Sidor

måndag 4 december 2023

December - Ovanligt kall period vi är inne i nu...

Under de senaste månaderna har det pratas om värmerekord titt som tätt och hur orolig man är inför framtiden. Visst det går inte att blunda för fakta och vad det gäller konsekvenserna av detta vet vi inte så mycket av ännu.

Det kan ju tyckas lite märkligt att vi här uppe i norra Sverige inte få ta del av värmeöverskottet som bevisligen råder ute i världen. Istället fick vi under oktober ett underskott i månadsmedeltemperatur med hela 4,5 grader! November blev också kallare än normalt och december börjar i samma spår. Den kalla luften har nu även avancerat en bra bit ned i Europa. Nu känns det som att vi är på väg att gå mot världens längsta vinter. Detta är ett bevis på hur komplext vädret kan vara.

Aldrig tidigare har jag upplevt en sådan snabb skiftning mellan årstiderna. Det gick från näst intill sommar till full vinter inom loppet av några veckor.
 
Men visst har vi också påverkats den senaste tiden av ett allt varmare klimat. Man ser tydligt hur trädgränsen kryper allt längre upp på höjden samtidigt som glaciärerna smälter allt mer. Även under ytan ser vi tecken kring detta. I media har det tagits upp om hur bestånden av röding försvunnit eller kraftigt försvagats och ersatts av allt mer harr, sik. Även hur vitfisk som mört, braxen och id tagit mark allt längre norrut. Även gäddan tycks dra nytta av detta och avancerar längre och längre upp i vattendragen.

För tretton år sedan fick jag min första gös. Då var gösbestånden rätt svaga i de flesta gösvattnen, idag ser det annorlunda ut. Gösen har i flertalet vatten bildat starka bestånd och idag är det ingen som höjer på ögonbrynet när någon fångar en gös. Min gissning är att denna ökning beror till klart största delen av klimatet. Gösen leker lite senare då vattnet är runt 14 grader och ynglen gynnas av varmt vatten för att klara av den första sommaren. Sen kan man fråga sig vad som hänt med flera av harrbestånden i mina trakter? Har pratat med flera lokala fiskare som fiskar mycket lax, harr och öring. När harrbestånden började gå nedåt för runt 15-20 år sedan talades det om överfiske. Nu är det få som fiskar harr  men ändå är harrfisket inte alls vad det varit. Finns många teorier allt från överfiske, skogsdikningar och att upphörandet av flottningen skulle ha inverkat negativt. Visst kan vara flera faktorer som inverkar men misstänker att den största och gemensamma nämnaren som påverkat alla vattnen i denna region kan vara så enkelt som vattentemperaturen. Tänker då främst att det blivit varmare somrar och vissa arter gynnas av detta medans andra missgynnas. Och harren är då en av arterna som missgynnas mest av detta.

Även statistiken talar här sitt tydliga språk. SMHI:s mätningar visar att medeltemperaturen ökat i hela Sverige. Men för att få ta del av denna överskottsvärme så måste ju varmare luft komma in över oss. Nu är det flera höstar vi haft riktigt vinterväder med kallare luftmassa över oss. Det känns som att perioderna med milda västvindar kommer allt mer sällan. Just denna farhåga flaggar forskarna för. När vattnet i Atlanten blir varmare leder det till att golfströmmen försvagas och då kommer klimatet för oss bli betydligt kallare. Vi är inte där ännu men tycker skönja en viss tendens. Eller så är det bara en ren slump. Vädret är inte linjärt och det är omöjligt att dra några slutsatser.

En annan sak jag tycker mig märkt är att när väl sommarvärmen kommer så blir det ofta väldigt varmt. Tidigare så hajade man till när termometern passerade 25 grader sträcket, senaste tidens somrar har det kunna vara en bit över 30 grader. Sådana temperaturer var extremt sällsynta förr om åren. Fördelningen av nederbörd är en annan. Det vi ser är att nederbörden ökar med varmare klimat och de senaste åren har det stämt bra här uppe i norr. Man kan alltså konstatera att både värmeböljorna liksom regnen blivit allt kraftigare senaste åren.

Slutligen några ord om mitt fiskande. Här finns det inte mycket att skriva om. Jag har inte fiskat något alls den senaste tiden och förmodligen lär det fortsätta så under resten av året . Man kan väl säga att jag hamnat lite i en “fiskedvala” då jag varken fiskar eller tänker så mycket kring fiske.

Håller på att färdigställa en årskrönika i vanlig ordning. Sedan väntar en julhelg och nyårsafton innan vi går in i nästa år. Väl där får jag tänka framåt och börja längta till det som komma skall. 
På återseende...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar