fredag 11 juni 2010

Gäddslakten i Kalix älvdal

Själv är jag bosatt utmed denna enormt vackra och trevliga älvdal. Nu under sommaren händer det mycket i detta område och lite skämtsamt brukar man säga att befolkningen fördubblas. Detta har sin förklaring till alla sommarställen och stugor som finns vid de otaliga små byarna längs med hela älvdalen. Sedan utöver detta tillkommer turisterna som börjar vallfärda så smått redan nu med kulmen under juli månad.

Fiskemöjligheterna är väldigt goda längs med hela älvdalen då det finns en underbar outbyggd älv med både forsar, sel och större sjöar. Där av skapas det naturliga förutsättningar för fina bestånd av alla de slags fiskarter. Därför är det viktigt att vi vårdar våra bestånd på ett skonsamt sätt för att även fortsättningsvis locka hit sportfiskare. Detta tror jag också att man försöker göra genom olika åtgärder som baglimit, minium mått, maxmått och annat. Mycket bra att men tänker på de laxartade fiskarna för de håller ofta till på begränsade ytor och är stundom utsatta för hårt fisketryck av både sportfiskare och ute till havs även för fritidsfiskare och yrkesfiskare.

Men är inte alla arter lika mycket värda? Nu kommer jag osökt in på gäddan som faktiskt är vår populäraste sportfisk tillsammans med abborren. Kalixälven har dessutom ett bra gäddbestånd med riktigt stora gäddor vilket är till glädje för varje inbiten gäddfiskare. Men även ett gäddbestånd kan påverkas lätt och därigenom förändras. Detta finns det gott om dokumenterade exempel på men det tänker jag inte gå in på nu. Utan frågan är istället hur påverkar man ett gäddbestånd på lättast möjliga vis?

Svaret är tveklöst genom att ta upp och döda de största individerna. Detta får till följd att balansen rubbas när storgäddorna försvinner och istället kan de mindre gäddorna öka explosionsartat och nu är vattnet inte bara påverkat av oss människor utan även helt värdelöst ur fiskesynpunkt. Detta är en mardrömsbild jag målar upp men detta kan ske för det har det gjort på flera andra ställen så min fråga är därför. Varför uppmuntra och bidra till detta genom att anordna flera gäddfisktävlingar som går ut på just detta? Att döda så många stora gäddor som möjligt för att vinna ära och berömmelse. I min värld och med dagens kunskap så anser jag detta förkastligt. Jag skulle aldrig nedlåta mig att ställa upp i en sådan tävling när man vet hur gäddbeståndet påverkas och jag vet med mig att jag inte är ensam i mitt tankesätt.

Som tur är har man vaknat upp och insett fakta på de flesta andra håll och kanter i hela Europa. Det verkar som att de är vi här uppe, norrlänningar som är sist med catch and kill tävlingar på gädda. Att det nu sker i min älvdal får mig både att skämmas och känna avsky. Men samtidigt så finner jag någonstans en gnutta av förståelse. Alla har inte den kunskap om gäddan för att förstå vilka följderna av fel fiske kan få och sedan har ju gäddan sedan förr som art betraktad ett dålig rykte. Har man inte kunskapen så kan man inte heller begära att någon skall ha förståelsen.

Men som tur är finns det människor här i norr som vaknat upp och gjort något åt saken. Pratade med S-O Larsson i veckan som äger och driver Mieko fishing. För någon vecka sedan hade han tillsammans med Jämtöns Fiskeförening anordnat Norrbottens första catch and release tävling på gädda. Detta hade gått riktigt bra och alla fiskare var väldigt nöjda. Tyvärr var det inte så mycket människor som deltog men tävlingskulturen är inte heller speciellt stor här uppe. Men jag tror och är övertygad om att i framtiden så kommer detta bli allt populärare och den främsta orsaken är givetvis att känslan av att släppa tillbaka en storgädda är avsevärt mycket trevligare än att slå ihjäl en.

Dagens gäddfiskare är oftast mycket duktiga på att hantera gäddorna på ett så skonsamt sätt som möjligt. Självklart händer det ibland att gäddorna tar skada och i värsta fall måste man avliva fisken, men detta är inte ofta. Vi inom vår klubb Team North Predator främjar liksom andra liknande klubbar hårt för just C/R. Krister Wallmark har fördjupat sig inom ämnet och skrivit en mycket omfattande artikel där han dels tar upp sina egna erfarenheter plus att han även har tagit del av en nyligen gjord studie av just C/R på gädda.

Klicka på länken nedan och sedan på klubbmärket så kommer du direkt till artikeln http://www.teamnorthpredator.lbmail.se/index.html

För att dra mitt strå till stacken så har jag tagit kontakt med arrangörer från de olika gäddtävlingarna som bedrivs inom älvdalen nu i juni. Jag har frågat rakt på sak helt enkelt, sagt att jag har funderingar på att delta men måste först få fråga om jag måste döda gäddorna för att kunna vara med och tävla. Svaret har i alla fall varit JA men något svävande, i stil med att du får ju släppa tillbaka dom mindre för det är ju den största fisken som vinner. Då har jag svarat att jag har som princip att alltid släppa tillbaka alla mina större gäddor. Sedan har jag i alla fall haft bra diskussioner i ämnet och då har jag kunnat hänvisa till vad forskningen säger och att andra gäddfiskare med mig känner likadant. Några av de jag pratat med känner dessutom till att det varit en C/R tävling i Jämtön så då har jag fått sagt att det fungerade bra och att det faktiskt är i princip bara vi här uppe som har fisketävlingar efter gädda då vi dödar fiskarna. Kanske, kanske så kan en förändring ske även i min älvdal i framtiden, det känns faktiskt inte helt omöjligt. Men som med alla andra förändringar så tar det tid men jag både tror och hoppas att den tiden kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar