söndag 14 maj 2023

Vart går gränsen - Gäddfisketävlingar

Det har knappast undgått nån seriös gäddfiskare att tävlingsfisket har ökat lavinartat under de senaste åren. Speciellt söderut och i några större sjöar där gäddfisket givetvis är riktigt bra. Vi som varit med och fiskat länge vet ju att detta kommer sätta sina spår om det inte sköts rätt. Finns många vatten som redan blivit sönderfiskade. Vänern har ju ytorna till sin fördel vilket betyder att hela förloppet lär gå långsammare jämfört med andra mindre vatten. Men kanske är det meningen att vissa vatten eller platser skall offras? Åmål är väl det kändaste exemplet där stora tävlingarna avlöser varandra i tät följd. Jag tycker att det är lite dålig fantasi eller så är tävlingsfiskarna lite bekväma av naturen. Man vill ha bra ramper, nära till boende och annan infrastruktur.

Vem skall ha rätt att ordna fisketävlingar och sätta reglerna? Som det ser ut nu så kan i princip vem som helst göra det. I alla fall i vissa vatten. Jag är ingen expert kring detta men kan tycka att det är märkligt när aktörer från Europa kommer hit och anordnar stora fisketävlingar. Såg även Kanal gratis anordnade nån tävling, givetvis i Åmål. Börjar man tänka ekonomi i det hela och att man kan tjäna pengar på tävlingar så känner jag att varningsklockorna ringer ännu högre. En sak om lokala fiskevårdsområden eller sporfiskeföreningar anordnar tävlingar, det hade varit mer logiskt och riktigt kan jag tycka.

Återkommande tävling varje år i Åmål. 

Om jag skall vara ärlig så anser jag att det kommer betydligt fler negativa saker från gäddfisketävlingar än positiva. Därför är jag rätt negativt inställd kring detta men förstår samtidigt lockelsen med att tävla emot andra. Själv har jag ju spelat fotboll under många år så tävlingsinstinkt har jag och kan förstå vilket adrenalinkick en tävling kan innebära. Fastän jag idrottat och sysslat med mycket andra grejor än sportfiske har jag alltid sett mig mest som sportfiskare än något annat. På nått sätt har alltid fisket varit nummer ett och därav känner jag ett slags ansvar att förvalta det på rätt sätt. Visst någon pimpeltävling kan det bli då och då eller kanske rent av nån mindre lokal gäddfisketävling med några polare någon gång men jag gör hela tiden en avvägning i mina beslut. Känns det rätt, påverkar det fisket allt för negativt och vad får jag egentligen ut av det hela.

Laget som Vinner denna liga blir krönt till Sveriges bästa gäddfiskare. 
 
Som tur är har min kreativitet hjälpt mig här. Genom att sätta upp mål och planera mitt fiske kan jag tävla mot mig själv stället. Det ger mig mycket mer på många sätt. Det blir betydligt mer omväxlande, mindre slitage på fiskeplatserna och inte minst mer lärorikare än att hela tiden kasta och jaga mest antal centimetrar.

Fördelarna att tävla med sig själv är väl främst att man slipper alla nackdelar som tävlingsfisket skapar. Tänker på risken att vatten överexponeras och fisket riskerar att snabbt försämras. Även störnings momentet från alla båtar som dundrar fram. Skulle jag ha en stuga vid ett frekvent tävlingsvatten skulle jag inte jubla om man säger så. När jag fiskar vill jag störa omgivning så lite som möjligt precis som jag vill göra så liten skada på fiskebestånden som det bara går. Hade jag varit en ivrig tävlingsfiskare så hade detta gått lite stick i stäv med mina värderingar. Just att alla jagar dom största fiskarna gör det hela värre. Idag finns det ju ekolod som gör det betydligt lättare att hitta enskilda stora fiskar och till och med prickkasta på dom.

Senaste åren har det debatterats en hel del kring vid vilka tidpunkter är det okej att anordna en gäddfisketävling? Kan man göra det vid dess lektid eller mitt i sommaren då vattentemperaturen ofta överstiger 20 grader? Är ju inte riktigt så enkelt alltid för vädret blir inte alltid som man tänkt sig. Vissa år kommer sommarvärmen fortare än förväntat och gäddleken kan antingen ske tidigare eller senare än normalt. Men går ju att styra det hyfsat bra i alla fall men viktigt att man lyfter frågan.

Nu blir det också mer och mer vanligt att man måste fiska med hullinglösa krokar vilket jag ser som positivt. Detta  leder till snabbare hantering och mindre skador för gäddorna. Ytterligare en fråga som är på tapeten är om man skall få använda sig av den nyaste tekniken med livescoop och dyl. Här är meningarna delade även bland de som tävlar. Vissa vill ha förbud, andra tycker att det skall vara fritt fram och menar att är en del i det hela. Det vettigaste förslaget kan jag tycka är att de som anordnar tävlingen skall sätta upp reglerna. Skall vi nu ha stora gäddfisketävlingar så är det ju bra att man tar upp sådana här saker. För även tävlingsfiskarna vill ju ha ett bra gäddfiske med pigga och friska gäddor även i framtiden. På den punkten tänker vi nog alla lika.

Om vi ser djupare på saken så är vi människor lite av egoister. Brinner man nog mycket för en sak så är det lättare att ta på sig skygglappar och hitta ursäkter. Alla sportfiskare har gemensamt att vi gillar att fiska men vi gör det på väldigt många olika sätt. På ett sätt är detta lite av tjusningen med sportfisket och något man skall försöka acceptera. Frågan är då om man skall acceptera allting? Jag anser att man måste våga debattera och diskutera speciellt nu när utvecklingen går så snabbt i vissa avseenden samtidigt som antalet sportfiskare växer snabbt. Jag ser en oro att vi håller på gå ifrån mycket av det man defilerade sportfiske som en gång i tiden. Det är inte lätt då man hamnar i att sätta gränser och då blir nästa fråga var går gränserna? Här tänker vi uppenbarligen väldigt olika vilket inte gör saken enklare. När nu spännvidden för vad man kallar sportfiske nu blivit så enorm är det i princip omöjligt att kunna ena alla sportfiskare. Det var betydligt lättare förr och jag är tyvärr rädd för att framtiden blir ännu värre. Och det värsta av allt är att det är vi s.k. sportfiskare som riskerar att gräva den grop vi riskera att falla i. Är då stora gäddfisketävlingar en del av det moderna sportfisket som vi skall värna om i framtiden?

2 kommentarer:

  1. Tyvärr är de ekonomiska intressena för stora nu för tiden. Folk som lever på att kränga prylar och båtar, anordna tävlingar osv. Röster för att "tagga ner" kommer i skymundan. Sedan spelar det egoistiska in också, precis som du säger. Man vill inte rannsaka sig själv och ändra på något man tycker är roligt. De som investerat och fastnat för "tv-spelsfiske" kommer inte slänga grejerna på tippen, även om det kanske vore vettigast sett ur ett helhetsperspektiv. Jag förstår tjusningen i att fara ut på sjön och "lätt" hitta storfiskarna och rejält öka sina chanser till fångst, men jag förstår också att detta inte är ett hållbart fiske i längden.

    Även här i norr har jag börjat se livescope-fiskare i mina hemmavatten. Eftersom detta bara sprider sig mer och mer så undrar jag vad konsekvenserna blir av att vatten ständigt fiskas av med så pass effektiva metoder. Storgäddorna får aldrig vila, det kan omöjligt vara positivt för individerna och dessutom tar det bort en del av charmen att fiska "som vanligt" när en sjö dammsugits med livegivare och annat. En gädda som tidigare kanske fått se ett bete i månaden får nu beten framför nosen ständigt och jämt. Kanske fångas de flera gånger per säsong istället för att kanske fångas 1-2 gånger i livet? Om 10 procent av krokningar resulterar i död så är det alltså bara en tidsfråga tills c&r inte fungerar på dessa eventuella praktexemplar. Detta är naturligtvis bara spekulationer men det känns inte utanför rimlighetens gränser att resonera i dessa banor.

    Som du säger så har alla rätt att fiska som de vill. Men precis som i alla andra instanser i livet så kan inte alla göra precis som de vill hela tiden. Någon måste ta ett övergripande ansvar för helheten och förbjuda det som kanske gynnar individen men skadar gruppen. Hur detta ska gå till är naturligtvis en svårare nöt att knäcka. Jag anser dock att denna artikelserie är ett bra sätt att faktiskt belysa negativa aspekter av det moderna sportfisket och tror att den är en bra början till att göra positiv skillnad. Jag välkomnar detta initiativ och hoppas att fler profiler tar efter! / MVH Jimmy.

    SvaraRadera
  2. Tack för dina ord! Känns som vi delar väldigt mycket tankar och erfarenheter kring detta. Att fisket blir enklare med dessa lod går ju liksom inte att blunda för. Kanske inte alltid så stor skillnad för dom som redan skaffat sig erfarenheter sedan tidigare. Men för alla nya fiskare är detta ju en enorm genväg. Har man ingen aning vilka ställen som fisken kan hålla till så blir ju elektroniken väldigt avgörande. Förmodligen därför gäddfisket och speciellt då båtfisket exploderat senaste åren. Fisket har blivit enklare och då är det inte så konstigt att fler och fler fastnar för det.

    SvaraRadera