fredag 3 april 2020

Häftigt dubbelhugg räddade dagen!

Redan i november gjorde jag i ordning alla ismeteprylar, något jag gjort de senaste åren för att lättare ta sig ut när lusten kommer. Likt de senaste åren fick grejorna stå och samlat damm allt för länge. För just denna vinter har det funnits lägen att fiska då vintern varit rätt mild. Men tyvärr får jag säga följer jag mitt mönster att komma i gång lite väl sent. 

Fast nu är i alla fall premiären avklarad och inte bara det jag har fiskat dubbla ismetepass. Bägge gångerna har det varit gädda jag varit ute efter. Första passet finns det inte så mycket att skriva om. Högg bra i början och slutet av dagen men däremellan var det stendött. Blev några gäddor men storleken var klen på samtliga fiskar. Solen sken däremot från klarblå himmel och det kändes gott att vara i gång med fisket igen. Detta var faktiskt första fiskepasset sedan sista helgen i september förra året. 

Senaste fiskepasset gick bättre. Första timmen var hektisk med flertalet hugg. Tyvärr lyckades jag med konststycket att få två linbrott. När jag drillar dagens andra fisk hugger det på ett annat spö en bit bort. När jag kommer dit sitter jag i botten, Som tur är känner jag inte att gäddan sitter på men sluter med att linan går av. Strax därefter har jag på en bättre fisk och mitt i drillningen går linan av. Skumt måste ha varit en skada på linan då den gick av flera meter ovan tacklet. 

Idag är gäddorna bättre än senast, ca 4 kg, 5,5 kg 6 kg och 6,5 kg väger de fiskar jag fått upp fram till lunch. Men känslan är att det borde gå några bättre individ i området, kanske var det just dessa jag förlorade tidigare? 

Men i fiskets värld kan det gå snabbt och mitt i maten plingar det till och inom loppet av en kvart får jag två hugg som bägge platsar i min vattenfyllda pulka. Jag har tidigare skrivit en del om att jag söker upplevelser som sticker ut. Alltså när något inträffar som man inte varit med om förr. Sådant skapar sedan sköna minnen som man kan leva på ett bra tag. Med stigande ålder kan jag konstatera att när man var yngre levde man mer i nuet och körde på medans man idag är mer reflekterande vad som händer och sker runt en. Just denna händelse blev ett sådant "moment".

Dagens dubbel! Oväntad vändning av dagen då dessa gäddor högg efter varann. 10600 g - 110 cm på den ljusare individen och 10280 g - 117 cm på den andra.

Resten av dagen blir händelsefattig men det är precis så det kan vara, att det är korta perioder på dygnet gäddorna jagar, däremellan är det segt värre. Idag var det morgonhugget samt lunchhugget som gällde. På tal om huggperioder, tänkte lite på det. Ofta när jag fiskar kör jag från morgonen fram till eftermiddag. Tyvärr är det väldigt sällan jag orkar köra in i kaklet i mars och april, dvs. in i skymningen. Dagarna är nu så pass långa. Några gånger har jag fiskat från eftermiddag till mörkret men dessa fiskepass har gått sämre. Men har egentligen för dåligt underlag att kunna ge mig på en rättvis bild på skillnaden mellan dag och kväll nu i mars, april. Det jag däremot kan se är att säkraste huggperioden i de flesta vattnen är på morgonen. Det är då jag fått flest hugg. Däremot har jag fått de flesta av mina större gäddor mitt på dagen. Detta är ett mönster som känns allt tydligare i takt med antal storgäddor jag samlar på mig.

Det känns gott att vara igång med fisket igen. Här framåt hoppas jag komma ut när tillfälle ges. Men av olika orsaker kommer dessa tillfällen förmodligen inte vara så många som man vill att de skall vara. Skulle jag hinna med tre ismetepass till riktat efter gädda så är jag nöjd. Sedan har jag några andra projekt i tankarna. Finns ju fler fiskar än bara gäddor;) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar