söndag 12 april 2020

Påskfiske med Martin

Enligt tradition brukar jag fiska tillsammans med Martin under påsken. I år blev inget undantag. Förhoppningen var att Martin skulle bräcka 10 kilos gränsen. Ni som följer bloggen minns kanske att han missade den gränsen förra påsken med ynka 40 gram!

Till gäddfisket. Efter att ha bommat flertalet hugg kändes det som att dagen skulle bli svår. Det kändes som att det var mest smågäddor i farten samt att de av någon anledning var riktigt kinkiga. Försiktiga hugg, spottade och tuggade mörtar.

Det blir endast två gäddor som vi får skåda under hela dagen. Länge sedan jag haft så dåligt fiske rent antalsmässigt. Men vi som fiskar riktat efter större gäddor vet att en enda fisk kan rädda en hel fiskedag. Martin fick som gäst ta första fisken och redan i mothugget förstod vi att det var en bra fisk som huggit. Efter flertalet arga rusningar fick vi se en skymt av gäddan och då kändes det som att 10+ målet var avklarat. 

Upp ur hålet kommer en rejäl koskalle som lätt hade platsat på en gädda över tolv kilo. Men förutom skallen hade den inte så mycket att erbjuda viktmässigt. När vi måttar den till 117 cm så förstår jag att det inte är någon tiokilos fisk. Men ändå en bra fisk som förmodligen höjde Martins puls rejält. Sedan blev det en putsning på 3 cm gällande längdrekord samt nummer 2 på listan över tyngsta fiskar.

Martin med dagens bästa gädda. 9140 gram - 117 centimeter.

Kvällsfisket bestod av lakfiske och om gäddfisket var segt så blev var nog detta ännu värre. Men även här kom det upp en fisk som räddade upp kvällen och visade att vi var på rätt spår. Som vanligt underskattade jag vikten, tycker att lakarna oftast väger mer än man tror. Ingen jätte men helt klart en godkänd fisk och inte minst enastående vackert tecknad.

Sveriges coolaste och vackraste fisk är i mina ögon laken. En fulsnygg varelse som stryker botten sena kvällar i mörker i jakt på föda. Denna vägde 2750 gram.

Idag väntas ett rejält lågtryck dra in över Norrbotten och det spås upp till 20 cm snö. Tittar man in i nästa vecka så ser vädret fortsatt ostadigt med blåst och en ständig kamp mellan kalluft och varmare luftmassa. När man tittar på väderkartan och ser att det står 17 grader i söder och samtidigt 0 grader och snö här uppe så kan man konstatera hur stora skillnader det är vädermässigt det är denna tid i landet. Som tur är kommer vi i kapp lagom till midsommar:) Vem minns inte fjolårets sommar då Markusvinsa i Norrbotten hade varmast i hela landet samt slog världsrekord i temperatur ovan polcirkeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar