söndag 8 december 2024

2 e. Yttre förutsättningar (Del 1) - Väder, lufttryck m.m.

2. ISMETE I TEORIN OCH PRAKTIKEN

I kapitel 2b (På vilka platser och djup skall man söka gäddan) har vi redan varit inne på hur faktorer som snödjup, isens tjocklek, siktdjup m.m. kan påverka fisket. Vi kommer delvis in på detta nu också men vi skall även titta närmare på vädrets betydelse och hur det kan tänkas styra gäddornas aktivitet.

När vi pratar väder tänker jag dels på hur själva vädret är när jag fiskar. Soligt, mulet, nederbörd o.s.v. Men även vindarnas styrka och riktning samt inte minst lufttrycket. Sedan jag senast uppdaterade denna artikel (november 2016) har jag hunnit fiska en hel del och samlat på mig mer erfarenheter och statistik. Så därför har jag valt att skriva om stora delar av detta kapitel samt lägga till lite nytt material.

Skillnader mellan att fiska från isen kontra öppet vatten?
Logiskt sett så kan man tycka att skillnaderna borde vara mindre markanta under isen än hur det ser ut när det är isfritt. Under istäcket och snön befinner sig fisken i en slags skyddad värld utan vågor, vind, snabba temperaturförändringar eller regn. Så kanske det också är till viss del men vi som isfiskat mycket vet att vädret spelar en rätt stor roll även här.

En intressant och relevant fråga blir då vilket väder är bäst? Tyvärr har jag inget givet svar på den frågan men det finns en hel del intressant att tänka på här. När jag började ismeta 2003 så spred jag ut mina fiskepass under hela vinterhalvåret. Med tiden har jag blivit mer bekväm och fiskar nu mest då det inte är så mycket snö på isen och så skall det gärna vara hyfsat väder. Med detta så är det inte så konstigt att statistiken blir påverkad till viss del. Så därför har jag gått tillbaka och tittat på de fiskepass som stuckit ut som väldigt bra eller tvärtom. Hur såg vädret ut och var det några speciella faktorer som stack ut vid dessa tillfällen? Här nedan kommer jag försöka bena ut vilka faktorer som gett mig bra respektive dåligt fiske men även lite hur de yttre förhållanden (ovan isen) som snö och blåst kan påverka vilket man ibland glömmer bort.

Bästa förutsättningar för ett bra fiske
Stabilitet är nyckelordet här. Ett stabilt, gärna högt lufttryck har visat sig vara bra för mig. Speciellt en bit in på säsongen då solen börjar lysa och värma. Tittar man på min storfisklista så är det tydligt att högt och stabilt lufttryck är två faktorer som varit en framgångsfaktor för mitt fiske. Men samtidigt har jag fått flertalet stora gäddor även dagar då det varit lite lätt nederbörd. Så någon snöby eller regnskur känns inte som något som påverkar fisket negativt direkt. Värre däremot med djupa lågtryck med ihållande nederbörd och blåst.

Vad det gäller vindarna så föredrar jag helt vindstilla eller bara svaga vindar. Kanske mest för att man hör huggen tydligt och slipper oroas för blindfäll eller en massa drivsnö i hålen. Sedan blir det ju kallare med mer vind och man riskerar att frysa.

Lite eller ingen snö på isen är många gånger kanske den viktigaste faktorn för ett bra fiske. I alla fall antalsmässigt. Att fisket blir bättre när ljusförhållandena under isen ökar har jag flera statistiska bevis på (se nedan exempel på detta) men det finns även andra aspekter att ta med. Är det lite snö på isen blir man också klart effektivare. Man rör sig snabbare och smidigare, får ut grejorna fortare och tjänar tid. Man kan fiska av större områden, man drar sig inte för att sätta ut nya spön, flytta spön och kan färdas längre.

Plats 1.

 Plats 2.

Bägge diagrammen visar antal gäddor jag fått i snitt per fiskepass månadsvis. Det är frågan om två skilda platser och vatten men mönstret är det samma. Bäst fiske antalsmässigt har varit under de månader då det varit som minst snö på isen. 

Medan antalet gäddor har gått upp ju längre mot slutet av säsongen man kommit så har medelvikten på bägge platserna sjunkit. Detta kan vara värt att tänka på, "att bara för att en plats levererar mest antal gäddor en viss tid så kanske det ändå finns bättre tider att fiska på om man vill få de allra största gäddorna".


Samtidigt som jag gärna vill ha sol när jag fiskar så vill jag helst inte att den skall lysa hela dagen från en klarblå himmel. Jag har märkt att under sådana soliga dagar kan fisket periodvis vara väldigt segt med extremt markanta huggperioder. Däremot dagar då det händer lite mer med vädret, kanske att dagen börjar med mulet väder för att solen sedan kommer fram under dagen. Under sådana dagar upplever jag att gäddorna ofta är mer igång under hela dagen. Så lite svängningar i vädret med ett stabilt och högt lufttryck i grunden är nog det vädret jag hade valt för det mesta.

Dåliga förutsättningar för bra fiske
Instabilitet är nyckelordet här. Jag har märkt att när isförhållandena ändras snabbt så riskerar fisket ofta bli väldigt segt. Ett exempel på detta är när det blir väldigt varmt några dagar. Ofta börjar vattnet nu att stiga samt att isarna lyfts upp. Kan även vara smältvatten som rinner ner i ishålen Kanske känner gäddorna av tillskottet av smältvatten/sötvatten? Känslan är att gäddorna börjar fokusera mer på leken än maten vid denna tidpunkt. Frågan är om de blir mer stillastående eller börjar röra på sig mera? Under sådana här förhållanden har jag ofta haft svårt att lyckas. Istället har det kunnat vara riktigt segt fiske. Även på platser som normalt brukar fungera.

Det finns även andra exempel när jag haft riktigt dåligt fiske och det är lite av det motsatta mot vad jag nyss beskrivit. Kalla högtryck som får isarna att börja växa. Detta sammanfaller ibland med sjunkande vattenstånd som får isarna att knaka och sjunga vilket allt som oftast har inneburit riktigt segt fiske för mig. Likaså undviker jag att fiska under riktigt blåsiga dagar. Kanske främst för att det blir svårare att upptäcka och höra huggen. Sedan har aldrig haft riktigt bra fiske under sådana förhållanden.

Sist men inte minst betydelse för fisket är givetvis snön. Det är fler än en gång jag varit med om att det kommit mycket snö på näst intill snöfria isar. Fisket har då ofta blivit trögare med mindre hugg. Även något år då snön legat tjock långt in på säsongen har detta varit påtagligt. Här har jag också tydlig statistik hur antalet hugg per pass försämras ju mer snötäcket ökar. Men trots detta har jag lyckas ta några av mina största gäddor under snörika förhållanden. Visst fisket blir svårare generellt men det känns som att storgäddorna nästan påverkas mindre av mycket snö på isen än de små individerna.

Ser man till de år jag fått vänta längst mellan huggen så blir det utan tvekan åren 2017 och 2018. En stor del av förklaringen till detta var att dessa vintrar var ovanligt snörika och våren var dessutom sen. Isarna var både tjocka och framförallt låg det mycket snö på isen. Dåliga ljusförhållanden helt enkelt och då blir fisket klart sämre. Detta blir extra tydligt då jag exempelvis åren efteråt fiskade en del pass på samma ställen och då blev resultatet nått helt annat.


2017 * I snitt en gädda var 151 minut. (En hel del snö på isen)

2018 * I snitt en gädda var 168 minut. (Väldigt mycket snö på isen, sen vår)

2019 * I snitt en gädda var   78 minut. (Lite snö på isen)

2020 * I snitt en gädda var   48 minut. (Lite snö på isen)


För att komplicera detta med snötäckets betydelse så kan jag ibland se mycket snö som ett bra tecken. Nyckeln till ett bra fiske är ju först och främst att känna sina vatten väl. Mina erfarenheter säger att gäddorna i vissa vatten i perioder kan fly djupare vatten och parkera sig väldigt grunt. Oftast har jag upplevt detta när det varit mycket snö på isarna (gärna mitt i vintern då det är svagt dagsljus). Så fastän snötäcket allt som oftast ses som värsta boven för ismetaren så kan det ibland vara frälsaren och det som behövs för att en viss fiskeplats skall fungera som allra bäst.

Det finns tyvärr inget ideal väder som alltid fungerar
Tyvärr finns det inget ideal väder eller förhållanden som fungerar alltid och överallt
För att återknyta till frågan “vilket fiskeväder är bäst?” så kan jag avslutningsvis säga att för mig är inte detta alltid glasklart, utan det styrs till viss del efter rådande ljusförhållanden och vilken tid på säsongen jag fiskar. Sedan inte minst viktigt vilket vatten/ plats man fiskar på. Det gäller således att hitta nycklarna att lyckas på varje enskilt ställe man har. På en plats kanske man behöver ha mer reducerade ljusförhållanden för att lyckas medans ett annat ställe fiskar man som bäst under strålande sol och mitt på dagen. Ja sedan finns ju exempel liknande jag varit inne på tidigare om vinterfisket på snörika isar. Ja fisket är och skall vara komplicerat kan jag tycka men när man väl kommer rätt och hittar nycklarna så kan det nästan kännas busenkelt. Men kan givetvis vara precis tvärtom…

Här nedan några tabeller och diagram baserat på alla mina gäddor från 10 kilo och uppåt jag tagit från isen genom åren…


Vikt (kg)

Datum

Väder

Lufttryck

Isförhållande

13,220

2018-11

Mest klart, svag väst vind, -2 grader

1012 (stabilt)

Blankis

12,930

2016-04

Halvklart, svag vind 1-7 grader

1030 (stabilt)

Snöfritt

12,830

2019-04

Soligt, mest svag NO -5 - +5

1030 (stabilt)

Lite snö på isen

12,780

2024-03

Soligt, svag vind -6 - +4

1022 (stabilt)

10 cm snö

12,460

2018-04

Soligt, N vind 1-9 grader

1017 (stabilt)

30 cm snö

12,360

2022-04

Halvklart, svag NV 1-6 grader

1015 (stigande)

5 cm slask/snö

12,250

2020-04

Mulet, regnskur, uppklarnande västvind

1010 (stabilt)

Nästan ingen snö

12,100

2010-03

Soligt, svag NV, - 10 till -5 grader

1010 (stigande)

Ca 30 cm snö

11,850

2024-04

Mulet, snöbyar, svag NO ca -2

1032 (sjunkande)

Ca 10 cm snö

11,730

2019-04

Svag SO, mulet 0-3 grader

1025 (sjunkande)

Lite snö på isen

11,550

2022-03

Sol, avtagande NO, 0-3 grader

1020 (stabilt)

10 cm snö

11,500

2020-04

Mulet, uppklarnande, regnskur västvind

1010 (stabilt)

Nästan ingen snö

11,400

2022-04

Först sol, mulnande 0-5 grader

1000 (sjunkande)

Några cm snö

11,350

2024-03

Soligt, svag vind -6 - +4

1022 (stabilt)

10 cm snö

11,330

2020-04

Mulet, uppklarnande, svag vind

1030 (sjunkande)

Nästan ingen snö

11,200

2011-01

Mulet, snöbyar, svag SO, -3

993 (sjunkande)

Mycket snö

11,150

2021-04

Sol, svag NV -3 till +3 grader

998 (stabilt)

Nästan ingen snö

11,120

2010-03

Sol, sedan mulnande, ökande vind

1001 (stabilt)

Snö på isen

11,050

2020-04

Mulet, regnskur, uppklarnande v-vind

1010 (stabilt)

Nästan ingen snö

10,940

2021-04

Soligt, svaga vind från NV -3 till +3

998 (stabilt)

Nästan ingen snö

10,600

2021-04

Sol, vindstilla -3 till +13 grader

1035 (stabilt)

Snöfritt

10,600

2020-03

Sol, måttlig SV 1-7 g

1020 (stabilt)

10 cm snö

10,590

2021-04

Sol, vindstilla -3 till +13 grader

1035 (stabilt)

Snöfritt

10,560

2020-04

Mulet, regnskur, uppklarnande v-vind

1010 (stabilt)

Nästan ingen snö

10,520

2016-04

Halvklart, svag vind från nord

1030 (stabilt)

Snöfritt

10,500

2024-05

Halvklart/ mulet 2-12 grader, svag vind

1025 (sjunkande)

Snöfritt

10,470

2017-04

Mest soligt, måttlig vind från NO

1025 (stigande)

Nästan ingen snö

10,440

2017-02

Mulet, svag vind 0 grader

1030 (stigande)

Snö på isen

10,430

2016-03

Halvklart, sydlig vind, 5 g

997 (stigande)

Lite snö på isen

10,400

2022-03

Soligt, måttlig avtagande vind från NO

1020 (stabilt)

10 cm snö

10,380

2019-04

Soligt, svag/måttlig NO, -5 till +5

1030 (stabilt)

Lite snö på isen

10,280

2020-03

Soligt, måttlig SV vind 1-7 g

1020 (stabilt)

10 cm snö på isen

10,210

2019-04

Soligt, svag/måttlig NO, -5 till +5

1030 (stabilt)

Lite snö på isen

10,200

2024-04

Mulet, snöbyar, svag NO ca -2

1032 (sjunkande)

Ca 10 cm snö

10,180

2014-04

Sol, ökande molnighet, ökande S-vind

1015 (sjunkande)

Snöfritt

10,140

2024-04

Halvklart, svag vind från syd 0-9 g

1008 (stabilt)

20 cm snö

10,120

2023-04

Halvklart, svag NV -5 till +8 grader

1030 (stigande)

10 cm snö

10,100

2024-04

Halvklart, svag syd, 1-8 grader

1008 (stabilt)

10 cm snö

10,050

2016-03

Mulet, svaga vindar 0 gradigt

1027 (stabilt)

Snö på isen









ISFÖRHÅLLANDEN

ANTAL GÄDDOR (över 10 kilo)

10-20 cm på isen

15

Lite snö på isen (ca 5-10 cm)

12

Snöfritt/ blankis

7

30 cm eller mer snö på isen

3

20-30 cm på isen

2


Tabellen speglar min känsla rätt bra. Jag har ändå rätt många fiskepass då det legat mer än 20 cm snö på isarna men trots detta har det bara kommit upp 5 av 39 storgäddor då. Däremot har jag fått två av mina största vid snörika förhållanden. Ytterligare några stora har jag fått då det legat 10-20 cm snö på isen.


TYP AV VÄDER

ANTAL GÄDDOR (över 10 kilo)

Soligt

17

Halvklart väder

8

Mulet, tidvis nederbörd

7

Växlande (sol-mulet eller tvärtom)

4

Molnigt

3


Att sol oftast är bra för fisket har vi redan varit inne på tidigare. Denna tabell visar att detta stämmer bra. Men å andra sidan så har jag lagt fler fiskepass under soliga dagar än då det varit mulet. Så svårt att säga exakt hur stor fördel man har om man fiskar vid soligt å stabilt högtryck väder kontra mulet och lågtrycks betonat väder. Min känsla och gissning är ändå att det är en fördel men inte lika stora som statistiken säger.


LUFTTRYCK

ANTAL GÄDDOR (över 10 kilo)

Stabilt

25

Sjunkande

8

Stigande

5


Stabilt lufttryck tycks vara en tydlig framgångs faktor om man skall fiska efter stora gäddor. I alla fall för egen del. Ändå lite förvånade att antalet fiskepass med stabilt lufttryck gett så pass många fler stora gäddor än de andra två alternativen.


LUFTTRYCK

ANTAL GÄDDOR (över 10 kilo)

990-999 hPa

4

1000-1009 hPa

4

1010-1019 hPa

9

1020-1029 hPa

10

1030-1039 hPa

12


LUFTTRYCK
Högsta lufttryck                 1035 hPa
Lägsta lufttryck                    993 hPa
Medelvärde lufttryck         1018 hPa

Om man skall tro på denna tabell så blir det väldigt tydligt att ju högre lufttryck desto större chans har man att få sig en stor gädda. Det är ju inte så ofta vi har lufttryck över 1030 hPa men trots detta har det ändå har kommit upp mest storgäddor då. Helt klart intressant utfall från denna tabell.


VINDAR

ANTAL GÄDDOR (över 10 kilo)

Vindstilla eller växlande svag vind

13

Nordost

8

Väst

5

Nordväst

5

Syd

4

Sydost

2

Sydväst

2

Nord

2


Svårt att dra någon slutsats om vindriktningen spelar någon större roll för fisket. Det jag ändå kan konstatera är att många gäddor kommit upp dagar då det varit svaga vindar eller näst intill vindstilla.

* All denna statistik bygger ju på mina ismete-gäddor som vägt från 10 kilo och uppåt. Totalt 39 stycken i dagsläget. Eftersom jag mest fiskar när det börjar bli mindre snö på isarna samt när det är hyggligt väder ute så blir det ju fler fiskepass under vissa förhållanden än andra. Detta bör man ta i beaktning när man tolkar statistiken.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar