Sidor

måndag 19 december 2022

Årskrönika 2022

Som vanligt var fiskeplanerna inte helt spikade inför året. På några punkter var dom rätt oklara och lite svävande. Kanske framför allt gällande sommarfisket och även för ovanlighetens skull gäddfisket. Det viktigaste var att passa på att fiska då suget fanns och liksom göra det bästa av situationen. Blanda lite specimenfiske med annat fiske samt variera mellan olika arter. Även prova nya vatten och lite nya metoder. Faktiskt var jag mest sugen på abborrfiske men som vanligt blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig.

ISFISKET
Isfiskesäsongen sparkade jag igång redan en bit in i mars då förutsättningarna kändes goda. Vi hade bra väder till och från samt att isarna var bra och snötäcket relativt tunt. Det blev totalt åtta ismetepass under mars och april. Alla gångerna efter gädda. Jag fokuserade på några olika vatten och lyckades riktigt bra i några och hyfsat bra i andra. Ja resultatet blev totalt sett riktigt bra. Tror jag aldrig fått så pass många gäddor från nio kilo och uppåt under en och samma ismetesäsong som i år. Även medelvikten var rekordhög. Det blev även några bättre gäddor samt en bra toppfisk som tog sig in både 10 i topp Ismete samt totalt. Faktiskt den största gäddan jag fått på över tre år. Totalt sett en av mina bästa ismetesäsonger någonsin om man bara ser till gädda. Tyvärr blev det inget lakfiske under vårvintern och inte heller nått ismetepass efter gös eller abborre.
 
Årets femte största gädda på pappret men ändå kanske den jag är mest nöjd med. Jag hade varit hit en gång tidigare och misslyckas men nått sa mig att åka tillbaka dit igen. Belöningen blev denna gädda 11400 g - 116 cm. Extra roligt när man lyckas på nya ställen man nosat sig till på helt egen hand.

FÖRSOMMARFISKET
Sommaren kom sent även i år. Maj månad har de senaste åren varit kalla och när väl sommarvärmen kommer så blir det högsommar på en gång. En trend som verkar hålla i sig. Resultatet blir att när väl sommaren kommer så hinner man inte med allt på en och samma gång. Jag sparkade igång med några bäckfisken efter harr och öring, sen lite abborrfiske. Kanske gick jag på för hårt då ryggen blev riktigt kass vilket påverkade mig under egentligen hela juni månad.

Det tidiga sommarfiskets höjdpunkt blev abborrfisket. Bästa fiskepasset var något oväntat från land då jag kom helt rätt. Enorma mängder abborrar hade samlats grunt för att käka småmört och under några timmar så hade jag hugg i vart och annat kast. Blev totalt närmare 70 abborrar och de var bra snitt på dom. Många runt 3-5 hekto med toppar runt 8 hekto. Blev även ett par pass från båt efter abborre och det gick också bra med mycket fisk runt 4-8 hekto. Men de där riktiga klunsarna från kilot och uppåt såg vi inte till. Tyvärr blev det inget mer abborrfiske resten av sommaren.

Gäddfisket blev det inte mycket av under sommaren. Suget var större efter andra arter samt att förutsättningarna inte kändes helt optimala. Bättre då att skippa tankarna på gäddan och hoppas att suget kommer tillbaks fram emot hösten. Ett drag som visade sig vara helt rätt så här i efterhand.

SOMMARFISKET
Under högsommaren så fiskade jag i princip bara efter gös. Totalt runt tiotalet turer i några olika sjöar och fisket var överlag riktigt bra. Framför allt från midsommar och framåt några veckor. Aldrig tidigare har jag fått så många gösar, däremot såg jag inte skymten (med ett undantag) av de lite större fiskarna. Som vanligt många gösar upp mot två kilo men sen glesnar det av rejält. Hade jag trollat så hade jag förmodligen lyckas lura lite bättre fiskar men körde bara vertikalfiske för hela slanten och då fiskar jag nära botten. Men så under säsongens näst sista göspass så kom äntligen en bra fisk upp. Ja så pass bra att det innebar nytt metodrekord för mig, första gösen över 4 kilo på vertikalfiske.

Denna gös vägde dryga 4 kilo. Min första vertikalfångade över fyra samt näst största gösen jag tagit i detta vatten. Globalt och nationellt sett en dussinfisk men för mig och i detta vatten en riktigt fin fisk som jag värdesätter högt.
 
HÖSTFISKET
Hösten kom ovanligt tidigt i år. September blev ca 1-1,5 grader kallare än normalt så bara att passa på att starta höstfisket efter gädda lite tidigare än brukligt. Även vädret och vattenstånd kändes rätt stabila så min känsla var tämligen god när jag drog igång. Fiskesuget började även påminna sig och då kommer allt annat ofta på köpet. Puzzelbitarna faller på plats och helt plötsligt har man en plan som man tror på och vill följa.

Resultatet blev riktigt bra i mina mått mätt. Jag inser nu i efterhand att jag hade det rätta flytet kombinerat med att jag uppenbarligen hade lyckas bra med min planering. Allt gick som på räls under några veckor. Fisket var inte alltid speciellt bra men ändå kunde jag ofta i slutändan stå där med en bra fisk. Stolpe in helt enkelt. Inte heller några tappade storgäddor eller nån jätte som följt betet utan att hugga.

En annorlunda skapelse till gädda som jag och min vapendragare Bosse fick bekanta oss med under hösten. K-faktorn visade dryga 0,92 vilket är "highscore" för mig. 12620 g - 111 cm, spinnfiskad med en liten Pigg shad 20 cm i grönt. 
 
Jag har fiskat från båt några gånger men mestadels har det handlat om spinnfiske från land. Det har blivit åtskilliga steg utmed stränderna. Ibland har man svurit när man trampat i getingbon eller gått ned i något gyttjehål. Andra gånger har man svurit över att man tappat flera beten på nått ställe där det ligger massa bråte på botten men man kan ändå inte låta bli att fiska då det känns hett. Men några gånger har man fått känna på rejäla hugg och även en gång sett flötet dyka ned under ytan. Ja minnena har varit många denna höst och givetvis är det en fisk som man minns mest. Tänker givetvis på min fjorton kilosgädda. Ett rekord är alltid ett rekord men när man nu fiskat riktat efter stora gäddor ett bra tag samt att det är den art man känner mest för så var det en närmast obeskrivlig känsla när det hände.

SAMMANFATTNING/ UTVÄRDERING AV ÅRET
Som vanligt hade jag väl både rätt och fel om man ser tillbaka hur jag trodde året kunde se ut. Facit kommer ju som vanligt nu under slutfasen av året. Här kommer lite kommentarer från årets fiske.

Isfisket, vad var jag mest respektive minst nöjd med?
Åtta gäddfiskepass från isen med riktigt bra utdelning måste jag vara nöjd med. Men jag är ändå lite besviken att det inte blev tid till lite annat fiske. Brukar ju försöka få in ett par lakfiskepass varje säsong men denna gång sket det sig.

Årets största förändring
Att gäddfisket skulle bli bortprioriterat under sommaren var rätt väntat men något helt nytt!,

Sommarfiskets utvärdering säger följande...
Att det skulle bli en del gösfiske under högsommaren var rätt väntat. Visst blev några abborrpass men inte alls så många som jag hade hoppats på, en liten besvikelse. Jag hade även en liten tanke på att försöka få mig en nystigen lax men det stannade bara i just en tanke. Även dagar ute vildmarken och tälta/ fiska men där satte ryggen/nacken käppar i hjulet. Kanske sparar dessa saker till nästa år?

Årets revansch!
När vi kommer till hösten så var jag på jakt efter revansch från fjolåret då jag hade rätt höga förväntningar på gäddfisket som inte alls infriades. Lyckligtvis så fick jag en bra start och sedan gick allt liksom bara av farten. Som vanligt önskar man att ivern skulle varit än större för när hösten blev så pass lång så hade jag faktiskt kunnat fiska en månad längre än vad jag gjorde och då hade förmodligen resultatet kunna bli ännu bättre.

Antalet fiskedagar och lite hur jag tänker där...
Ja om vi börjar med att titta på antalet fiskedagar så blir det åter igen en besvikelse. Där står jag och trampar lite. Men speglar väl verkligheten lite. Är väl ungefär så mycket jag mäktar med att fiska nu för tiden. Jag försöker ändå komma ut när tiden och lusten infinner sig. I perioder så finns tyvärr inte suget där och ibland blir jag nästan lite förbannad på mig själv när jag väljer att göra något annat än att fiska. På något vis vill jag ju att fiskesuget alltid skall vara där jämnt. Fisket är ju trots allt mitt största intresse i livet. Men med åren har nog själva fisket inte blivit lika viktigt längre. Jag mår ju som bäst när jag får vara ute i naturen men det finns ju så mycket att göra förutom att just fiska. Så i min värld är det nu mera viktigare att ta tillvara på tiden. Tyvärr är min hälsa och ork inte alltid den bästa och så måste man ju jobba eller göra andra “måsten” ibland när man önskat att man skulle ha varit ledig. Så är väl dessa bitar som svider mera än det att jag missar chansen att få fiska. Man får inte alltid som man vill och så är ju verkligheten för dom flesta.

Mitt bästa gäddfiskeår någonsin!
Att detta år skulle bli mitt bästa gäddfiskeår någonsin hade jag verkligen inte trott på förhand. För det första fanns inte suget för gäddfisket riktigt där innan året och så hoppade jag ju i stort sett över sommarfisket. Var egentligen bara två perioder på ca 3-4 veckor vardera som jag satsade seriöst. Man kan väl säga att 2022 var det år som jag fick ut maximalt av mitt gäddfiske. Men lite så har jag tänkt och säkert skrivit tidigare nån gång. Men nu tror jag verkligen att det blir svårt att överträffa. Frågan är nu kanske mer om jag i fortsättningen kommer ha ambitionerna att fiska gädda på samma sätt? Tänker då just fokuset på bara stora fiskar. Kanske, kanske inte. Visst, storleken är viktigt men inte allt...

Hur mäter jag då ett bra fiskeår gällande gädda? Ja det finns flera sätt men det som jag lagt högst värde i är storleken på just toppfiskarna. Då tänker jag på fiskar som jag lägger på minnet och inte glömmer bort i första taget. Exempelvis rankar jag året 2018 högre än 2021 trots att jag då fångade hälften så många storgäddor. Anledningen var att toppfiskarna 2018 vägde så pass bra 13,22 kg, 13,11 kg samt 12,46 kg.

Men ändå tycker jag att den bästa måttstocken borde vara mer mängden stora fiskar under en viss tid. Därför brukar jag summera vikten på mina tio största gäddor varje år så jag får fram en medelvikt. Detta tycker jag är ett bra och mer krävande sätt än att bara jaga en enda stor fisk. 2020 tog jag ett "highscore" på 11210 gram som jag då trodde skulle vara väldigt svårslaget. I år hamnade den siffran på 11430 gram. Sedan tog jag ju ett nytt personligt rekord också samt totalt tre gäddor över tolv kilo. Med denna statistik så går det inte att blunda att detta blev mitt bästa gäddfiskeår någonsin…

Topplista – Gädda 2022
14050 g – 124 cm      0,74    Spinn      (Rapala Peto 20 cm)            2022-09
12620 g – 111 cm      0,92    Spinn      (Pigg shad 20 cm)                2022-09
12360 g – 120 cm      0,72    Ismete    (Mört)                                   2022-04
11550 g – 114 cm      0,78    Ismete     (Mört)                                  2022-03
11400 g – 116 cm      0,73    Ismete     (Mört)                                  2022-04
10830 g – 119 cm      0,64    Spinn      (Rapala Shallow rap)           2022-09
10830 g – 119 cm      0,64    Spinn      (Rapala Shallow rap)           2022-09
10400 g – 110 cm      0,78    Ismete     (Mört)                                  2022-03
10250 g – 116 cm      0,66    Spinn      (Rapala Peto 20 cm)             2022-09
10000 g – 114 cm      0,67    Spinn      (Johnny wobbler)                 2022-09
9880 g – 110 cm        0,74    Ismete     (Mört)                                  2022-04
9720 g – 109 cm        0,75    Ismete     (Mört)                                  2022-03
9600 g – 103 cm        0,88    Ismete     (Id)                                       2022-04
9370 g – 116 cm        0,60    Ismete     (Mört)                                   2022-04
9300 g – 108 cm        0,74    Ismete     (Mört)                                   2022-03
9130 g – 110 cm        0,69    Flötmete  (död id)                                2022-09

Årets fisk
Ett lätt val denna gång. Första gäddan över fjorton, nytt rekord samt spinnfiskad från land på ett ställle som jag hittat själv. Ja det var många saker som satt som det skulle när det gäller detta rekord.

14050 gram och 124 centimeters urstark gädda som jag gått och väntat på en tid. Nu kom den äntligen och på ett sätt som inte kunde blivit bättre. Nu väntar vi  på 15 kilosen...
 
Bloggen, skrivandet...
Det har blivit några fler blogginlägg i år jämfört med hur det sett ut under de senaste åren. Just när det gäller skrivandet så följer det ofta med på köpet när jag fiskar eller tänker på fisket. Jag har också sammanställt mer statisik över mitt fiske än på länge. Har även börjat med ett större projekt där jag kartlägger olika fiskevatten. Känns bra att ha lite olika projekt att jobba med så här under vinterhalvåret.

Totalt sett är jag nöjd med året som varit. Gäddfisket blev som sagt en fullträff. Gösfisket blev absolut godkänt. Abborrfisket blev helt okej om man ser till antalet fiskepass. Men blev allt för få pass vilket drar ned betyget Tyvärr blev det inte så mycket tid till annat fiske så där blir det bottenbetyg. Testade en del nya vatten men lite för få för att vara helt nöjd. Samma gällande fiskedagar, blev lite mindre där än vad jag hade velat.
 
Slutligen vill jag tacka mina fiskekompisar under året som varit. Bosse, Andreas, Mats, Martin, Lars, Mårten och Lukas. Stort tack för givande och trevliga fisketurer! Även ett stort tack till alla ni som följer bloggen! Och tack för alla kommentarer och den positiva respons jag får då och då, det värmer gott i vinterkylan. Vi syns nästa år. Fram till dess önskar jag EN RIKTIGT GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR...


STATISTIK Från Mitt Fiskeår 2022


Fiskedagar
Mars             4 dar
April             4 dar
Maj               4 dar
Juni               9 dar
Juli                7 dar
Augusti         2 dar
September   11 dar
Oktober         3 dar
November     2 dar
December      1 dag
 
Totalt:          47 dar

Riktade pass
Gädda       29 st      62 %
Gös           10 st      21 %
Abborre      6 st      13 %
Bäcköring   2 st        4 %

Gädda – 29 riktade pass
Spinn     19 pass    59 %      62 gäddor
Ismete      9 pass    29 %      60 gäddor
Trolling    3 pass     9 %       23 gäddor
Mete         1 pass     3 %        1 gäddor

Gädda – Antal
Spinn      62 st
Ismete     60 st
Trolling   23 st
Vertikal   11 st
Mete         1 st
Pimpel      1 st
Totalt:   158 st

Gös – 10 riktade pass
Vertikal   10 pass   100 %    247 gösar

Abborre – 6 riktade pass
Spinn   5 pass        83 %      107 abborrar
Pimpel 1 pass        17 %        60 abborrar

Abborre – Antal/metod
Spinn      107 st
Pimpel      60 st
Vertikal     12 st
Totalt:      179 st

Öring – 2 riktade pass
Spinn 2 100 % 4 st

Metoder totalt sett under alla fiskpass
Spinn      26 pass    52 %
Vertikal  10 pass     20 %
Ismete      9 pass     18 %
Trolling    3 pass       6 %
Mete         1 pass       2 %
Pimpel      1 pass       2 %


söndag 11 december 2022

I väntan på nästa fäll

Pling, pling! Från att ha varit halvvägs hos John Blund väcks man till liv av ett välbekant ljud som på sekunden gör att man blir klarvaken. Ja vi har alla varit där någon gång. Dagar med segt fiske när man sitter nedsjunken I stolen helt i andra tankar. Men så hör man ett ljud som får en att komma in i verkligheten inom loppet av några hundradelar av en sekund. Förhoppningar och förväntningar väcks till liv för vem vet vad som väntar en när man kommer fram till spöet.

Betydligt ovanligare men något som händer då och då är när det plingar till vid ett spö och i nästa sekund vid ett annat. Dubbel hugg! Eller än värre trippelhugg något som jag bara råkat ut för någon enstaka gång vilket är tur det. Adrenalinpåslaget dessa gånger är högt för i min värld är varje skadad gädda ett misslyckande. Här gäller det att vara snabb och göra rätt saker i rätt ordning och hoppas på det bästa. Sådana här gånger blir det stressigt och just stress är något som jag vill undvika när jag fiskar. Men just sådana här gånger blir det oundvikligt.

Fällen kommer sällan i jämn takt utan istället är det ofta frågan om korta perioder med många fäll och däremellan långa perioder då det är mer eller mindre dött. Som ismetare gäller det således att alltid vara på alerten och ha koll på som händer, både med hörseln och synen. För ibland kan fällen vara mer eller mindre ljudlösa, speciellt när det blåser och man har vinden i riktning mot spöna..

Tiden mellan varje hugg
Totalt 196 fiskepass har jag mäktat med sedan 2008. Omvandlat i tid blir det 1 månad och två veckor, 6,5 veckor, 44 dagar, 1050 timmar, 63.030 minuter eller 3781800 sekunder. All denna tid jag suttit och väntat på ljudet från en ålbjällra. Trots all denna tid så känns ljudet fortfarande lika lockande och beroendeframkallande. Kanske är man lite galen, jag säger istället en gång ismetare alltid ismetare. Vissa år har väntetiden varit längre än andra vilket tabellen nedan visar.

2008 * I snitt en gädda var 123 minut.
2009 * I snitt en gädda var   90 minut.
2010 * I snitt en gädda var   84 minut.
2011 * I snitt en gädda var 130 minut.
2012 * I snitt en gädda var 113 minut.
2013 * I snitt en gädda var 120 minut.
2014
* I snitt en gädda var   98 minut.
2015 * I snitt en gädda var   71 minut.
2016 * I snitt en gädda var 114 minut.
2017 * I snitt en gädda var 151 minut.
2018
* I snitt en gädda var 168 minut.
2019 * I snitt en gädda var   78 minut.
2020 * I snitt en gädda var   48 minut.
2021 *I snitt en gädda var    65 minut.

De senaste elva åren har jag skrivit ner varenda fäll som jag haft och vad det har resulterat i. Av tio fäll så har kommer det upp sju gäddor. Vissa dagar kan gäddorna vara sjukt försiktiga och då kan de spotta betet i vart och vartannat hugg. Andra gånger kan det vara tvärtom att de tar betet hårt och drar ut med lina. Sådana dagar missar man knappt ett enda hugg. Annars så har jag märkt skillnader mellan olika vatten vilket förvånar en del. Två av de platser där jag fiskat mest påminner rätt mycket om varandra när det gäller såväl artsammansättning som storleken på gäddorna som hugger. Jag fiskar också på likartat sätt men trots detta så är ena stället mer eller mindre alltid mer svårfiskat. Framför allt så är det betydligare vanligare att gäddan släpper betet kort efter hugget.

Förutom upptäckten att det kan skilja mellan olika vatten fastän man fiskar på samma sätt så har jag noterat en hel del annat. Är det mycket smågäddor så blir det betydligt fler missade fiskar. Framför allt är risken större att de inte fastnar vid mothugget eller att de släpper under drillningen. Små gäddor har ofta en tendens att stå still rakt under hålet eller bara ta någon meter lina efter hugget medan stora gäddor gärna drar i väg betydligt längre innan de stannar upp. Sen så har små gäddor mindre mun och fiskar man med stora betesfiskar och en större krok så är det lätt att dra ut kroken genom munnen utan att den fastnar.

Jag har även märkt att jag bommat fler hugg när jag fiskat grunt och bottennära. De mest distinkta huggen har jag haft när jag fiskat pelagiskt över djupare vatten. Är huggen rejäla så blir också andelen missade hugg lägre. Ytterligare en orsak till missade hugg är om det finns andra rovfiskar som blandar sig in i leken. Jag misstänker att det är en hel både abborrar, lakar och gösar som svarat för några av mina bommade hugg. Detta understryks av de bonusfiskar jag fått genom åren. Vanligaste bifångsten är faktiskt lake men det har även kommit upp några abborrar och någon gös.

2011 - 28 pass 71 gäddor/ 91 hugg   78%
2012 - 20 pass 47 gäddor/ 64 hugg   73%
2013 - 24 pass 61 gäddor/ 84 hugg   73%
2014 - 22 pass 77 gäddor/ 99 hugg   78%
2015 - 4 pass   17 gäddor/ 22 hugg   77%
2016 - 12 pass 37 gäddor/ 49 hugg   76%
2017 - 13 pass 32 gäddor/ 48 hugg   67%
2018 - 11 pass 25 gäddor/ 46 hugg   54%
2019 - 8 pass   49 gäddor/ 71 hugg   69%
2020 - 8 pass   63 gäddor/ 98 hugg   64%
2021 - 5 pass   28 gäddor/ 39 hugg   72%

Totalt: 507 gäddor/ 711 hugg. 71% av huggen resulterade i en gädda.

Exempel på snörika vårvintrar ger färre hugg
Ser man till de år jag fått vänta längst mellan huggen så blir det utan tvekan åren 2017 och 2018. En stor del av förklaringen till detta var att dessa vintrar var ovanligt snörika och våren var dessutom sen. Isarna var både tjocka och framförallt låg det mycket snö på isen. Dåliga ljusförhållanden helt enkelt och då blir fisket klart sämre. Detta blir extra tydligt då jag exempelvis åren efteråt fiskade en del pass på samma ställen och då blev resultatet nått helt annat.

2017 * I snitt en gädda var 151 minut. (En hel del snö på isen)

2018 * I snitt en gädda var 168 minut. (Väldigt mycket snö på isen, sen vår)

2019 * I snitt en gädda var 78 minut. (Lite snö på isen)

2020 * I snitt en gädda var 48 minut. (Lite snö på isen)

Periodvis har det gått lång tid mellan dem riktigt stora gäddorna
Egentligen var det 2010 som jag började ismeta mer seriöst. Skillnaden mot tidigare var att jag valde vatten där jag visste eller trodde mig veta att det fanns riktigt stor gädda. En annan förändring var att fiskepassen som tidigare var runt 2-5 timmar nu förlängdes till det dubbla räknat i tid. Jag fiskade under alla månader detta år. Blev en del pass (25 st) och timmar (126,5) det året men det var under tre pass i rad andra halvan av mars som de tre bästa gäddorna kom upp. Ett tydligt bevis på hur det kan se ut.

Året efteråt 2011 redan i början av januari så lyckades jag få upp en gädda över 11 kilo plus några till mellan 8-9 kilo. Resten av den säsongen bjöd förvisso på några skapliga gäddor men ingen mer över 10 kilo. Åren efter 2012-2013 fiskade jag mycket men resultaten var rätt skrala. Tyngsta perioden när det gäller mitt ismete men samtidigt gjorde jag mycket av mitt grovarbete under denna tid och lärde mig ett och annat. Att jag fick vänta drygt 70 fiskepass innan nästa gädda över 10 kilo kom upp visar att man inte skall ge upp...

Timmar jag spenderat i snitt för varje gädda över en viss vikt

Över 9 kg           27 timmar (1620 min)
Över 10 kg         39 timmar (2340 min)
Över 11 kg         81 timmar (4860 min)
Över 12 kg      175 timmar (10500 min)
Över 13 kg    1050 timmar (63000 min)


Stora gäddor kräver betydligt mer tid än små
Jag brukar säga att en av de viktigaste egenskaperna när det kommer till ismetet är tålamod och detta blir extra märkbart då man är ute efter de största gäddorna i ett vatten. Att hitta vatten/ platser där det finns gott om smågäddor är betydligt enklare. Dessa platser bjuder ofta på ett jämnare fiske då de mindre gäddorna äter oftare samt finns i större mängd.

När det kommer till de större gäddorna blir det ofta fråga om mer nötande med klart mindre hugg per pass. Jag upplever även att själva högperioderna är glesare och svårare att lista ut och då blir även rutinen en viktig del i sammanhanget. För mig som söker stor fisk är egentligen mängden gäddor jag får rätt ointressant. Hellre en stor än många små men bäst är ju de gånger man lyckas få flera stora på en och samma dag.

2010 - 25 pass      126,5 timmar      90 gäddor      2 gäddor över 10 kg
2011 - 28 pass      154,5 timmar      71 gäddor      1 gädda över 10 kg
2012 - 20 pass        89 timmar         47 gäddor
2013 - 24 pass      112 timmar         56 gäddor
2014 - 22 pass      126 timmar         77 gäddor      1 gädda över 10 kg
2015 - 4 pass          20 timmar         17 gäddor
2016 - 12 pass        70,5 timmar      37 gäddor      4 gäddor över 10 kg
2017 - 13 pass         81 timmar        32 gäddor      2 gäddor över 10 kg
2018 - 11 pass         70 timmar        25 gäddor      2 gäddor över 10 kg
2019 - 8 pass           64 timmar        49 gäddor      4 gäddor över 10 kg
2020 - 8 pass          50,5 timmar      63 gäddor      7 gäddor över 10 kg
2021 - 5 pass          30,5 timmar      28 gäddor      4 gäddor över 10 kg

Säkert finns de som läser min blogg då och då och tänker “fasiken vad lätt han får stora gäddor, bara att åka ut och hämta dom typ. Men kikar man på dessa siffror så får man en påminnelse att det inte bara är att åka och hämta en storgädda. Visst ibland kan det komma flera stora på kort tid men betydligt vanligare är långa perioder med dåligt fiske och uteblivna storfiskar.

Ser man hur det sett ut genom åren så har mina storgäddor kommit lite stötvis. Det känns som att från 2008 fram till 2016 så fick man verkligen jobba för varje storgädda man fick upp. Från 2016 och fram till idag så har det gått lättare. En intressant fråga blir därför - varför har det blivit så? Förmodligen finns det inget givet svar på den frågan utan jag tror det beror på ett flertal olika faktorer vilket jag svarar på här nedan.

Med åren har jag skaffat mer och mer rutin då man testat flertalet vatten och försökt se olika mönster för att lära sig när varje enskilt ställe kan leverera som bäst. Sen när man kommit detta på spåren gäller det att ha en strategi så man inte fiskar sönder sina ställen. Beroende på platsens känslighet så lägger jag oftast 1-2 pass på varje ställe. Jag vill helst låta varje plats vila minst 2 veckor mellan varje besök. Ser jag att någon fiskar eller har fiskat i samma område nyligen så avstår jag från att fiska. Att låta gäddorna få vila är en taktik jag kört hårt på oavsett om det gäller ismete eller annat gäddfiske.

En annan taktik som jag kör på är att försöka tajma in rätt yttre förutsättningar. Tänker på väder, lufttryck, månfas och den kanske viktigaste biten av alla, att det är lite eller ingen snö på isen. Sista pusselbiten blir själva genomförandet. Fiska betesfiskarna på rätt sätt, plats och rätt djup. Sen skadar det inte att försöka ha rätt storlek och sort på sina betesfiskar. Kort sagt jag försöker inte lämna något åt slumpen och samtidigt som mina fiskpass blivit färre med åren har dom istället tenderat att bli längre.

Sedan finns det ju en del faktorer som man inte kan styra över men som kan vara väldigt avgörande. Alla fiskevatten har perioder eller cykler där det av någon anledning kommer fram ovanligt många stora fiskar. Så kan vara att vissa vatten bjuder på mycket bättre fiske under en viss tid för att sedan återgå till det normala. Samma sak kan en del fiskevatten radikalt försämras och då gäller det att förstå detta och inse fakta och inte spilla tid på fel ställen. Ytterligare en sak som spelat in är inköpet av en eldriven isborr. Med den sparar man inte bara fisketid utan även rygg och nacke vilket gjort att jag orkat fiskat längre pass, åka längre samt traskat längre sträckor efter isen.

För er som vill läsa mer ingående om ismete efter gädda så har jag en rätt omfattande ISMETE - GUIDE  där jag tar upp det mesta.


måndag 21 november 2022

Hur man kan se på stora gäddor utifrån Fulton-skalan

Jag har roat mig lite de senaste kvällarna med att göra en tabell som visar förhållandena mellan längd, vikt och K-faktor. Här kan man se vilken längd som krävs för att en gädda med en viss K-faktor skall kunna väga en viss vikt. Tabellen sträcker sig från sex kilo och uppåt. Kanske inte speciellt givande för de som fiskar lite då och då men desto mer intressant för oss nördar som och har statistik över alla våra stora fiskar. Även tänkvärt när man skall granska trovärdigheten gällande bilder på gäddor som dyker upp.

Vi som har fiskat gädda länge och kollat upp detta vet hur svårt det är att få fiskar som ens kommer nära 1,0. Gäddor över värdet 1,0 finns och har fångats men de är väldigt svåra att finna. Oftast hittar man dessa “anabolagäddor” i rätt små vatten där det regelbundet sätts in laxfiskar av olika slag. Kanske inte så konstigt då fetthalten i tex en regnbåge ligger på runt 10 g fett av 100 g jämfört med tex mört som ligger runt 1,5 g. av 100 g. Sen är fiskar som sätts ut väldigt lätta byten i början innan de blir varse om vilka faror som ligger och lurar. Med detta kanske man lätt tror att det är i just sådana typer av vatten de allra största gäddorna simmar.

Men riktigt så enkelt är det inte. Det det räcker ju inte bara att en gädda blir extremt fet för att den skall bli riktigt stor. Den behöver också en ansenlig längd likaså en bra ryggbredd. Detta med ryggbredden är en intressant detalj kan jag tycka. Det känns som att det i vissa vatten bara finns där. Att det liksom ligger i generna medan det i andra vatten kan vara precis tvärtom. Akilleshälen gällande mindre s.k. put&take vatten är just längden på gäddorna. De blir helt enkelt sällan nog långa för att nå någon extrem vikt. Gissar att det har till stor del att göra med tillväxten som blir extrem snabb vilket har visat sig förkorta livslängden på gäddorna. Generellt blir gäddor också kortare i mindre vatten jämfört med större vatten och då framför allt i stora sjöar.

Våra strömmande vattendrag hyser ju också fina gäddor. Men här kan jag också tycka till viss del att det är just längden sätter stopp. Förvånande sällan dyker det upp riktigt långa och feta fiskar från dessa typer av vatten. Nu har jag inte kollat storfiskeregistret eller andra storfiskelistor så noga men spontant känns det som att gäddor från säg femton kilo och uppåt oftast kommer från större sjöar. (Undantaget Löddeå under dess glansdagar) Kanske är dom vanligast där eller så beror det på att fisketrycket i dessa vatten är så pass mycket högre?

Det jag vill säga med allt detta är hur extremt mycket som skall stämma om man skall få en riktigt stor gädda i vikter från femton kilo och uppåt. I många vatten existerar inte dessa fiskar helt enkelt, i andra kan det vara en på miljonen och i några få unika vatten kan oddsen vara klart bättre. En 15 kilos är ju absolut nåbar om man fiskar i rätt vatten men för varje kilo efter detta blir sällsyntheten avsevärt högre. Hoppar vi upp fem kilo till så blir det något helt anat. En sjö som man lätt tänker på är ju Vättern som bevisligen har de där unika förutsättningarna men även här är det extremt långt mellan dessa fiskar.

Några exempel. Lyckas man med konstycket att få en gädda på 128 centimeter och 1,0 i K-faktor så räcker det ändå inte till svenskt rekord. En 25 kilos med 1,0 i K-faktor måste vara över 135 cm. Om man tänker att maxlängden på en gädda är 140 cm och K-faktorn ligger på 1,0 så stannar vikten på runt 27,5 kilo. Leker vi med tanken på en 140 centimeters gädda på dryga 30 kilo ja då hamnar K-faktor på  1,1. Tabellen finns här nedan:

TABELL – K-faktor, längd och vikt.


K-FAKTOR

0,55

0,6

0,65

0,7

0,75

0,8

0,85

0,9

0,95

1

VIKT











6000 g

103

100

97

95

93

91

89

88

86

84

6500 g

106

103

100

98

95

93

91

90

88

86

7000 g

108

105

102

100

98

96

94

92

90

88

7500 g

111

108

105

103

100

98

96

94

92

90

8000 g

113

110

107

105

102

100

98

96

94

92

8500 g

115

112

109

107

104

102

100

98

96

94

9000 g

118

115

111

109

106

104

102

100

98

96

9500 g

120

117

113

111

108

106

103

102

100

98

10000 g

122

118

115

113

110

108

105

104

102

100

10500 g

124

120

117

114

112

109

107

105

103

101

11000 g

126

122

119

116

114

111

109

107

105

103

11500 g

128

124

121

118

116

113

111

109

107

104

12000 g

129

126

122

119

117

114

112

110

108

106

12500 g

131

128

124

121

119

116

114

112

109

107

13000 g

133

129

126

123

120

117

115

113

111

109

13500 g

134

131

128

125

122

119

117

115

113

110

14000 g

136

132

129

126

123

120

118

116

114

111

14500 g

137

134

131

127

125

122

119

117

115

113

15000 g

139

135

132

129

126

123

121

119

116

114

15500 g


137

134

130

127

125

122

120

118

116

16000 g


138

135

132

129

126

123

121

119

117

16500 g


140

136

133

130

127

125

122

120

118

17000 g



137

134

131

128

126

124

121

119

17500 g



139

136

133

130

127

125

123

120

18000 g



140

137

134

131

128

126

124

121

18500 g




138

135

132

130

127

125

123

19000 g




140

136

133

131

128

126

124

19500 g





137

135

132

129

127

125

20000 g





138

136

133

131

128

126

20500 g





139

137

134

132

129

127

21000 g





140

138

135

133

130

128

21500 g






139

136

134

131

129

22000 g






140

137

135

132

130

22500 g







138

136

133

131

23000 g







139

137

134

132

23500 g








138

135

133

24000 g








139

136

134

24500 g









137

134

25000 g









138

135

25500 g









139

136

26000 g









140

137

25650 g










138

27000 g










139

27500 g










140


Man kan ju alltid diskutera om vad som är en dålig, normal, bra, mycket bra eller extremt bra kondition hos en fisk. I detta fall då gädda. Jag har i alla fall gjort en tabell med en sex gradig skala som är baserad utifrån mina egna erfarenheter om vad jag anser kan vara någorlunda riktigt. Ni som följer min sida känner säkert igen tabellen då den varit uppe förr. Men slänger in den här nedan då den fyller en relevans till inlägget. Mer om tabellen och Fultons skalan som den utgår från finns att läsa i bland annat i detta inlägg.


Här nedan har jag tagit med några maffiga gäddor som jag kommenterar utifrån artikelns inriktning.


Här en gädda som dykt upp i mitt flöde av bilder på nätet. Den saknar både vikt och längd men mattan den ligger på mäter 110 centimeter. Man kan gissa att gäddan är ca fem centimeter längre än mattan. Och ja den är fet och verkar ha en rund go form på köpet. Här blir det ju givetvis gissningar men att den skulle ha ett F-värde över 1,0 låter ju väldigt troligt. Rimligen någonstans mellan 1-1,1 och då hamnar en trolig vikt på runt 15-17 kilo.

Här en gädda som fångades 2019 i en mindre sjö långt upp i landet. Gäddans vikt uppges till hela 19540 gram  med en längd av 113 centimeter. Det betyder ett F-värde på drygt 1.35. Visst den är sjukt fet men tycker inte den är supergrov hela vägen samt att gäddorna i norra Sverige generellt inte har samma potential att växa till sig på bredden pga. de långa vintrarna. Vet att gäddan dykt upp i fisketidningen Svenskt fiske då Oscar Trowald skriver om fångsten. Oscar lät nog mer säker på att vikten och längden kan stämma än vad jag är. Har resonerat lite kring denna gädda med några kompisar och vi är väl mer inne på att  vikten kan stämma men att längden inte alls stämmer. Även om den skulle vart 120 cm så blir det ett F-värde på 1,13 vilket även det är riktigt, riktigt högt.

Här är en intressant gädda som är tagen i en å i södra Sverige. 13200 g - 105 cm vilket ger ett F-värde på 1,14. Jag gillar verkligen formen på denna fisk grov och fet hela vägen. 

Här en annan maffig gädda som fångades från isen av skicklige sportfiskaren Markus Teilus. Måtten på denna gädda var 13800 g - 112 cm vilket ger ett F-värde på dryga 0,98. Alltså under 1,0 och ändå ser denna fisk helt brutal ut i dess kroppsform. Förmodligen fattades den bästa runda formen och bredden på ryggen. För mer välgödd kan en gädda knappast bli.

Ett annat exempel på hur mycket ryggbredd och grovheten betyder är denna tillsynes sprängfeta gädda som jag fångade för några år sedan. Trots godkända 110 cm så vägde den bara 10210 g vilket ger ett F-värde på dryga 0,77. Jag minns när vi först såg den i håven så såg den inte alls märkvärdig ut. Förutom att den var smällfet så saknades allt annat som man vill att en gädda skall ha...