tisdag 19 november 2019

4 e. Tackel till ismete

 * 4. Utrustningen *

När det gäller själva tacklen tycker jag att man först och främst skall se till att anpassa och variera sina tackel efter rådande fiskesituation samt att vara noga med kvalitén. Det finns många olika sätt att tackla sina beten på och det skall vi kika lite närmare på här samt hur och när de kommer bäst till sin användning. Vi tar också en närmare titt på olika tafsmaterial och lite annat smått och gott man kan använda då man tillverkar sina egna tackel.

Tillverka egna eller köpa färdiga?
Många väljer att tillverka sina egna tackel vilket blir billigare i längden. En annan fördel är att man kan göra sina tackel precis som man vill och anpassa dem efter situation. Annars finns det också färdiga tackel att köpa som också fungerar rätt bra. Det man skall tänka på är att inte göra för korta tackel, inte under 50 cm enligt min mening.


Owners två-kroktackel har fungerat riktigt bra för mig.

Olika tafsmaterial
Idag finns det flertalet material att välja emellan. Utvecklingen har gått framåt även här och det är stor skillnad idag mot hur det såg ut för 10-15 år sedan. Viktigast är givetvis att tafsen håller måttet, att den tål påfrestningar från gäddans sylvassa tänder. Hållbarhet, säkerhet, pris och att tafsarna är lätta att göra är de saker jag ser som viktigast. Jag har gjort många olika slags tafsar av olika material genom åren men även köpt färdiga. Jag har använt shrips, tvinnat eller knutit direkt. Shirps vill jag dock INTE rekommendera men däremot de två andra varianterna. Jag tänker inte orda om alla olika tafsmaterial jag testat genom åren utan nöjer med att skriva om de två varianterna jag fiskar med idag.

Mina favorittackel
Det finns många varianter som jag tycker fungerat hyfsat och några andra riktigt bra. Skall jag rekommendera något så blir det två varianter som ni ser här nedan.

Senaste åren har jag fiskat allt mer med flourcarbon tafsar och jag måste säga att det har funkat kanon! Oron var till en början att gäddans vassa tänder skulle kapa tafsen men än så länge har det inte ens varit nära. Sommartid använder jag samma tafsar när jag vertikalfiskar gädda och även där har det gått bra. Fördelarna däremot är flera. De är lätta att göra själv, billiga, och hållbara. 


Numera gör jag alla mina tackel med dessa material.

Jag använder 0,90- 1,00 mm och knyter kroken direkt på linan med en vanlig enkel fiskeknut. Genom att bränna linstumpen och sätta en droppe superlim så minimerar man riskerna till att knuten skall gå upp. Gör gärna tafsen lite längre än vad man behöver, för om tafsen får skador så kan man lätt korta av den bara. Jag har pratat med flera andra gäddfiskare som gått över till dessa tafsar och samtliga har varit väldigt nöjda. Att gå under 0,90 mm rekommenderar jag inte. När jag vertikalfiskat efter gös i gäddrika vatten har jag ibland kompromissat med att köra 0,60-0,80 mm. Ofta har tafsarna hållit men då och då har det hänt att gäddorna har kapat linan. Så skillnaden mellan 0,60-0,80 jämfört med 0,90-1,00 mm är i detta avseende väldigt stor.

Andra tafsen som fungerat riktigt bra gör jag av 49 trådig wire. Mjukt och stadigt material som håller för många fiskar. Jag tvinnar tafsen flertalet varv och bränner sedan fast den. Viktigt att tänka på när man bränner är att inte tafsen börjar brinna, då är det bara att göra en ny. Jag brukar bränna tafsarna under ett stearinljus. Ett annat tips är att inte använda för tunn dimension, varför chansa med klena tackel när man inte behöver göra det?

Här en GUIDE av duktiga fiskaren Henrik Rånman hur han gör sina egna ismetetafsar.

En eller tvåkrokstackel?
En fråga som dyker upp ibland är om man skall fiska med en eller tvåkroks tackel? Frågan är inte helt självklar för det finns faktiskt situationer där bägge tacklen har sina för och nackdelar. Själv har jag fiskat mycket med bägge alternativen så det känns som att jag fått en rätt bra bild på dess för och nackdelar.

Med enkrokstackel minskar risken att kroken skall fastna i iskanten eller gå fast i botten jämfört med ett tackel med två krokar. Riskerna att gäddan tar skada av krokningen blir mindre samt att det går snabbare att kroka loss gäddan. En annan fördel med att bara fiska med en krok är om man fiskar på ställen med väldigt dålig botten, då minskar risken att fastna. Även då man fiskar med riktigt små betesfiskar kan det löna sig att fiska med en krok då fisken får en större rörelsefrihet och en mer naturlig framtoning. Sist men inte minst viktigt är risken att fastna med kroken i handen vid landningen minskar. Med två krokar kan det ibland att vara svårt att se vart bägge krokarna sitter.

Nackdelarna med enkrokstackel är att man riskerar att kroka gäddan sämre. Framförallt har jag märkt det då gäddan tar betet i munnen och står still rakt under hålet och vägrar ta lina. När väl gäddan sitter fast på kroken upplever jag däremot ingen skillnad att man lättare skulle tappa den på något av tacklen. En annan skillnad är att gäddan lättare pillrar lös betet med ett enkrokstackel i käften, något som kan vara irriterande i längden och även bidra till färre fångade fiskar.

Själv har jag genom åren testat allt möjligt för att få mig en bra bild av vad som är det bästa. I början använde jag mest enkrokstackel men såg med tiden fler nackdelar än fördelar. Sedan blev det att jag fiskade mest med tvåkrokstackel under några år. Några av mina fiskekamrater testade att gå upp i storlek till en trekrok stl. 1.0-2.0 samt att sätta en liten bit tunn gummi mellan betet och hullingen. Problemet med att betesfisken lossnar försvann och gäddorna satt ofta riktigt bra krokade. Under två säsonger har jag fiskat hälften av spöna med dessa enkrokstackel och andra hälften med tvåkrokstackel. Bägge varianterna fungerar bra men ser faktiskt fler fördelar med enkrokstackel. Använder jag däremot riktigt stora betesfiskar föredrar jag tvåkrokstackel.

Tackel (k)
Riggbin används till att förvara sina tafsar i. Andra vettiga alternativ är vanliga tackelboxar eller små platspåsar.

Trekrokstackel
Fiskar man med riktigt stora betesfiskar som mindre gäddor, braxnar eller idar så kan ett tackel med tre trekrokar vara ett alternativ. Att då ha ett tackel med en extra krok håller dels fisken bättre på plats samt även krokar gäddan lättare. Nackdelarna blir risken för ökade krokskador på gäddan samt att det kan ta längre tid att kroka av gäddan samt skada sig själv.

Upptrace eller inte?
En Upptrace eller overtrace kan man likna med en förlängning av själva tacklet som har till uppgift att skydda linan från gäddans vassa tänder. En grundregel är att den skall vara minst 15-20 cm längre än själva huvudtacklet. Vid vanligt mete är det nästan regel än undantag att man använder sig av ett upprace tackel. Frågan är då om det gäller samma till ismete?

Bild på ett tackel med upptrace.

Jag skulle vilja säga att det oftast går bra att köra utan upptrace men att det finns situationer där de kommer väl till sin rätt. Fast vill man vara på den säkra sidan använder man givetvis hela tiden av ett upptrace tackle. Själv har jag kört utan vid nästan alla mina pass och endast ett enda tillfälle har jag varit med om att en gädda klippt av linan vid hugg. Fiskar man i stillastående vatten och blyar ner betet brukar det vara rätt lugnt. Men använder man ett lite större levande bete utan någon tyngd på linan kan betesfisken lätt simma omkring fritt i vattnet vilket kan innebära att linan ligger i fara om en gädda skulle slå till. I rinnande vatten kan också strömmen ställa till det en del så att linan lättare skapar linbågar.

Hotta upp dina tackel
Ibland behövs det lite extra för att väcka gäddorna och då kan rätt tackel vara skillnaden mellan succé och fiasko. Gäddornas nyfikenhet väcks många gånger av saker som rör på sig och blänker. Hur dessa tackel kan se ut skall vi här nedan titta på men med rätt fantasi och kreativitet kan det se ut på många olika sätt. Viktigt är att testa sig fram och se vad gäddorna triggar igång på i just ditt vatten. För det har jag märkt att i vissa vatten fungerar det riktigt bra med glitter och glamour medan det i andra vatten mer skrämmer än lockar. Även gäddornas dagsform och de yttre förutsättningarna som väder, årstid samt snödjup och isens tjocklek kan spela in i det hela.

Variera dina tackel
En god regel speciellt i nya vatten är att variera sina tackel. Genom detta kan man ofta snabbt se vad som fungerar bäst för dagen och då är det bara att ändra sina övriga spön. Det behöver dock inte vara fel att köra med något eller några spön som fiskar avvikande än de övriga. Här nedan kommer lite tips på hur man kan anpassa sitt tackel efter fiskens humör.

Skygga gäddor – Lätta sänken eller vid fiske på grunt vatten fiska utan bly. Lätta och smidiga tackel, mindre krokar. Testa också att fiska med död betesfisk med någon typ av doftmedel.

Tröga och försiktiga gäddor – Krympa betet och blya hårdare för att få mindre rörelse på betesfisken. Testa gärna dött bete preparerat med lite doft.

Att väcka en gädda – Pynta ditt tackel med någon sked eller liknande som blänker och skapar rörelse, fiska med livliga beten (gärna abborre). Testa gärna att rycka lite i linan med jämna mellanrum. Tänk också på att gäddan har ett gott luktsinne och att rätt doft kan få den att vakna till.

Huggvilliga gäddor – Stora beten som rör sig mycket, vilket skapar god reklam och syns på långt håll. Lite glitter eller kanske en sked som blänker i vattnet behöver inte heller vara fel.


Spinnarsked lyspärla
  


Här några bilder på hur man kan "hotta upp" sina tackel. 

Material att använda till ”pynt tacklen”
Med lite fantasi så går det att utforma sina tackel precis som man vill. Avsikten är ju att det skall väcka gäddans nyfikenhet och hugglust och då gäller det ju först och främst att det syns. Men ibland kanske tacklet blir att för glamoröst vilket istället skrämmer gäddan. Jag vet att många ismetare idag mixrar för fullt med olika former av pynt tackel vilket även jag själv gör. Fast jag tror att man inte heller får blir allt för blind på detta så man glömmer bort de traditionella enkla tacklen, de är ju trots allt dessa som ser mest naturtrogna ut och säkerligen står för de flesta storgäddorna.

- Garnbitar
- Ugnsfolie
- Blänke, skedar
- Lyspirk, blinkpirk
- Spinnarskedar, smileblades
- Pärlor, paljetter
- julgransglitter
- Lysstav

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar