onsdag 1 februari 2017

3 c. Hantering och förvaring av betesfisken

3. BETEN 

Det kan många gånger kännas jobbigt att ordna levande betesfisk till sina fiskepass. Själv ser jag detta som ett nödvändigt ont om man vill lyckas fullt ut med sitt fiske. Vid enstaka fall kan jag vilja fiska med dött bete men att göra det hela tiden tror jag man förlorar många gäddor på. Det händer även att jag fiskar med både levande och dött agn samtidigt, då får man se vilket som fungerar bäst för dagen. Oftast är det dock de levande fiskarna som ger klart mest hugg även om det kan finnas dagar då de döda betena går minst lika bra.

Vill man även förvara sina betesfiskar till kommande pass krävs det än mer jobb. Men med rätt grejor och förutsättningar kan man lätt förvara betesfisk under väldigt lång tid. De som har tur att bo i närheten av någon fiskeaffär eller privatperson som säljer levande betesfisk kan lösa problemet på ett smidigt men något kostsamt sätt. Själv har jag inte den turen utan får fixa detta på egen hand. Vi skall här titta lite närmare på hur man kan fånga sina betesfiskar och sedan förvara dom på ett bra sätt.

Mörtstugor, paraplymjärden
Ett smidigt och populärt sätt att lösa betesfiskfrågan är att lägga ut en mjärde eller mörtsuga som det populärt kallas. Detta kan vara lite bökigt då man många gånger måste såga hål i isen för att både få ner mörtstugan och sedan ta upp den. Därför har jag hållit mig borta från detta men sedan några år tillbaka har det kommit en mjärde som man kan sätta ner i ett större borrhål. Detta fungerar i princip som ett paraply som man fäller upp när man kommit under isen. Dessa paraplymjärden fungerar mycket bra och är något jag kan rekommendera. Har man nu ett bra ställe med betesfisk där det mestadels är öppet vatten eller bara tunn is ja då har man det betydligt lättare.
Paraplymjärden har blivit allt mer populära, ett enkelt och smidigt sätt att skaffa sig betesfisk till isfisket.

Förvaring av levande betesfisk
Man kan dels använda sin mörtstuga som förvaringsplats eller så hemma om man har någon lämplig plats. Men då är det viktigt att det är kallt gärna bara någon plusgrad i vattnet. Då hamnar fisken i ett dvalliknande tillstånd där de knappt förbrukar något syre. Har man ett sådant ställe så kan man förvara sina fiskar under hela vintern. Jordkällor eller garaget kan vara platser som är lämpliga till detta. Fiskarna kan man sätta i en stor balja, tunna eller liknande. Fördelen med att kunna förvara betesfiskarna hemma är att man snabbt och smidigt kommer sig iväg ut på sitt fiskepass.

Många har dock inte möjlighet till detta och då får man göra på andra sätt. Själv brukar jag försöka fiska några dagar i rad när jag väl har tillgång till ett gäng fina pigga mörtar. Då gäller det att försöka hålla de vid liv. Ett sätt kan vara att ha fisken i bilen och med hjälp av kupévärmaren hålla en lagom temperatur. Ibland går det bra men några gånger har det slutat i katastrof. Problemet är att temperaturen kan falla mycket snabbt under vintern och även stiga för den delen. Har man så tur att temperaturen konstant ligger runt ett par plusgrader under de dagar man tänker fiska ja då kan man faktiskt förvara sina betesfiskar ute på bron, garaget, i ett ute förråd eller i bilen.

När man så är ute och fiskar brukar det sällan vara några större problem med att hålla fiskarna vid liv. Är det minusgrader då fryser det lätt så då gäller det att ta bort is med jämna mellanrum. På våren kan det istället bli väldigt varmt speciellt om solen ligger på och då det vara smart att slänga ner lite is eller snö i spannet. Något som underlättar då man är ute på isen är att man lätt kan byta/tillsätta nytt vatten. Numera sedan jag skaffat en större pulka förvarar jag mina betesfiskar i en större 50 liters balja med lock. I denna rymmer jag all den fisk jag behöver. Med mig på isen har jag också en mindre hink på ca 5 liter. I den hinken ser jag ständigt till att ha några pigga agnfiskar som jag tar med mig ut till hålen då det behövs.

Tips! Att ha med sig en liten akvariehåv ut på isen gör hanteringen med fisken både enklare och smidigare.

Fiskar man ofta i kallt väder med flertalet minusgrader kan det vara värt att förvara fisken i en kylbox som skyddar bättre mot kyla men också värme.

Syrepumpen
En batteridriven syrepump är också något som är bra att ha. Dessa finns att köpa i de flesta fiskeaffärer och kostar runt en hundring. Tyvärr är kvalitén överlag dålig på dessa pumpar och man får räkna med att de inte håller speciellt länge. Om det kommer in fukt i pumpen tappar den snabbt i effekt. Vanligt är också att effekten avtar med tiden. 

Förvarar du fiskarna inomhus där det finns tillgång till el är det mycket bättre att skaffa en eldriven syrepump som man kan hitta ute i akvariefiskaffärerna. Att tänka på är att ju varmare vattentempen blir så ju viktigare blir syrepumpens uppgift. Är det över 10 grader i vattnet då krävs det en bra pump samt att man har en rejäl spann till fiskarna. Är det däremot bara någon enstaka plusgrad i vattnet ja då kan man förvara samma antal mörtar i en mindre spann med knappt någon syretillförsel alls.

Det finns en rad olika märken av batteridrivna syrepumpar på marknaden. Vilka som är de bästa låter jag vara osagt. Själv har jag den senaste vintern använt vita på bilden och jag tycker den har fungerar rätt bra även om den nu tappat i effekt. Medlemmarna i vår klubb har genom åren använt sig av flera märken och vad vi har sett är att de varierar en del i kvalitén och det även av en och samma modell. 

Bättre är de eldrivna varianterna, den svarta på bilden har jag haft i flera år och den har fungerat riktigt bra. Kostar under 200 kr och finns att köpa i de flesta akvarieaffärer.

Förvaring av död betesfisk
Att förvara sina deadbaits är betydligt enklare än att hålla på handskas med levande fisk. Men det finns ändå en del att tänka på här. Man skall undvika att ha sina beten i minusgrader då de lätt fryser samt i starkt solsken då de snabbt torkar. Detta undviker du genom att sätta dina beten i en mindre kylbag eller baitbag. Här håller du dina beten skyddade mot både kyla och solljus. Ett mycket enkelt och smidigt sätt att förvara sina deadbaits.

En liten kylväska passar utmärkt till att förvara sina deadbaits.

En viktig del av förvaringen börjar faktiskt redan innan fiskepasset. Man skall i god tid se till att få sig de betesfiskar man vill ha. Därför kanske det krävs att du sommaren innan tar metspöet och ser till att få upp dessa stora mörtar, rudor, eller små braxnar eller vad det kan vara. Därefter paketerar man fiskarna i plastpåsar för att sedan frysa in dem. Vill man preparera sina beten så gör man det smidigast med en gång. Smörj in fiskarna eller spruta in önskat doftmedel och skriv sedan på påsen datum, art och typ av doftmedel. På liknande sätt kan man göra om man vill färga sina betesfiskar. De betesfiskar som inte håller måttet riktigt behöver man inte slänga utan använd dessa till att klippa/skära i bitar. Tillsätt sedan önskat doftmedel innan man slutligen fryser in dem. Dessa får sedan som uppgift att via mäskning locka fram någon storgädda.

Fiska din betesfisk själv
För mig har det alltid varit självklart att fiska upp mina egna betesfiskar och då i samma vatten eller vattensystem som jag tänkt fiska i sedan. Kanske beror detta på att jag både metat och pimplat mycket sedan unga år. Sedan kan jag tycka att det blir en liten extra utmaning och krydda innan själva ismetet att på förhand försöka fixa så bra agn som möjligt. Givetvis fodrar detta en del kunskap om var man kan hitta huggvillig betesfisk mitt i vintern. Sedan gäller det också att ha rätt teknik och utrustning för att få upp dem. Ett tips för den oerfarne pimpelfiskaren är att tala med någon som tävlingspimplar. Dessa brukar ha bra koll på vilka sjöar/platser som gäller för olika arter. Själva fisketekniken är inte komplicerad men mörten är ofta försiktig och då fungerar väldigt små rörelser med spöet.

Jag rekommenderar att inte köra med för grova grejor då man skall fiska mört. Ett lättare pimpelspö, ca 0,15 mm nylonlina, och en mindre vertikalpirk följt av en tafs på några centimeter och en mormyska i linändan brukar vara en utrustning som fungerar för ändamålet. Lämpligt agn är mask eller maggot. Försök se betesfisket som en del i ditt ismete vilket det ju egentligen är. Lyckas du bra med att dra fina betesfiskar ja då ökar ju rimligtvis också chanserna att få bra då du sedan ismetar.

10 kommentarer:

  1. har du tänkt på att det är olagligt att flytta levande fiskar mellan olika vatten. De kan sprida sjukdomar och ödelägga hela system. Hu gör du med det?

    SvaraRadera
  2. Bra fråga! Där är det nog många som syndar är jag rädd för.

    Jag fiskar alltid upp mina egna betesfiskar själv och i de flesta fall gör jag det i samma vatten/vattensystem som jag sedan fiskar i. Men ibland har det hänt att jag slavat med detta måste jag nog erkänna.

    Skall ta med denna frågeställning då jag uppdaterar min artikelserie, för som sagt tror det är få som tänker på detta och många som köper sina betesfiskar eller hämtar all sin fisk från samma vatten där de har sin mörtstuga.

    / Mats

    SvaraRadera
  3. Hej! Undrar lite om förvaring av död betesfisk? Hur ska dom packas in i kylbägen? Vart ska den stå?
    Mvh sebbe

    SvaraRadera
  4. Hej Sebbe! Jag brukar ju frysa in mina betesfiskar i platspåsar som jag oftast preparerat med önskat doftmedel innan jag fryser ner dom. När jag skall ut och fiska så brukar jag tina upp fiskarna i plastpåsarna över natten. Sedan sätter jag bara plastpåsarna i kylbagen. Under vintern är ju kylbagens syfte att det inte skall bli kallt då den isolerar bort kylan, på sommaren blir det ju så att säga tvärt om. Att fiska med död betesfisk är väldigt enkelt, kräver lite förberedelser jämfört med levande.Kylbagen brukar jag sedan ha nära till hands så att jag kan ta med den till hålet vid hugg. Smidigt att byta betesfisken direkt så man slipper gå flera vändor till baslägret.

    SvaraRadera
  5. Vad brukar du oftast använda för smaksättning vad bör man ha. Lakris sprej på jiggar men vad rekommenderas på riktig fisk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Jag har provat lite olika fabrikat och smaksättningar och några har funkat bättre än andra. Yum doftspray (shad) har gått bäst för mig. Luktar inte mycket men faller bevisligen storgäddorna i smaken. Har testat några starkare dofter som räka/kräfta men de har inte varit nån hit direkt. Däremot vitlök vet jag en del som lyckats bra med.http://www.miekofishing.se/doftspray-konserverade-agn-mm.html
      Tror inte man skall vara rädd att prova sig fram gällande olika doftmedel. Lycka till...

      Radera
  6. Ett tips till betesfisken är doppvärmare som används till akvarier så kan man ha betesfisken i tex garaget även vid minusgrader.

    Rune

    SvaraRadera
  7. Har du testat att flötestrolla med död sill någon gång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar Nej det har jag inte gjort. Men borde funka bra. Just sill har jag använt mig väldigt lite av som bete. Men planen är att testa det mer och mer i framtiden och då främst vid ismete i grundare vatten bottennära, bottenmete i öppet vatten och så flötestrolling.

      Radera