tisdag 17 januari 2012

4 f. Nappindikatorer och spöställningar

* 4. Utrustningen *

När det gäller mete i allmänhet är det vanligt att man använder sig av någon form av nappindikator. Till ismetet ser man oftast angelvippor eller angelspröt något som man helt enkelt hämtat från angeldonsfisket.

Tyvärr ser jag idag att de ultimata grejorna inte finns. Jag är förmodligen inte ensam om min åsikt då det idag är vanligt med olika egna varianter på både vippor och spöhållare. Dessa är många gånger betydligt bättre än de som finns att köpa ute i handeln.

Ismetevippor

Har man ute flera spön är det givetvis en stor fördel att ha en synlig indikator så man kan se då det nappar. Som jag redan tidigare nämnt är angeldonvipporna det vanligaste alternativet. Dessa finns att köpa i de flesta sportfiskebutiker. De fungerar i vissa helt okej men långt ifrån alltid så bra som man kan önska. Det finns en del olika märken och färger på vipporna och de fungerar och ser i princip likadana ut. Däremot skiljer det en del i kvalitén dem emellan vilken man kan tänka på.

Rent allmänt är dessa spröt inte mycket att hänga i julgranen. Är det inte lite märkligt att ingen har börjat tillverka och sälja speciella ismetevippor? Dessa skulle man sedan kunna göra i olika storlekar och hårdheter så att de passar till olika arter. Måste ju bara finnas en marknad för detta kan jag tycka? Få se om något händer i framtiden…

 angelspröt

Klassiska angelspröt.

Det är kul att många sportfiskare tagit saken i egna händer och uppfunnit egna varianter som fungerar bättre än de man kan köpa. Jag har också provat på att göra några egna varianter och då har jag bland annat utgått från denna utmärkta guide som finns att se på You Tube.

Nackdelarna med vippor som jag ser det är att det ibland kan bli  blindfällningar då de löser ut utan att någon fisk har nappat. Detta kan ske då det blåser mycket eller då man fiskar med större betesfiskar. Vill man undvika detta kan man givetvis ställa linan så att det krävs mer motstånd för att dra ut den. Nackdelen är då att gäddan känner mer motstånd och lättare kan spotta ut betet. Med de egengjorda vipporna kan man justera detta bättre vilken kanske är den största fördelen. En annan är att man kan göra dem lite större så de syns bättre.

Vanligaste sättet att fästa linan är att göra en ögla av linan som man snurrar runt vippan längst fram eller så att klämma fast linan på något sätt. Själv brukar jag använda bägge sätten lite beroende på vilka agn jag fiskar med, hur ismetevippan ser ut samt hur försiktiga gäddorna är för dagen. Fiskar man med större levande agn är det lätt att få blindfällningar och då kan det vara bra med en vippa som är lite styvare och att ha möjlighet att kunna fästa linan lite hårdare.

Fiskar man med dött agn så blir det något helt annat och då vill jag helst ha linan så att den väldigt lätt löser ut vid ett hugg. Exakt hur det skall se ut är omöjligt att säga för det hela hänger nämligen ihop med hur ismetevipporna fungerar. Det är därför viktigt att kolla upp detta då man är ute och fiskar, sedan kan man i efterhand alltid justera dem.

Ålbjällran

För att göra det hela ännu bättre kan man använda sig av en ljudlig nappindikator. Då är de s.k. ålbjällrorna det populäraste alternativet. Dessa är mycket enkla och praktiska att använda. Man sätter helt enkelt bara fast den i vippan. Vanligast är att fästa den från mitten av vippan och framåt, detta lite beroende hur vippan ser ut.

Ålbjällra

Dessa modeller med klämfäste lämpar sig bäst till ismete.

Ålbjällran hörs faktiskt riktigt bra och det även på lite längre håll. Det behövs inte heller någon större dragning i linan för att man skall höra att något händer. Enda bekymret är dagar då det blåser mycket, då kan det ibland vara svårt att höra dessa men i övrigt fungerar de klockrent.

Elektroniska nappalarm

Det finns en del metare som har tagit med sig sina grejor ut på isen vilket säkert fungerar riktigt bra. Nappalarm samt mindre banksticks (spöhållare) som man borrar ner i isen gör att spöna sitter där de skall. Dessa larm hörs på långt håll och en fördel är att kunna höra på ljudet hur mycket lina gäddan tar. Vill man ha det riktigt lyxigt kan man skaffa sig larm med reciever. Då ser man genom en sändare vilket spö det nappar på.

När det gäller meteprylar är utbudet på marknaden något helt annat än ismete. Jag tror att om man anpassar en del av dessa prylar till ismetet kan de bli riktigt bra. Möjligheterna är många för att utveckla ismetet och en av dessa är att ta influenser från det traditionella metet som ligger ljusår före ismetet. Sedan är det också en fråga om vad saker och ting kostar samt hur avancerat man vill ha det.

Spöställningar/spöhållare

Vad det gäller spöställningar till ismete finns det väldigt många varianter. Jag ser det som viktigt att spöet både skall hållas på plats och synas bra. Spöställningen skall också vara enkel att sätta upp och inte ta någon större plats i transporten. En vanlig variant är att använda sig av olika typer av klämmor som man nyper fast spöet på. Själva vippan sätter man sedan fast i klämman eller som jag också sett ibland på själva spöet. Ett annat vanligt sätt är att bygga någon typ av ställning som man sätter fast i isen. På ställningen ser man till att ha något som gör att spöet hålls på plats. Ja varianterna är många och här tror jag det viktigaste är att hitta något som man själv trivs med.

Tyvärr har jag idag få egna bilder på spöställningar och vippor men hoppas i framtiden kunna lägga in fler bilder och text till detta inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar