Att lyckas är ju något alla fiskare strävar efter. Men vägen dit är inte alltid så enkel och spikrak vilket man fått erfara mer än en gång. För att lyckas gäller det att vara effektiv när man väl fiskar. Vad menar jag då med att vara effektiv? Känns ju som ett rätt tråkigt ord. Vill man nu vara så effektiv som möjligt så tar man till alla hjälpmedel man bara kan, såsom snabba båtar, bästa ekoloden och motorer samt fiskar jämnt och ständigt. Det jag däremot menar med effektiv är mer att man med tiden lär sig veta när det är rätt läge att fiska på varje enskild fiskeplats samt att man då även fiskar på bästa möjliga sätt.
Det är även lätt hänt att tankar, hjärnspöken och andra faror tar över och inverkar negativt över ens fiske. Att vara allt för målmedveten och tävlingsinriktad i sitt fiske både kostar och ger vilket vi också skall titta närmare på.Studera, iaktta, notera, se mönster och minimera misstagen
Jag har nog mer eller mindre alltid sedan jag började fiska varit intresserad av att försöka förstå hur saker och ting ligger till under vattenytan. Frågorna är många, vad styr fisken att vistas på olika platser?, eller vad är det som gör att fisken uppträder på ett visst sätt m.m. Efter varje fiskepass gör man nån slags analys om varför det blev si eller så. Från början var det ofta rena gissningar som man så här i efterhand nästan kan skratta åt. Ofta sökte man enkla förklaringar som att vädret var fel, man fiskade fel tid, med fel drag osv. Man hade varken erfarenheten eller kunskapen att kunna se hela mönstret. Ofta fiskade man helt enkelt på fel ställen och om inte fisken är där då spelar det ju ingen roll hur bra man än fiskar. Men kan även vara att man bara missar en enda detalj, t.ex. att man fiskar på helt fel djup så är man helt borta. Andra gånger kanske man inte fiskar perfekt rent teknisk eller inte fiskar med bästa betena för dagen och resultatet blir lite sämre än det hade kunnat bli. Eller så är man för ivrig och lämnar ett område för tidigt eller så är man oförsiktig och skrämmer iväg fisken. Lär man sig att minimera misstagen så blir man givetvis effektivare i sitt fiske.
Kan man bli för effektiv i sitt fiske?
Frågan är om man kan bli för effektiv och vilka är riskerna med det i så fall? Nej egentligen inte men det finns en del faror med att tänka för mycket när man fiskar. En är att man lätt kan blir besviken när det inte går som man tänkt det. Där får man lov acceptera att man aldrig blir helt fullärd. Vissa gånger finner man ingen logiskt förklaring utan man får då helt enkelt acceptera att det gick som det gick. Ibland blir man positivt överraskad och andra gånger blir man djupt besviken. Men det är ju just dessa bitar som gör fisket så intressant kan jag tycka. Man vet aldrig vad som väntar. Jag brukar likna mitt fiske med ett stort pussel. Man hittar nån ny bit då och då. En ny bit kan även innebära att man tvingas riva bitar av pusslet då man inser att just den biten inte passar in där man först trodde den skulle göra. Att bygga ett pussel inom sitt fiske tar tid och blir aldrig helt och hållet färdigbyggt hur hårt man än jobbar. Men ju närmare man kommer sanningen ju bättre blir oddsen att man lyckas i sitt fiskande.
Framgång föder effektivitet medan motgång lätt ger det motsatta
Ett problem jag brottas med emellanåt är motivationen. Framför allt när det är kallt eller dåligt väder. Jag kan då resonera “är det verkligen värt att lägga tid på det här?”. Dessa tankar blir lätt starkare när man känner att fisket inte känns hett och man inte har någon tydlig plan i sikte. Går det däremot bra då tror man mer på det man gör och då försvinner de negativa tankarna och man tror plötsligt att man nästan kan lyckas med allt. Det är ofta just när man är just i detta “moment” som man fiskar som allra bäst. Kanske inte så konstigt när man tänker efter. Tror man på det man gör så blir man tålmodigare, fiskar mer metodisk, man är mer fokuserad och fiskepassen tenderar på att bli längre än normalt. Man drar sig inte heller från att åka lite längre och lägga mer tid på allt från förberedelser till själva fiskandet.
Hitta rätt balans i ditt fiske
Idag har jag dragit ned på fiskedagarna men i gengäld försöker jag ofta få ut maximalt av varje fiskepass. Detta kan både vara bra eller mindre bra. Fiskar man bara på utan att tänka så sker ingen större utveckling, pressar man däremot sig själv för mycket ja då kan det leda till att man tappar suget helt och hållet. Så blir ofta en liten balansgång kring detta för att man skall hitta rätt balans. Rätt balans för mig är att motivationen skall finnas där, att jag skall ha ett tydligt mål inför varje pass, det skall kännas både spännande och roligt. Sedan skall jag även känna att det inte är hela världen om det går åt skogen.
Tävla mot dig själv gagnar mitt fiske mer i längden men är inte alltid helt problemfritt det heller
Jag har egentligen alltid tävlat mer med mig själv än mot andra. Visst speciellt längre tillbaks kunde man tänka ibland “hur fasiken kan hen lyckas så bra hela tiden, vad gör hen som inte jag gör?”. Man kan då lätt känna stress eller press att själv lyckas. Så är det ju med allt, börjar man tävla och jämföra sig för mycket mot andra så blir det svårare att fokusera på sitt egna. Men visst ibland kan det vara bra. Att själva tävlandet blir som en extra trigger att vilja lyckas och man lägger då ner lite extra tid på sitt fiske. Här gäller det således att hitta vad som känns rätt för en själv.
Nåja sådan problem med att jämföra och tävla mot andra brottas jag inte med idag. Men nog har jag känd både press, irritation och uppgivenhet då man inte nått upp till de mål och förväntningar som man själv satt upp. Fast värst för mig är nog ändå när jag av någon orsak inte fiskat så mycket som jag hade tänkt mig. Speciellt tydligt blir det då man tycker att de rätta förutsättningarna till bra fiske fanns där och ändå tog man sig inte ut. Man gick liksom miste om chansen när den väl dök upp. Så oavsett om man tävlar mot sig själv eller andra så är det inte helt problemfritt. Men samtidigt är det just strävan att lyckas, utvecklas och viljan att bli bättre som för en framåt. Är man däremot nöjd, mätt och belåten ja då är det lätt att stanna i utvecklingen.
Vad händer när jag väl lyckas få den fisk jag siktat efter?
När jag väl har lyckats med mitt mål och fått den fisk jag siktat på vill jag ofta bevisa för mig själv att det inte var en slumpfisk och bara handlade om tur. Då kan drivkraften nästan bli ännu större att försöka upprepa bedriften. Man filar på detaljerna och vill göra det hela ännu bättre. Skulle man då lyckas ännu en gång och kanske ytterligare en gång då kan jag börja känna en viss mättnad och tappa motivationen. Men det kan även vara så att man misslyckas flera gånger på raken. Då får man ta en fundering om det verkligen är värt att fiska vidare på det stället eller på det sättet. Ibland blir man helt enkelt för uppslukad av att fiska ett visst vatten innan man tillslut inser fasen det är nog så enkelt på att fisket inte är lika bra här längre. Och så är det ju, förhållandena förändras med tid och då kan det ske förändringar gällande sina fiskeställen. Att kunna eller snarare vilja inse detta är inte alltid det lättaste. Sedan är ju vissa vatten betydligt svårare än andra och när man väl lyckas i ett sådant vatten ja då blir glädjen oftast än större.
Var medveten om din målmedvetenhet annars kan det lätt förstöra glädjen med fisket
På tal om fila på detaljer så har jag nog tagit det hela lite till spets när det gäller ismetet efter gädda. Något som fått mig att tänka till lite. En grej som jag har jobbat på är att försöka höja medelvikten för varje säsong. För några säsonger sedan valde jag bort ett bra ställe där jag fått flera stora fiskar genom åren. Anledningen till detta var just mängden snipor på platsen . Sedan märkte jag under andra fiskepass att jag blev lite besviken för varje mindre gädda jag fick och tänkte lite “omedvetet “ att det sabbar ju medelvikten. Så får det ju naturligtvis inte bli att man i sin strävan på att förbättra sitt fiske blir besviken om man får en fisk som inte är stor nog.
Fisket skall ju vara roligt, fixeringen över sina mål får ju inte ta över. Jag tror att det är just detta som gjort att många hängivna och duktiga fiskare plötsligt slutat fiska eller bytt art eller inriktning på sitt fiske. Det kanske vanligaste fixeringen är nog 10+ fenomenet där man tillslut bara gläds åt de gäddor som kliver över tio kilo.
Några andra hjärnspöken en fiskare kan komma i kontakt med
Blir strävan alltför stor att lyckas maximalt så kan det leda till att man slutar våga testa nya vatten eller får för sig att bara fiska då förhållandena är vad man tror de rätta. Slav över månfaserna är ett exempel som jag vet att en del gäddfiskare kämpar med”. Eller att man måste ha ett visst väder, rätt storlek på betesfiskar, rätt vind och gud vet allt. Som tur är har jag erfarenheten att inse att fisket kan vara bra fastän man inte prickar in alla förutsättningar man vill ha. Allt behöver inte vara perfekt, viktigaste är ju ändå tiden man lägger ner. Man får inga fiskar när man sitter hemma. Men visst det är lätt att köra fast i sina tankar och få hjärnspöken vilket nog mer eller mindre alla som varit med i “gamet” länge upplevt.
Att fiska när det är läge.. Det är det bästa men också det svåraste tipset
SvaraRaderaSå sant, sånt kommer mer och mer med tiden. Speciellt om man är noggrann och observant.
Radera