tisdag 29 april 2014

Alla dessa gäddsaxar…

Vet inte vad som är så speciellt med detta år men faktum är att jag under de senaste månaderna har sett mer gäddsaxar och fler saxfiskare än någonsin. Min egen teori till detta är det ovanligt stabila och vackra vädret kombinerat med hårda och snöfria isar. Personligen är jag ingen större fan till dessa brutala redskap som jag helst av allt skulle vilja skicka till månen. Men tyvärr är det inte så enkelt och fastän lagstiftningen säger att det är förbjudet så säljs dessa fortfarande i många butiker runt om i landet. Framför allt här uppe i norrbotten så är detta ett populärt nöje under vårvintern.

Vad jag tycker om gäddsaxar är en sak och om de som fiskar med dom en helt annan. Det är svårt att anklaga och förbjuda de som lägger saxar, för de har de gjort i så många år och i alla fall i mina trakter så har det aldrig ifrågasatts särskilt mycket. Och så länge dessa fanskap nej jag menar redskap säljs så är det extra svårt. Det man kan göra och det jag tänker göra i detta inlägg är att belysa hur dessa gäddsaxar skadar gäddorna och även påverkar sportfisket.

Det skall sägas att jag har rätt bra koll på hur en gäddsax fungerar då jag känner och har talat med flera saxfiskare genom åren. De flesta tycks fiska för nöjes skull precis som vi sportfiskare gör. De tycker det är spännande att vittja saxarna och gäddorna tas allt som oftast reda på. De som lägger saxar där jag bor har inte ute speciellt många saxar och gör det inte i kommersiellt syfte. Tyvärr tror jag de är få saxfiskare som ens funderar på det faktumet att saxarna ofta ger vika på ett eller annat sätt då en större gädda går på.

Gäddor upp till 6-7 kilo sitter ofta fast på saxarna medan ju större gäddorna blir så ökar risken att saxen bryts sönder eller att linan går utav. De flesta gäddfiskare i Norrland har varit eller kommer vara med om att fånga gäddor med saxar fastkilade i käften. Alternativet är gäddor med rejäla skador i käften. En gäddsax är med andra ord inte anpassade för att klara av stora gäddor. Dessvärre är det en metod som är grymt effektiv på storgädda. Tänk bara att kunna fiska statiskt med naturligt bete dygnet runt flera dygn/veckor i sträck på de hetaste områdena.

Krister och Rickard i TNP har bägge exempel med gäddor de fångat som haft saxar i sig. Krister fick en gädda på en mindre vobbler som hade en sax som satt över båda käkarna men på sidan, bara ett under att den lyckades få in vobblern i käften. Gäddan var inte oväntat extremt mager. Rickard fick en gädda på runt 10 kilo som hade en spets av en sax som stack ut genom analöppningen. Förmodligen hade den tagit en igenslagen sax och svalt den med betesfisk och allt.

Så här ser den ut, gäddsaxen.

Jag tror att i vatten där det fiskas mycket med gäddsax så blir gäddorna mer svårfångade. De gäddor som klarar sig med livet i behåll lär bli mer vaksamma och försiktiga efter detta. Vi vet att fiskar med ett sådant beteende även tenderar att magra och med detta plus eventuella skador så är det stor risk att varje storgädda som skadas av en gäddsax aldrig kommer i närheten av sin forna kondition. Sedan kan man ju fråga sig hur kul är det är att få skadade och magra fiskar?

I ett av mina hemmavatten har det i år funnits gäddsaxar lite varstans. Dessutom har det legat saxar under en månads tid mitt på en liten brant där jag brukar få fina gäddor. Hur saxarna hamnade där är också rätt tragiskt. Jag fiskade nämligen där i början av mars och efter fiskepasset täckte jag som vanligt över hålen för att röja alla spår. Men sedan kom en vecka med ovanligt milt väder vilket innebar att all snö försvann från isarna och mina hål blev synliga. Att då få se hur mina hål fyllts på med saxar var ingen angenäm upplevelse direkt.

Men det är inte bara där jag sett gäddsaxar utan de har funnits i så gått som alla vatten som jag fiskat i vilket visar hur vanligt detta är. Även då jag och Krister fiskade tillsammans kom vi i kontakt med en gubbe som hade saxar en bit ifrån där vi höll till. Han skröt nästan om hur han fått gäddsaxar avslitna från sina linor. Dessutom så pratade han lite föraktfullt om vårt fiske där man släpper tillbaka fisken man fångar. Vår känsla var att han var lite ute efter att provocera oss men vi hade vett att inte gå i klinch med den mannen. Vissa är det inte lönt att diskutera med helt enkelt. Här om dagen pratade jag med en annan kompis som berättade en historia om saxfiskare som han nyligen stött på. Med andra ord så verkar det som att gäddsaxarna i år har varit fler än på länge…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar