håller på att slitas ur handen på mig. FAN jag fick inte in nått mothugg men när det hugger så här rejjält så kanske den krokar sig själv. Jag glömmer snabbt ölkorven och hungern. Fisken kommer snabbt upp till ytan och första tanken är en ordinär 7- 8 kilos. Men sen åker den iväg på några längre rusningar. Nästa gång vi ser fisken så inser vi att den är lite större än vi tidigare trott. Krister håvar den och han säger direkt att den måste ju väga över tio kilo. Jag tycker att den ser lite för kort ut men visst det är inte omöjligt.
Bara en stund senare så pangar det på igen för mig. Denna gädda är ungefär lika lång men både magrare och tunnare om ryggen. Uppskattas till dryga 7 kilo. Nu känns fisket riktigt hett men tyvärr så lugnar det ner sig och resten av dagen bjuder bara på ett par smågäddor som Krister står för. Denna gång var det jag som hade flyt med de större, nästa gång kanske det är Kristers tur?
Hur som helst får vi vara nöjd med dagen. Själv hade jag som mål att knipa en stor gädda på vertikalfiske under detta år, även att ta en över 10 kilo under försommaren. Nu lyckades jag pricka in bägge dom målen på en och samma gång. Nu kan man med gott samvete lägga gäddprylarna på hyllan ett tag.
Av olika orsaker så har jag inte fiskat så mycket gädda i sommar. Jag brukar ju vänta ett tag efter leken innan jag börjar fiska. Känns rätt att de får leka i fred. Sen så vill jag att de skall ha börjat lägga på sig lite vikt efter leken. Förutsättningarna blev i år identiska med året innan, riktigt kall maj, sen vårflod och sedan en tidig värmebölja. Kanske inte enligt mitt önskemål men vädret kan man ju inte styra över. Så bara att fiska eller så låta bli.