tisdag 27 december 2011

Årsrapport 2011

Nu när året börjar lida mot sitt slut är det på sin plats med en summering av fiskeåret 2011. Det blev ett år av både positiva och negativa saker vad gäller fisket men totalt sett så känner jag mig rätt nöjd med året. Jag kan även tycka att det blev det ett rätt häftigt år med några oväntade fisken som helt klart stack ut lite extra. Här kommer så årets sammanfattning i ord och bild…

ISFISKET

Den 10 januari skedde årets första fiske och det var minst sagt ett efterlängtat fiske då jag haft ett uppehåll med fiskandet i mer än 3 månader. Förhoppningarna var dock rätt lågt ställda eftersom isen redan hunnit bli en halvmeter tjock och på det närmare en halvmeter snö. Sedan var vädret mulet med snöbyar vilket försämrade jaktljuset ytterligare för gäddorna under isen. Men samtidigt vet jag att detta väder ofta får igång gäddorna just denna tid på året så helt omöjligt kändes fisket ändå inte. Fisket gick klart bättre än väntat och innan dagen var slut kunde jag räkna in fyra gäddor i följande vikter: ca 4 kg, 8400 g, 8500 g samt 11200 g och 120 cm! Utan tvekan mitt livs bästa ismetepass och en bra start på det nya året.

11200g-120cm (k)

Här den största av gäddorna, 11200 gram – 120 centimeter.

I februari tog kylan över och det blev bara ett enda pass där jag blev helt utan. Under mars månad fiskade jag desto mer då vädret äntligen blev mildare och fiskesuget var på topp. Det blev totalt 14 fiskepass med varierande resultat. Jämfört med förra året så gick det allmänt sämre både i mängd sett och storleksmässigt. Fast några skapliga gäddor blev det dock med en toppfisk strax under 9 kilo. I april blev det mer fiske efter andra arter än gädda. Testade riktat ismete efter gös vilket gav totalt 6 gösar. Blev även några lakar samt en regnbåge och givetvis ett gäng gäddor med en 8 plussare i topp. Det känns ändå som att jag får jag vara nöjd över ismetet detta år. Sammanlagt blev det 8 gäddor från 7,3 kilo till 11,2 kilo där medparten av gäddorna vägde mellan 8-9 kilo.

FÖRSOMMARFISKET

Våren kom tidigt och redan den 10 maj gjorde jag mitt första pass i öppet vatten. Förleksfisket efter gädda förlades till ett mindre vatten där jag tidigare fått några skapliga gäddor. Förhoppningarna fanns där men infriades inte alls. Blev i mängd sett väldigt mycket gädda men bara smått. En dag var fisket så bra att man knappt trodde det var möjligt. Den dagen blev det hela 64 gäddor.

SOMMARFISKET

Veckan innan midsommar köpte jag mig en båt och redan under premiärpasset kom det upp en rätt fin gädda på knappa 9 kilo vilket för övrigt blev sommarens största gädda. Det jag minns från det passet var att det var sjukt varmt i luften. Dagarna efter blev även vattentemperaturen alltför hög för gäddorna och fisket blev snabbt sämre. Några dagar sedan kom det över 100 mm regn på ett par dagar och därefter var gäddfisket förbi. Innan dess fiskade jag en helg med Krister som resulterade i en gädda på drygt 10,5 kilo som Krister fick.

8660 g - k

Sommarens största.

Det blev även några svängar till mindre småvatten vilket jag av tradition brukar göra varje sommar. Inget direkt specimenfiske utan istället ett härligt sätt att komma naturen inpå kombinerat med trevligt fiske. I juli åkte jag tillsammans med mina kompisar Mikael, Mattias och Fredrik på en liten fisktripp uppåt landet. Vi stannade till en bit ovanför Kiruna där vi fiskade i några mindre sjöar och bäckar. Fisk fick vi i olika former och storlekar där höjdpunkten var att komma ut i vildmarken och släppa vardagslivet för några dagar.

SENSOMMAR FISKET

Annars handlade fisket under juli och augusti mest om gösfiske. Blev flertalet vertikal jigging pass där det mängdmässigt gick riktigt bra. Blev sammantaget närmare 100 gösar. Vad det gäller medelvikten så kan jag inte klaga över vad jag sett hur det kan se ut i vissa andra vatten i Norrbotten. Det blev ca 20 talet gösar mellan 1-2 kilo men märkligt nog ingen över 2 kilo.

Men i augusti kom så en oväntad överraskning då jag och Krister under två dagar drog ett gäng riktigt fina gösar på trolling. Toppfiskarna vägde 6900 g, 5640 g och 4570 g. Ett par veckor efter detta var vi tillbaka och denna gång hade vi fått förstärkning av Ari. Resultatet blev nu ännu bättre! 6800 g, 6500 g samt 4660 g vägde våra största gösar denna gång. Detta blev utan tvekan sommarens och hela årets höjdpunkt och ett av mina bättre fiskeminnen hittills i livet.

6900 g - 86 cm

Härlig Norrbottens gös på 6900 gram!

Eftersom jag bara fiskat efter gös i två år känns fisket fortfarande lika spännande och jag tror det finns än mer att upptäcka runt detta fiske. Gösvatten här uppe är inte många till antalet och oftast är det väldigt smått slag på fiskarna men bevisligen finns det även större exemplar också och de är ju dessa man så gärna vill ta. Dessa storgösar har genom åren varit ytterst sällsynta men så i år fick vi vara med om ett slags genombrott i gösfisket med flertalet storgösar på några få pass vilket känns häftigt. Blir riktigt intressant att se hur framtiden ser ut gällande gösfisket i Norrbotten…

Förutom gösfisket blev det också några rätt lyckade abborrpass i augusti. Blev sammanlagt 7 abborrar i vikter från 9 hekto upp till knappa 1,2 kilo. Framförallt trolling med småwobblers visade sig vara effektivt. Under dessa månader blev det inget riktat gäddfiske men trots detta hade jag turen att få en rätt fin gädda på vertikal jigging. Den vägde 7,2 kilo vilket blev ett nytt personligt rekord på VJ.

1060 - 44 (k)

Årets längsta abborre mätte 44 centimeter.

HÖSTFISKET

Mitt höstfiske regnade till stora delar bort. På detta en krånglande rygg och värk i nacke/huvud. Därför blev det få pass under hösten och när jag väl kom ut gick fisket inte heller så vidare bra.

SAMMANFATTNING

Skall jag försöka värdera mitt fiskeår så blev höstfisket årets besvikelse. Även försommarfisket var lite av en besvikelse fastän jag vet av erfarenhet att det kan vara lite knepigt att lyckas denna tid. Däremot är jag nöjd med ismetet efter gädda liksom gösfisket. Abborrfisket kan jag inte heller klaga på då jag inte satsat så hårt på det i år.

Så totalt sett känns det som ett rätt bra fiskeår där några fisketurer har gett det där lilla extra som man hoppas på men inte riktigt tror skall inträffa. Jag tänker då på ismete premiären den 10 januari samt gösfiskena i augusti, upplevelser som inte kommer glömmas i första taget…

ÅRETS BÄSTA FISKAR

TOPP 3 – Gädda

11200 g – 120 cm Ismete, Januari

8730 g – 109 cm Ismete, Mars

8660 g Trolling, Juni

 

TOPP 3 – Gös

6900 g – 86 cm Trolling, Augusti

6800 g – 84 cm Trolling, Augusti

5640 g – 84 cm Trolling, Augusti

6800 g - 84 cm (k2)

Gös 6800 gram.

TOPP 3 – Abborre

1150 g – 42 cm Trolling, Augusti

1060 g – 44 cm Spinn, Juli

1000 g – 42 cm Trolling, September

1200g - 44,5cm (5) 

Denna abborre är från 2010 och väger 1200 g. I år nådde jag inte riktigt fram men var endast 50 gram i från.

Inför dörren står nu ett nytt år med tolv härliga månader av fiske framför oss. Frågan är bara hur det kommer se ut och vilka fiskar som kommer upp? Det slutgiltiga svaret på den frågan kommer förmodligen finnas här om exakt ett år.

Fram till dess önskar jag alla ett riktigt GOTT NYTT FISKEÅR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar