onsdag 11 januari 2012

4 e. Tackel till ismete

 * 4. Utrustningen *

När det gäller själva tacklen till ismetet kan man ha vissa saker i åtanke. Det ena är att man ser till att anpassa och variera sina tackel efter rådande fiskesituation samt att vara noga med kvalitén. Det finns många olika sätt att tackla sina beten på och det skall vi kika lite närmare på här samt hur och när de kommer bäst till sin användning. Vi tar också en närmare titt på olika tafsmaterial och lite annat smått och gott man kan använda då man tillverkar sina egna tackel.

Tillverka egna eller köpa färdiga?

Många väljer att tillverka sina egna tackel vilket blir billigare i längden. En annan fördel är att man kan göra sina tackel precis som man vill att de skall se ut. Annars finns det också färdiga tackel att köpa som fungerar riktigt bra. Det man skall tänka på är att inte göra för korta tackel, inte under 50 cm enligt min mening. Idag finns det flertalet material att välja mellan men viktigt att tänka på är att en gädda har hundratals vassa tänder vilket betyder att man bör satsa på grejor som fixar dessa.

e-sox super 7 soft strand

Dessa tafsmaterial fungerar utmärkt till ismete tafsar. Det är dessutom både enkelt och billigt. Går att antingen tvinna eller använda låshylsor då man tillverkar sitt tackel.

AFW SURFLON MICRO SUPREME

Detta material gillar jag! Det är dock lite dyrare än de 7 trådiga stålwiren men är både mjukare och följsammare. Går att tvinna ihop och sedan bränna wiren eller använda låshylsor. Även knytbart.

trilene-fluorocarbon

Ytterligare ett alternativ kan kanske Fluorocarbon vara. Detta material är nästan osynligt för fisken och kan vara bra om gäddorna skulle vara riktigt skygga. Är dock en liten chansning då gäddornas tänder kan bita av det. Lämplig dimension kan vara runt från 0,60 till 1,0 mm. Är knytbart och en droppe superlim knuten så brukar det bli bra.

Owner-ismet e tafs

Owners ismete tafsar kan jag rekommendera varmt. De bästa jag hittills testat på marknaden. Både hållbara och pålitliga och på det Owners krokar så vet nog de flesta vad det innebär…

En eller tvåkrokstackel?

En fråga som dyker upp ibland är om man skall fiska med en eller tvåkroks tackel? Frågan är inte den enklaste att svara på för det finns faktiskt situationer där bägge har sina fördelar. Eftersom jag mestadels fiskade med enkrokstackel de första åren då jag ismetade och sedan alltmer övergått till tvåkrokstackel har jag fått mig en rätt bra bild på dess respektive för och nackdelar.

Med ett enkrokstackel minskar man risken att kroken skall fastna i iskanten eller gå fast i botten jämfört med ett tackel med två krokar. Riskerna att gäddan tar skada av krokningen blir mindre samt att det går snabbare att kroka loss gäddan. En annan fördel med att bara fiska med en krok är om man fiskar på ställen med väldigt dålig botten, då minskar risken att fastna. Även då man fiskar med riktigt små betesfiskar kan det löna sig att fiska med en krok då fisken får en större rörelsefrihet och en mer naturlig framtoning.

Nackdelarna med ett enkrokstackel är att man krokar sämre i den bemärkelsen att man bommar fler hugg. Framförallt då gäddan tar betet i munnen och står still rakt under hålet och vägrar ta lina är det svårare att få fast den. När väl gäddan sitter fast på kroken upplever jag ingen skillnad att man lättare skulle tappa den på något av tacklen. En annan viktig skillnad är att gäddan betydligt lättare pillrar lös betet med ett enkrokstackel i käften. Något som kan både vara irriterande i längden och också bidra till färre fångade fiskar.

Själv brukar jag allt som oftast fiska med tvåkrokstackel undantagen är då jag fiskar på platser med väldig dålig botten eller med riktigt små betesfiskar. Fiskar jag däremot med större betesfiskar ser jag ingen anledning att använda enkrokstackel.

Trekrokstackel

Fiskar man med riktigt stora betesfiskar som mindre gäddor, braxnar eller idar så kan ett tackel med tre trekrokar vara ett bra alternativ. Att då ha ett tackel med en extra krok håller dels fisken bättre på plats samt även krokar gäddan lättare.

Upptrace eller inte?

En Upptrace eller overtrace kan man likna med en förlängning av själva tacklet som har till uppgift att skydda linan från gäddans vassa tänder. En grundregel är att den skall vara minst 15-20 cm längre än själva huvudtacklet. Vid vanligt mete är det nästan regel än undantag att man använder sig av ett upprace tackel. Frågan är då om det gäller samma till ismete?

Tackel med overtrace

Tackel med upptrace.

Jag skulle vilja säga att det oftast går bra att köra utan upptrace men att det finns situationer där de kommer väl till sin rätt. Fast vill man vara på den säkra sidan använder man givetvis hela tiden av ett upptrace tackel. Själv har jag kört utan vid nästan alla mina pass och endast vid ett enda tillfälle har jag varit med om att en gädda klippt av linan vid hugg. Fiskar man i stillastående vatten och blyar ner betet brukar det vara rätt lugnt. Men använder man ett lite större levande bete utan någon tyngd på linan kan betesfisken lätt simma omkring fritt i vattnet vilket kan innebära att linan ligger i fara om en gädda skulle slå till. I rinnande vatten kan också strömmen ställa till det en del så att linan lättare skapar linbågar.

Hotta upp dina tackel

Ibland behövs det lite extra för att väcka gäddorna och då kan rätt tackel vara skillnaden mellan succé och fiasko. Gäddornas nyfikenhet väcks många gånger av saker som rör på sig och blänker. Hur dessa tackel kan se ut skall vi här nedan titta på men med rätt fantasi och kreativitet kan det se ut på många olika sätt. Viktigt är att testa sig fram och se vad gäddorna triggar igång på i just ditt vatten. För det har jag märkt att i vissa vatten fungerar det riktigt bra med glitter och glamour medan det i andra vatten mer skrämmer än lockar. Även gäddornas dagsform och de yttre förutsättningarna som väder, årstid samt snödjup och isens tjocklek kan spela in i det hela.

Material att använda till ”pynt tacklen”

- Garnbitar

- Ugnsfolie

- Blänke, skedar

- Lyspirk, blinkpirk

- Spinnarskedar, smileblades

- Pärlor, paljetter

- julgransglitter

- Lysstav

Trollingsked

Min favorit är dessa lätta trollingskedar gärna kombinerad med en pigg livlig abborre. De har i vissa vatten utklassat allt annat.

Spinnarsked lyspärla

Även en spinnarsked med lyspärla kan göra underverk vissa dagar i rätt vatten.

Tackel (k)

På en s.k. Riggbin förvarar du dina tafsar på ett smidigt och skonsamt sätt.

Variera dina tackel

En god regel speciellt i nya vatten är att variera sina tackel. Genom detta kan man ofta snabbt se vad som fungerar bäst för dagen och då är det bara att ändra sina övriga spön. Det behöver dock inte vara fel att köra med något eller några spön som fiskar avvikande än de övriga. Här nedan kommer lite tips på hur man kan anpassa sitt tackel efter fiskens humör.

Skygga gäddor – Lätta sänken eller vid fiske på grunt vatten fiska utan bly. Lätta och smidiga tackel, mindre krokar. Testa också att fiska med död betesfisk med någon typ av doftmedel.

Tröga och försiktiga gäddor – Krympa betet och blya hårdare för att få mindre rörelse på betesfisken. Testa gärna dött bete preparerat med lite doft.

Att väcka en gädda – Pynta ditt tackel med någon sked eller liknande som blänker och skapar rörelse, fiska med livliga beten (gärna abborre). Testa gärna att rycka lite i linan med jämna mellanrum. Tänk också på att gäddan har ett gott luktsinne och att rätt doft kan få den att vakna till.

Huggvilliga gäddor – Stora beten som rör sig mycket, vilket skapar god reklam och syns på långt håll. Lite glitter eller kanske en sked som blänker i vattnet behöver inte heller vara fel.

smått och gott

I denna låda förvarar jag lite av varje som kan tänkas komma till användning ute på isen.

Detta var lite av mina erfarenheter och tankar kring ismete och tackel. Nästa inlägg i artikelserien kommer att handla om olika typer av nappindikatorer. Dessförinnan hoppas jag även hinna komma ut på årets första ismetepass. På återseende…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar