Sidor

tisdag 19 februari 2013

Vilken typ av sportfiskare är du? (Del 1 av 5)

DEL 1 – Sportfiskarens olika stadier

Har du någonsin ställt dig frågan varför du egentligen fiskar eller kanske funderat på vad fisket betyder för dig och vad du får ut av ditt fiskande? Svaren på frågorna skiljer sig förmodligen en hel del sportfiskare emellan men även hos dig själv beroende på vilken tid i ditt liv du får frågan.

Vi människor utvecklas hela tiden och det som var viktigt och betydde mycket för exempelvis tio år sedan behöver idag inte betyda något speciellt. Så fungerar det även för oss sportfiskare i vår lilla hobbyvärld, man befinner sig helt enkelt i olika faser i sin fiskekarriär. Ordet fiskekarriär låter kanske lite vulgärt men personligen ser jag inget fel att använda mig av den termen. För tar man sin hobby på ett seriöst sätt utvecklas man ständigt vilket leder till att man söker nya vägar och mål för att gå framåt, man skapar därmed sin egen karriär.

Fångstglädje och bekräftelse

Alla vi sportfiskare har någon gång varit nybörjare och sedan avancerat framåt med tiden. Vilka vägar vi valt att vandra varierar naturligtvis men jag tänker ändå försöka beskriva hur det kan se ut från barndomens första fiskepass till det allra sista. I början av ens fiskekarriär är det viktigaste att få fisk oberoende vilken art det handlar om. Fångsten skall gärna tas hem och visas upp och det är viktigt att få bekräftelse så att man känner sig duktig. De flesta av dagens sportfiskare tar sig igenom denna fas rätt snabbt men det finns säkert de som fastnar här för evigt.

I grunden är vi människor jägare och samlare så fisk är således mat som skall bäras hem och äta. Att släppa tillbaka en fisk var otänkbart om man går bakåt en bit i tiden. Detta resonemang kan man fortfarande ännu idag höra och läsa i vissa debattforum. Här tänker jag inte börja argumentera i ämnet men vill bara upplysa de människor som fastnat i stenåldern att tiden går framåt och utvecklingen likaså. Då gäller det att vara fri i tanken och känna vad som är det rätta för en själv. Vad man sedan kommer fram till är en annan sak och de som absolut inte vill plåga en fisk för ens eget nöje och sedan släppa tillbaka den respekterar jag lika väl som mig själv i min roll som sportfiskare.

Hitta nya vägar och mål för att att utvecklas

Med tiden får ofta storleken på fisken en allt större betydelse, man kanske specialiserar sitt fiske efter en specifik art. Man hittar de fiskemetoder som man trivs bäst med själv, vissa finner nöje med att tävla och se vem som kan dra upp flest fiskar under en viss tid. Andra tävlar om att dra upp den största fisken medan andra finner det trevligare att tävla med sig själv eller polaren. Många tävlar inte alls utan finner i fisket istället avkoppling och rekreation. I dessa skeden i livet brukar naturupplevelsen och kamratskapet bli allt viktigare. Nya sidointressen till själva fiskandet dyker inte sällan upp som exempelvis flugbindning, fotografering och fjällvandring. Med andra ord så specialiserar man sitt fiske och det är nu man väljer vilken väg man skall gå.

Slutfasen av ens fiskarliv

När åldern börjar ta ut sin rätt och energin börjar avta så är det vanligt att själva fiskandet inte längre tar lika stor plats. Det blir nu viktigare att bara komma ut i naturen och njuta i vad den har att erbjuda. Att iaktta vad som händer runt om sitt vatten och ute i vattenytan kan många gånger vara mer tillfredställande än att försöka lura fisken till hugg. Alternativet kan vara att gå tillbaka i tiden där man en gång började, till det enkla mer kravlösa och okomplicerade fisket. Kanske kan man även här finna en slags nostalgisk synvinkel som på något vis knyter ihop ens fiskarliv till ett.

Linnea och farfar med lax

Här ser vi Linnea som imponeras över laxen farfar dragit upp. Farfar visar i sin tur stolt upp sin fångst vilken han gärna gör.

Han tillhör den gamla skolan där man helst skall ta hem sin fångst, visa upp och sedan äta. Man skall inte glömma bort att ens syn och drivkraft vad det gäller sportfisket till stora delar handlar om en generationsfråga.

Detta är något som jag också tycker man skall respektera så länge det inte handlar om rovfiske eller att ett fiskebestånd tar skada.

Hur det än må vara och kan se ut så tycker jag att sportfisket är fascinerande på det vis att man kan dela intresset med andra men samtidigt ha helt olika syn och mål med det man gör. Viktigt är således att visa varandra respekt och inte tro sig vara bättre än någon annan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar