Sidor

onsdag 18 augusti 2010

Tävla med dig själv så slipper du de som fuskar

Egentligen har jag för länge sedan slutat att reta upp mig på allt fiffel och båg som förekommer i olika fisketävlingar. Ett exempel är NSD och Kurirens Fiske DM som varje år visar upp en rad märkliga fångster. Ibland kan det till och med vara sikar som anmälts som harrar. Fast vanligast är nog ändå att vikterna inte stämmer. Jag tror det är vanligt förekommande att avrunda uppåt men vissa gör detta så markant så man kan undra hur smarta de egentligen är.

Genom åren har det dykt upp några klassiska anmälningar. Några kanske minns Ove Ingas 3 kilos harr som i själva verket inte vägde mer än hälften så mycket. Jag minns då att Gunnar Westrin kom ut med sin harrskala från strömmande vatten vilket blev ett bra kvitto att med den längden och konditionen var det en omöjlighet att fisken skulle väga över 3 kilo.

Ett annat exempel var Björn Hellmans gädda som påstod sig väga över otroliga 20 kilo. Man behöver ju inte vara någon speciellt rutinerad gäddfiskare för att se att de var en omöjlighet. I själva verket är jag tveksam om den ens vägde över 10 kilo.

I år har jag sett två fiskar som sticker ut rejält i detta avseende. Dels en gädda i NSD fisket som en ung tjej fått i Siknäs. Den uppges väga 11 kilo men ser mer ut som en 4,5 kilos. Sedan en abborre i Kurirens Fiske DM på om jag minns rätt 47 centimeter som skulle ha vägt 1,95 kilo. Av bilden att döma var det en väldigt mager abborre som enligt min mening ”bara” skulle ha vägt just över kilot.

Tyvärr är detta verkligheten när det gäller dessa tävlingar och det är bara inse att man inte kan ta de på allvar. Däremot kan jag tycka synd om alla de seriösa fiskare som anmäler sina fångster fast dessa vet säkert redan vad som kan hända och ske under tävlingens gång. Avslutningsvis vill jag bara påpeka att jag inte vill förbjuda eller skrota dessa tävlingar utan de kan få finnas kvar för de som uppskattar att delta men för mig är det inte aktuellt.

Tävla med dig själv

Istället kan man tävla med sig själv på olika sätt och det är vad det här inlägget är tänkt att handla om. Genom att sätta upp personliga mål innan eller även under ett år blir detta än trevligare. Detta har jag gjort och då speciellt de år jag känt mig extra taggat för specimenfiske. För att detta skall ha någon mening bör man nog ha ett intresse för att fånga de stora fiskarna av respektive art eller ha något annat som driver en vad det nu kan vara.

Förutom de långsiktiga målen över ett år kan man sätta upp mer kortsiktiga mål som kan gälla förslagsvis en månad eller varför inte en vecka. Målen kan även vara årstidbundna och sträcka sig under två olika år. Ett exempel på det är ju varje isfiskesäsong som ofta inleds i november/ december för att avslutas under april/maj.

Sina mål sätter man förslagsvis upp just innan tidsperiodens början. Då har man också tid och möjlighet att börja planera hur man skall gå till väga för att ha bästa möjliga chans att få sitt mål uppfyllt. En annan fördel som jag ser det är att man genom detta även sätter lite extra press på sig själv. Men låt inte de hela gå för långt och fiska inte för ofta och vid fel tillfällen.

Då är det lätt att bli less och jag tror faktiskt att de flesta inbitna sportfiskare någon gång känt den känslan ”att varför åkte jag och fiskade just idag då jag egentligen inte hade lust” eller ”jag visste ju på förhand att fisket skulle vara dåligt men ändå åkte jag iväg”.

Sedan skall ju målen vara realistiska också, själv har jag gjort upp delmål som känns lättare att klara av och när man har avklarat ett så är man ett steg närmare till det stora målet.

Exempel på vilka egna målsättningar man kan sätta upp under en viss tid:

- Ta ett nytt rekord av någon specifik art.

- Ta nytt rekord i ett vatten du fiskar i (Kan vara personligt eller så ett allmänt känt sjörekord).

- Ta nya rekord från din båt, s.k. båtrekord. (Då blir även dina fiskekompisar delaktiga).

- Månadsrekord (Största fisken av en viss art för respektive månad).

- Antal fiskar över en viss vikt av en specifik art.

- Fånga en ny art

- Lyckas få en viss art på en specifik metod

- Lyckas få en viss art över en utsatt viktgräns och kanske även på en specifik metod.

- Antal fiskar av en viss art. (Kan vara under ett helt år, ett fiskepass, ett dygn eller månad).

- Sätta upp ett mål på hur många nya vatten du hinner testa under en viss tid.

- Prova någon ny metod, nya beten, utrustning m.m.

Något som också kan motivera en är att tävla att överträffa fjolårets resultat.

Ett exempel som jag satte gällande abborre var att överträffa förra året då jag fick 11 abborrar över 700 gram. Då jag tyckte det var ett ganska så bra resultat men ändå inte omöjligt att ta så har jag satt som mål att jag i år skall ta 12 stycken över 700 gram. I dagsläget ligger jag på 11 stycken vilket är en tangering av fjolåret och endast en ifrån slutmålet. Kommer jag nå mitt mål? Ja det får framtiden utvisa.

Ett annat exempel på hur målsättningar kan se ut gäller mitt gäddfiske innan årets början.

Mitt rekord låg då på 9220 gram.

Antal gäddor över 5000g: 12 st ( 8st - 2009)

Målvikt 1 för gädda: 7 kg

Målvikt 2 för gädda: 10 kg Huvudmål!

Målvikt 3 för gädda: 12 kg

Drömmål för gädda: 15 kg

Övrigt: Siktar på att ta nytt pers under året, samt att förbättra några av mina rekord vad det gäller olika metoder. En gädda över 10 kilo blir huvudmålet.

Sedan har jag för avsikt att ta så många månadsrekord i rad som möjligt, helst januari – augusti. Om jag lyckats har jag en svit på 12 raka månader, d.v.s. ett år.

Inför nästa år kommer givetvis inte målen se likadana ut beroende på att jag nått upp till alla mål förutom det sista. Det gäller att således att sätta sig ner och utvärdera året som gått och sedan blicka framåt och tänka efter vad jag vill med mitt gäddfiske inför 2011.

Andra saker som man kan räkna på är vikter, längder och procent på fiskars reggvikt.

Exempel på det kan vara att plussa ihop längden på alla fiskar över en viss längd. 100 klubben för gädda är ju en sådan sak. Sedan räknar man bara ihop antalet centimeter man kommer upp till under ett år. Sedan har man där en utmaning att överträffa nästkommande år! Det går ju också att plussa ihop vikter på liknande sätt som längder.

En annan sak som man kan räkna på är procent av en fisks reggvikt. Exempelvis en gädda vägande 12 kilo ger 100 poäng eftersom just 12 kilo är reggvikten. En gädda på 6 kilo ger då således 50 poäng. Med detta system kan man också jämföra och tävla mellan olika arter på samma villkor och se hur många poäng man kommer upp i.

Räknade själv på detta gällande abborre och gädda och då begränsade jag mig att bara gälla fiskar från 50 % av reggvikten och uppåt. Som det ser ut idag så blir det en rätt överlägsen poängseger för gäddan.

Förutom att tävla med sig själv går det ju även att göra detta med någon kompis eller inom klubben om man skulle vara med i en sådan. Det kan säkert i vissa fall vara en extra krydda som höjer motivationen.

Statistik och topplistor

Statistik är en annan sak som kan ge ditt fiske en ytterligare dimension. Ja ni som följer bloggen vet ju att jag gillar detta med statistik och visst är det så. Förutom att man kan se mönster, trender i sitt fiskande så kan det vara trevligt att göra såkallade topplistor över sina fiskar. Listorna kan bli många till antalet då man kan göra topplistor av alla möjliga slag.

Kan vara speciella listor för ett visst vatten, listor för olika metoder, beten, årslistor, månadsrekord, båtrekord m.m. Ja möjligheterna är många fler och den som är kreativ kommer säkert på betydligt fler exempel än vad jag räknat upp här. Att få in fiskar på en viss lista kan ju i sig bli en målsättning att försöka nå upp till.

Personligen så försöker jag hela tiden hitta nya utmaningar och vägar för att få ut så mycket som möjligt av mitt fiskande. Visst själva fiskeupplevelsen ute vid vattnet är ju det primära men för att lättare hitta vägen dit tror jag att det underlättar om man förbereder sig noga genom att planera sitt fiske. Att fånga en stor slumpfisk kan säkert vara kul men slår knappast känslan då man efter ett målmedvetande fiskande tillslut lyckas dra upp en den fisk man så länge har kämpat och drömt om.

När jag ändå är inne på vad som driver mig framåt och vad man får ut av sin hobby så vill jag bara nämna några viktiga saker som kamratskap, naturupplevelser och driften av att söka nya spännande fiskevatten. Listan kan säkert göra längre men detta får räcka för denna gång.

4 kommentarer:

  1. Ove inga.... vilken kille.
    Om jag inte minns helt fel så var det i kaitumälven den spektakulära kampen mellan Ove och den förvuxna harren ägde rum.
    Det var en så otrolig lögn att namnet Ove Inga dyker upp i mitt huvud så fort jag fiskar harr eller pratar om harr-fiske.
    /Mikke Ö

    SvaraRadera
  2. Jo det är en riktigt klassiker inom Fiske DM:s historia.

    / Mats

    SvaraRadera
  3. Intressant ämne och riktigt bra skrivet :-) Det är två fall som blivit smått klassiska du tar upp. Visst är det pinsamt med rapporter som är så uppenbart felaktiga. Tyvärr är det inte bara fiskaren som visar sin girighet i jakten på att vinna en tävling, tävlingen i sig får tyvärr också en stämpel av att vara oseriös.

    För övrigt tror jag du klarar ditt drömmål för gädda inom något år. Du fiskar otroligt målinriktat och det ger resultat förr eller senare. Kör hårt, både med tangentbordet och spöet :-)

    S-O Larsson
    www.miekofishing.se

    SvaraRadera
  4. Tackar för dom fina orden!

    Jo det är så sant som du säger att det slår tillbaka på hela tävlingen som riskerar att klassas som en oseriös kalkontävling. Bildbevis och en jury som granskar anmälningarna skulle helt klart höja statusen på tävlingarna.

    / Mats

    SvaraRadera