fredag 20 mars 2015

Jörgen Larsson besöker Luleå och Mieko Fishing

(Saxat från Mieko Fishing)

Vertikalfiske med Jörgen Larsson

Vi på Mieko Fishing har under den senaste sommaren sett ett ökat intresse för vertikalfiske efter gös här i Norrbotten. Det är många som frågar oss hur man fiskar, tekniker mm. Nu kan vi med glädje meddela att Jörgen Larsson, en av Sveriges vassaste vertikalfiskare på gös kommer till butiken och håller föredrag. Vill du vara med på föredraget om vertikalfiske med Jörgen Larsson så är det följande som gäller.

jörgen larsson, vertikalfiske
Datum: Torsdag 4/6-2015
Tid: 18:00
Plats: Mieko Fishing, Banvägen 14, Luleå
Kostnad: 300:- (Du får ett paket med jiggar och en keps som gott och väl täcker kostnaden)
Anmälan: info@miekofishing.se eller 0920-180 93
Vi har begränsat antal platser så först till kvarn...

Välkommna

Markus, Anton och S-O

Mieko Fishing

En liten historiskt blick i Predatorfiskets uppgång i Sverige och Norrbotten

Sportfisket har genom åren utvecklats framåt, en utveckling som accelererat rejält den senaste 10 års perioden. Ser vi ur ett historiskt perspektiv tog vi tidigare influenser från framför allt England (mete, flugfiske) men även från södra Europa och Amerika. Visst fanns det duktiga sportfiskare i vårt land på den tiden också men vi var inte på nått sätt ett av de ledande länderna i utvecklingen.

Jag minns när man började fiska mer seriöst för sisådär 25 år sedan. Med ungdomlig entusiasm kastades man sig från det ena fiskesättet till det andra och ville fånga så många olika arter som det bara var möjligt. Arne Broman var på den tiden min stora inspirationskälla, en man som på ett påtagligt och inspirerande sätt lyfte fram mångfalden i fisket, att varje art är lika mycket värd och ingen fisk är finare än någon annan. Detta är något jag än i dag bär med mig, visst alla sportfiskare har sina favoritfiskar och metoder men man skall för den skull inte hävda att något är bättre än det andra. Men i Norrbotten på den tiden och tyvärr än idag fast i mindre grad så blev man ifrågasatt. Hur kan du släppa tillbaka dina fiskar? Släng för gudskull upp alla gäddor du fångar på land, varför fiskar du efter skräpfiskar som gädda, lake, abborre, id, mört, braxen när du har möjlighet att fiska ädelfisk. Just namnet ädelfisk väcker ännu idag obehag i mig, hur kan en fisk vara ädlare än en annan? Sedan ansågs ju flugfisket som något betydligt större än allt annat och det var naturligtvis det som fick och fortfarande idag får det klart största utrymmet i media i Norrbotten. Inget ont om flugfisket som jag själv verkligen uppskattar men ser vi till verkligheten så säljs det betydligt mer haspel och spinnspön än just flugspön.

Själv tycker jag att det gäller att lyfta fram och ta tillvara på de möjligheter som verkligen finns tillgängliga runt omkring oss. Något som vi här uppe i norr tidigare varit riktigt dåliga på att göra. Numera ser vi glädjande nog en förändring i det avseendet då fler och fler börjar fastna för det moderna predatorfisket efter arter som gädda, abborre och gös. Predatorfisket har verkligen slagit igenom stort i vårt land vilket vi inte minst ser på utbudet av spön, rullar, beten och andra tillbehör. På kort tid har Sverige seglat upp som ett av de ledande länderna i utvecklingen av detta fiske. Ett exempel på detta är det pelagiska vertikalfisket efter gös som verkligen gett eko runt om i fiskevärlden. En av utvecklarna inom detta fiskesätt är just Jörgen Larsson, en man som så länge jag minns varit en del av sportfiskets utveckling i vårt land. Det känns som att Jörgen hela tiden har legat steget före de flesta andra plus att han förmodligen hämtat en hel del kunskap från andra länder som han sedan anpassat till vårt fiske här hemma. Något som säkert många gånger är svårare än vad det låter.

11021491_404493569730110_5295433142248962608_o

De senaste åren jobbar Jörgen för storsatsande Westin Fishing och inte helt oväntat har storfiskarna kommit tät.

För någon vecka sedan fick Jörgen och några av hans kamrater uppleva ett fullkomligt sanslöst fiske med gäddor upp till dryga 16 kilo och abborrar över 2,5 kilo! Gäddan på bilden vägde 14,2 kilo.

Westin Fishing satsar numera stort på fiskeutrustning allt från rullar, spön till beten och andra tillbehör slag. Kvalitén är i mina ögon allt som oftast riktigt hög. Något som vi i Mieko Family tagit fasta på och idag finns en stor del av Westins sortiment att köpa hos Mieko Fishing.

11073540_404055223107278_8519920516272720088_o

Just denna abborre vägde dryga 2 kilo men det var faktiskt inte Jörgens största för dagen. Fler bilder hittar ni på Westin Fishing Facebooksida.

10443388_402474559932011_7345732764038775215_n

Här ser ni hela Jörgens road tripp på papper…

Med detta sagt så känns det som att det ligger helt rätt i tiden att få upp Jörgen till Norrbotten. Idag finns det en skara drivna och duktiga fiskare som jag tror kommer finnas på plats denna kväll. Däremot skulle det vara skoj om det kommer de som är nyfika och intresserade men inte så erfarna, gärna många yngre fiskare också.

Glöm nu inte att anmäla er i tid, annars är risken stor att platserna tar slut. Min förhoppning är att flera av bloggens läsare dyker upp. Vi ses den 4/6

/ Mats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar