tisdag 24 januari 2012

4 g. Pulkan

 * 4. Utrustningen *

En viktigt och underskattad del av utrustningen är själva pulkan. Tyvärr är förhållanden många gånger tuffa ute på isen med både snö och slask. Har man då en dålig pulka så kan den nästan förstöra en hel fiskedag. Man kanske inte kommer sig till den tilltänkta fiskeplatsen eller så har hela strapatsen kostat så mycket energi att man inte orkar borra alla de hål man hade tänkt sig eller fiska den tiden man på förhand avsatt.

Vilka krav kan man ställa på sin pulka?

En pulka skall givetvis först och främst få plats i bilen. Den skall även vara så rymlig att man får plats med alla de prylar man vill ha med sig ut på isen. Samtidigt vill man också att den skall vara så lätt och smidig som möjligt och gå bra även i djup snö utan att välta. Finns då denna pulka som klarar samtliga krav? För bara några år sedan hade svaret var nej och då krävdes det lite arbete och tänkande för att konstruera och bygga ihop sin egen pulka.

Ibland blev resultatet bra men ofta hittade man en del brister i dessa hemmabyggen. Vanligt var det också med barnpulkor av olika slag vilka i allmänhet inte alls höll måttet. Nu har det tack och lov kommit pulkor byggda i hårdplats som både är lätta, smidiga och stryktåliga. Dessutom är de breda vilket gör att de går riktigt bra i snön. Dessa pulkor finns också i olika modeller och storlekar.

Sport sled pulkan

En pulka som blivit populärt är amerikanska Sport sled som importeras av Bios AB i Sverige. Den finns i två storlekar (se nedan). Själv har jag valt att köpa den större modellen vilket jag inte ångrat för en sekund.

 Lilla storleken (ca pris 599-799 sek).

Längd: 92cm
Bredd: 66cm
Djup: 23cm
Vikt: 2,5kg

Lillamodellen7

Stora modellen (ca pris 799-999 sek).

Längd: 137cm
Bredd: 66cm
Djup: 24cm
Vikt: 5kg

Viking sportsled

Jag har tidigare skrivit lite om denna pulka. Mitt omdöme finns att läsa här nedan:

Min åsikt:

Efter att ha slitit ut två stycken barnpulkor så tänkte jag att det nu är på tiden att man skaffar sig en rejälare pulka som man vet håller i många år framöver. Mina krav på pulkan var att den skulle rymmas i bilen, vara stryktålig och gå bra även i djup snö. Sedan skulle den vara så pass stor så jag rymmer alla mina prylar utan problem.

Valet blev en Sport Sled eller USA pulka som den kallas. Den har funnits i Sverige i ca 5 år nu men har först på senare är blivit populär inom fisket. Nu har jag använt denna pulka under snart 2 års tid och därför har jag fått en bra bild över hur den fungerar. Jag kan säga att den uppfyller alla mina krav och förväntningar. Visst den är nog så stor kan man tycka, men å andra sidan har man plats med den i sin bil så tycker jag att man skall köpa den istället för den mindre modellen.

För i denna pulka rymmer man allt plus lite till. Fastän den är stor så upplever jag den inte som speciellt klumpig utan den går lätt på snön och är lätt att dra. Sedan väger den ju endast 5 kilo, så den är ju väldigt lätt till förhållande av sin storlek. Därför blir mitt betyg det allra högsta. Skall man hitta något negativt så skulle det i så fall vara priset som man kan tycka är nog så saftigt. Men då skall man komma ihåg att kvalitén är därefter och att pulkan med största säkerhet kommer att hålla i många, många år framöver.

Avslutningsvis vill jag säga till alla ni som fortfarande drar omkring med ostabila små barnpulkor i djupsnön att ni borde tänka om och köpa er en Sport Sled så snart som bara möjligt. Enligt mig ett givet köp för alla ismete entusiaster ute i landet…

TNP Pulkor (k)

Team North Predator på isfiske. Från vänster min pulka (Stora sport sled), i mitten Ari´s pulka (lilla Sport sled) och till höger Krister med sin lilla barnpulka. Skall tilläggas att bara några veckor efter att bilden togs köpte Krister slutligen en nya pulka och vad blev det, ja givetvis en Sport sled…

Spark på blankis.

Spark på blankis är ett av de bästa färdmedlen en fiskare kan tänka sig. Tyvärr ser man sällan sådana här härliga isar, framför allt här uppe i norra Sverige då snötäcket snabbt lägger sig över isarna.

Här nedan en annan intressant modell som sälj b.l.a. av Mieko Fishing.

Pelican snowtrac 60

Hur packar jag pulkan och vilka prylar skall finnas med.

Att hålla på och skruva i pulkorna för att fästa spöhållare och annat kan ha sina fördelar men även nackdelar. Kanske det inte blir som man tänkt sig och då måste man ändra om o.s.v. Det tar även en del tid att fixa och trixa med detta som jag hellre lägger på själva fisket. Har man en större pulka så klarar man med lite planering att ta med sig massor av saker utan att röra själva pulkan. I mitt fall ser det ut på följande sätt.

En back på 50 liter längst bak på pulkan. Här har jag levande betesfisk. (Har även en liten akvariehåv här samt en 5 liters plasthink).

En back på 30 liter ovanpå denna. Där jag har spöställningar, vippor, isskopa, matsäck, ekolod, baitbag med deadbaits.

Pimpelskrylla som jag har framför backarna. Här rymmer jag min utryckningsväska, pimpelgrejor samt att jag har den som spöhållare för upp till 6 spön. Dessa sticker jag då ner i det stora hålet på skryllan vilket passar perfekt. Bra som stol när man pimplar. Sedan fyller den även en annan funktion som stativ vid fotografering med självutlösare.

Gäddmatta som ryms framför skryllan.

Isborren. Har en 200 mm till ismetet samt en betydligt mindre om jag tänker pimpla. Är det tunna isar tar jag endast med mig den stora borren men annars brukar jag ta med mig bägge två. Dessa ryms på gäddmattan.

Stol med ryggstöd. Denna tar liten plats och ryms också längre fram i pulkan tillsammans med borrarna.

Jag funderar också att sätta fästa en livlina i pulkan vilket kan vara bra ifall olyckan skulle vara framme. Nu är jag inte den som chansar att fiska på riktigt tunna isar utan väntar hellre till isarna känns säkra. Man skall ha respekt för isarna och alltid ta det säkra före det osäkra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar