Sidor

måndag 21 november 2022

Hur man kan se på stora gäddor utifrån Fulton-skalan

Jag har roat mig lite de senaste kvällarna med att göra en tabell som visar förhållandena mellan längd, vikt och K-faktor. Här kan man se vilken längd som krävs för att en gädda med en viss K-faktor skall kunna väga en viss vikt. Tabellen sträcker sig från sex kilo och uppåt. Kanske inte speciellt givande för de som fiskar lite då och då men desto mer intressant för oss nördar som och har statistik över alla våra stora fiskar. Även tänkvärt när man skall granska trovärdigheten gällande bilder på gäddor som dyker upp.

Vi som har fiskat gädda länge och kollat upp detta vet hur svårt det är att få fiskar som ens kommer nära 1,0. Gäddor över värdet 1,0 finns och har fångats men de är väldigt svåra att finna. Oftast hittar man dessa “anabolagäddor” i rätt små vatten där det regelbundet sätts in laxfiskar av olika slag. Kanske inte så konstigt då fetthalten i tex en regnbåge ligger på runt 10 g fett av 100 g jämfört med tex mört som ligger runt 1,5 g. av 100 g. Sen är fiskar som sätts ut väldigt lätta byten i början innan de blir varse om vilka faror som ligger och lurar. Med detta kanske man lätt tror att det är i just sådana typer av vatten de allra största gäddorna simmar.

Men riktigt så enkelt är det inte. Det det räcker ju inte bara att en gädda blir extremt fet för att den skall bli riktigt stor. Den behöver också en ansenlig längd likaså en bra ryggbredd. Detta med ryggbredden är en intressant detalj kan jag tycka. Det känns som att det i vissa vatten bara finns där. Att det liksom ligger i generna medan det i andra vatten kan vara precis tvärtom. Akilleshälen gällande mindre s.k. put&take vatten är just längden på gäddorna. De blir helt enkelt sällan nog långa för att nå någon extrem vikt. Gissar att det har till stor del att göra med tillväxten som blir extrem snabb vilket har visat sig förkorta livslängden på gäddorna. Generellt blir gäddor också kortare i mindre vatten jämfört med större vatten och då framför allt i stora sjöar.

Våra strömmande vattendrag hyser ju också fina gäddor. Men här kan jag också tycka till viss del att det är just längden sätter stopp. Förvånande sällan dyker det upp riktigt långa och feta fiskar från dessa typer av vatten. Nu har jag inte kollat storfiskeregistret eller andra storfiskelistor så noga men spontant känns det som att gäddor från säg femton kilo och uppåt oftast kommer från större sjöar. (Undantaget Löddeå under dess glansdagar) Kanske är dom vanligast där eller så beror det på att fisketrycket i dessa vatten är så pass mycket högre?

Det jag vill säga med allt detta är hur extremt mycket som skall stämma om man skall få en riktigt stor gädda i vikter från femton kilo och uppåt. I många vatten existerar inte dessa fiskar helt enkelt, i andra kan det vara en på miljonen och i några få unika vatten kan oddsen vara klart bättre. En 15 kilos är ju absolut nåbar om man fiskar i rätt vatten men för varje kilo efter detta blir sällsyntheten avsevärt högre. Hoppar vi upp fem kilo till så blir det något helt anat. En sjö som man lätt tänker på är ju Vättern som bevisligen har de där unika förutsättningarna men även här är det extremt långt mellan dessa fiskar.

Några exempel. Lyckas man med konstycket att få en gädda på 128 centimeter och 1,0 i K-faktor så räcker det ändå inte till svenskt rekord. En 25 kilos med 1,0 i K-faktor måste vara över 135 cm. Om man tänker att maxlängden på en gädda är 140 cm och K-faktorn ligger på 1,0 så stannar vikten på runt 27,5 kilo. Leker vi med tanken på en 140 centimeters gädda på dryga 30 kilo ja då hamnar K-faktor på  1,1. Tabellen finns här nedan:

TABELL – K-faktor, längd och vikt.


K-FAKTOR

0,55

0,6

0,65

0,7

0,75

0,8

0,85

0,9

0,95

1

VIKT











6000 g

103

100

97

95

93

91

89

88

86

84

6500 g

106

103

100

98

95

93

91

90

88

86

7000 g

108

105

102

100

98

96

94

92

90

88

7500 g

111

108

105

103

100

98

96

94

92

90

8000 g

113

110

107

105

102

100

98

96

94

92

8500 g

115

112

109

107

104

102

100

98

96

94

9000 g

118

115

111

109

106

104

102

100

98

96

9500 g

120

117

113

111

108

106

103

102

100

98

10000 g

122

118

115

113

110

108

105

104

102

100

10500 g

124

120

117

114

112

109

107

105

103

101

11000 g

126

122

119

116

114

111

109

107

105

103

11500 g

128

124

121

118

116

113

111

109

107

104

12000 g

129

126

122

119

117

114

112

110

108

106

12500 g

131

128

124

121

119

116

114

112

109

107

13000 g

133

129

126

123

120

117

115

113

111

109

13500 g

134

131

128

125

122

119

117

115

113

110

14000 g

136

132

129

126

123

120

118

116

114

111

14500 g

137

134

131

127

125

122

119

117

115

113

15000 g

139

135

132

129

126

123

121

119

116

114

15500 g


137

134

130

127

125

122

120

118

116

16000 g


138

135

132

129

126

123

121

119

117

16500 g


140

136

133

130

127

125

122

120

118

17000 g



137

134

131

128

126

124

121

119

17500 g



139

136

133

130

127

125

123

120

18000 g



140

137

134

131

128

126

124

121

18500 g




138

135

132

130

127

125

123

19000 g




140

136

133

131

128

126

124

19500 g





137

135

132

129

127

125

20000 g





138

136

133

131

128

126

20500 g





139

137

134

132

129

127

21000 g





140

138

135

133

130

128

21500 g






139

136

134

131

129

22000 g






140

137

135

132

130

22500 g







138

136

133

131

23000 g







139

137

134

132

23500 g








138

135

133

24000 g








139

136

134

24500 g









137

134

25000 g









138

135

25500 g









139

136

26000 g









140

137

25650 g










138

27000 g










139

27500 g










140


Man kan ju alltid diskutera om vad som är en dålig, normal, bra, mycket bra eller extremt bra kondition hos en fisk. I detta fall då gädda. Jag har i alla fall gjort en tabell med en sex gradig skala som är baserad utifrån mina egna erfarenheter om vad jag anser kan vara någorlunda riktigt. Ni som följer min sida känner säkert igen tabellen då den varit uppe förr. Men slänger in den här nedan då den fyller en relevans till inlägget. Mer om tabellen och Fultons skalan som den utgår från finns att läsa i bland annat i detta inlägg.


Här nedan har jag tagit med några maffiga gäddor som jag kommenterar utifrån artikelns inriktning.


Här en gädda som dykt upp i mitt flöde av bilder på nätet. Den saknar både vikt och längd men mattan den ligger på mäter 110 centimeter. Man kan gissa att gäddan är ca fem centimeter längre än mattan. Och ja den är fet och verkar ha en rund go form på köpet. Här blir det ju givetvis gissningar men att den skulle ha ett F-värde över 1,0 låter ju väldigt troligt. Rimligen någonstans mellan 1-1,1 och då hamnar en trolig vikt på runt 15-17 kilo.

Här en gädda som fångades 2019 i en mindre sjö långt upp i landet. Gäddans vikt uppges till hela 19540 gram  med en längd av 113 centimeter. Det betyder ett F-värde på drygt 1.35. Visst den är sjukt fet men tycker inte den är supergrov hela vägen samt att gäddorna i norra Sverige generellt inte har samma potential att växa till sig på bredden pga. de långa vintrarna. Vet att gäddan dykt upp i fisketidningen Svenskt fiske då Oscar Trowald skriver om fångsten. Oscar lät nog mer säker på att vikten och längden kan stämma än vad jag är. Har resonerat lite kring denna gädda med några kompisar och vi är väl mer inne på att  vikten kan stämma men att längden inte alls stämmer. Även om den skulle vart 120 cm så blir det ett F-värde på 1,13 vilket även det är riktigt, riktigt högt.

Här är en intressant gädda som är tagen i en å i södra Sverige. 13200 g - 105 cm vilket ger ett F-värde på 1,14. Jag gillar verkligen formen på denna fisk grov och fet hela vägen. 

Här en annan maffig gädda som fångades från isen av skicklige sportfiskaren Markus Teilus. Måtten på denna gädda var 13800 g - 112 cm vilket ger ett F-värde på dryga 0,98. Alltså under 1,0 och ändå ser denna fisk helt brutal ut i dess kroppsform. Förmodligen fattades den bästa runda formen och bredden på ryggen. För mer välgödd kan en gädda knappast bli.

Ett annat exempel på hur mycket ryggbredd och grovheten betyder är denna tillsynes sprängfeta gädda som jag fångade för några år sedan. Trots godkända 110 cm så vägde den bara 10210 g vilket ger ett F-värde på dryga 0,77. Jag minns när vi först såg den i håven så såg den inte alls märkvärdig ut. Förutom att den var smällfet så saknades allt annat som man vill att en gädda skall ha...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar