Sidor

måndag 13 mars 2023

Mina arton storfiskar åren 2010-2022

Det har nu gått tretton år sedan jag satte upp en rad olika artbaserade mål samt ett tydligt huvudmål som sa att jag skulle ta minst en fisk över de uppsatta reggvikterna som Sportfiskarna satt upp gällande gädda, gös, lake och abborre. För att spetsa till det hela och göra det än svårare så skulle dessa fiskar tas i vatten eller platser som jag hittat till på egen hand.

Det ena leder till det andra och det blir inte alltid som man tänkt sig
Uppdraget ledde till ett rätt brett fiske från början efter alla arterna. Inom tre år så hade jag lyckas med tre utav fyra arter. Bara abborren kvar nu. Lite ironiskt då jag ansåg just abborren som den klart enklaste arten av samtliga innan jag drog igång min satsning. Man skulle lätt tro att jag att jag efter november 2012 då jag fick min regg-lake nu skulle gå all in på en abborre över 1,6 kilo. Men så blev det inte. Jag var just då framför allt så uppslukad av gösfisket och nu blev det mest fokus på detta under några år. Från 2016 och framåt så gick jag istället all in på gäddfisket som jag kände att jag hade mer att få ut av. Visst abborren låg där kvar och malde i bakhuvudet. Under sommaren 2021 sprang jag och Lukas på ett litet vatten mitt ute i skogen. Som en blixt från klarblå himmel fick då Lukas en jätteabborre. Nu såg jag potentialen och året därefter var det min tur och den abborren visade sig vara ännu större! Uppdraget var slutfört och då kanske det vore logiskt om jag tänkte bort abborren?


                          
En bild och en abborre som jag skrivit mycket om tidigare. Men helt klart en härlig och unik fångst i mina fiskevatten som jag värdesätter väldigt högt.  

Men det blev faktiskt tvärtom. Nu ligger kanske mitt största fokus på att hitta nya oupptäckta vatten där det simmar stora abborrar. Abborrfisket har jag alltid tyckt om och nu när det har fått stå tillbaka flertalet år kan jag känna att det börjar bli dags att ge det en rejäl chans. Ni märker hur lätt det ena kan leda till det andra och det man tänkt sig från början inte alls känns aktuellt efter ett antal år. Det är svårt att förklara men för mig är det ofta så att jag kan gå och fundera över något under en längre tid innan alla pusselbitar plötsligt faller på plats. När det inträffar brukar jag sätta mig ner och skriva ihop en slags planering som jag sedan försöker följa. Att skriva är en sak men att genomföra en sån planering på ett seriöst sätt kräver tid, lust och ork. Idag har jag fler sådana “planeringar” än vad jag jag mäktar med att utföra. På ett sätt är detta bra för då har man alltid något att ge sig i kast med när väl lusten faller in. Och när det gäller planeringar som jag inte genomfört ännu så är just abborren den art som ligger högst upp i listan.

Analys av mina arton storfiskar och fisket efter gädda, gös, abborre och lake
Under mina tretton år med predatorfisket har det blivit totalt 18 fiskar över storfiskeregistreringens minimum vikter. Idag krävs det 12 kilo för gädda, gös 6,5 kg, lake 4 kg och abborre 1,6 kg.

Min fördelning ser idag ut på följande sätt. Gädda 13 st, gös 2 st, lake 2st, abborre 1 st.

Abborre (1 st)
Fördelningen speglar väl till viss del lite av fisketiden jag lagt ner på varje art men tycker ändå att jag borde ha fått någon fler abborre. När jag analyserar det hela närmare så inser jag att det nog är betydligt svårare att få abborrar över 1,6 kilo i mina vatten än vad jag först ville tro. Faktum är att jag inte hört eller sett bildbevis på någon abborre över denna vikter från de vatten jag lagt min fisketid i. Abborrar runt kilot och några hekto uppåt finns det rätt gott om i vissa av mina vatten. Men när vi kryper upp närmare reggvikten på 1600 gram så verkar det liksom ta stopp. Jag har hört rykten om några riktigt stora abborrar men endast ett par abborrar över 1500 gram har jag sett bild. Så det är inte det lättaste att hitta riktigt stora abborrar i mina trakter. Men samtidigt är det just detta som lockar. Att då försöka hitta några nya vatten med bättre potential för riktigt stor fisk där det simmar abborrar över 1600 gram.

Gös (2 st)
Skall jag välja ut den art som jag är mest nöjd med så blir det utan tvekan gösen. Gösen var den art som jag på förhand trodde skulle vara klart svårast att greja. Reggvikten låg på 6 kg under 2011 när jag fick mina två största som vägde 6900 g och 6800 g. Nu har man höjt reggvikten till 6,5 kilo. En gös över 6,5 kilo här uppe idag ser jag minst lika ovanligt som en gädda över 14 kilo.

En stor del i framgången är att träffa rätt i tid vilket vi verkligen gjorde här. Åren efteråt blev fisket svårare, gösarna magrare samt att fisketrycket ökade markant. Denna gös är min hittills största och förmodligen blir det svårt att putsa detta rekord. Men man skall aldrig säga aldrig...
 
Det börjar bli några år sedan det senast rapporterades om nån gös över 6 kilo från Norrbotten. Men under åren 2009-2013 kom det upp flera stycken. Orsaken till detta tror jag var att gösbestånden då överlag var klart svagare och de gösar som då lyckades bli stora hade bästa möjliga förutsättningar att kunna växa snabbt. Idag får gösarna kriga betydligt hårdare om födan. Man skall vara medveten om att jag fiskar i de gösvatten som befinner sig längst i utkanten av dess utbredningsområde. Men med ett allt varmare klimat så har det hänt en hel del med gösbestånden och denna effekt är lika tydlig som det som sker i fjällvärlden där fiskbestånden ändras och trädgränsen kryper uppåt. Skillnaden är att denna effekt inte riktigt kommit till allmänhetens kännedom. Finns mer exempel på förändringar men vi får ta det en annan gång.

Lake (2 st)
Jag har fiskat väldigt mycket lake genom åren. Så jag är ingen nybörjare precis. Ändå låg mitt “pers” på blygsamma 2600 gram under massor av år. Jag såg länge en lake över 4 kilo som en rätt omöjlig fisk att fånga. Visst dessa fiskar är rätt sällsynta överlag och framför allt i de vatten jag fiskade i förr om åren. Och så är det ju, fiskar man i fel vatten så blir det ju omöjligt, oavsett vilken art det gäller.

Jag hade nu framför allt ett vatten i kikaren där jag hade hört att det tagits stor lake samt ytterligare ett par andra som jag hade en bra magkänsla inför. Mer än så var det inte och i november 2012 gjorde jag två seriösa försök i ett av dessa vatten. Jag mäskade upp två platser under ett par veckor innan jag fiskade. Det som då inträffade var nästan för bra för att vara sant. Efter ett resultatlöst försök på ena stället så provade jag en ny plats i samma vatten redan kvällen efter. Jag minns fortfarande hur jag såg vippan sakta buga framåt. Mothugg och fast fisk. Laken var ovanligt stark och jag trodde ett tag att det var en gädda men så var det inte.

                            
Min första riktiga storlake. En lång fisk på 87 cm som pressade vågen en bit över 4 kilo.

På nått sätt var detta lite tråkigt. Jag som hade planerat att fiska mycket lake under hela denna vinter. Men nu kände jag liksom att det inte var värt mödan längre. Jag hade ju fått min fisk. Så blev bara två pass det året. Två år senare, februari 2014 blev det några pimpelpass i ett annat vatten vilket gav en del fina lakar med en topp på 3110 gram. Sedan dess har det bara blivit ett och annat ströpass och då oftast i mars och april. Den största laken kom dock inte under ett riktat pass utan det var mer en bonusfångst under gäddfisket. Fast jag ser den ändå inte riktigt som en slumpfisk. För jag visste mycket väl att det fanns fina lakar i just det området vilket gjort att varje gång jag fiskar på platsen sätter jag alltid minst ett spö som jag fiskar nära botten. Mäskar även i hålet till och från under dagen. På det sättet har jag lyckas få några lakar även mitt på dagen.

Sett till den tid jag lagt ner är nog laken den art jag kanske lyckas allra bäst med. Största orsaken är nog att jag tidigt fann ett bra ställe som levererat fina lakar år efter år. Kanske därför jag bara kört något enstaka pass då och då för att jag vet att chansen allt finns att få en storlake. Men fisket är inte lätt och man får vara nöjd för varje lake man får. I gengälld har storleken varit riktigt bra. Totalt har jag bara fiskat i tre olika vatten under åren 2010-2022. Så finns betydligt mer att utforska här om man skulle vilja.

Gädda (13 st)
När vi kommer till gäddan så hade jag turen att få min första gädda över tolv kilo redan första året jag satsade på det fullt ut. Därefter dröjde det drygt fem år innan nästa kom. Därefter har det gått lite enklare men det är alltid en utmaning att lyckas få en sådan fisk. De växer inte på träd direkt.

Som fiskare kan man alltid drömma om att ta en större fisk än man hittills fått. Varje gång man lyckas ta en sådan fisk så infinner sig en härlig känsla. För mig är den känslan tämligen färsk. Förra hösten putsade jag mitt rekord en bit uppåt. 14050 gram - 124 centimeter. Nu siktar jag högre och drömmer mig en bit över 15 kilo.
 
Totalt har det blivit tretton gäddor över tolv kilo på lika många år. Ja vet inte riktigt hur jag skall bedöma den bedriften. Det känns som ett helt okej resultat men inget jag går och tänker på eller pratar med andra om. Det är mer att man nästan skäms över det hela. Många undrar nog hur det står till där uppe när man år efter år jagar storgäddor och andra fiskar. Sen tror jag man omedvetet höjer kraven mer och mer ju bättre det går liksom. Jag tävlar ju endast med mig själv så har ingen superkoll eller intresse att jämföra mig med andra. Det gäller heller inte att tappa respekten för en stor gädda. För mig är en gädda över tolv kilo alltid en utmaning och det har ibland gått väldigt många gäddor mellan tio och tolv kilo innan man åter kliver över gränsen. Men ännu svårare har det varit att kliva över trettonkilos strecket och vidare uppåt. Tabellen nedan visar hur det sett ut under åren.

År över en vikt (2010-2022)

Procent %

Antal år

  9 kg

100

13/13

10 kg

  92

12/13

11 kg

  77

10/13

12 kg

  62

8/13

13 kg

  23

3/13

14 kg

    8

1/13

15 kg

    0

0/13


Jag är dock väldigt glad att jag gått den väg jag gjort med mitt gäddfiske. Detta har inneburit att mycket av jobbet tagit längre tid än vad det skulle kunna gjort. Men detta ser jag som positivt på flera sätt. Först och främst så har jag fått ut väldigt mycket av mitt fiske över tid. Jag har inte känt någon stress och kunnat gå framåt lugnt och metodiskt. Med ökad rutin har kunskapen blivit större vliket gjort att resultatet blivit bättre allt eftersom. Jag är rätt övertygad att om jag inom några få år hade hetsat och stressat runt i samma vatten som jag nu fiskat i under mina tretton så hade resultatet blivit klart sämre. Jag hade förmodligen felaktigt avfärdat flera heta ställen och tillslut ledsnat och gett upp. Det jag vill säga med detta är hur viktigt det har varit för mig att ha ett mer långsiktigt tänk och kunna planera mitt fiske samt sätta upp/ revidera mål allt eftersom.

År

Antal över 12 kg

Storlek

2010

1 st

12,10 kg

2011



2012



2013



2014



2015



2016

3 st

12,93 kg, 12,49 kg, 12,40 kg

2017

1 st

12,05 kg

2018

3 st

13,22 kg, 13,11 kg, 12,46 kg

2019

1 st

12,83 kg

2020

1 st

12,25 kg

2021



2022

3 st

14,05 kg, 12,62 kg,12,26 kg





Gäddfisket har stått för ca 70% av mitt fiske räknat i tid under dessa tretton år. Egentligen är det bara ett år (2015) som jag inte fiskade seriöst. Så med detta sagt är det rätt logiskt att jag gjort mest framsteg liksom fått flest stora fiskar här.

Värdering av mina 18 storfiskar (2010-2022)

HÖGST VÄRDERADE
Lake         5100 g – 89 cm           Ismete        2019-04
Gädda     14050 g – 124 cm         Spinn         2022-09
Gös           6900 g – 86 cm           Trolling      2011-08
Gös           6800 g – 84 cm           Trolling      2011-08
Abborre     1760 g – 48,5 cm       Spinn          2021-06

Dessa fem fiskar har jag väldigt svårt att rangordna inbördes. Jag värderar dom alla lika högt. Jag är väldigt nöjd att alla fyra arterna finns här. För att inte bli nöjd och tappa motivationen så har jag satt en i mitt tycke realistiskt “drömfisk gräns” som jag tror är möjlig men väldigt svår att uppnå i de vatten jag fiskar i. Drömfiskarnas vikter är följande: Gädda 15 kg, Gös 8 kg, Lake 6 kg och abborre 2 kg.

NÄST HÖGST VÄRDERADE
Gädda     13220 g – 123 cm     Ismete     2018-11
Gädda     13110 g – 122 cm     Spinn      2018-06
Lake          4120 g – 87 cm      Ismete     2012-11

Dessa tre fiskar är jag väldigt nöjd med också. Gäddor över 13 kilo är jag verkligen inte bortskämd med. Det ligger massvis med timmar bakom varje sådan fisk. Jag har ju “bara” två lakar över 4 kilo så därför får min fyra kilos lake en plats här.

LÄGST VÄRDERADE
Gädda     12930 g – 124 cm     Ismete       2016-04
Gädda     12830 g – 118 cm     Ismete       2019-04
Gädda     12620 g – 111 cm     Spinn        2022-09
Gädda     12490 g – 113 cm     Vertikal     2016-06
Gädda     12460 g – 113 cm     Ismete       2018-04
Gädda     12400 g – 118 cm     Trolling     2016-06
Gädda     12360 g – 120 cm     Ismete       2022-04
Gädda     12225 g – 118 cm     Ismete       2020-04
Gädda     12100 g – 118 cm     Ismete       2010-03
Gädda     12050 g – 116 cm     Trolling     2017-06

Dessa fiskar värderar jag givetvis högt. Men då jag nu fått så pass många gäddor över reggvikten så blir det automatiskt så att de med lägst vikt hamnar längst ned i rankingen. Däremot har alla gäddor en egen historia och betydelse som jag kan värdesätta mera än dess vikt. Skulle jag göra en tabell med de fiskar som jag anser som mest viktiga och betydelsefulla för mitt fiske eller mest minnesvärda fångsterna så skulle de listorna se rätt annorlunda ut jämfört med dessa.

Framtiden
Så länge jag hittar motivationen och finner utmaningar med mitt fiske så tror jag att det kommer dyka upp fler stora fiskar även i framtiden. Men någon hysteri på att bara jaga de riktigt stora fiskarna finns inte och har egentligen aldrig funnits. Då hade jag valt ett annat upplägg likt storfiskjägarna som åker runt land och rike och bara fiskar i de bästa vattnen som man känner till. Fisket för mig skall vara
utmanande och utvecklande och då blir det centrala delen att söka efter nya ställen. Just att tro men inte veta är något jag gillar med fisket. Alla storfiskar jag får blir mera som en välkommen bonus eller den slutgiltiga belöningen efter det arbete man lagt ned. När detta inträffar första gången på varje nytt ställe så blir glädjen extra påtaglig.

Tittar vi på de fyra arterna jag satsat på så ser det lite olika ut. Gäddfisket borde jag ju vara rätt färdig med kan man kanske tycka. Fast svårt att släppa något som man gillar så troligen blir det perioder då jag satsar på det även i fortsättningen. Men i tid räknat med all säkerhet mindre än hur det generellt sett ut under de flesta åren. Som jag varit inne på tidigare så är abborrfisket det jag idag ser som mest intressant. Här tror jag det finns mycket kvar att upptäcka. I alla fall har jag mycket kvar att utforska. Gösfisket ser jag däremot mer som ett trevligt tidsfördriv som hör sommaren till än jakten på de största fiskarna. När det kommer till laken så hoppas jag att det blir mer fiske efter den i framtiden. Det finns speciellt ett vatten som jag tror mycket på som jag ännu inte kommit mig för att prova. Så hoppas verkligen att jag finner motivationen att fiska mera lake i framtiden och då är det just jakten på de största lakarna som känns intressant.

Finns det då något annat som lockar mig förutom de fyra nämnda arterna? Ja det finns en del tankar kring detta men inget som jag idag prioriterar speciellt högt. Jag vill ju främst fiska efter arter som finns i mitt närområde och som jag tror skall ha potential att kunna växa sig stora. Förhoppningen är att kolla lite närmare på detta kommande år. Hittar jag något intressant så kan det mycket väl bli så att jag byter lite av mitt nuvarande fokus och intriktning till något nytt. Jag har ju uppnått mitt huvudmål nu så kanske det är dags att vidga vyerna lite och ge mig i kast med annat. Fisket är ju bra på det sättet. Är man bara nyfiken och har drivet uppe så finns det alltid något nytt man kan hitta...

Klicka på HÄR om ni vill se bilder samt läsa om alla mina Storfiskar…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar