onsdag 15 januari 2025

DEL 2 “TAKTIK” – Om de taktiska och teoretiska bitarna när det kommer till mitt gäddfiske

Nu när man har fiskat efter stora gäddor så pass länge kan jag lättare se tillbaka och reflektera över hur det sett ut över tid. Det är flera lärdomar man tagit till sig under dessa år men finns ett par som känns mer viktiga att belysa här.

Den första är “Det är betydligt enklare att hitta ett bra gäddfiskevatten än att lyckas fånga de största gäddorna som simmar där”. Tänker här att man lätt springer förbi ett bra vatten och forcerar sedan vidare till nästa och nästa o.s.v.. Man går mycket på vad man hör från andra och mindre på ens egna intuition.

Det andra är “att man är allt för snabb för att döma ut ett vatten”. Det är många parametrar som skall stämma för att utfallet skall bli riktigt bra. Ibland kan man lyckas direkt medans andra gånger får man jobba väldigt länge innan man kommer rätt. Inget vatten är likt det andra och vissa vatten är betydligt svårare att lyckas i än andra.


Den första och viktigaste biten när man fiskar efter stora gäddor är att välja rätt vatten. Det är i den änden man skall börja. Det spelar liksom ingen roll hur bra man fiskar om du fiskar i fel vatten. Vi kommer in mer kring detta i nästa del men är man intresserad att grotta ner sig mera i ämnet så har jag skrivit en artikel GÄDDORNAS KONDITION - ETT TECKEN PÅ DITT VATTENS POTENTIAL

Ett tips! När man söker vatten med rätt potential för att kunna producera riktigt stora gäddor är det viktigt att studera varje lite större gädda man får. Tänk dock på att konditionen kan variera rejält i ett och samma vatten. Därför är det viktigt att få flera lite större fiskar innan man kan göra någon slags analys hur det ser ut. Någonstans från fem kilo och uppåt är en rimlig måttstock att utgå från, då har gäddorna kommit upp i en storlek då de kan äta lite större bytesfiskar. Det kan även vara så att gäddorna i mellanstorlek (4-8 kg) ser rätt ordinära ut medans de fåtalet större fiskarna blir klart grövre. Detta har då att göra med att dessa extra stora individer börjat specialisera sig på större betesfiskar som det i vissa vatten finns gott om. Ofta är det då arter som braxen, id, lake, sik eller sutare.

Fiska så ofta som möjligt alternativt mindre men under rätt tid?
De flesta som fiskar efter stora gäddor seriöst har oftast en slags taktik. En taktik kan vara att fiska så mycket som bara möjligt och sedan hoppas på det bästa. Motsatsen kan vara att fiska mindre men istället se till att planera sina fiskepass extra noggrant och vara väl förberedd. Vad som är rätt taktik beror nog till stor del hur mycket erfarenhet och kunskaper man hunnit skaffat sig.

För att skaffa sig erfarenhet så gäller det ju att man fiskar väldigt mycket och därför kan det vara bra att fokusera på att fiska mycket under de första åren och sedan i takt med att man samlat på sig erfarenhet så fokuserar man mer på detaljer och planeringen. Har man rutinen kan man lättare känna när det är rätt läge att fiska. I slutändan gäller det att hitta sin egna väg och hur den ser ut kan ju vara väldigt olika från person till person. I denna artikelserie väljer jag att berätta om min väg och nu kommer jag gå igenom lite kring hur jag själv jobbar för att hitta de bästa fiskeperioderna i de vatten jag fiskar i.

Jag försöker ständigt ha en slags plan när jag skall fiska på olika platser
Med åren har jag blivit allt mer noga med hur jag lägger upp mitt fiske. Tex. så har jag helt slutat att fiska gädda direkt efter leken på de platser jag tror mest på. Jag vill helt enkelt att gäddorna skall få vila upp sig samt lägga på sig en del i vikt. Då detta kan variera rejält mellan olika vatten blir det vissa ställen som faller bort helt under tidiga sommaren som man istället vill spara fram till hösten. Något vatten kan gäddorna däremot förbluffande snabbt efter leken vara feta, är som att de knappt tagit någon stryk av sina lekbestyr.

Tyvärr finns det en baksida här, en sida som nog de flesta gäddfiskare idag fått känna på. Tänker på fisketrycket. Lätt att tänka “Fiskar inte jag här nu så finns det andra som kommer hinna fiska. ” Det tankesättet har jag lagt åt sidan för länge sedan. Jag har lärt mig att i hårt fiskade vatten så blir det extra viktigt att fiska rätt tid och på rätt sätt då gäddorna är extra svåra att överlista. Om man sedan vill trängas med andra fiskare på en och samma plats blir ju en annan fråga. Tråkigt nog så har jag mer eller mindre slutat fiska på några av mina tidigare favoritställen p.g.a. allt för hårt fisketryck. Fördelen med detta är att man tvingas söka sig till nya vatten.

Ha tålamodet att vänta in rätt tid för varje fiskeplats
Det gäller således att ha tålamod och vänta in rätt tid för varje plats. Det är många saker som skall stämma för att förhållanden skall vara perfekta. Det är mer än en gång jag sett hur andra fiskar väldigt hårt under perioder då jag själv sitter lugnt i båten och väntar. Det kan även komma kortare heta perioder som många missar då fisket enligt almanackan inte skall vara bra normalt sett. Det gäller således att ha koll på dessa perioder och sedan utnyttja dem till fullo. Här gäller det dock att veta hur väder, vattenstånd .m.m. påverkar fisket. Under vissa tider kan ett kallras eller värmebölja få igång storgäddorna rejält medans det andra gånger blir helt tvärt om. Med tiden så skaffar man sig ofta en bra känsla kring detta. Man får ett slags sjätte sinne som säger till en att nu kan det vara läge...

Nu är jag ingen övermänniska på något sätt, tex. det sena höstfisket som kan vara stekhett har jag varit riktigt dålig på att utnyttja. De få gånger jag försökte första åren så blev resultatet inte speciellt bra.
Det tog lite tid för mig att hitta de riktigt stora senhöstgäddorna men de sista åren har resultaten blivit bättre och bättre. Lyckas man så tror man mera på sin sak och de blir lättare att t.ex. ge sig ut en svinkall höstdag. Idag är mitt motto alltid att fiska när jag tror att förutsättningarna för stora gäddor är som bäst. Sen är jag nog inte så extrem här. Känner jag mig nöjd kan jag med gott samvete lägga spöna på hyllan lite tidigare än planerat. Men kan också vara tvärtom likt hösten 2023 då jag trotsade kylan och gav mig ut på ett par extra pass bara för att jag ville få upp en bra höstfisk. Att jag då lyckades ha turen att få årets bästa gädda gör ju att ens mentala styrka växer sig några snäpp.

Man skall dock inte underskatta den tid man lägger ner på sitt fiske. Tiden är absolut en viktig faktor. Jag vet att många säger att de fått flera av sina största gäddor när man inte förväntat sig det. Jag kan dock inte hålla med om detta påstående utifrån mina egna erfarenheter. Däremot har några av mina allra största gäddor kommit dagar då fisket varit trögt med få hugg och fiskar. De allra bästa fiskepassen med flera stora gäddor har sällan gett den där riktigt stora fisken.

Jag brukar kategorisera graderna gällande min känsla när jag skall till och fiska. Man sätter in alla sina olika parametrar och provar in det på sina tilltänkta fiskeplatser och gör en slags bedömning i en femgradig skala. Kan se ut så här:


- Obefintliga chanser

+ Dåliga chanser

++ hyfsade chanser

+++ bra chanser

++++ riktigt bra chanser

+++++ Extremt bra chanser



Tips på bra förutsättningar och lite hur jag tänker kring detta

Isfisket
Gällande isfisket är det klart färre parametrar att ta hänsyn till jämfört med fisket i öppet vatten. Det jag främst vill ha är bra ljusförhållanden, stabila väderförhållanden och vattenflöden.

Bra förutsättningar kan då vara: Snöfria isar eller bara lite snö på isen, stabilt (gärna högt) lufttryck, växlande molnighet med en del sol.

Ni som följt min sida genom åren har nog sett en och annan bild med en eller ibland två gäddor vilandes i en vattenfylld pulka. Ett gemensamt mönster är att allt som oftast har solen lyst vilket tyder på att både jag och gäddorna gillar vårsolen. Själv för att man gått och längtat en hel vinter på en värmande sol! Gäddorna för att de nu blir mer aktiva när ljusförhållandena under isen blir allt bättre.
 
Fisket i öppet vatten
Vad som är rätt förutsättningar för ett bra fiske i öppet vatten är många gånger mer komplicerat än vad man vill tro. Det är många olika faktorer som styr detta och det som triggar igång gäddorna i ett vatten behöver inte vara detsamma som i ett annat vatten. För att komplicera till det ytterligare så växlar det en hel del beroende på årstid, tid på dygnet samt vattentemperatur.

Exempel på förutsättningar jag vill ha när jag fiskar: Rätt vattenstånd/ nivå , ej grumligt vatten, stabilt vattenstånd/ vattenföring, stigande temp (vår, tidig sommar eller sen höst) eller sjunkande temperatur (hösten, sommaren). Gällande vindarna är det också väldigt olika. Här gäller det veta om gäddorna söker sig till sjöarnas kalla eller varma delar vilket varierar under året. I en del vatten kan fisket vara som bäst när det blåser medans det i vissa typer av vatten kan vara som allra bäst när det är helt vindstilla. Precis lika olika kan det vara gällande ljusförhållandena. Mulet väder kan vara hett i ett vatten medans det under samma tid kan vara helt fel i ett annat vatten.

Ett exempel är två av mina bättre fiskeplatser under sommaren. Första stället. Är det soligt så är det ingen mening att fiska här under hela dagen utan man väntar till sent på kvällen då ljusförhållandena blir sämre och då kan fisket vara grymt bra. Speciellt då det är vindstilla. Precis vid samma tidpunkt har jag ett ställe som fungerar lite tvärtom. Där har jag haft bästa fisket under sena morgonen och förmiddag fram till lunch. Så taktiken då kan bli att fiska morgon och förmiddag på andra platsen och sedan hem och vila, käka och sedan på kvällen bege sig till första stället jag beskrev.

Det man kan göra för att lättare se mönster är att skriva ner varje fiskepass man gjort på respektive plats. Viktiga parametrar att ta med blir datum, tid på dygnet, vädertyp, vind, vattentemp, vattennivå/vattenföring (strömmande vatten). Det kan ju även finnas andra parametrar som kan vara betydelsefulla. Kan vara att en plats vissa gånger hyser mängder av bytesfisk och då är gäddorna där. Ofta är det då tiden eller vattentemperaturen som är nyckeln men ibland kan det även vara så att hur man än vrider och vänder på den statistik man har fått fram så finner man ingen logiskt förklaring. Men det är ju sånt som jag gillar och driver mig att leta vidare efter orsaker och samband.


 

Första bilden är från hösten 2020 då jag hade grymt bra gäddfiske under ett par veckor. Är nog den längsta "heta perioden" när de stora gäddorna varit rejält på taget jag prickat in. Vad var anledningen till detta mån tro? Detta var i början av oktober, vattentempen var runt 10 grader och vädret hade vart rätt stabilt en längre tid. Nu började högtrycket ge vika för lite mildare och fuktigare luft. Under några dagar var det även lite regn och dis i luften. Av någon anledning brukar just sådant surväder få igång gäddorna under denna tid på året.

Bild två. Vi befinner oss mitt i sommaren då ett lågtryck för ner kall ishavsluft över landet. Regn, blåst och fallande vattentemperatur kan verkligen få igång gäddorna under högsommaren. Vattentempen föll från 19 grader till 14 under en vecka och just sådana här tydliga temperaturfall har flertalet gånger visat sig få igång de större gäddorna denna tid på året.

Sedan sorterar man upp de bästa fiskepassen för sig och de sämsta för sig. Oftast dock inte alltid ser man då tydliga mönster och samband. När man kommit så här långt och fått fram vad som gäller för bästa möjligheterna för sina fiskeplatser så blir det både tydligt och enkelt. Nu kan man bara vänta in rätt läge och sedan fiska på år efter år.

När dyker då dessa lägen upp?
Att försöka lista ut och få en känsla för när fisket är som bäst på en viss plats är nog en av mina största drivkrafter inom fisket. Ibland lyckas man bra, ibland sämre. Vissa år kan kanske ett vatten floppa medan man har grymt fiske i ett annat. Nästa år är plötsligt fisket glödhett i det vatten som floppade året innan. Då backar man tillbaka bandet, analyserar fiskepassen och försöker komma till en tänkbar slutsats till att varför var det så. Många gånger tycker jag att man lyckas men ibland känns det bara omöjligt att förstå. För de som inte fiskar eller bara fiskar enstaka gånger kan detta med att se mönster vara svårt att förstå. Det är så många parametrar att ta beaktning och hålla koll på här. Jag kommer spara mycket kring detta till den tredje och sista delen i denna artikelserie då jag går in på hur jag tänker när jag fiskar i nya vatten eller platser.

Att veta vad som krävs för ett bra gäddfiske under våren eller försommaren behöver således inte vara detsamma som det gör under hösten eller från isen under vintern. Sedan kan det också vara olika beroende vilket vatten det gäller. Jag har mer än en gång varit med om hur stekhett fisket kan vara i ett vatten medans fisket samma tid är värdelöst någon annanstans.

Ett mönster gällande mina tre största gäddor har varit följande. Alla fiskar har kommit under perioder då jag känt att det är rätt läge för att kunna få nån riktigt stor gädda. Men fisket har inte varit bra snarare tvärtom. Segt fiske, få hugg men så mitt i allt dyker en storgädda upp. Solsken, kyliga vindar och kallt för årstiden är ytterligare tre parametrar som stämmer in på dessa gäddor.  

Hur ser mitt gäddfiske ut för tillfället
Under ett år brukar det röra sig om beroende på förhållandena allt mellan fem till tio veckor då jag fiskar gädda. Under dessa perioder så fiskar jag ofta flera dagar varje vecka. Skulle förhållanden vara helt perfekta så skulle jag i teorin kunna fiska runt femton veckor på ett år. Exempelvis 2023 var väldigt konstigt så trots att jag var alert och fiskesugen blev det bara fem veckors fiske. Året innan 2022 hoppade jag över försommarfisket helt men då var hösten och vårvintern riktigt bra så då blev det runt åtta veckors fiske. Senaste året 2024 kom jag upp i runt tio veckor vilket beroende till stor del att jag ismetade ett par veckor längre än normalt.

Många kan nog kanske tycka att runt sju, åtta veckor fördelat på tjugofem till trettio fiskepass efter gädda per år i snitt är på tok för lite för en hängiven gäddfiskare. Men jag skulle nog säga att i tid räknat så lägger jag nog lika mycket tid som att fiska på att planera, utvärdera och reka mina fiskeställen. Allt sedan jag började fiska riktat efter stora gäddor från land har jag traskat otaliga mil längst diverse vattendrag utan att fiska. Även ägnat många timmar med bilkörning och rekat vatten, logga kartor med båten. Med bra förberedelser ökar chansen att nå framgång samt att man upplever en större tillfredställelse och glädje om man skulle lyckas.

Ett dilemma som vi har här långt uppe i landet är att man har klimatet emot sig. Vintern är längre och kallare, säsongerna kortare och förleksfisket är oftast över innan man hunnit börja med det. Kort och gått blir fiskemöjligheterna eller fiskedagarna mer begränsade än vad det är längre ned i landet eller ute i Europa. På så sätt blir det än mer viktigt för oss här uppe att utnyttja tiden rätt när väl läget dyker upp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar