Jag har svårt att tänka mig ett liv utan en fisketidning på sängbordet. För mig har den legat där så länge jag kan minnas. När jag var liten hade farsan dessa tidningar som man mest bläddrade igenom och tittade på bilderna av storgäddor, laxar eller vad det nu kunde vara. När jag var runt 13-14 år började jag själv att köpa egna tidningar och något år sedan även prenumerera. Undrar egentligen hur många fisketidningar man läst genom åren och hur många timmars läsning man är uppe i? Här kommer jag nu gå igenom vilka fisketidningar som finns att tillgå på marknaden idag, hur de ser ut samt ge ett eget omdöme plus betyg.
På fiskeforumet Fiskesnack gjorde man för ett par år sedan en undersökning i ämnet och frågan som löd var vilken fisketidning som var bäst. Resultat blev följande:
FISKEFEBER 37 %
FISKEJOURNALEN 30 %
FISKE FÖR ALLA 21 %
FLUGFISKE I NORDEN 4 %
ÖVRIGA 8 %
FISKEJOURNALEN
Historik: 1974 var året då den första Fiskejournalen kom ut och sedan dess har den varit ett givet inslag i var och annan sportfiskares vardag. 1988 gick Sportfiskeförbundet och FJ ihop och bildade en tidning tillsammans under namnet Fiskejournalen – Sportfiskaren. 1990 så ändrade man tidningens namn ytterligare en gång till endast Sportfiskaren. Samarbetet varade fram till 1998 då förbundet ville ge ut en tidning i egen regi. Efter det återuppstod Fiskejournalen igen och har så varit sen dess.
Under tidningens långa historia har den endast haft två olika chefsredaktörer, den första Olof Johansson satt på posten i hela 20 år!
Ett av de första numren av FJ.
Nostalgi
Fiskejournalen är den fisketidning som utan tvekan betytt mest för mig genom åren. Jag var inte gammal då jag började bläddra i farsans tidningar och i tonåren började jag själv att prenumerera på tidningen. Tidningen har genom alla åren hållit en hög klass fastän den enligt mitt tycke har haft några små dalar och toppar. Det har alltid funnits duktiga och hängivna fiskare som drivit tidningen framåt och några av dessa människor har säkerligen både inspirerat mig samt påverkat min syn på fisket.
Arne Broman är nog den som betytt mest. Tyvärr är han borta nu men hans avtryck har garanterat satt sina spår i många av dagens fiskare. Han var en sann naturmänniska med fiske i blodet. Alla fiskar var lika mycket värda och alla sportfiskemetoder lika accepterade. Mest känd kom han nog att bli som metare och var den som med hjälp av sina engelska vänner införde detta fiskesätt i landet. Catch and release var för de flesta ett okänt och obegripligt begrepp medan det numera är en självklarhet för de flesta. Arne var en av pionjärerna även här. Hans artiklar om mete, spinn och pimpel var under mina ungdomsår en av tidningens höjdpunkter och jag minns än idag vissa historier då Arne fiskade tillsammans med sina vänner Kaj Jonsson och Lars-Ove Berglund.
Arne Broman
Förutom Arne så finns det en rad andra skribenter på tidningen som betydd en del för mig. Jörgen Larsson var en av dessa. Hans förmåga att lura de stora fiskarna var både anmärkningsvärt och beundrande. Peter Grahns artiklar kring storgäddor är en annan höjdare.
Kommentar
Tidningen håller fortfarande en hög klass enligt min mening men har på något sätt mer blivit mer en tidning för ”svensson fiskare” istället för de mer inbitna och hängivna som vill ha mer detaljerade och innehållsrika artiklar. I dag prenumererar jag inte längre på tidningen och det finns orsaker till detta. För det första så finns det bättre fisketidningar som jag hellre läser. Tidningen ger mig inte heller så mycket läsning, jag upplever den som rätt tunn och flera av artiklarna känns det som man redan läst och att de bara skummar på ytan istället för att gå in på djupet.
Undantag finns givetvis och ibland köper jag något lösnummer, framförallt nr 1-2 varje år där de går igenom årets största fiskar. Andra positiva saker som jag vill lyfta fram är Martin Falklinds mod och engagemang mot miljöbovar, tjuvfiskare och andra marodörer som förstör för oss sportfiskare. Tidningen har alltid haft bra och roliga tävlingar som exempel ”grand slam” nu i år, ”meter ligan” för gäddor och predator cup m.m. Hemsidan deras är också riktigt bra, ja överlägset bäst så där har de andra tidningarna något att jobba med.
Mitt slutliga omdöme blir en fortfarande bra tidning men som befinner sig i en liten svacka.
Betyg: 3
FISKE FÖR ALLA
Allmänt: Detta är också en populär tidning som har många år på nacken. Exakt hur många år är jag osäker på men skulle tro det handlar om närmare tjugofem vilket inte är så långt efter Fiskejournalen som ståtar med sina trettiosex.
Så här profilerar de sig själva som tidning.
Fiske för alla är den breda tidningen för landets alla fritidsfiskare.
Sveriges bästa reportrar och fotografer tar dig med till mytomspunna fiskevatten, vare sig det gäller mete, trolling, fluga, spinn eller en skön pimpeltur på vårisen. Varje nummer är fullmatat med intervjuer med Europas duktigaste fiskare som ger dig tips för att lyckas bättre med ditt fiske.
Reportage, prylar, nyheter, resor, tester och mycket mer. Vill du vara först med det senaste ska du läsa Fiske för alla, vi bevakar alla de stora mässorna.
Fiske för alla som den ser ut idag.
Kommentar:
Fiske för alla har ju som mål att vara en tidning för alla typer av sportfiskare och siktar därför att tillfredställa en bred skala. Jag tycker de har lyckats rätt bra där faktiskt men ibland har jag tyckt de fastnat i allt för mycket spinn - fluga - trolling artiklar. Liksom Fiskejournalen har de lyckats hålla kvar några av de duktigaste skribenterna genom åren. Anders Forsberg, Gunnar Westrin och framförallt Mikael Engström är gamla trotjänare som förtjänar att lyftas fram.
Tidningen har alltid känts fräsch med en trevlig layout så på det området har den varit den ledande fisketidningen I snitt brukar jag köpa mig 1-2 lösnummer av tidningen varje år men har under ett par år prenumererat på den. Jag tycker att tidningen alltid har känts välgjord och så men har på något vis saknat den där rätta passionen. Tidningen har inte lyckats fängsla mig på samma sätt som vad exempelvis Fiskejournalen gjorde under sina glansdagrar och numera Fiske-feber. Vad det gäller dess hemsida så är det inte så mycket att hänga i julgranen, där finns det mycket att. jobba på.
Betyg: 3
FISKE-FEBER
Allmänt: Fiske-feber är tidningen med huvudsätet i Skåne och Malmö. Tidningen börjar nu ha runt 10 år på nacken och har på dessa år tagit allt större mark och räknas nu som en av landets allra största fisketidningar.
Fiske-feber har sedan några år tillbaka lyckats få en av de största fiskeprofilerna i vårt land som chefsredaktör nämligen Jörgen Larsson vilket säkert bidragit ytterligare till framgångarna. Det senaste tillskottet som tf. chefsredaktör är den välkända storfiskaren och sportfiskejournalisten Fredrik Stjärnkvist så tidningen fortsätter att se om sitt hus vilket bådar gott för framtiden.
Fiske-feber med Jörgen Larsson som frontfigur.
Kommentar:
Detta är den obevekliga uppstickaren bland våra fisketidningar som genom nytänkande och stort engagemang lyckats värva massvis med anhängare runt om i vårt land. Medans de andra tidningarna stått still och trampat så har Fiske-feber ständigt utvecklas och gör så fortfarande än idag. Tidningen satsar på duktiga skribenter som verkligen brinner för sportfisket och dessutom för utvecklingen framåt. Många av artiklarna går verkligen in på djupet och fångar ens intresse. Även Passionen och drivet för sportfisket lyser igenom tidningen som en röd tråd vilket gör Fiske-feber till en given favorit bland alla landets fiskefanatiker.
Enligt mitt sätt att se på saken så är denna tidning numera den solklara ledstjärnan på himmelen och det känns som att de andra tidningarna nu får börja se upp på allvar. Statistiken talar tydligt sitt språk, då de andra tidningarna tappar i antalet utgivna nummer så går Fiske-feber åt det motsatta hållet.
Jag tycker att Fiske-feber ger mycket läsning för pengarna jämfört med andra tidningar. Samtidigt är tidningen inte rädd för att prova nya grepp för att locka till sig nya anhängare. Exempel på detta är specialutgåvan Predator-feber som blev en riktig succé. Till nästa år följs den upp av ytterligare två nummer. På liknande sätt har man gjort med flugfisket som man nu plockat bort från huvudtidningen och lyft fram till en ren flugfiske tidning under namnet Flugfiske- feber. Ett annat trevligt och uppskattat inslag är de medföljande Fiskefilmerna till varje nummer. Hemsidan känns kanske inte riktigt färdigutvecklad ännu men ett plus är webbshopen där prenumeranterna kan köpa fiskeprylar till ett förmånligt pris.
Om jag skall försöka hitta något negativt kring Fiske-feber så hade det varit lättare för något år sedan. Då tyckte jag att man från tidningens sida helt missade att belysa fisket i Norrland. Men rätt nyligen fann jag i ett nummer till min stora förvåning och glädje ett reportage om gäddfiskets status i Norrland vilket både var glädjande och visar att de inte glömt bort oss här uppe. Visst befolkningsmässigt är vi i underläge så det är ju naturligt att det skrivs mer om fisket söderut men samtidigt så är ytorna här gigantiska och vattnen många som väntar på att bli upptäckta. En annan detalj som jag ifrågasatte var att vissa typer av fiskesätt kom lite i skymundan och då kanske det skulle ha varit bättre att skippa dem eller göra specialiserade tidningar om exempelvis flugfiske, mete, spinnfiske eller vad det nu kan vara. Nu i år kom ju både Flugfiske-feber och Predator-feber vilket var en trevlig överraskning.
Fiske-feber fortsätter således att både överraska en och utvecklas så jag känner mig inte det minsta orolig angående tidningens framtid utan ser istället fram emot och se vad de hittar på härnäst.
Betyg: 4+
SVENSKT FISKE
Detta är Sportfiskeförbundets egen tidning som ges ut till medlemmarna i form av 4 nummer per år. Det är enligt min mening en både välgjord och informationsrik tidning som jag tycker innehåller en hel del läsvärda artiklar. Framförallt rekommenderar jag tidningen till nybörjare inom fisket, då den på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklarar och går igenom mycket av fiskets grunder. Men samtidigt finns det matnyttiga artiklar även för den erfarne. Ett plus till Sportfiskarnas miljöengagemang och personligen tycker jag att varje sportfiskare skall vara medlem i förbundet. Det kostar inte mycket och man bidrar till att förbättra sporfisket och stå upp mot vattenkraften, rovfiske och annat elände.
ALLT OM FLUGFISKE
Jag hade en period i livet då jag flugfiskade rätt ofta och då köpte man också tidningar i ämnet. På den tiden fanns inte denna tidning eller så var jag olyckligt ovetandes om den. Jag har läst något enstaka nummer på biblioteket och tycker det är en fräsch och innehållsrik tidning. Eftersom jag inte själv har så mycket kött på benen för att ge ett eget betyg så har jag surfat runt lite och läst vad andra tycker. Omdömet blir då att det är den populäraste av de två större flugfisketidningarna som finns på marknaden fast då har jag inte räknat in den nya Flugfiskefeber. Kritikerna menar dock att tidningen fokuserar allt för mycket på reportage från andra sidan jordklotet, resor som för en vanlig människa bara är en dröm. Istället borde man koncentrera sig mer på vårt fina fiske på hemmaplan och inte minst i fjällvärlden.
FLUGFISKE I NORDEN
En populär tidning som har sina trogna läsare. Flugfiske i norden är en tidning som överlevt bra många år sedan tidningen kom med sitt första nummer 1979. Här tar man upp flugfisket runt om i norden med intressanta reportage och bilder. Som jag sagt tidigare så har jag ingen järnkoll på de renodlade flugfisketidningarna nuförtiden men brukar läsa dem på biblioteket så jag har ändå en viss koll på denna tidning och har kunnat följa den genom åren. Jag tycker tidningen håller en bra kvalité och har så alltid gjort. Någonstans i mitt huvud gnager en intensiv längtan att återuppta flugfisket men då vill jag ge det den tid det förtjänar. Då den tiden kommer så lär flugfisketidningarna åter ligga på sängbordet.
JAKTMARKER OCH FISKEVATTEN
Som fiskare och icke jägare har jag aldrig riktigt tagit till mig denna tidning. Men ser man till antalet utgivna upplagor per nummer så är det den tidning som är allra populärast. Min far som är både jägare och fiskare har genom åren både köpt och under perioder prenumererat på tidningen så därför har jag rätt bra koll på den. Jaktmarker och fiskevatten är en gammal trotjänare som till både innehåll och layout visar att den håller hög klass. Fördelningen mellan jakt och fiske i tidningen är dock till jaktens fördel, någonstans runt uppskattningsvis 60/40 skulle jag gissa. För den fiskeintresserade jägaren måste denna tidning ha många läsare och det är nog en av förklaringarna till dess popularitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar