Regg-fiskar


Sportfiskarna har under flertalet år haft ett system där man kan registrera sina stora fiskar. Storfiskregistret omfattar alla våra arter i svenska vatten och för att kunna registrera sina fiskar måste de väga över en viss vikt. Viktgränserna blir således en måttstock på hur stor en fisk är och lyckas man få en fisk över denna gräns så har man gjort det riktigt bra.

Men jag tycker man skall tänka på några saker här. I vårt land varierar klimatet en hel del vilket innebär att förutsättningarna för många arter att växa sig stora är väldigt olika. För en kringresande storfiskjägare ligger utmaningen i att hitta rätt plats för rätt art medan det för andra som jag själv ligger mer i att fånga så stora fiskar som möjligt inom ett mindre område och helst i sina egna hemmavatten.

Här listar jag alla mina regg-fiskar samt skriver lite kring själva fångsten. Fiskarna är tagna i Norrbotten om inte nått annat anges.

GÄDDA (7 st)

                                 
                                          13110 gram - 122 centimeter (spinn)          
       
2018-06-12 Denna fisk kom under fiskepass tre i en målmedveten gäddfiskesatsning från land. Metoden var spinnfiske och vattnet i fråga var ett av ca 10-talet platser jag listat som intressanta potentiella storgäddslokaler. Under ett trögt kvällspass då ingenting verkade fungera satte jag på en Savage gear DP- spinner st.7. Redan i andra kastet kom hugget (klassiskt bottennapp) och det kändes direkt att det var en stor fisk.

Mäktig fisk som jag värderar riktigt högt av flera orsaker. Mest för att den kom under en riktad satsning (spinnfiske från land), sen att jag haft ett mål att i år ta en gädda över 10 kg från land och på spinn. Dessutom blev det nytt personligt rekord, första över 13 kilo, månadsrekord samt första regg-gäddan på spinn. Många milstolpar på en och samma gång. 

                                   
                             12930 gram - 124 centimeter (ismete)

2016-04-11 Denna gädda kom under en målmedveten gäddfiskesatsning från isen. Under knappt en månads tid från 12 mars till 11 april fiskade jag elva gånger där målet hela tiden var att ta så stor gädda som möjligt. Jag gjorde min planering redan under vintern och valde då ut ett antal vatten och platser som jag trodde mest på. Sedan funderade jag vilken tid som jag skulle fiska på respektive plats och när detta var gjort var det bara att fullfölja planen.

Resultatet blev skrämmande bra med 5 gäddor över 10 kilo varav två toppfiskar på närmare 13 kilo. Redan under premiärpasset tog Mats Honkamaa en fin gädda på 12,84 kg och 122 cm. Sedan flöt fisket på bra hela tiden och under sista passet kom så denna gädda kom upp. En i mina ögon riktigt lyckad ismetesatsning som jag sent kommer att glömma.


12490 gram - 113 centimeter (vertikal)

2016-06-06 Under 2010 fick jag upp ögonen för vertikalfisket och dess möjligheter. De första åren var dock fokuset i princip bara på gös men emellanåt kom det upp en och annan fin bonusgädda. Senaste åren har dock gäddfisket fått allt större plats medan gös och abborrfisket fått stryka på foten. Att vertikalfiske på rätt plats är grymt effektivt på gädda går det inte att blunda för, däremot har de riktigt stora gäddorna varit rätt få. Men tillslut kom den så...

Minns denna dag mycket väl. Hugget var som en hästspark och direkt efteråt drog den iväg på en långrusning. När jag såg dess nacke trodde jag mer på en 14+ men såg sedan i håven att den saknade längden. Men hur som helst en sjukt fin fisk i perfekt kondition. Förmodligen var den olekt vilket förklarar dess kroppsform så tidigt in på sommaren.

12460 gram - 113 centimeter (ismete)

2018-04-17 Detta blev den sämsta ismetesäsongen någonsin om man ser till förutsättningarna. En kall och lång vinter som aldrig ville ta slut och så massvis med snö på isarna. I april kom så värmen och då blev det massor med flödvatten ovan isen. Det blev både färre pass än tänkt samt att några på förhand tänkta platser föll bort. Sett till detta så känns denna gädda än mer välkommen...

Tidigare under dagen hade jag fått en gädda på drygt 8 kilo och efter ett par timmar så får jag ett fäll i samma hål. Även denna gång är den försiktig i hugget och när jag börjar drilla den känns motståndet ungefär detsamma. Därför får jag en stark känsla att det rör sig om samma fisk. Jag får dessutom upp den i hålet på direkten så det blir lite av en chock när jag sedan ser hur stor fisken är. Mäktig fisk helt enkelt, synd att den inte var lite längre bara då hade vikten blivit magiskt. 

12400 gram - 118 centimeter (trolling)

2016-06-12 En minnesvärd gädda på flera sätt och vis. Starten av 2017 var magiskt då jag under loppet av drygt två månader lyckade få tre gäddor över 12,4 kg. Extra häftigt att ta dessa fiskar på tre olika metoder (ismete, vertikal och trolling).

Just den här dagen var fisket stekhett. Många gäddor mellan 7-9 kilo kom upp samt att Krister fick sig en stadig fisk på 10,6 kg. Misstog mig rejält gällande dess storlek. Var först när jag såg gäddan ligga i vågsäcken och kunde känna dess tyngd jag började ana hur stor den egentligen var.

12100 gram - 118 centimeter (ismete)

2010-03-09 Det var detta år jag började rikta mitt fiske efter stora gäddor. Redan hösten innan hade jag börjat planera inför säsongen och speciellt ett vatten kändes då intressant. Rapporterna därifrån var goda och jag förstod att lägger jag bara tiden där så lär resultatet komma förr eller senare. Året innan hade jag gjort ett par försök i samma vatten utan att riktigt lyckas. En av platserna kändes så pass intressant att jag bestämde mig att ge en chans till följande år.

Detta är nog den fisk som betytt mest för mig i mitt fiske. Innan hade jag bara sett gäddor som vägt strax över 9 kilo och nu fick jag beskåda en fisk som var 3 kilo tyngre. Ett monster i mina ögon och på den tiden var 10 kilo mitt stora mål och över 12 kilo mer av en dröm. Jag minns att den var sjukt stark och väldigt svår att få upp genom hålet. Som om inte detta var nog så drog jag av bara farten upp gäddor på 11,12 kg samt 9,4 kg nästkommande pass.

12050 gram - 116 centimeter (trolling)

2017-06- Detta blev 2017 års största gädda för min del. Tidigare under dagen hade Krister fått en gädda över 10 kilo så det låg liksom i luften att någon till stor skulle komma.

Hugget var rejält och första rusningen avslutas med ett mäktigt luftsprång! Grov och fet fisk som jag hoppas få möta igen om ett par år.


GÖS (2 st)
6900 gram - 86 centimeter (trolling)
2018-08-02 Mina första gösar tog jag så sent som 2010 och det var faktiskt då jag började fiska efter denna art. Gösen finns ju inte i så många vatten i Norrbotten samt att den ofta är småväxt vilket gör det hela till en riktigt utmaning. En regg-gös på över 6,5 kilo var för mig en drömfisk som jag inte vågade hoppas på men ibland är det kul att bli överraskad.

Denna fisk tillägnar jag till stor del Norrbottens "göskung" Krister Wallmark som styrde båten vi trollade ifrån när denna gös klev på. Helt sjukt oväntat då den högg efter bara några minuter, sedan att det var min första trollinggös och en putsning av mitt tidigare rekord med över 4 kilo gjorde inte saken sämre.

2018-08-20 Jag, Krister och Ari fiskade ihop från samma båt under två dagar och redan efter ett par timmar kom denna praktfisk upp. Inte nog med detta utan drygt 30 minuter senare får Krister en gös på hela 6500 gram. Att detta skulle kunna hända i Norrbotten var i våra ögon inte bara overkligt utan en riktig sensation. Förmodligen ett av de bästa enskilda fiskepasset man har upplevt.

Stora gösar har genom åren varit en bristvara i Norrbotten men trots detta har det tagits en och annan riktigt stor gös från några olika vatten härifrån. I modern tid har det vad vi vet i dagsläget tagits 8 gösar över 6,5 kilo från Norrbotten vilket ju inte är många. Att våran lilla klubb TNP tagit 5 av dessa är något jag är stolt över liksom att jag fått gösar på 6900 g respektive 6800 g.LAKE (1 st)
4120 gram - 87 centimeter (ismete)
2012-11-20 Lake har jag fiskat mycket genom åren men inte lyckas ta någon riktigt stor. Förmodligen har jag inte valt de rätta ställena samt kanske haft lite oflyt. Men i sanningens namn så tror jag inte lakar över 4 kilo simmat där jag fiskade som mest tidigare. Har senaste vintrarna gjort några få riktade pass i några olika vatten där jag vet eller känt på mig att det simmar stora lakar. I ett av dessa fick jag så denna lake. Metoden var ismete och betet en död mört med doftspray. Att få en storfisk under riktat fiske smäller naturligtvis högre samt att jag själv rekat platsen och  mäskat under en vecka.

Idag är en lake över 4 kilo en rätt ovanlig fångst. Bestånden och storleken på lakarna har i många vatten stadigt minskat. Men känns dock som att det finns en del gömda skatter att hitta när det gäller detta fiske. Att finna dessa skatter är något jag planerat för en längre tid, har dock inte blivit av att satsa fullt ut av olika orsaker. Så ser man till antalet pass och den tid jag lagt ner kan jag inte annat än vara grymt nöjd med att få en sådan här fisk.

ID (4 st)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar