Sidor

söndag 23 juni 2024

Juni - Om mitt riktade spinnfiske efter stor gädda och abborre från land som började just i juni 2018

Juni började med sommarvärme men sedan har det varit lite upp och ner vädermässigt. Jag inledde semestern med en “gäddvecka” vilket jag skrivit om tidigare Förhoppningen är sedan att vädret skall bli stabilare och lite varmare så man kan börja fiska mera efter gös och allra främst abborre. Sommarfiskets största fokus i år ligger just på abborrfisket. Sedan lär man hinna med några gösfiskepass samt lite mete efter andra arter. Gäddfisket lägger jag förmodligen helt åt sidan en längre tid nu för att ta upp det senare under hösten. Jag hade även en tanke på att hinna fiska lax, harr och öring men då värmen kom så tidigt samt att min hälsa inte var på topp så blev det inget av det hela.

Annars så är det myggen som regerar nu. Under hela mitt liv har jag aldrig upplevt ett värre myggår än detta. Är som att det finns gott om mygg överallt just nu. Till glädje för fåglarna men inte för oss andra som får ta del av deras blodsugande och surrande.

                   
Trots att vi promenerade i rask takt så var myggen hack i häl på oss. Här stannade vi en minut för att se hur mycket mygg det egentligen var. Lukas tittar ner mot marken där det var typ tio gånger mer mygg än det vi ser på bilden. Ja helt galet vad mycket mygg det har varit nu ett tag.

Nu till något som jag började med för sju år sedan. Riktat spinnfiske efter stora gäddor från land.

Det hela började mest som ett slags experiment som med tiden har utvecklats mer till ett slags beroende. På något sätt har jag hittat tillbaka till rötterna och barndomens fiske. Att kunna kombinera det fiske man är mest bekväm med och gillar bäst och samtidigt har chansen att fånga riktigt stora fiskar har gjort en slags nytändning inom mitt fiskande. Jag tänker på givetvis på riktat spinnfiske efter stor gädda från land.

Det är mycket jag gillar med detta fiske. Men det bästa är nog själva enkelheten, att kunna ta sig ut med endast ett spö, en håv, vågsäck och en ryggsäck. När allt annat inom gäddfisket annars gått åt det rakt motsatta hållet med mer fokus på båtar, ekolod, motorer och andra hjälpmedel och prylar så valde jag en väg som var raka motsatsen till allt detta. Nu har jag inte slutat att fiska från båt och har ingen ambition att göra det heller, men för mig är båtfisket numera mer av ett slags komplement till allt annat fiske.

Tillbaka till juni 2018 då jag sjösatte detta projekt. Ja det var just lite av ett projekt som jag såg det hela som och egentligen hade jag ingen aning hur det skulle gå. Tidigare hade jag fångat alla mina stora gäddor antingen från isen eller båt och för det mesta långt från land. Nu skulle jag helt plötsligt stå från land och kasta utåt. Just känslan att inte komma åt dit man vill var något som man bävade för. Och just den känslan kan jag än idag tycka är jobbigt. Lätt att tro att gräset är grönare på andra sidan. Och ofta kan det nog vara så men inte alltid. Just att lyckas tajma in när de större gäddorna är åtkomliga från land på respektive plats skulle jag säga är den största nyckeln att lyckas med detta fiske.

Visst nackdelarna med landfisket jämfört med båtfiske är många och rent effektivmässigt så är båt att föredra 9 gånger av 10. Men det skall även sägas att de finns en del fördelar med att fiska från land. Jag skippar att gå in i djupare detalj kring detta nu då jag har en längre artikel i samma ämne på gång. Där kommer beskriva utförligt allt kring detta fiske

Precis som med allt fiske ser jag dock det viktigaste att man trivs med det man gör och tycker det är roligt. Att traska efter land och fiska har gett mig mera av att komma naturen inpå samt är bra för min hälsa och välmående. Allt detta har nog betytt att jag tagit mig ut betydligt fler dagar än vad jag hade gjort om jag bara fiskade från båt. Och just tiden man lägger ner är ju en betydande del av resultatet i slutändan. En annan aspekt jag värdesätter med landfisket är spänningen. Att drilla en storgädda från land är alltid något extra. Speciellt då de hugger grunt eller nära land rakt framför fötterna.

En bra start är alltid viktigt och jag fick ju min första storgädda väldigt tidigt efter att jag sjösatt mitt projekt. Men det skall sägas att jag fiskat väldigt mycket gädda från land tidigare i mina dagar, framför allt när jag var yngre. Så egentligen tog det ju många, många år innan jag verkligen lyckades fånga min första storgädda från land. Som allt specimenfiske så är en bra planering A och O. För det första gäller det att välja de rätta vattnen där det simmar nog stora fiskar. Sedan rätta platserna, fiska rätt tid på året, rätt tid på dygnet, rätt bete, rätt fisketeknik o.s.v. Lägg där till tiden man lägger ner, tålamod och en portion tur så har man egentligen vävt in allt som krävs för att lyckas.




Bild 1 - 13110 gram - 122 centimeter. Första stora gäddan från land kom tidigt, redan under andra eller tredje passet. Juni 2018. 

Bild 2 - 12620 gram - 111 centimeter. September 2022. Det tog drygt fyra år innan nästa landfiskade storgädda över tolv kilo dök upp. En magnifik fisk som kom som en raket från djupet och kastade sig över jiggen bara några meter framför fötterna!

Bild 3 - 14050 gram - 124 centimeter. Hösten 2022 bjöd på idealiska förutsättningar för en gäddfiskare som fiskar från land. En gädda som jag bara gått och väntat på en tid då jag trodde stenhårt på just den platsen. Kul när ens teorier stämmer med verkligheten. 

Bild 4 - 14060 gram - 121 centimeter. Oktober 2023, en höst som går till historien gällande dåliga förutsättningar. Kyla, skyfall, värmebölja och snö om vartannat. Trots detta hade jag stolpe in med att få rätt fisk och denna kom verkligen i sista sekunden. Just sådana fiskar känns extra trevliga att få...


Peppad av gäddfisket så startade jag upp en liknande satsning från land riktat på större abborrar för några år sedan. Även här har jag överträffat alla mina förväntningar trots att jag inte lagt så mycket tid på det hela. Rätt sjukt, ja nästan overkligt när jag tänker på det, att jag i dagsläget har fångat både mina två största abborrar samt gäddor just från land. Ett bevis om något att detta fiske fungerar rätt utfört.

Gällande abborre känns det extra spännande då jag har så mycket att utforska. En storabborre kan i princip dyka upp i alla möjliga vatten stora som små vilket gör det svårare men samtidigt mer utmanande. Nycklarna här tror jag är att hitta vatten som ligger rätt i tiden. D.v.s.. ett vatten där abborrarna har god tillgång på föda samt ett relativt litet bestånd av större abborrar. 



Bild 1 - 1760 gram - 48,5 centimeter. Juni 2021. Året innan hade jag och Lukas vart hit och lyckas ta en riktigt stor abborre. Den gången var det Lukas som hade turen att få en stor, i år var det jag som hade det. Och min abborre visade sig vara ännu större. Dock inte samma fisk. Att lyckas ta en storabborre från en liten tjärn känns verkligen som en milstolpe i ens fiskekarriär, hade inte bytt bort den fisken i första taget...

Bild 2 - 1570 gram - 49,5 centimeter. I år har jag för första gången lagt ner lite energi att försöka ta en stor abborre innan leken från land. Jag misslyckades på ett sätt då abborren hade lekt men lyckades ändå med målet att ta en stor abborre. Tanken är dock kittlande, hur mycket hade samma fisk vägt om jag hade fått den några dagar innan!?  

Jag hoppas komma tillbaka med mer abborrfiske här framöver. Förutom storabborren jag skrivit om tidigare har jag faktiskt varit ut en sväng och testat fiska i en större tjärn där det enligt rykten skall finnas riktigt stora abborrar. Hur detta gick kommer jag återkomma till snart. Har även gjort mitt första gösfiskepass för året vilket också kommer skriva om här framöver. Fram till dess önskar jag alla en riktigt trevlig sommar och semester...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar