måndag 12 oktober 2009

MINNEN FRÅN FÖRR- 96-10-27 Piraya fångad i Luleå!

Den 27 oktober 1996 befann jag mig vid Svartöviken tillsammans med mina två kompisar Matte och Micke. Det var en mulen dag och ca 5 grader i luften. Anledningen till att vi tagit oss hit var de stora abborrarna som finns här.

Först av allt så tacklade vi våra metspön för att dra upp lite agnfisk till det kommande abborrfisket. Först fick vi några mörtar och löjor innan Matte plötsligt hojtar till. Nu har jag på något större och strax senare kommer det upp en märklig fisk.

Vi tittar alla som förstummade på varandra en stund innan jag säger. – Det är ju en Piraya! Fisken väger drygt 5hg och tog på en liten maskbit.

PirayafrnSvartviken2

Minst sagt oväntad fångst!

Fotnot: Ni som läst denna historia tror antagligen att detta inte är möjligt i ett Svenskt vatten. Men förhållandena i just Svartöviken är lite speciella eftersom vattnet där är mycket varmare. Detta har sin förklaring att processvattnet från järnverket rinner ut i viken vid LUKAB (värmeverk). Däremot hur Pirayan hamnat där förblir ett mysterium. Den troligaste orsaken som jag ser det är en less akvarieägare tröttnat på sina gäster och släppt ut dessa här i viken. Pirayan var av den typ som lever på hårda frukter. Dess tänder var kraftiga men inte sylvassa som hos de köttätande arterna. Eftersom att jag under en period i livet sysslat mycket med akvariefiskar så kände jag igen denna pirayaart från några av akvarieaffärerna i stan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar