lördag 7 november 2020

Att göra en självskattning av sig själv som sportfiskare

Som gammal fotbollsspelare fick jag klart för mig att skall man bli bra så måste man göra jobbet. Visst ett visst mått av talang krävs men än viktigare är att du är mentalt stark samt har ett jäkla intresse, passion och vilja. I mitt fall så fanns det ett visst intresse men viljan att lägga ner det där riktiga jobbet ja det saknades. Oavsett om det gäller idrott, arbetsliv eller annat så kommer man inte speciellt långt om inte det där riktiga intresset och drivet finns där. Vad det gäller mina fritidsintressen så har sportfisket alltid varit nummer ett, här har jag alltid trivts och aldrig känt något tvivel. I perioder har jag mest fiskat för avkoppling och social gemenskap medan jag ibland fiskat mer seriöst. Idag varvar jag mellan dessa bitar vilket passar mig perfekt. Är man ute efter att göra resultat och utvecklas som sportfiskare så finns det en del man kan tänka på. Hur duktig är jag egentligen på att fiska? Finns det sätt att mäta sånt? Eller finns det någon annan metod där man kan få fram hur man över tid har utvecklas som fiskare?

Vi börjar med första frågan ”Hur duktig är jag på att fiska?” Ja den frågan är nog ytterst svår att svara på. Två tillsynes lika duktiga fiskare kan svara helt olika på samma fråga. Den ena har kanske ett överdrivet självförtroende medan den andre nästan helt saknar självförtroende. Sen kanske den ena av dessa har betydligt bättre förutsättningar att lyckas än den andra. Med förutsättningar menar jag saker som tillgång till rätta fiskevatten i sin närhet, tid man kan lägga ned på sitt fiske, god ekonomi och hälsa.

Kan man då mäta sina resultat? Ja det kan man faktiskt. Är man duktig på att skriva fiskedagbok och sedan göra statistik över sitt fiske så kan man absolut mäta resultat. Man kan t.ex. se hur man lyckats i ett och samma vatten över tid. Detta kan man göra genom att lista antalet stora individer eller mäta hur mycket tid man behöver i snitt för att fånga en gädda över en viss vikt. Ja man kan givetvis få ut betydligt mer än dessa exempel om man önskar.

Finns det något ytterligare sätt att mäta sin ”duktighet” på? Jo man kan försöka sig på en självskattning. I mitt exempel så har jag listat alla de färdigheter jag anser att en duktig specimenfiskare behöver och utifrån var en av dessa färdigheter försökt skatta mig själv. Jag har då försökt tänka i banorna hur duktig jag är kontra hur duktig jag tycker jag skulle kunna vara. Här gäller det nog att vara ödmjuk och inte ha övertro på sig själv utan att försöka vara så ärlig som bara möjligt. Ingen är perfekt, alla har sina brister och man blir aldrig en fulländad eller komplett fiskare. Strävar man ständigt framåt och är villig att lära sig nytt och ta lärdom från andra ja då når man ofta långt. Speciellt om man gör detta över tid.

Här nedan har jag gjort en självskattning över mig själv som gäddfiskare. Jag har även jämfört hur det ser ut i dag mot hur det såg ut för snart 11 år sedan då jag började rikta mitt fiske efter stor gädda. På det sättet kan jag även se hur jag utvecklats över tid. Jag kommer även gå igenom hur jag tänker under respektive färdighet och förklara varför jag i vissa avseenden har tappat poäng och i andra tjänat. Nån färdighet har jag stått still men ändå utvecklas men ändå har jag inte valt att höja poängen på grund av att något annat drar ner betyget. Det kan tyckas låta lite flummigt men jag skall försöka förklara hur jag tänker.. Jag har utgått från en skala från 0 till 20, ju högre desto bättre.


PRAKTISKA FÄRDIGHETER

2010

2020

PSYKOLOGISKA FÄRDIGHETER

2010

2020

TEORI/ TAKTIK FÄRDIGHETER

2010

2020

Kunskap utrustning

8

10

Tid

15

10

Planering

15

18

Fisketeknik

12

14

Fiskesuget

15

10

Kunskap

14

18
Fokusering

10

16

Erfarenhet

3

13
Tålighet

13

10

Mångsidighet

3

15
Tålamod/uthållighet

15

15

Taktik

10

16


Summa poäng

20

24


68

61


45

80

Skillnad


+4-7+25PRAKTISKA FÄRDIGHETER 

* Kunskap om utrustning*
Här tänker jag hur bra koll man har på sin utrustning. Allt från fiskegrejor, ekolod, båt och motorer, tackel och beten m.m. Rätt utrustning är viktigt och minst lika viktigt är det att kunna använda den på rätt sätt.

Mina betyg: 8 och 10
Detta är inga siffror som gör mig stolt men man kan inte vara bra på allt. En viss förbättring ser jag under dessa 11 år men den borde nog varit lite bättre kan jag tycka. Men jag ser mig mer som en teoretiker än praktiker och detta med att fixa och dona med båtar, motorer, ekolod gillar jag inte alls. Lite samma är det med att sitta och fixa tackel, binda flugor och byta linor, olja in rullarna m.m. Nej sånt där tar bara dyrbar tid som jag skulle kunna lagt på nått viktigare. I grund och botten är det nog så enkelt att jag saknar intresse för sånt vilket säkert är en förklaring att jag inte förbättrat mig mer än jag gjort.

Men jag har ju inte satt 0 poäng utan nått måste jag ju kunna. Det jag har sett till är att jag fiskar med rätt grejor som fungerar till mitt fiske. Jag satsar på kvalitet och gör det oftast så enkelt och smidigt som möjligt. Lär mig det lilla jag kan tillräckligt bra så det fungerar i praktiken. Men här skulle jag absolut kunna förbättra mig en hel del.


* Teknik* 
Här tänker jag på hur skicklig man är rent tekniskt. Saker som fisketeknik, drilla fisken, håva men även hanteringen av fisken vill jag väga in här.

Mina betyg 12 och 14
De som har fiskat mycket sen barnsben kommer alla ligga rätt högt i denna skattning. Jag anser att jag behärskar alla de moment jag listat men att jag skulle kunna vara än mer fullärd men även här har nog intresset saknats. Eller så har jag prioriterat annat. Jag är ingen prylfiskare med massor av olika spön som passar perfekt till varje ändamål utan försöker hellre hitta bra grejor som funkar bra till de metoder och beten jag använder. En viss förbättring har jag gjort och det beror mycket på den rutin man skaffat sig då man landad ett gäng stora fiskar genom åren. Just rutinerna vid återutsättningen har man stenkoll på, sen så är man inte lika haj som när t.ex. Tobias Fränstam bollar med sina gäddor i pikefight. Kanske är man lite för feg där, gäddorna har ju rätt vassa tänder:) 


PSYKOLOGISKA FÄRDIGHETER 

* Tid* 
Tiden man lägger ner på sitt fiske är givetvis en mycket viktig faktor. Hur mycket tid man kan lägga ner på sitt fiske varierar väldigt mycket mellan människor. Till viss del kan det handla om vilka prioriteringar man gör för att kunna skaffa sig lite extra tid. Men vanligaste tidslukarna är ändå saker som familj, jobb och andra intressen som krockar. Så här tänker jag inte bara att man måste ha mycket tid och fiska extremt mycket för att ligga högt i betyg utan även hur bra man är på att utnyttja sin tid man får över till att fiska seriöst.

Mina betyg: 15 och 10
Jag har alltid valt ledighet före pengar. För mig stämmer citatet ”En dålig fiskedag är bättre än den bästa arbetsdagen” rätt väl. Arbete är ett måste för att få livet att gå runt men den största livskvaliteten får jag inte på jobbet utan mer vad jag gör på fritiden. Fisket har under åren varit ett perfekt komplement till arbetet. Nu vantrivs jag inte med att jobba men mer än en gång så har jag känt att man vill vara ledig mer än man kan vara. För mig är jobb, familj och vänner och fritid de tre centrala delarna i mitt liv. Idag lägger jag nog ner hälften av den tid jag gjorde på mitt fiske för tio år sedan. Andra intressen har stundtals stått i vägen och fisket prioriteras inte alltid högst längre. Detta syns också på antalet fiskedagar per år som successivt har minskat med åren. Däremot har jag valt att fokusera mer på gäddfisket nu i några år än tidigare då jag körde flertalet arter seriöst. Så tappet gällande gäddfisket har inte blivit så jäkla stort. Idag har jag samma möjligheter gällande tid jag kan lägga ner mot för hur det säg ut för tio år sedan. Däremot är min hälsa idag lite sämre då jag har mer problem med värk i muskler, nacke och rygg vilket givetvis kan sänka fiskesuget en del. Jag väljer här att sänka mitt betyg från 15 till 10.* Fiskesuget* 
Hur är fiskesuget över tid? Är du alltid påkopplad och laddad för fiske så fort du får tid eller är det borta i perioder. Är perioderna korta eller långa? Fiskar du hårt i perioder eller blir det mest ströpass då och då. Är du tillräckligt laddad för att mentalt orka fiska en hel dag eller nöjer du dig med några timmar. Detta är garanterat något som dom flesta seriösa sportfiskarna kommer få brottas med emellanåt. Slipper man det så är man lyckligt lottad:)

Mina betyg: 15 och 10
I mitt fall har fiskesuget avtagit periodvis med åren vilken är den klart största förklaringen till att min fisketid har minskat. Detta är något som svider en hel del. Speciellt då mitt kunnande idag är klart större än tidigare så är det lite deprimerande att inse att jag inte fiskar lika mycket nu mera. Men å andra sidan kanske jag med mitt sätt att fiska håller på längre över tid. Ja vad vet jag. Här har jag i alla fall en svaghet helt klart. Jag kan bli rejält avundsjuk då man ser hur mycket folk kan mäkta med att fiska. Då inser jag också hur otroligt långt jag ligger efter här. Men samtidigt tror jag inte alla seriösa gäddfiskare nöter stenhårt år efter år utan de som kan göra det är nog rätt unika. Sänker mitt betyg även här från 15 till idag 10.


*Tålamod/uthållighet* 

När du väl fiskar hur är det då med ditt tålamod? Fixar du att stå och nöta länge eller ledsnar du snabbt? Här är vi nog rätt olika skulle jag tro. Tänk dig ett stort tålamod kombinerat med ett enormt fiskesug. Lägg sedan till att man har mycket tid och gott om bra fiskevatten så kan man förstå vilka resultat en duktig fiskare skulle kunna göra.

Mina betyg: 15 och 15
Denna ”skills” är lite speciell då jag valt att behålla den på samma nivå. Något som kan tyckas lite märkligt då jag ser flera förändringar. Förklaringen är att det finns förändringar som är både negativa och positiva vilket väger upp det hela. Skall försöka förklara detta lite närmare.

Det negativa är att jag idag inte har samma iver. Är man riktigt laddad så kan bara det öka både tålamod och uthållighet. Men samtidigt har jag idag blivit duktigare att känna på när fisket är hett och då kan jag köra stenhårt när väl tiden är inne. 


*Fokusering* 
Hur fokuserad är du när du fiskar, håller du koncentrationen uppe, byter beten, ändrar djup och håller dig vaken och alert. Gör du allt detta även när fisket inte går som man tänkt sig?

Mina betyg: 10 och 16
Här ser jag en tydlig förändring i mitt fiske. Tidigare fiskade man mer på måfå och saknade mycket av den där känslan att ”kunna känna på sig” när det kan smälla på en storgädda. Man är idag mer beredd och liksom påkopplad och vet samtidigt vilken betydelse det kan ha då man sumpar dagens enda hugg. Visst ibland bränner man stora fiskar men jag upplever att idag gör jag det mindre sällan än tidigare. Höjer här mitt betyg rejält. 


* Tålighet* 
Hur väl klarar du dom yttre förhållandena? Fryser du lätt, har du problem med värme, blåst, regn eller kanske Knottsvärmar, flugor och mygg. Undviker du att fiska vid hård vind, regn kyla, värme eller om det finns massvis med insekter. Eller är du en hårding som bara kör på och skiter i allt runt omkring dig?

Mina betyg: 10 och 13
Hade det bara gällt knott, mygg eller värme så hade jag legat nära toppnivå. Men kyla och vind drar ner det hela rejält. Jag avskyr dessa två saker som pest och när de uppträder samtidigt så fiskar jag sällan numera. Regn fixar jag däremot bättre. Men att frysa det är det absolut värsta som finns.

Även här spelar fiskesuget in. Ju mer taggad man är desto lättare är det att trotsa allt. Visst har man frågat sig mer än en gång vad fan man håller på med. Men idag fiskar jag sällan när jag riskerar att bli frusen vilket jag inte alltid gjorde tidigare. Så mitt betyg sjunker några nivåer här. 


TEORETISKA/ TAKTISKA FÄRDIGHETER 

*Planering* 
Hur väl planerar du ditt fiske? Har du koll på hur väder, vattenstånd, lufttryck m.m. Studerar du kanske kartor eller försöker du leta information hur ditt tilltänkta fiskevatten ser ut. Eller är du mera en som bara åker ut och kör på så får det liksom bli som det blir?

Mina betyg: 15 och 18
Denna bit har jag alltid gillat och således även prioriterat. För att öka chanserna till lyckade planeringar så är det även viktigt att göra utvärderingar efter dina fisketurer. Att försöka lista ut varför det gick som det gick är således väldigt avgörande. Ju mer jag fiskat ju mer har jag märkt att det sällan handlar om tur när man får till ett lyckat fiskepass. Kan låta lite baklänges men för mig har resonemanget ett klart samband.

Under vinterhalvåret då jag inte fiskar händer det då och då att jag skriver ner lite planer och idéer som dyker upp. Jag studerar även kartor och försöker hitta saker som jag kan ha missat tidigare. Idag har mina planeringar blivit bättre än hur det såg ut 2010. Jag har alltid varit seriös och noggrann så här ser jag ingen skillnad direkt. Man kan säga att skillnaden ligger mer i att kvalitén har blivit bättre, att jag allt oftare träffar rätt mot vad man gjorde förr. Förmodligen handlar det mest om att jag har skaffat mig mer erfarenhet och kunskap under årens lopp. Jag anser mig således vara duktig på att planera men tyvärr är det många planer som inte skrids till verket eller bli liggandes alldeles för länge innan de blir av. Men det beror mest på att jag inte fiskar nog mycket alternativt att jag inte orkar då fiskesuget inte är tillräckligt stort. 


*Kunskap* 
Här tänker jag mig att en bred kunskap av rätt mycket. Inte bara gäddan som art utan även hur livet under vattnet fungerar, allt från bytesfiskarnas liv och leverne till hur växtlighet, strömmar och yttre förutsättningar som väder, lufttryck, vindar påverkar gäddan. Här finns mycket att lära sig rent teoretiskt men sen skall du kunna föra över detta i ditt praktiska fiske vilket inte alltid är det lättaste.

Mina betyg: 14 och 18
Redan i unga år plöjde jag bok efter bok som handlade om livet under vattnet. Allt från insekter, växter till att med tiden handla allt mer om fiskarna. Därtill har jag så länge jag kan minnas haft ett intresse för vädret och även försökt se samband över hur saker och ting i naturen påverkar varandra. 

Om jag skall tillskriva mig nån slags spetskunskap som fiskare så är det kanske i så fall här den hamnar. Men ibland blir man överraskad och lär sig nya saker. Mer än en gång har man märkt beteende och saker gällande fiskarna som inte stämmer överens med vad som finns att läsa i litteraturen. Helt fullärd blir man nog aldrig men känner att jag tagit mig rätt långt här. Jag hade en bra bas sedan unga år, sedan har man läst på så mycket man kunnat om gäddan som art och sedan ytterligare spätt på kunskap under åren man fiskat. 


*Erfarenhet* 
Erfarenhet är något man skaffar sig genom åren och genom all den tid man lägger ner. En duktig fiskare lär sig både av sina misstag och framgångar.

Mina betyg: 3 och 13
Som jag skrev i en tidigare artikel MINA TIO ÅR I JAKTEN PÅ STORGÄDDAN så hade jag en god grund när jag började rikta mitt fiske efter stora gäddor. Jag hade en hel del teoretisk kunskap i bagaget och så hade jag fiskat mycket gädda tidigare. Men annars var jag totalt oerfaren. Ser jag tillbaka hur jag tänkte då jämfört med idag så finns det absolut skillnader. Jag har försökt se vad som funkat bra respektive dåligt, sen har jag varit rätt så duktig på att testa mig fram på egen hand. En stor skjuts i mitt fiske de första åren tillskriver jag Krister Wallmark. Jag har lärt mig otroligt mycket av honom. Erfarenhet är väldigt viktigt och den skaffar man sig bäst genom att fiska så mycket som möjligt. Med den ökade kunskapen så blir du helt enkelt en bättre fiskare genom åren.

Men här finns ett stort MEN. Är du inte öppen och tar emot lärdom av duktiga fiskekompisar som fiskat längre än du själv, eller inte vågar testa saker på egen hand och tänka i egna olika banor så kommer utvecklingen gå betydligt långsammare eller i värsta fall riskera att helt stagnera. Att bara gå i andras fotspår och ”slippa tänka själv” är inget jag vill rekommendera om man vill utvecklas som fiskare. 


*Mångsidighet* 
Här tänker jag mig vilken bredd man visat upp som gäddfiskare. För att få högt betyg här bör man vara duktig på att veta var fisken håller till under hela året. Sen veta hur man skall lyckas fånga gäddorna under olika årstider och förutsättningar. Lyckas du ta stora gäddor i olika vattentyper?, kan du få gäddor både grunt och djupt?, lyckas du ta storgäddor på flertalet metoder.? Här finns mycket att kämpa för den som vill lära sig lägga hela pusslet. 

Mina betyg: 3 och 15
Här ger jag mig själv en större ökning än vad jag gjorde gällande min erfarenhet. Man kan kanske fråga sig om jag fått storhetsvansinne då mångsidigheten överträffat min erfarenhet?

Om jag börjar med att motivera varför jag satt en så rejäl ökning som jag gjort. Här började jag mer eller mindre från noll. Sen kan man kan säga att det är just detta mitt gäddfiske handlar om. Att utvecklas så mycket som möjligt som gäddfiskare. Här jag lagt mitt krut så att säga. Detta har jag gjort genom att sätta upp olika målsättningar som jag sedan har delat upp i delmål över en begränsad tid eller i mer långsiktiga mål över tid. Jag skall inte bravera över mitt resultat men skall ändå vara ärlig och säga att jag är rätt stolt över vad jag åstadkommit här. Nu är inte resan över på långa vägar men vägen till slutmålet har gått både snabbare och enklare än vad jag vågat hoppas på.

Jag vill slutligen återknyta till frågan ”vad är då utveckling?” I min värld är det inte att stå och dänga med ett spinnspö år ut år in eller att åka runt och trolla konstant. Visst specialiserar du dig på ett visst fiskesätt så kommer du bli duktig och trygg i det men du kommer med tiden att börja stagnera i din utveckling. Och inte nog med det så kommer du förlora värdefull erfarenhet genom att inte lära dig bemästra andra metoder eller fiska under andra årstider, förhållanden osv. Genom att kunna flertalet metoder lär du dig också vad som funkar bäst under olika förhållanden. Du hittar sambanden som du annars skulle kunna missa och du lär dig således mera om hur gäddorna fungerar i praktiken.


*Taktik *

Man kan ha en taktik redan från start men sedan märker man att den inte fungerar. Då gäller det att tänka om och kanske testa nått annat. Här tänker jag att man får högre betyg ju oftare man anser att man lyckas pricka in sin taktik på förhand. Men även om taktiken skulle spricka, vilket alla råkar ut för ibland. Hur duktig är man att agera i sådana situationer.

Mina betyg: 10 och 16
I grunden är jag nog en taktiker. De som känner mig kan nog skriva under på detta. Oavsett om det handlar om fiske, kortspel, dataspel eller annat så gör jag inte saker på måfå. Det skall finnas en tanke, en slags plan man utgår i från. Och bakom grundplanen så skall det helst finnas plan b och plan c o.s.v. Sen är jag rätt lugn och sansad som person så jag kan ofta hålla mig rätt cool i situationen men visst ibland spricker det även för mig. Jag är inte omänsklig på något sätt.

Nåja nog om hur jag är som person. Det jag vill säga med allt detta är att det handlar mycket om hur du är som person och inte bara om kunskap, erfarenhet m.m. Men för att pricka rätt oftare och bli riktigt taktiskt kunnig så är kunskapen väldigt viktig. Här har jag höjt mig själv en del och det beror helt och hållet på att jag lärt mig mera under årens lopp. Ser man på min statistik över hur väl jag lyckas i förhållande till tiden jag lägger ner så är det väldigt tydligt att jag idag är en mer effektiv fiskare än vad jag var för 10-11 år sedan. 


Med denna artikel vill jag ge inspiration samt bidra med idéer över hur man kan tänka och jobba för att utvecklas och bli en bättre sportfiskare. Oavsett vilken typ av fiske det gäller så finns det saker man kan jobba med att förbättra. Detta sker inte genom en natt utan det krävs ofta tid. Detta liknar jag vid en resa som nog aldrig når ett slut innan man ligger där under jorden själv en dag. Som vanligt tar jag gärna emot synpunkter kring det jag skriver. Kom gärna med kritik såväl positiv som negativ och berätta vad som du tycker jag har missat, vad som inte stämmer eller vad som jag lyckats speciellt bra med.

1 kommentar:

  1. Christopher Hakala30 november 2020 15:13

    Riktigt härlig läsning. Kul med info som man kan ta till sig i sitt egna fiske.
    Mvh @christopher.hakala

    SvaraRadera