Sidor

fredag 12 juli 2024

JULI – Ytterst oroande det som sker med Östersjöns fiskbestånd nu

Sakta men säkert håller vi människor på att förstöra och förgöra vårt unika hav. Det är beklämmande att se hur passiva och okunniga den nuvarande regeringen är. Den obalans som nu råder i Östersjön är ytterst oroande och det värsta av allt är att det får fortsätta år efter år.

Tänk att 97% av all sill och strömming som fiskas upp i Östersjön går till fiskfoderindustrin.
De stora monstertrålarna får komma obehindrat från Västkusten och Danmark och tömma vårt hav på det som egentligen borde vara mat till andra fiskar, fåglar, sälar och vi människor. Istället föder dessa fiskar den smutsiga och storskaliga fiskodlingsindustrin i Norge. En industri som i sin tur håller på att ödelägga laxfisket där borta med sjukdomar och miljöföroreningar. Egentligen helt sjukt att det får fortgå. Men det är oerhört mycket pengar i denna industri. Kanske just därför de ledande politikerna inte ens tar upp ett ord om detta. Och så länge matvaruaffärerna fortsätter att sälja den norskodlade laxen och vi köper den lär problemen fortsätta för den naturliga laxen och hela den miljö den lever i såväl som här hemma som i vårt grannland.

Jag brukar undvika att blanda in politik och sportfiske men i detta fall går det inte att låta bli. Om den förra regeringen var passiv i dessa frågor så är det ingenting mot det vi ser idag. Det känns som att det osar en blandning av okunskap, nonchalans och brist på intresse kring egentligen allt som händer under vattenytan. Tyvärr lyser denna okunskap igenom inte bara av politikerna utan ofta även i media och människor i allmänhet. Jag minns speciellt en intervju från i vintras på TV med landsbygdsministern Peter Kullgren. Frågan han fick handlade om att bestånden av sill och strömming håller på att kollapsa. Kullgren pratade på om hur viktigt detta fiske är för det småskaliga yrkesfisket och att det blir svårt att sätta ett generellt fiskeförbud. Jag väntade bara på nästa fråga, en upplagd straffspark där man skulle kommit in på trålningsfiskets påverkan och framtida förbud. Men den frågan dök aldrig upp. Om anledningen till detta berodde på journalistens okunskap eller från SVT:s sida att man inte ville ge mer tid till inslaget än de knappa trettio sekunder som det fick låter jag vara osagt.

Just mediernas påverkan och intresse i frågorna ser jag som oerhört viktigt om det skall ske några förändringar. Tyvärr har miljöfrågorna allmänt sett hamnat i skymundan senaste åren. Men jag tycker ändå att vi nu ser en skillnad till det bättre, att man oftare läser och hör på TV om alla de konsekvenser vi nu ser av överfiskningen ute i havet. Speciellt i lokalpressen i mina trakter har oron över laxarnas svaga uppgång uppmärksammats senaste tiden. Bland annat har några sportfiskeguider gått ut och berättat om hur dåligt laxfisket nu är och att det påverkar deras arbete. Tror det är just detta som behövs, att fler människor som bor och lever bortom storstäderna får berätta om hur det ser ut i verkligheten. Vilka effekter vi nu börjar se efter flera år av överfiske ute i havet.


Fiskeguiden Fredrik Lindvall har nu tagit beslutet att sluta guida laxfiskare i sin hemmavatten Kalixälven. Anledningen är helt enkelt att det finns för lite lax.

I artikeln berättar även Fredrik om en lax han fått denna sommar. Den var 122 cm lång och nystigen. En lax som normalt borde väga minst 20 kilo och i bästa fall upp mot 25 kilo. Nu såg den ut som en utlekt och vägde runt 16-17 kilo. Ett bevis på något om att maten ute i havet håller på ta slut.

Sillen/ strömmingen och siklöjan utgör ju själva basen i näringskedjan ute i Östersjön. Att de lokala yrkesfiskarna inte kan leva på sitt yrke är en sak, en annan är vi får svårare att få tag i löjrom eller surströmming och att priserna ökar rejält. De som lever på sportfisket som guider, fiskecamper drabbas ekonomiskt och kanske får slå igen sina verksamheter. Små orter och kommuner påverkas i sin tur när inte fisketuristerna kommer. Just Sportfiskets positiva inverkan rent ekonomiskt för små orter och kommuner pratas det sällan om i media.

Men de stora förlorarna är inte vi människor utan alla de djur som lever av de fiskar som vi nu istället maler ner till fiskmjöl. Finns inte maten så blir djuren som lever på dessa lidande. Rovfiskarna som tex. laxen är bara ett exempel, sedan finns det fåglar, sälar m.m. Samtidigt som sillen och strömmingen minskar så tillåts sälbestånden öka vilket fått till följd att sälarna idag ofta lider av svält. Sälarna börjar också fly från deras ursprungliga jaktmarker när maten tar slut och drar sig längre in mot innerskärgården. Där rensar de effektivt bort hela gäddbestånd vilket får till följd att balansen bland fiskarna ändras i ett navs. På vissa håll har spiggen tagit över helt, andra håll har kolonier av storskarv parkerat sig. Man kan säga att ju mindre ytor det finns med tillgänglig mat för fiskar, sälar och fåglar ju större blir trängseln där. Sedan vill vi människor också ha en del av samma kaka (såväl sportfiskare som nätfiskare/ yrkesfiskare). Och en bit längre ut i havet så dammsuger de stora trålarna de sista bestånden av småfisk.

Om jag ser något ljus i mörkret så skall det vara att man den senaste tiden tagit upp mer av problem kring Östersjön i media. Men om något konkret händer innan det är försent låter jag vara osagt. Som svensk tycker jag att det är pinsamt och beklämmande att en svensk minister går emot hela EU-ministerrådet som vill förbjuda allt fiske. Att Kullgren hela tiden säger att han kämpar för de lokala yrkesfisket är bara pinsamt att höra. Det är ju tvärtom, de är ju just de som drabbas hårdast genom att trålning fisket får fortsätta.


Bodensaren Robert Westin har blivit lite av ett ansikte utåt gällande laxfisket och det som händer ute i Östersjön. Hans engagemang och kunnande är stort och de senaste dagarna har han setts på TV och hörts på radio. Det är glädjande att se att det finns sådana personer som verkligen brinner för sin sak och gör sitt yttersta att gå ut med sitt budskap.

På tal om bodensare så finns det en till som där som jag vill uppmärksamma. Hör och häpna en politiker, socialdemokraten och Kommunalrådet Claes Nordmark. En av få politiker som verkligen tagit bladet ur munnen och sagt vad han tycker i denna frågan. Och detta gjorde han även innan den nuvarande regeringen kom. 

Det finns således en rad frågor som jag skulle vilja ha svar på. Men just dessa två känns mest viktiga. Varför inför man inte ett förbud mot trålningen? Är det rimligt att i princip all fisk som trålarna tar upp går till att föda upp norskodlade laxar? Sedan skulle jag vilja veta mer om all bifångster som sker vid trålningen. Det är ju en vedervärdig och skoningslöst fiskemetod som tar upp all fisk. Gissningsvis stryker det med en hel del lax och öringssmolt där också.

Frågor som väcker funderingar som man verkligen borde gå till botten med. Något får uppdrag granskning kanske?..

VAR MED OCH PÅVERKA - KLICKA HÄR OCH SKRIV UNDER!
 

Juli månad har hittills varit en lugn fiskemånad för mig. Det har inte blivit mycket till fiske och nästa vecka börjat jag dessutom jobba. Jag har dock lite funderingar/ planer kring några abborrvatten som jag hade velat kika lite närmare på innan hösten kommer...

måndag 1 juli 2024

Gös över fem kilo på vertikalfiske

Bara några dagar innan detta fiskepass hade jag städat undan alla mina gäddgrejor från bilen och förrådet och ersatt dessa med annan utrustning som skall få jobba en tid framöver. Idag skulle det vertikalfiskas gös och vid min sida hade jag en riktig “gösguru” i form av ingen mindre än Bosse. Vetskapen om att gösen brukar vara bra på hugget denna tid just efter att de har lekt gjorde att vi hade vissa förhoppningar på ett hyggligt fiske.

Men gäller ju att hitta vart de större individerna håller till vilket inte är det lättaste då bestånden i våra vatten består av massvis med mindre gösar. Skall tilläggas att varken jag eller Bosse sysslar med någon form av “prickskytte fiske” där man aktivt åker och letar efter stora fiskar för att sedan fiska på dem. Anledningen till detta är främst att vi inte lockas av själva fiskesättet. Men jag vet de som lagt tid på att leta gösar i frivattnet och fiska på dem och det är lättare sagt än gjort. Anledningen är helt enkelt att de är så pass få stora gösar som jagar i frivattnet. Går liksom inte att jämföra med hur det ser ut längre ner i landet.

Vi hade inte fiskat länge förrän första hugget kommer och det visar sig mycket riktigt vara en gös. En stund senare står jag åter med böjt spö. Denna fisk är klart större, så pass stor så jag bara väntar på första långrusningen för att sedan säga “fan det är en gädda”. Men det kommer ingen långrusning och efter lite stånkande så ser vi en fin gös äntra ytan. Bosse är snabb med håven vilket är tur då jiggen lossnar direkt i håven.

Vi konstaterar direkt att det är en bra gös både för oss själva och sett till detta vatten. Längden är rätt bra 79 centimeter medan kondisen är överraskande bra. När jag började vertikala efter gös 2010 var en gös över fem kilo den ultimata målfisken. En fisk som inte kom då men kanske nu istället?

Och precis så blev det också, vågen visade 5080 gram, en fisk som jag verkligen inte hade räknat med
.

Dagen fortsätter där den började med flertalet hugg och gösar. Några av fiskarna får följa med hem, gösen är nämligen en av mina favoritmatfiskar. Något som hänt förr när vi fiskat är att det är en viss färg som gäller för dagen. Idag var det extra tydligt då Bosse hade väldigt få hugg innan han bytte till samma färg på jiggen som vad jag hade. Skall sägas att vi fiskade med samma jigg, en Finn-S. Färgen som rockade fett idag var orange.

Andra göspasset för sommaren utspelades en kväll för ett tag sedan. Smågösarna dominerade men jag lyckades få en som stack ut så pass mycket så den blev min fjärde största i det aktuella vattnet. En fisk som vägde 3185 gram.

Lite märkligt men samtidigt roligt konstaterande är “att när man inte alls haft något fokus eller förväntningar med gösfisket så kommer det plötsligt upp fina gösar i vart och annat pass. Började med Kristers bonusgös och sedan har det bara rullat på. Om detta en slump eller inte låter jag vara osagt eller går vi mot en nytt topp av lite större gösar här uppe nu? Det kom ju upp flertalet storgösar runt 6-8 kilo åren 2009-2013 för att sedan blivit betydligt glesare mellan dom.

Tanken efter denna lilla gösvecka blir att fokusera mer på abborre en tid. Finns även ett visst sug efter lite traditionellt flötmete efter arter som id, braxen och mört. Ja vi får helt enkelt se vad det blir. Men lär inte fiska lika mycket nu under juli och augusti som jag gjort den senaste månaden. Man vill ju inte bränna allt krut redan nu så man har kvar fiskesuget framåt hösten...