Sidor

söndag 17 november 2013

Svar på läsarfrågor och lite annat

Med jämna mellanrum dyker det upp frågor från er läsare på min mejl, något som jag bara tycker är kul. Många av frågorna kommer från yngre personer men ibland hör också mer erfarna sportfiskare av sig. Det känns roligt för min ambition är just att bloggen skall vända sig till sportfiskare i alla åldrar, både nybörjare och till de mer erfarna. Allt som oftast brukar jag kunna ge något form av svar men ibland kanske inte svaret är det väntade. Tänkte här delge några av frågorna samt hur jag svarat.

Tips på bra storfiskevatten för gädda, gös, lake och abborre.

En vanlig fråga är tips på bra fiskevatten, ofta är det vatten med stora gäddor, någon gång har det handlat om abborre, lake och även gös. Vanligtvis aktar jag mig för att ge ut namn på bra fiskevatten. En anledning till detta är att jag tycker att man som fiskare måste anstränga sig själv lite. Att hitta bra fiskevatten tar oftast mycket tid men samtidigt lär man sig själv oerhört mycket av detta, sedan när man väl lyckas så är glädjen desto större än om man istället hade fått allt serverat på ett silverfat.

Just vetskapen om hur tidskrävande det kan vara gör att jag själv ibland kan känna mig obekväm då jag fiskar på en plats där jag vet att någon annan brukar fiska mycket. Kanske detta är en av anledningarna till att jag gärna söker mig till vatten där jag tror att få eller ingen fiskar. Av respekt till andra som fiskar mycket på ett ställe är således ytterligare en anledning till att jag ofta väljer att inte ge ut information. När det gäller mina egna vatten så är det lite olika, en del håller jag hemliga medan jag pratar mer öppet om andra.

Istället för att ge direkt information brukar jag ge hjälp på traven, det kan vara vilka typer av vatten som brukar kunna ge stor fisk, vilka områden som är bättre än andra. Exempel kan vara att Kalixälv, Luleälv samt Råneälv alla hyser riktigt fina gäddor eller att fjärdarna norr om Luleå känns betydligt hetare än de söder om. Med detta får man ett större område att leta på där man vet att potentialen på stora gäddor finns. En genväg visst, men samtidigt krävs det en hel del jobb för att lyckas även i ett på pappret bra fiskevatten.

På tal om heta storfiskvatten i Norrbotten så finns dessa inlägg att läsa: Var finns de största gäddorna i Norrbotten samt Lakfiskeguide Norrbotten. 

När det gäller bra abborrvatten så tror jag det finns väldigt mycket att upptäcka, inte minst en bit in i landet från kusten sett. Skärgårdsabborrarna längst Norrbottenskusten håller förvisso ofta en bra medelvikt men når sällan upp i några drömvikter. Jag tror man istället skall leta i sjöar (behöver inte vara speciellt stora) där det finns mycket småfisk som löja, mört eller liknande. Andra intressanta vatten kan vara där det finns få abborrar i, där det råder lite konkurrens om födan. Just sådana typer av vatten är alltid mer eller mindre intressanta oberoende vilket fiskart det gäller.

Då var det gösen kvar. I dagsläget har jag fiskat gös i minst sju olika vatten i Norrbotten. Det jag har märkt är att inget vatten är riktigt likt det andra. En sak som dock alla har gemensamt är att bestånden är på väg uppåt igen vilket givetvis är glädjande. I några vatten verkar bestånden av mycket smågös innebära att tillväxten går långsamt vilket resulterat i mycket men smått. I några andra vatten är medelvikten bättre men däremot verkar de riktigt stora gösarna vara väldigt få. Men det tycks faktiskt ändå komma fram enstaka stora gösar i alla Norrbottensvatten vilket visar att man som fiskare aldrig ska ge upp. Endast i ett av de gösvatten jag fiskat i tycks en bra balans råda när det gäller storleksfördelningen på fisken. Fisken håller här oftast en bra kondition vilket visar på att den växer rätt snabbt. Att det också tas stora gösar här med jämna mellanrum är ytterligare ett bevis på saken. Men vi skall komma ihåg att gösen lever på dess gräns här uppe i Norrbotten. Några kalla somrar innebär att gösynglen riskerar att dö. Så helt enkelt kommer vi aldrig (om inte klimatet ändrar sig drastiskt) få lika fina gösvatten som i södra Sverige. Men istället för att jämföra oss med söder tycker jag vi skall uppskatta att det finns gös här uppe och att bestånden tycks växa för närvarande i flera av våra vatten. Storgösarna finns ju också fast de är få till antalet. Något som istället gör utmaningen större liksom glädjen när man väl lyckas ta någon riktigt stor fisk.

Här en fråga som jag fick av en yngre kille förra året. “Jag och min kompis har flera gånger testat fiskat gös i ett vatten i Norrbotten där vi hört att det skall finnas gös i men inte fått något. Vad gör vi för fel?”

En rätt omfattande fråga att svara på då jag inte vet hur ni fiskar men rent generellt oavsett art så är kännedom av det aktuella vattnet väldigt viktigt. Vertikalfiske med jigg nära botten är en metod som både är rolig och effektiv. Utrustningen är viktig vilket jag skall dra snabbt. Ett så kallat vertikalspö med rulle är helt klart att föredra men det går även att fiska med spinnutrustning. Tunn flätlina 0,10-0,12 mm är att föredra. Jiggkrokar på 20-35 g samt några olika jiggar från ca 10-20 cm. Finn-s och Shaker är två bra vertikaljiggar som jag rekommenderar. Ett vanligt ekolod är nästan mer eller mindre en förutsättning till detta fiske. Gösen är med lite vana rätt lätt att känna till då de ofta står och trycker strax ovan botten som små “bananer” på skärmen. De står många gånger tillsammans i små grupper. Hittar man dessa ansamlingar är det smart att kasta ut en markör så man hittar tillbaka till de heta fläckarna. En elmotor är helt klart en fördel att använda till detta fiskesätt.

Oavsett om det är sjö eller älv så är bottenstrukturen och inte minst djupförhållandena viktigt att känna till. Vilka djup finner man fisken på är alltid en central fråga. Gällande gösen så är nyckeln ofta att hitta vilka djup den står på Med undantag för leken då den kan stå väldigt grunt hittar man den relativt djupt från ca 5 m ner till 10-15 meter ibland. Oftast tycker jag att gösen går något grundare (5-8 m) tidigt på försommaren strax efter leken samt under senhösten. Kanske detta hänger i hop med vattentemperaturen. Mitt i sommaren har jag sett i några vatten att gösarna vill stå djupare (8-12 m). Det verkar även som att ljusförhållandena spelar in, soliga dagar går gösarna djupare medan mulna dagar samt mot kvällen går det grundare. Så leta gösen från 5 till 10 meter, oftast tycker jag att 7-8 m är intressantaste djupet. En annan reflektion jag gjort är att medelvikten verkar vara bättre då man fiskare lite grundare. Sedan att fiska djupare än 9 meter innebär ofta en risk att simblåsan på gösarna trycks upp genom munnen vilket inte är bra om man skall släppa tillbaka fiskarna. Fiska därför inte för djupt och drilla gösarna försiktigt och slit inte upp dom genom vattenmassorna.

Slutligen några ord om fisketekniken. Fiska gösen långsammare än andra fiskar är en grundregel som man oftast skall hålla sig till. Börja vid botten för att sakta fiska sig uppåt en bit (ca 0,5 m). Håll sedan jiggen still några sekunder. Just i detta skede kommer oftast huggen. Prova även att dunka jiggen i botten för att sedan hålla den still just vid botten.

Man kan även trolla gös med bra resultat. Viktigt är då att fiska långsammare än man brukar. En del gösfiskare säger att den bästa farten får man om man ror sakta framåt, stannar upp ibland och ror i sicksack. Viktigt också att hitta en vobbler med rätt gång som även går på rätt djup. Sedan kan även gösarna vara riktigt kinkiga gällande färger. Så gösen är inte den lättaste sportfisken är lura men helt klart en rolig sportfisk som kräver en del av den som fiskar.

Jag har märkt att fler och fler har börjat intressera sig för gösfisket här uppe. Jag tror att många helt enkelt inte vetat att det finns flertalet gösvatten. Detta kanske inte är så konstigt då bestånden i flera av våra vatten i princip varit utdöda för att helt plötsligt återuppstå. Sedan har ju utvecklingen gått rejält framåt utrustningsmässigt och inte minst med vertikalfiskets intåg i sportfiskevärlden.

Under de senaste 3 åren är gösen den fisk jag utan tvekan har lagt mest energi på. Kanske inte i antalet pass räknat men definitivt i tankarna. Jag har läst  en del böcker och artiklar samt försökt få en bild av hur gösarna lever här uppe i Norrbotten. Vid sidan om detta har jag fiskat en del i flera olika gösvatten. Framför allt när det gäller vertikalfisket har jag experimenterat mycket vilket gett en del intressanta iakttagelser. Bilden jag fått är rätt fascinerande på många sätt och vis. Tanken är att jag kommer skriva två artiklar i ämnet under nästa år. Dels en grundläggande artikel om bottennära vertikalfiske samt en som handlar om vertikalfiske med 2 spön samtidigt och vad jag upptäckt under dessa pass.

……………………………………………………………………………………………………………………

Krister skrev nyligen ett inlägg på våran klubbsida TNP om någon i vår lilla klubb kommer ta någon finare fisk från isen. Sedan mitt intåg i klubben 2010 är jag den som haft bäst tumme med de stora fiskarna. 2010 blev det en gädda (12100 g) som bästa fisk, 2011 ytterligare en fin gädda (11200 g) och så förra året laken (4120 g). I år ligger för närvarande min gädda (116 cm och 9600 g) i topp och risken är väl att det förblir så.

Så skall man se till senaste årens isfisken så ligger jag väl bäst till. Att jag lyckas bäst av oss är kanske inte så konstigt då jag är den i klubben som isfiskat klart mest. Rickard och Henrik har de senaste åren legat totallågt med vinterfisket medans Krister och Ari fiskat en del vissa år eller så något år då de överhuvudtaget inte har luftat grejorna alls. Lite synd för dessa bägge herrar kan definitivt ta stora fiskar även från isen. Ari har ju tidigare år lurat upp många riktigt fina abborrar och Krister har även han fått fina abborrar liksom gädda över 12 kilo.

Frågan är då hur det blir denna säsong? Själv hoppas jag fiska lite mer lake än jag gjort senaste åren. En annan sak som jag trånar efter är en fin ismetad abborre. Detta är något jag saknar men har faktiskt bara ismetat abborre två gånger tidigare. Riktigt illa faktiskt, hoppas det blir ändring på detta framöver. Gäddfisket kommer jag inte prioritera lika högt i vinter/vår men lär väl ändå bli en del pass. Tanken var även att rikta några pass på gös nu på första isarna men som så många gånger förr kom snön i samma veva som isen lade sig vilket förstörde en del av mina planer. När det gäller övriga i klubben kan jag bara hoppas att de hittar ut på isarna och ingen skulle vara gladare än mig om någon av dessa herrar tar säsongens bästa fisk från isen…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar