fredag 27 december 2019

Årskrönika 2019

Då var det dags för årets sammanfattning över mitt fiskeår. Ett år som på förhand kändes både ovisst och givet. Det som kändes ovisst var väl främst hur mycket tid jag skulle mäkta med att ge fisket. Det mest givna var att jag skulle fiska gädda under april och juni. Sen fanns som vanligt en massa planer och idéer att genomföra ifall tid, intresse och energin skulle finnas där.

APRIL EN SAGOLIK FISKEMÅNAD FÖR MIG
Efter en hel norrländsk vinter utan fiske brukar fiskesuget vara stort när våren börjar göra sig påmind. I år var inget undantag men förutsättningarna kunde varit bättre från start. I början av mars såg det riktigt bra ut men så kom dryga halvmetern snö på ett par dygn och bakom det en portion kalluft. Bara invänta mildare väder och det kom rätt snart. Början av april fram till 22-23 april var förhållandena riktigt fina. Däremot tog säsongen slut snabbare än väntat då isarna snabbt försämrades. Så totalt hade vi tre veckor med riktigt fina förhållanden medan mars var sämre och då sista aprilveckan som gick bort helt. Hade man varit taggad och haft tid hade man även kunnat fiska en del under februari då det var några dagar med mildare väder.

Ni som följer bloggen har kanske läst min summering av april och även de enskilt bästa fiskepassen. Men kort sagt blev det 10 fiskepass under april fördelat på gädda 7 ggr, lake 2ggr och gös 1 gång. Jag rivstartade med ett grymt ismetepass då jag landade 20 gäddor varav 14 vägde över 6 kg! Tre av dessa pressade vågen över 10 kg med en imponerande toppfisk på 12830 gram! Dagen efter fiskade jag på annat ställe och då blev det tre gäddor över 7 kilo med topp på 11730 gram och 120 centimeter. En svit som jag sent lär glömma!

10210 g- 112 cm

11730 g - 120 cm

12830 g - 118 cm
10380 g - 119 cm

Sista tre fiskepassen blev fokuset flyttat från gädda till lake och gös. Just lakfisket blev långt över förväntan. Jag har tidigare lyckas i samma område men i år var det ovanligt bra, speciellt snittvikterna liksom toppfiskarna. Förutom ett nytt personligt rekord blev det ett gäng fina lakar. Största laken vägde över 5 kilo vilket jag haft som en liten drömgräns.
På bilden den tredje största laken under april. Totalt blev det en fin svit av storlakar i vikter 5100 g, 3610 g, 3550 g och 3370 g.

SEGT FÖRSOMMARFISKE
Våren kom tidigt men blev långdragen då kalluften tog över en bit i maj månad. Detta följdes av regn och mildare väder och så fortsatte det ändå fram till midsommar. Växlande väder utan några stabila högtryck. Vattenståndet åkte berg och dalbana liksom lufttrycket. Kanske orsaker till att fisket oftast kändes segt? Många med mig hade samma känsla om fisket denna period. Ofta brukar det komma en riktig het period efter leken men i år kändes det som att den aldrig kom.

Men visst fick jag en del gäddor varav några bättre fiskar. Blev mest fiske från land och då spinnfiske. Resultatet blev till slut godkänt när jag under en sen junikväll krokar en bättre fisk. Den hugger bara en bit ut från land och snart kan jag syna en vacker gädda liggandes i håven.

SOMMARFISKET HANDLADE MEST OM GÖS
Juli månad brukar betyda att jag lägger gäddfisket på is och fiskar efter andra arter. Så även i år. Det blev nästan uteslutande gösfiske i hemmasjön. Jag har här tidigare dragit flertalet gösar mellan 2,5-3,5 kilo men sen har det tagit stopp. Mestadels har jag då vertikalfiskat nära botten. De största gösarna tycks gå högt upp i vattnet här omkring så ingen skräll att det var på trolling min hittills största gös från denna sjö kom.

När sommarvärmen försvann drog jag till skogs och fiskade bäcköring. Två turer då jag testade två mindre bäckar. I ena bäcken fann jag öringar, i den andra fanns det bara abborre.

HÖSTFISKET BLEV DET INTE MYCKET AV
Lite som vanligt så blev höstfisket inte mycket att hänga i julgranen. Undantaget var under två veckor i slutet av september då jag hann ut på fyra fisketurer. Samtliga pass spenderades på några olika sjöar och nu var det trollingfiske efter gädda som gällde. 2018 blev det inte ett enda trollingpass så därför var det kul med lite trolling.

Samtliga pass gav gädda över 7 kilo. Toppfiskarna i båten blev årets längsta gädda 121 cm och dryga 11 kilo. Sedan två gäddor som bägge mätte 111 cm och vägde mellan 9-10 kilo. Båda dessa fiskar togs under samma fiskepass och inom loppet av 30 minuter! Det var min fiskekompis för dagen, Mats Honkamaa som drog gäddorna. Dessa fiskar hamnade på plats 2 respektive 3 i hans 10 i topplista. En rolig dag som blev den sista fiskedagen för året i öppet vatten. Oktober bjöd på fina förutsättningar med stabilt lufttryck och vattenstånd men vädret var ovanligt kallt. Bara inse att fiskesuget inte fanns riktigt fanns där så det blev en tom fiskemånad i kalendern. Resten av året blev precis lika tom på fiske. Så med andra ord väldigt lite fiske för mig under andra halvan av året, från augusti och framåt.

ÅRETS BÄSTA FISKAR

1. Lake 5100 g – 89 cm (ismete, april)


Kommentar: Årets fisk och en av mina bästa fiskar någonsin. Idag är lakar över 5 kilo rätt sällsynta i Sverige. Största kända laken på sportfiske från detta vatten. Ismete med liten mört. Högg nära botten där jag tidigare hade mäskat med fiskbitar.
2. Gädda 12830 g – 118 cm (ismete, april)

Kommentar: En gädda över 12 kilo är alltid en bra fisk. Tagen på ismete, totalt min 4:e största gädda. Kände redan i mothugget att det var något extra. Grymt fiskepass med totalt 14 gäddor över 6 kilo var av tre vägde över 10 kilo!

3. Gös 4740 g – 78 cm (trolling, juli)


Kommentar: En medelmåttig fisk i många vatten söderöver men en bra fisk i Norrbotten och i det aktuella vattnet en riktigt bra fisk. Kul att putsa ett sjörekord i sitt hemmavatten.

4. Gädda 10210 g – 117 cm (spinn, juni)


Kommentar: Inte den största gäddan i mitt liv men efter att jag nött flertalet kvällar från land utan att lyckas så kändes det riktigt gott att till slut lyckas ta en finare fisk. Ofta är det vägen fram till fångsten som ger mig mest tillfredsställelse.

5. Gädda 11020 g – 121 cm (trolling, september)


Kommentar: Höstpremiär som gav årets längsta gädda! Nytt september-rekord. Tog grunt på ett gummibete fiskat över 12 meters djup.

SAMMANFATTNING
Så här i efterhand när jag ser tillbaka på året kan jag konstatera att det blev lite som väntat i det stora hela. Det fanns nog en mening med att jag inte lade upp några större planer och målsättningar inför året. Energin och fiskesuget är idag inte på topp hela tiden. Min strategi blir då att fiska mer då suget är på topp och de årstider jag trivs mest med att vara ute. Även att fiska de fiskesätt man tycker mest om. Fisket skall vara så trevligt och roligt som möjligt. Korta ner fisketurerna, inga långa resor och planeringar m.m. Med detta upplägg så är jag medveten att resultatet blir sämre än vad det kunde bli men i gengäld skänker det desto mer glädje och risken att man helt slutar fiskar minskar. Det har blivit mest gäddfiske (64%) följt av gösfiske (26%). Övriga arter lake och öring (10%).

Gäddfisket handlade om tre perioder. April månad liksom från slutet av maj och juni då jag fiskade en hel del. Sedan de fyra passen i slutet av september. Isfisket måste jag vara väldigt nöjd med. Totalt sju fiskepass som resulterade i flertalet fina gäddor var av 4 vägde över 10 kilo. Dessutom en bra toppfisk på 12830 gram. Försommarfisket var kämpigt men en landfiskad 10 kilos spinngädda räddade upp det hela. Så godkänt trots allt men kunde vart bättre. Höstfisket, ja med den tid man lade ner så får man väl vara nöjd. Totalt sett blev det 20 gäddor över 7 kilo var av 6 stycken överskred 10 kilo. Två gäddor över 120 cm och en toppfisk på fina 12830 gram. Trots att jag känner att jag kunnat fiska klart mer och klart effektivare så kan jag inse att det ändå blev rätt många fina gäddor.

MINA STÖRSTA GÄDDOR 2019 
VIKT (gram)
LÄNGD (cm)
K-FAKTOR
METOD
BETE
DATUM
12830
118
0,78
Ismete
Mört
2019-04
11730
120
0,68
Ismete
Mört
2019-04
11020
121
0,62
Trolling
Softbait
2019-09
10380
119
0,62
Ismete
Mört
2019-04
10210
112
0,73
Ismete
Mört
2019-04
10210
117
0,64
Spinn
Hybrid
2019-06
  9440
108
0,75
Ismete
Mört
2019-04
  9330
111
0,68
Ismete
Mört
2019-04
Martin med nytt pers. 9960 gram - 114 cm. 

Under juli blev det en del gösfiske. Mest vertikalfiske men även några trollingrundor. Resultatmässigt inget att skryta över men blev ändå en fisk som jag kan känna mig nöjd över. Att ta ett nytt sjörekord i sitt hemmavatten satt riktigt fint. Sen tycker jag att gösfisket under högsommaren är en höjdare. Jag har tagit med mig flertalet vänner ut på sjön och förutom själva fisket så bjuder dessa sommardagar på bad, naturupplevelse, härligt väder och trevligt sällskap.

Årets mest oväntade händelse är utan tvekan lakfisket. Av okänd anledning kändes ett av mina lakställen glödhett i år. Både i antal och storlek levererade platsen och som grädden på moset kom det upp en lake som överskred 5 kilo. Något av en drömgräns var nu passerad.

Klarade jag då årets enda uppsatta mål. Att fiska fler dagar än föregående år (2018)? Nej det fattades några dagar. Bara ta nya tag och ladda inför nästa år, förhoppningsvis lär jag fiska en del i alla fall. Vill även tacka alla mina fiskekompisar för trevliga stunder ute vid fiskevattnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar