Sidor

fredag 3 januari 2014

Ett par ljus har tänds i mörkret!

Fria vandringsvägar för fiskarna i våra rinnande vattendrag är idag långt ifrån en självklarhet. Kan det bli en ändring på detta månntro?

Som naturvän och sportfiskare blir man riktigt beklämd över hur illa det ser ut med lagstiftningen gällande våra vattenkraftverk. Lagarna och vattendomarna är uråldriga och jämfört med många andra länder visar Sverige en passivitet som får oss att närmast framstå som ett U-land. Men nu finns det äntligen ett hopp om att det kan bli ändring på detta. I oktober kom nämligen regeringen med en omfattande utredning ”vattenverksamhetsutredningen” där man föreslår en rad skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin. Glädjande och inte en dag för sent!

Men för att detta skall bli verklighet är det viktigt att vi alla hjälps åt och visar vårt stöd. Därför är det glädjande att se olika miljöorganisationer tillsammans med sportfiskarna engagerat sig i frågan.

Så här skriver Fiskejournalen som är den sportfisketidning som oftast går i bräschen för olika miljöfrågor:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu eller aldrig – Vi behöver din hjälp!

Publicerad 22:07 - 2013/12/27

Det är hög tid att fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn blir en verklighet inom vattenkraften. Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare.

Under årens lopp har de flesta industrier i Sverige varit tvungna att anpassa sig i takt med att miljökraven har ökat. Detta har vattenkraftsindustrin kunnat strunta i, man har ju kunnat hänvisa till sina urgamla privilegiebrev och vattendomar. Över 95 procent av Sveriges vattenkraftverk har kunnat drivas utan några miljöhänsyn, helt enkelt eftersom de fick sina tillstånd innan miljöbalken kom till. Det betyder bland annat skadliga variationer i vattenflödet och att vi har tusentals kraftverk i Sverige som saknar passager för fiskar och andra djur. Vid de fåtal som har en passage, saknas ofta en fungerande väg för fisken nedströms. Resultatet blir fiskfärs i turbinerna.

Ljus i tunneln!
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har vi under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.

Ny lagstiftning ett måste!
Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion.

Därför behövs nu din hjälp!
Visa ditt stöd för en ny lagstiftning genom att skicka vårt färdiga brev till de ansvariga ministrarna.
Du klickar snabbt och enkelt iväg brevet genom att fylla i namn och e-post här nedan!

Fria vandringsvägar - bild

 Klicka på länken  http://fiskejournalen.se/nu-eller-aldrig-vi-behover-din-hjalp/så kommer du till Fiskejournalens sida där du lätt skickar ditt brev samt delar budskapet vidare på Facebook.

Viktigt att vi alla hjälps åt. Hoppas att ni tar den lilla tid som behövs för att vara med och påverka. Tack så mycket!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ytterligare ett ljus tändes i mörkret när S-Politikern Karin Åström gick ut och uttalade sig i den mycket känsliga frågan kring det så kallade fritidsfisket med nät och laxfällor. I mina ögon var detta ett modigt och förnuftigt beslut som någon politiker borde ha tagit tag i långt tidigare. Men bättre sent än aldrig, bra jobbat Karin!

NSD skrev en artikel om detta nyligen där rubriken löd S-Politiker vill förbjuda laxfiske på fritiden. Innehållet i själva artikeln är det inget fel på, tvärtom men rubriken kan lätt misstolkas om man inte vet bakgrunden i frågan.

Inte helt oväntat finns det en del kommentarer att läsa under artikeln, detta är som sagt en känslig fråga för många. Vem har egentligen rätt till laxen? Räcker den för alla? I min värld så tycker jag att yrkesfiskarna skall ha sin del, ja de har ju fisket som yrke och så länge det är på det viset är det bara att acceptera detta. Dessutom har dom idag en rad begränsningar och kvoter att följa. Värre är det med fritidsfiskarna som kan härja och vraka lite hur som helst, visst det finns personer som nöjer sig med ett nät som de lägger ut någon gång då och då men tyvärr har det konstaterat alldelens för många fall där man tar upp mängder med fisk för att sedan sälja svart. Det har gjorts beräkningar kring detta som tyder på att fritidsfisket står för en stor del av allt fiske vilket i mina ögon inte känns rätt. Något som slår mot yrkesfiskarna lika mycket som hos sportfiskarna som vill ha laxarna upp i älvarna. Och gällande sportfisket så ser jag bara där jag bor i Överkalix, ett mindre samhället beläget vid vår naturälv Kalixälven och dess biflöde Ängesån. Är det mycket lax i älvarna så kommer det hit mer folk vilket generar i viktiga pengar till en redan fattig och hårt utsatt kommun där befolkningen stadigt gått nedåt senaste åren. Det finns otaliga exempel världen över där man räknat på hur mycket mer pengar man kan tjäna på turism och sportfiske gentemot yrkesfisket. Skillnaderna är i många fall gigantiska.

Kanske finns det ändå vissa förhoppningar om framtiden. Tar vi tag i det så kallade fritidsfisket samtidigt som vi ger fisken fria vandringsvägar upp till lekplatserna så kommer våra älvar bli betydligt mer levande, både under och ovan vattenytan…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar