Sidor

fredag 30 september 2022

Trolla gädda – Det var ju ett tag sedan..

Trollingfiske efter gädda är något jag mer eller mindre lagt på hyllan de senaste åren. Det har förvisso blivit nått enstaka pass tillsammans med min kompis Mats och backar vi tillbaka i tiden så trollande jag och Krister en hel del under några år. Var rätt exakt tre år sedan jag var ute själv och trollade gädda men nu har det hänt. Och inte bara en gång utan två gånger…

Första passet bjöd på kalasväder. Vindstilla och strålande sol. Andra passet var inte lika glamoröst då det var både snålblåst och lite duggregn i luften. Gäddorna tycktes gilla vackervädret mer än kallvädret. Första passet var det wobblers som stod för de mesta huggen medan gummibetena tog revansch andra gången. Brukar vara så att när vattnet blir kallare blir gummi bättre och bättre men i detta fall låg vattentemperaturerna rätt lika.

Trollingfisket är verkligen en kontrast till det mer aktiva spinnfisket som jag lagt betydligt mera tid åt de senaste åren. Men hur effektivt är då trollingfisket kontra spinnfisket eller andra metoder.? Här vill jag “döda” lite av det man kan höra/ läsa ibland, hur osportsligt, skadligt eller effektivt trollingfisket är eller inte tala om ismetet som blivit lite av en slagpåse för en del av dagens gäddfiskare. Jag skulle vilja påstå att varje metod har sina för och nackdelar men att dom alla kan vara grymt effektiva vid rätt tidpunkt. Nyckeln är ju att hitta fisken och är dom spridda över större ytor i större vatten ja då blir ju trolling ett riktigt bra alternativ. Är fisken koncentrerad på mindre ytor ja då skulle jag säga att spinnfisket är vida överlägset trollingen. Du kan anpassa teknik och fart på ett mer precist sätt samt att du inte skrämmer fisken lika lätt. Lär man sig att fiska effektivt och få mycket fisk inom ett begränsat område så kommer ett hårt fiske påverka negativt oavsett vilken metod det handlar om. Sen så kan man ju alltid diskutera vilken metod som skadar mest sett till krokskador, dödlighet m.m. Eller hur gäddorna påverkas av fiske i riktigt varmt vatten eller vid minusgrader. Men det jag ville säga med detta är att ett försiktigt och förnuftigt fiske är långt mer viktigt än vilken fiskemetod det handlar om. Med detta tankesätt i bakfickan var det kanske rätt logiskt att jag inte trollade på samma plats under mina två fiskepass.

Alla fiskesätt har sin tjusning och trollingen tycker jag kommer bäst till sin rätt när man fiskar tillsammans med någon annan. När det är långt mellan huggen är det gött att sitta och snacka ute på sjön. Personligen tycker jag att trollingfisket är bra när man vill testa nya vatten och få lite information var fisken håller till. Vissa riktigt stora sjöar som är djupa kan trolling vara det enda sättet att komma åt de stora gäddorna. I alla fall kan det lätt kännas så.

Strålande höstdag perfekt att tillbringa ute på sjön i en båt.
 
Under det första passet så hade jag periodvis svårt att ens hinna med att fika. Det började trögt men mitt på dagen så högg det på bra. Andra passet var segare men det knallade och högg med jämna mellanrum, undantaget sista dryga timmen då det verkade som att gäddorna hade gått och lagt sig.

Det fanns likheter mellan de bägge passen, snittet på gäddorna låg runt 5 kilo och toppfiskarna stannade på från dryga sju kilo till en bit över åtta. Inga egentliga jättar men ändå fina fiskar.

                           
Headbanger Firetail 21 cm fiskad med en tung skalle på 100 gram några meter bakom paravanen visade sig vara ett riktigt effektivt sätt att locka de lite större gäddorna till hugg.

Mangeboys Azkikr är en gammal favorit som också levererade under bägge passen.

STATISTIK från Bägge passen

Pass 1             15 gäddor - 6 över 6 kilo var av tre över 7,5 kilo

Pass 2               7 gäddor – 3 över 6 kilo var av en över 7 kilo

Totalt: 22 gäddor med en snittvikt på ca 5 kilo.



måndag 19 september 2022

Gäddbibeln - Ny bok om gäddan skriven av Tobias Fränstam

Nu är det dags för en av våra svenska fiskeprofiler att ge ut sin “gäddfiskebok” som går under namnet Gäddbibeln. Tobias Fränstam är för många fiskare ett välkänt namn som syns flitigt ute på sociala medier och diverse Youtube produktioner. Förutom sin passion för gäddfiske så är Tobias utbildad fiskeribiolog och har arbetat med många olika fiskevårdsprojekt och annat som rör gäddan som art. Man kan utan att överdriva påstå att Tobias kan väldigt mycket om gäddan både som art och hur man fiskare efter den. Därför har jag rätt höga förväntningar inför boksläppet. Gäddbibeln är en omfattande bok på ca 300 sidor och den kommer ut till försäljning snart, nämligen den 3 oktober. Perfekt läsning under hösten och vintern kan jag tycka...


En annan bok som jag länge tänkt tipsa om är Gäddfeber som är skriven av Jens Bursell. Jens är en väldigt skicklig sportfiskare/ fiskeskribent och författare från Danmark. För knappt tre år sedan kom han ut med denna bok . Det är en väldigt omfattande verk på hela 376 sidor om gäddan som art och hur man på olika sätt kan fiska efter den. Jens delar frikostigt med sig av sin erfarenhet och ger tips. Ett exempel är när han går igenom hur han fiskar och bygger sina releasetackel. Detta är en bok som jag verkligen vill rekommendera alla gäddfiskare att läsa. Jag är säker på att alla kommer lära sig något vare sig man är nybörjare eller proffs.

Jag har fler gäddfiskeböcker i min samling och det är framför allt två stycken jag kan rekommendera och det är Leif Engströms Gäddfiskarens Specialknep samt den numera bortgångne Olle W Nilssons bok Gäddan och gäddfisket. Klicka på länkarna så finner man en mer utförlig bokrecension som jag tidigare skrivit.