Rekord

Stora fiskar är långt ifrån allt när det gäller sportfisket, men jag skall inte sticka under stolen med att det är en viktig krydda i mitt fiske. Att fiska är roligt men att kunna rikta sitt fiske efter stor fisk ger liksom en annan dimension av sportfisket. Det är både spännande och krävande och när man väl lyckas med sitt mål så känns det riktigt gott i ens hjärta.

När man jagar stora fiskar tänker jag att man bör undvika att jämföra med hur det ser ut på andra håll i landet eller i andra länder. Alla arter blir inte lika stora överallt utan mycket styrs av hur klimatet är och en rad andra faktorer. Sedan är även förutsättningarna olika från vatten till vatten så man skall akta sig för att bedöma ens fiskare skicklighet bara utifrån hur stora fiskar denna får. Jag kan tycka det är bättre att tävla mot sig själv än att jämföra sig med andra.

Här presenteras mina största fiskar av varje art i text, foto, samt lite historik och slutligen en egen bedömning av rekordet. Fiskarna är tagna i Norrbotten om inte annat anges. Mer utförliga listor över mina rekordfiskar hittar ni under rubriken Statistik.

 ABBORRE (2014-11-16)


1430 g - 48 centimeter (ismete)

Under åren 2012-2016 har abborrfisket inte fått högsta prioritet utan det har varit mest fokus på gädda och gös. Men under somrarna har jag fiskat några få pass undantaget 2016 vilket har givit i snitt ett par abborrar över kilot varje år. Isfisket däremot har inte varit förknippat med stora abborrar så därför kom denna abborre som en riktig överraskning. Jag har inte heller lagt någon större energi på att rikta mitt isfiske efter stor abborre ännu.

Under 2009-2011 satsade jag en stor del av mitt fiske på att fånga så stor abborre som möjligt. Jag fiskade då rätt hårt i några få vatten vilket gav resultat med tiden. Ett 10-tal abborrar över kilot blev resultatet med en topp på 1410 gram. Nu blev det så en höjning med hela 20 gram. I mina ögon är denna abborre en riktigt bra fisk i det vatten jag fick den i men globalt sett inget märkvärdigt rekord. Men trots allt ett godkänt rekord, men siktar som sagt på högre. En reggfisk på över 1,6 kilo är det framtida målet och ger jag mig fan på det och lägger ner tid så tror jag att den fisken snart kan komma upp...

Vintern 2010 beslutade jag mig på att satsa fullt ut med mitt specimenfiske. Jag satte upp några långsiktiga mål och huvudmålet var att fånga minst en regg-fisk från Norrbotten (helst från "mina egna hemmavatten" i min kommun) av abborre, gädda, gös och lake. Känslan var då att abborren var den enklaste arten men nu i efterhand med 7 gäddor, 2 gösar och 1 lake över regg-vikterna så kan jag konstatera att jag hade fel i min tro.

 GÄDDA  (2018-06-)
13110 gram - 122 centimeter (spinn)

Denna fisk kom under fiskepass tre i en målmedveten gäddfiskesatsning från land. Metoden var spinnfiske och vattnet i fråga var ett av ca 10-talet platser jag listat som intressanta potentiella storgäddslokaler. Under ett trögt kvällspass då ingenting verkade fungera satte jag på en Savage gear DP- spinner st.7. Redan i andra kastet kom hugget (klassiskt bottennapp) och det kändes direkt att det var en stor fisk.

Mäktig fisk som jag värderar riktigt högt av flera orsaker. Mest för att den kom under en riktad satsning (spinnfiske från land), sen att jag haft ett mål att i år ta en gädda över 10 kg från land och på spinn. Dessutom blev det nytt personligt rekord, första över 13 kilo, månadsrekord samt första regg-gäddan på spinn. Många milstolpar på en och samma gång. Om jag skall försöka värdera rekordet så blir det inte helt lätt. Ser man bara till vikten är det inget monster direkt. Men samtidigt så höjs det hela upp av ovan nämnda orsaker. Bedömningen får då bli rätt generös, så säger väl ett riktigt bra rekord om än på gränsen.

GÖS (2011-08-02)
6900 gram - 86 centimeter (trolling)
Mina första gösar tog jag så sent som 2010 och det var faktiskt då jag började fiska efter denna art. Gösen finns ju inte i så många vatten i Norrbotten samt att den ofta är småväxt vilket gör det hela till en riktigt utmaning. En regg-gös på över 6,5 kilo var för mig en drömfisk som jag inte vågade hoppas på men ibland är det kul att bli överraskad. Denna fisk tillägnar jag till stor del Norrbottens "göskung" Krister Wallmark som styrde båten vi trollade ifrån när denna gös klev på. Helt sjukt oväntat då den högg efter bara några minuter, sedan att det var min första trollinggös och en putsning av mitt tidigare rekord med över 4 kilo gjorde inte saken sämre.

Stora gösar har genom åren varit en bristvara i Norrbotten men trots detta har det tagits en och annan riktigt stor gös från några olika vatten härifrån. I modern tid har det vad vi vet i dagsläget tagits 7 gösar över 6,5 kilo från Norrbotten vilket ju inte är många. Att våran lilla klubb TNP tagit 5 av dessa är något jag är stolt över liksom att jag fått gösar på 6900 g respektive 6800 g. Bedömningen blir därför ett riktigt bra rekord. Frågan är då om rekordet är oslagbart eller inte? Personligen ser jag det inte som lätt att förbättra rekordet men dock inte omöjligt, med lite tur så kanske, kanske...

LAKE (2012-11-20)
4120 gram - 87 centimeter (ismete)
Lake har jag fiskat mycket genom åren men inte lyckas ta någon riktigt stor. Förmodligen har jag inte valt de rätta ställena samt kanske haft lite oflyt. Men i sanningens namn så tror jag inte lakar över 4 kilo simmat där jag fiskade som mest tidigare. Har senaste vintrarna gjort fyra riktade pass i några olika vatten där jag vet eller känt på mig att det simmar stora lakar. I ett av dessa fick jag så denna lake. Metoden var ismete och betet en död mört med doftspray.

Idag är en lake över 4 kilo en rätt ovanlig fångst. Bestånden och storleken på lakarna har i många vatten stadigt minskat. Men känns dock som att det finns en del gömda skatter att hitta när det gäller detta fiske. Att finna dessa skatter är något jag planerat för en längre tid, har dock inte blivit av att satsa fullt ut av olika orsaker. Så ser man till antalet pass och den tid jag lagt ner kan jag inte annat än vara grymt nöjd med att få en sådan här fisk. Utan tvekan en av mina bästa fiskar och ett riktigt bra rekord. Men trots detta skall man veta att det säkerligen simmar bra mycket större lakar än denna i många av våra vatten så absolut inget oslagbart rekord.

ID (1997-05-19)
2950 gram - 57 centimeter (flötmete)

Id är något jag fiskat extremt mycket. Är utan tvekan den art jag lagt ner mest tid på när det gäller mitt speciemenfiske. Redan i unga år började jag meta id i Aleån, därför har jag fått vara med och se hur beståndet samt storlekarna på idarna förändras genom åren. Från mitten av 90-talet och några år framåt var storleken på topp i ån och då kunde jag under samma år ta en svit storidar 2825 g, 2875 g samt denna.

Med tanke på hur det ser ut idag vad det gäller storleken på de havsvandrade idarna så är jag tacksam att jag fick vara med de åren fisket storleksmässigt var som bäst. Men även dom åren så var idar på över 2,7 kilo rätt sällsynta i Aleån och större än så vågade man knappt hoppas på. Därför anser jag denna id som det bästa av alla mina rekord. Kort sagt en kanonfisk och ett riktigt bra rekord, både om man ser till vattnet ifråga och globalt sett. Som läget ser ut idag så känns det som att jag aldrig kommer att vara i närheten av dessa vikter igen, men jag får gärna ha fel...

BRAXEN (1990-07-21)


3770 gram (bottenmete)

Under 90-talet metade jag en hel del och mesta delen av fisket förlades i Aleån. Braxenbetåndet i ån är inte stort och varierar väldigt mellan åren. Däremot är medelstorleken riktigt bra om man jämför med andra vatten i Norrbotten. Redan första året då vi hittade braxnarna i ån 1990 fick jag en fisk som var betydligt större än de övriga vi fick. Efter några år till och endast ytterligare en braxen över 3 kilo (3300 g) så började jag inse att denna braxen var en riktigt bra fisk och ett rekord som inte blir lätt att slå i framtiden.

En braxen på 3770 gram är ju internationellt sett en fisk i mängden, men vad jag vet hur det ser ut i andra vatten Norrbotten och de braxnar man sett komma upp så står sig denna fisk mycket bra. Även i Aleån har det vad jag vet inte tagits någon braxen i liknande viktklass. Därför värderar jag denna fisk som ett riktigt bra rekord. Däremot tror jag det inte alls är omöjligt att det finns betydligt större braxnar än så i Norrbotten, frågan är bara i vilket/vilka vatten de simmar i?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar