Sidor

fredag 12 juli 2024

JULI – Ytterst oroande det som sker med Östersjöns fiskbestånd nu

Sakta men säkert håller vi människor på att förstöra och förgöra vårt unika hav. Det är beklämmande att se hur passiva och okunniga den nuvarande regeringen är. Den obalans som nu råder i Östersjön är ytterst oroande och det värsta av allt är att det får fortsätta år efter år.

Tänk att 97% av all sill och strömming som fiskas upp i Östersjön går till fiskfoderindustrin.
De stora monstertrålarna får komma obehindrat från Västkusten och Danmark och tömma vårt hav på det som egentligen borde vara mat till andra fiskar, fåglar, sälar och vi människor. Istället föder dessa fiskar den smutsiga och storskaliga fiskodlingsindustrin i Norge. En industri som i sin tur håller på att ödelägga laxfisket där borta med sjukdomar och miljöföroreningar. Egentligen helt sjukt att det får fortgå. Men det är oerhört mycket pengar i denna industri. Kanske just därför de ledande politikerna inte ens tar upp ett ord om detta. Och så länge matvaruaffärerna fortsätter att sälja den norskodlade laxen och vi köper den lär problemen fortsätta för den naturliga laxen och hela den miljö den lever i såväl som här hemma som i vårt grannland.

Jag brukar undvika att blanda in politik och sportfiske men i detta fall går det inte att låta bli. Om den förra regeringen var passiv i dessa frågor så är det ingenting mot det vi ser idag. Det känns som att det osar en blandning av okunskap, nonchalans och brist på intresse kring egentligen allt som händer under vattenytan. Tyvärr lyser denna okunskap igenom inte bara av politikerna utan ofta även i media och människor i allmänhet. Jag minns speciellt en intervju från i vintras på TV med landsbygdsministern Peter Kullgren. Frågan han fick handlade om att bestånden av sill och strömming håller på att kollapsa. Kullgren pratade på om hur viktigt detta fiske är för det småskaliga yrkesfisket och att det blir svårt att sätta ett generellt fiskeförbud. Jag väntade bara på nästa fråga, en upplagd straffspark där man skulle kommit in på trålningsfiskets påverkan och framtida förbud. Men den frågan dök aldrig upp. Om anledningen till detta berodde på journalistens okunskap eller från SVT:s sida att man inte ville ge mer tid till inslaget än de knappa trettio sekunder som det fick låter jag vara osagt.

Just mediernas påverkan och intresse i frågorna ser jag som oerhört viktigt om det skall ske några förändringar. Tyvärr har miljöfrågorna allmänt sett hamnat i skymundan senaste åren. Men jag tycker ändå att vi nu ser en skillnad till det bättre, att man oftare läser och hör på TV om alla de konsekvenser vi nu ser av överfiskningen ute i havet. Speciellt i lokalpressen i mina trakter har oron över laxarnas svaga uppgång uppmärksammats senaste tiden. Bland annat har några sportfiskeguider gått ut och berättat om hur dåligt laxfisket nu är och att det påverkar deras arbete. Tror det är just detta som behövs, att fler människor som bor och lever bortom storstäderna får berätta om hur det ser ut i verkligheten. Vilka effekter vi nu börjar se efter flera år av överfiske ute i havet.


Fiskeguiden Fredrik Lindvall har nu tagit beslutet att sluta guida laxfiskare i sin hemmavatten Kalixälven. Anledningen är helt enkelt att det finns för lite lax.

I artikeln berättar även Fredrik om en lax han fått denna sommar. Den var 122 cm lång och nystigen. En lax som normalt borde väga minst 20 kilo och i bästa fall upp mot 25 kilo. Nu såg den ut som en utlekt och vägde runt 16-17 kilo. Ett bevis på något om att maten ute i havet håller på ta slut.

Sillen/ strömmingen och siklöjan utgör ju själva basen i näringskedjan ute i Östersjön. Att de lokala yrkesfiskarna inte kan leva på sitt yrke är en sak, en annan är vi får svårare att få tag i löjrom eller surströmming och att priserna ökar rejält. De som lever på sportfisket som guider, fiskecamper drabbas ekonomiskt och kanske får slå igen sina verksamheter. Små orter och kommuner påverkas i sin tur när inte fisketuristerna kommer. Just Sportfiskets positiva inverkan rent ekonomiskt för små orter och kommuner pratas det sällan om i media.

Men de stora förlorarna är inte vi människor utan alla de djur som lever av de fiskar som vi nu istället maler ner till fiskmjöl. Finns inte maten så blir djuren som lever på dessa lidande. Rovfiskarna som tex. laxen är bara ett exempel, sedan finns det fåglar, sälar m.m. Samtidigt som sillen och strömmingen minskar så tillåts sälbestånden öka vilket fått till följd att sälarna idag ofta lider av svält. Sälarna börjar också fly från deras ursprungliga jaktmarker när maten tar slut och drar sig längre in mot innerskärgården. Där rensar de effektivt bort hela gäddbestånd vilket får till följd att balansen bland fiskarna ändras i ett navs. På vissa håll har spiggen tagit över helt, andra håll har kolonier av storskarv parkerat sig. Man kan säga att ju mindre ytor det finns med tillgänglig mat för fiskar, sälar och fåglar ju större blir trängseln där. Sedan vill vi människor också ha en del av samma kaka (såväl sportfiskare som nätfiskare/ yrkesfiskare). Och en bit längre ut i havet så dammsuger de stora trålarna de sista bestånden av småfisk.

Om jag ser något ljus i mörkret så skall det vara att man den senaste tiden tagit upp mer av problem kring Östersjön i media. Men om något konkret händer innan det är försent låter jag vara osagt. Som svensk tycker jag att det är pinsamt och beklämmande att en svensk minister går emot hela EU-ministerrådet som vill förbjuda allt fiske. Att Kullgren hela tiden säger att han kämpar för de lokala yrkesfisket är bara pinsamt att höra. Det är ju tvärtom, de är ju just de som drabbas hårdast genom att trålning fisket får fortsätta.


Bodensaren Robert Westin har blivit lite av ett ansikte utåt gällande laxfisket och det som händer ute i Östersjön. Hans engagemang och kunnande är stort och de senaste dagarna har han setts på TV och hörts på radio. Det är glädjande att se att det finns sådana personer som verkligen brinner för sin sak och gör sitt yttersta att gå ut med sitt budskap.

På tal om bodensare så finns det en till som där som jag vill uppmärksamma. Hör och häpna en politiker, socialdemokraten och Kommunalrådet Claes Nordmark. En av få politiker som verkligen tagit bladet ur munnen och sagt vad han tycker i denna frågan. Och detta gjorde han även innan den nuvarande regeringen kom. 

Det finns således en rad frågor som jag skulle vilja ha svar på. Men just dessa två känns mest viktiga. Varför inför man inte ett förbud mot trålningen? Är det rimligt att i princip all fisk som trålarna tar upp går till att föda upp norskodlade laxar? Sedan skulle jag vilja veta mer om all bifångster som sker vid trålningen. Det är ju en vedervärdig och skoningslöst fiskemetod som tar upp all fisk. Gissningsvis stryker det med en hel del lax och öringssmolt där också.

Frågor som väcker funderingar som man verkligen borde gå till botten med. Något får uppdrag granskning kanske?..

VAR MED OCH PÅVERKA - KLICKA HÄR OCH SKRIV UNDER!
 

Juli månad har hittills varit en lugn fiskemånad för mig. Det har inte blivit mycket till fiske och nästa vecka börjat jag dessutom jobba. Jag har dock lite funderingar/ planer kring några abborrvatten som jag hade velat kika lite närmare på innan hösten kommer...

6 kommentarer:

  1. https://www.svtplay.se/video/KZm2XBg/makten-over-havet

    Har du inte sett den så gör det.
    Som du skriver , är så stora pengar i det här att lobbyisterna jobbar skjortan av sig.
    Måste uppmärksammas myyyycket mer , det som inte syns (under ytan)finns inte!
    Fulspelet inom Eu är oerhört oroande och vem fn bryr sig om lilla Swe

    SvaraRadera
  2. Länken verkar inte klickbar, min vanliga it..okunskap.
    Dokument utifrån
    Makten om havet.

    Vi som bryr oss måste börja sprida och informera .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, skall kika på det. Hur kunde jag ha missat den:)

      Ja exakt, viktigt att bry sig och sprida kunskap om vad som sker och hur det ser ut i havet och älvarna. Sen hoppas man att media fortsätter att skriva och trycka på de ansvariga.

      Radera
  3. När du sett den kan du skriva vad du tycker om Eu politiken.
    För mig är just detta rejält skrämmande hur vissa länder styr och bestämmer...demokrati ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har kollat på filmen. Håller med! Skrämmande, när det finns lagar som ingen följer och det inte blir några konsekvenser, ja då blir det så långt som demokrati man kan komma.

      Radera
  4. Synd att inte fler hakar på här.
    Politiken inom Eu borde belysas mycket mer... speciellt när det gäller fiske politiken .
    Ser ut som, nu är jag diplomatisk , att ett fåtal länder dikterar villkoren och resten får finna sig i dom besluten.

    Helt enkelt...dom skiter fullständigt i lilla Sverige.

    Ska vi bara finns oss i det och rulla upp buken ?

    SvaraRadera