Sidor

Om mig

Välkommen till Fiskelycka i norr! Jag som driver denna blogg är en sportfiskefantast bosatt i norra delarna av Sverige. Sportfisket har genom åren upptagit en stor del av min fritid och liv. Ett intresse som förhoppningsvis kommer bestå livet ut. Det jag främst vill förmedla med denna blogg är glädjen till sportfisket och vad man kan få ut av denna underbara hobby.

Mitt huvudfokus ligger idag på predatorfiske efter arter som gädda, gös, lake och abborre. Sedan jag skapade denna sida 2009 så fiskade satsade jag mest på abborre 2009-2011, gös 2011-2013 medans gäddfisket tog över helt från 2016 till 2020. Idag är det väl gäddfisket som jag brinner mest för men försöker hinna mer annat fiske också. 

Det skall sägas att jag inte alls är främmande att fiska efter andra arter och då kan det lika väl handla om lax, röding, harr som id, braxen eller mört. Kort sagt så tycker jag att alla fiskar har sin charm att överlista. När vi kommer till fiskemetoder försöker jag även där vara flexibel och lära mig bemästra de flesta som jag finner intressanta. 

För tillfället blir det en del ismete och pimpelfiske under slutfasen av isfiskesäsongen medans spinnfisket tagit över mer och mer under sommar och höst. Men försöker även köra nått trollingpass och lite vertikalfiske under sommarhalvåret. Jag har under perioder även metat och flugfiskat en hel del. Senaste åren har jag faktiskt återupptagit metet en del.

Förutom att fiska så gillar jag att skriva och förmedla mina tankar, känslor och kunskap till andra vilket detta forum är perfekt för. Att sedan få möjlighet att lära känna och ta del av andra likasinnade människors erfarenheter och kunskap gör det ju ännu trevligare. Så därför var inte rädd att lämna ett avtryck på sidan oavsett om det är av positiv eller negativ klang...


Om ni har frågor eller vill ta kontakt med mig så gör du det lättast på min mejl.
matsnilsson75@hotmail.com


Sportfiske är livskvalité på hög nivå där man kan
kombinera spänning med naturupplevelse.



7 kommentarer:

  1. Hej! Måste säga att det här är den bästa mest ambitiösa blogg jag någonsin läst när det kommer till fiske! Man googlar runt och hittar ett inlägg här och där men din blogg är hur intressant som helst. Kommer ha stor användning för din information som finns och jag har kul när jag läser. Fiske är så mycket mer än bara själva fisket. Det handlar om att studera terrängen, naturen, vattnet, att tänka som en gädda (om nu det går). Det handlar om att de dagar man inte kan fiska få längta och planera sitt fiske. Hoppas du gör fler intressanta artiklar. Mvh August 26 år Aneby/Småland

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Kul att du hittat hit. Bloggar är väl idag lite ute, man vill ha snabb information hela tiden och då letar man sig lätt till diverse fb-grupper och liknande. Men jag envisas med att vara kvar här trots att jag anpassat mig lite med Instagram och fb-sida. Nästa år fyller ju bloggen 10 år så då skall jag försöka anstränga mig lite mera och uppdatera den mer regelbundet. Tack än en gång, sånt här ger en mer inspiration att skriva mera...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar bloggar mer än facebook o sådant. Jag har själv bloggat i många år. Har dock ändrat min blogg så inriktningen är mer fokuserad på fisket och saker däromkring. Men det kommer inlägg om annat i mitt liv med. Kolla in ni vill, fritt att dela,
      attfiskastorgadda.blogspot.com

      Radera
    2. Roligt att du uppskattar bloggen! Brukar besöka din blogg med jämna mellanrum och har den på min blogglista. Vi är inte många bloggare kvar nu så kul att jag inte är ensam om att skriva om stora gäddor.

      Radera
  3. Grymt bra läsning här. Fortsätt.

    SvaraRadera
  4. Mycket Trevlig blogg, med massa bra info och läsning. Har ju fiskat en del i både Alån och Bjurbäcken och även en gång ihop med dig, och tror Martin var med också, då fiskade vi efter Id vid klubben, tror det var tidig 90 eller mitten av 90-talet. Utöver alla redan nämnda fiskar man kan fånga i dessa vattendrag så har vi även Nejonöga eller Netting i dessa bäckar och åar. Vid flertalet gånger har jag dragit upp mjärden där jag preppat med död/rutten gädda eller mört och fått upp mjärden full i dessa "mini ålar". Här följer lite info om dem:

    Historia
    Nejonöga är blodsugande eller asätande fiskar tillhörande gruppen rundmunnar. Nejonöga har broskskelett istället för ben. Den lever större delen av sitt liv som larv nedgrävd i botten. Larven heter linål och lever på plankton och alger. Linålen är helt blind. Linål omvandlas till nejonöga när den blir könsmogen och dör efter att den lekt.

    Det vuxna djuret kallas också nätting/netting. Kroppslängden är omkring 40-50 cm för flodnejonöga, drygt 30 cm för bäcknejonöga. Havsnejonögat blir strax över en meter. Av de olika nejonögonen är det bara flodnejonögat som fångas som matfisk. Serveras färsk halstrad med ättika eller rökt. Bruket att fånga och äta nejonöga verkar ha varit mest spritt på östkusten och halstrat nejonöga anses som en uppländsk specialitet (1).

    Nejonögon ansågs av romarna vara en delikatess (2).

    Sverige har undantag från EU:s regler om skydd för hotade arter för fiske av olika arter av nejonögon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare. Tack, kul att du gillar bloggen. Ja det var säkerligen under 90 talet vi fiskade id i ån. Var ju en årlig tradition som man verkligen inte ville missa. Har inte själv fiskat "netting" men hört liknande historier som du berättar. Har dock käkat rökt netting i Finland en gång samt fått en gädda i ån som hade 13 nettingar i magsäcken! Verkar periodvis finnas väldigt gott om dom i ån. Tydligen är nejonögon riktigt bra beten att ha när man fiskar efter lake.

      Radera