fredag 24 januari 2020

Inför 2020 – Den stora frågan ”Hur skall jag bygga upp fiskesuget och hitta motivationen?”

2010 var året då jag började specimenfiska efter predatorer. Nu tio år senare börjar en ny era, 20-talet. Jag har funderat lite senaste veckan inför vad som komma skall. Förra året blev lite som det sett ut de senaste åren. Perioderna helt utan fiske har blivit allt längre. I fjol fiskade jag med nått enstaka undantag under april, juni, juli och ett par veckor i september. Alltså bara drygt 3 månader utav årets 12 månader. Sedan har jag under korta perioder smidigt lite planer, planerat och fixat och donat med utrustning, skrivit, bloggat och sysslat med lite statistik. Men även dessa perioder har tenderat att kortas av. Någonstans är det bara att acceptera att mitt fiske idag inte har samma prioritet som tidigare men jag ser det ändå som lika viktigt.

Jag älskar att vara ute i naturen och infinna lugnet, spänningen och allt där till. Vintern går bort men annars gillar jag att vara ute. I dagens samhälle matas vi av intryck och information. Därtill jobb och andra vardagssysslor som tar tid och kan skapa stress. Att få komma ut i naturen och fiska är för mig en ynnest som jag inte vill vara utan. Det behöver inte alltid vara fisket som är det centrala, i perioder har andra utomhusaktiviteter som bärplockning, camping, vandring och träning varit minst lika viktiga. Men måste jag välja en sak som jag inte vill vara utan så blir det definitivt fisket.

I år blir det viktigaste att hitta motivationen och finna inspiration så att fiskesuget blir så pass stort att jag tar mig an en del av mina planer. Tyvärr har jag med åren blivit allt latare och bekvämare. Det är lättare att stanna hemma om man är lite trött eller så skyller man på nått annat man måste göra. Men samtidigt tycker jag idag inte heller om att vara ute i kyla, blåst och nederbörd. Så var inte alltid fallet tidigare då man trotsade vädret allt som oftast.

En annan sak som jag har märkt är att man med åren fått allt svårare att komma in i den s.k. ”fiskebubblan”, då man stänger av allt annat och bara vill fiska mer och mer. Idag kan jag i korta perioder nöta men dessa varar inte speciellt länge. Många fiskar nog bara mer och mer ju bättre det går, för mig är det nästan tvärt om. Tar jag en bra fisk eller får uppleva nått minnesvärt fiskepass blir jag ofta nöjd och då behöver jag inte ut och fiska nått mer på ett tag.

Tanken under året är att sätta upp en del mål med mitt fiske. Ifjol sket jag ju i det och nu i efterhand måste jag erkänna att det inte var lika kul. Sedan märkte jag att det då och då dök upp en del dolda mål i huvudet. Ett exempel var landfisket efter gädda. Jag fick kämpa länge innan jag nådde tvåsiffrigt och det var kanske just det som fick mig att fiska mera. ”Jag tänkte lite att fasen jag skall visa att fjolårets 13 kilos inte bara var flax utan kan jag ta en över 10 kilo även i år så visar det på att man inte helt är ute och cyklar”. Så det triggade mig och kanske var det just denna trigger som resulterade i att man tillslut kunde landa en.

För mig är uppsatta mål nästan alltid bra, sen hur jag väljer att lägga upp mina mål är en annan femma. Till i år kommer jag att satsa mest på kortsiktiga mål inom kortare perioder. Tanken är att dessa mål får mogna fram med tiden då/om fiskesuget väl infinner sig. Känns bara dumt att sätta upp en massa mål då jag inte vet hur mycket jag kommer att fiska. Jag får liksom ta det lite som det kommer. Tid, hälsa och yttre förutsättningar är mina tre främsta nycklar för att detta skall bli så bra som möjligt. Jag kommer inte gå ut offentligt med mina mål i år utan håller dom mer för mig själv.

Troligtvis blir det från början att fiska själv, mest för att infinna lugnet och se om man får hungern tillbaks för att fiska mer seriöst. Kanske blir det bara att ta skidorna ut på isen, njuta av solen, grilla lite korv och borra nått håll och hoppas på att nån abborre eller annat skall hugga eller så blir man ”toktaggad” på nått och nöter som bara den. Vi får se tiden an vart kompassriktningen inför framtiden riktas, känns lite osäkert just nu. Vilka arter och metoder jag ämnar satsa på är i nuläget inte heller spikat. Även osäkert hur fördelningen mellan speciemenfisket och nöjesfisket kommer att se ut. En sak är i alla fall säker och det är att jag vill komma ut och fiska så mycket som möjligt. Frågan är bara vilka nycklar jag kan hitta för att infria mina önskningar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar