Sidor

måndag 17 januari 2011

Kolla dina gäddors kondition här på bloggen

Bland oss inbitna och “gäddfiskeskadade” sportfiskare kan det vara av visst intresse och värde att kolla upp vilken kondition gäddorna har i de olika vatten man fiskar i. Att gäddorna skiftar i både utseende och form mellan olika vatten råder det ingen tvekan om. Dessutom kan det i vissa typer av vatten finnas flera varianter av gäddor i såväl färgteckning som kroppsform. Vad som styr detta kan man inte veta riktigt säkert men en gissning är att det kan röra sig om vilket typ av liv gäddan väljer att leva. Detta innefattar i stora drag vilka typer av byten gäddan väljer att fokusera sig på och vart i vattnet den håller till. Förmodligen spelar också genetiken in en del även inom fiskarnas värld. Ett vatten med riktigt bra förutsättningar kommer allt medan tiden går forma en viss typ av storgädda som ofta blir säregen och unik i sitt utseende och speciell för just det vattnet.

Fultons formel är just vad namnet antyder om en formel där man räknar ut fiskens kondition och där värdet 1 betecknas som normalt. Den är vad jag förstår i grunden baserad på öring och eftersom alla fiskar uppvisar olika typer av kroppsform så kan man ju lätt lista ut att denna skala blir missvisande om man utgår från att siffran 1 skall räknas som ett normalt värde för alla arter.

Däremot kan man använda denna skala om man anpassar den till varje art. Då får man helt enkelt kolla upp konditionen på en mängd olika fiskar och därefter försöka komma till insikt vilka värden som är rimliga för varje kriterienivå. Jag har tillslut valt 6 olika nivåer i min gäddskala, (mycket låg, låg, medel, god, mycket god samt extrem) för att på detta vis få ett rätt bred register på skalan. Först gjorde jag en skala med 4 nivåer som med tiden blev 5. Sedan i slutjusteringen blev det att jag lade till ytterligare en vilket jag tycker nu i efterhand blev bättre.

I ett tidigare inlägg här på bloggen GÄDDANS KONDITION - ETT TECKEN PÅ DITT VATTENS POTENTIAL” så finns det mer utförligt att läsa i ämnet och även beskrivet hur man räknar ut fiskens kondition samt tabellen med min gäddskala. Nu finns också konditionstabellen med gäddskalan samt en länk till en sida där man endast behöver skriva in fiskens längd och vikt så räknas konditionsvärdet ut automatiskt. Detta hittar du allra längst ner här på bloggen.

Bild2

Gäddan på bilden, 120 cm och 11,2 kg visade ett Futon värde på 0,65 vilket gör att den hamnar just under medelgod kondition enligt min konditionstabell.

Klicka HÄR för att komma till en sida där du lätt kan räkna ut din gäddas Fulton-värde.

Jag har även börjat skissa på en liknande konditionstabell för abborre så inte omöjligt att det dyker upp en sådan här på bloggen i framtiden…

2 kommentarer:

  1. Hej, ser att du också jobbat med konditionskurvor mm. Själv har jag gjort det under några år och har nu en diger lista av gäddor inlagda. Jag har använt mig av den sklan och lagt in hur det ser ut i mina sjöar. Tyvätt är det mitt i "Tarmland" jag fiskar och konditionssnittet är lågt i de flesta sjöar. Kolla in min artikel i bloggen:
    http://esoxhunting.blogspot.com/2010/12/bantargaddans-forlovade-land.html

    http://esoxhunting.blogspot.com/2010/01/gaddans-konditionsfaktor.html

    Mvh Dennis B

    SvaraRadera
  2. Hej Dennis, intressant läsning på bloggen din! Ja det är inte roligt med vatten där gäddorna har taskig kondis, måste vara rejäl lång för att nå upp i bra vikter. Här uppe kan man väl säga att kondisen på gäddorna varierar rätt friskt mellan olika vatten och även inom ett och samma vatten. Men potentialen finns alla gånger för en 15 plussare vilket skulle sitta fint.

    / Mats

    SvaraRadera