torsdag 15 november 2012

Boktipset - Gäddfiskarens specialknep av Leif Engström

Denna bok bygger till största delen på ett 13 årigt gäddfiske i Trosa skärgård där författaren fört en oerhört detaljerad fångstdokumentation som han frikostigt delar med sig. Trots att boken har många år på nacken (kom ut 1972) så finner jag den idag fortfarande väldigt intressant.

Styrkan i boken är utan tvekan all den statistik och information man får ta del av. Man får följa med Leifs gäddfiske under hela säsongen och i detalj kunna se hur det gått. All tänkbar information som hur väder, vind, vattentemperatur och en massa annat påverkar fisket finns med liksom flertalet diagram och tabeller.

Utan tvekan var Leif en man som på denna tid låg långt framme i sitt gäddfiske mot för de flesta andra både vad det gäller metoder och beten. Man märker också att många av hans teorier håller än idag vilket gör att boken känns aktuell fastän den har över 40 år på nacken. Givetvis så har utvecklingen av redskapen och fiskemetoder gått framåt flera ljusår sedan boken skrevs så därför får man plocka ut de teoretiska godbitarna ur boken och väva in dom i dagens fiskemetoder. För glöm inte att Leif bedrev sitt fiske på samma platser, samma djup och samma tider som dagens fiskare gör.

Det jag imponeras av i denna bok är mycket skall jag säga. Idag är det betydligt lättare att skaffa kunskaper och bli en bra fiskare, går liksom inte att jämföra med hur det var på 60-70 talet. Leif hade inte alls de genvägar som finns idag som exempelvis internet utan han fick helt själv tillsammans med sina fiskekompisar lära sig gäddfisket från grunden genom egna erfarenheter. Sedan hade gäddan inte samma status heller utan ansågs av de flesta som en skräpfisk, icke värd att fiska efter. Just dessa bitar gör att boken känns mer äkta i mina ögon och resultatet än mer imponerande.

Så här ser framsidan ut på denna “gäddklassiker”.

Det finns säkert de som kan tycka det känns osmakligt att läsa en bok om gäddfiske där författaren dödar sina storgäddor, skriver om hur man snarar gäddor, fiskar med ryssjor m.m. Men jag ser det absolut inte på det viset för på den tiden var det även för den gemene sportfiskaren en del i fisket och inte mer fel än något annat. I stället får man glädjas åt utvecklingen och hur vi ser på fångsten idag, då kan man konstatera att mycket har hänt på 40 år…

Enligt min mening är denna bok en riktig klassiker som jag tror har betytt väldigt mycket för att många gäddfiskare genom åren. Idag får man som läsare kanske inte ut lika mycket som förr då det hänt så mycket vad det gäller tekniker, metoder och utrustning. Men förutom detta så känns boken fortfarande riktigt intressant och unik i sitt utförande.

Fotnot: Idag är Leif “gäddprofessorn” Engström fortfarande i högsta grad involverad kring sportfisket och då främst inom redskapsbranschen. De som besöker Sveriges största sportfiskeforum Fiskesnack känner säkert igen en man med signaturen Old Firehand. Det är samma man som skrev denna bok, Leif Engström. Nu 40 år senare efter han skrev boken brinner han fortfarande för att hjälpa andra och dela med sig av sina erfarenheter. Imponerande…

Boken är idag rätt efterfrågad på marknaden och inte alltid lätt att få tag i. Priset ligger runt 500 kronor för ett exemplar.

På hans hemsida finns dessa 34 gäddtips att ta del av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar