torsdag 9 april 2015

Vackra påskgäddor och en ful ankunge

I år hade jag tagit ledigt några dagar under påskveckan vilket innebar att jag kunde vara ledig i en hel vecka. Vädret har varit som så ofta i april, växlande med sol, regn/snö och vindar från alla håll och kanter. Jag har tagit vara på de finaste dagarna på bästa möjliga sätt med att spendera dom ute på isen. Det blev dock ingen riktig satsning som i fjol då jag fiskade 4 dagar i rad. Men väl två seriösare och längre fiskepass samt ett kortare.

Det första fiskepasset blev även det bästa. Dagen innan hade jag pimplat upp ett gäng fina mörtar som nu skulle få bli gäddagn. Första gäddan kom nästan direkt vilket var ett bra tecken, nu visste jag att de fanns där. Men någon direkt huggperiod kom aldrig utan istället kom huggen utspridda under hela dagen. Totalt 7 hugg och för en gångs skull lyckades jag förvalta alla huggen väl.

Mitt på dagen kom de bästa fiskarna med ett par timmars mellanrum. Först en skaplig bit på 102 cm och 7,65 kg och sedan en av de vackraste gäddor jag nånsin skådat.

7650 g - 102 cm

7650 gram – 102 centimeter

8250 g - 105 cm

8250 gram – 105 centimeter

Andra fiskepasset skedde i den sjö som jag ansåg som ett riktigt bra gäddvatten för 4-5 år sedan. Utvecklingen därefter är oroande. Tidigare var ofta gäddorna välgödda men saknade för det mesta den så viktiga ryggbredden för att de skulle väga riktigt mycket. Nu saknar de allt känns det som. Senaste exemplet är denna gädda.

6 kg - 105 cm 

6000 gram – 105 centimeter

Pratade med min vän Krister om detta om hur svårt man har att acceptera att fisket blivit sämre på en plats som tidigare varit het. Just Krister har en hel del erfarenhet av detta. På nått sätt hoppas man att man har fel i sin känsla, att man vill bli överbevisad. Resultatet blir dock oftast att man slänger bort dyrbara fisketimmar som man skulle ha haft större nytta på andra ställen. Fast när fisket försämrats känns det nästan som en större utmaning att lyckas ta en stor där än att leta andra vatten. Ja svårt att förklara men tror säkert andra sportfiskare kan känna igen sig i mina funderingar. I mitt vatten kan jag inte skylla på fisketrycket utan tror det finns andra orsaker som ligger bakom. Läs mer här:

Tredje och sista passet skulle förhoppningsvis handla om storabborre. Ismetade med mina 6 spön anpassade för just abborre agnade med småmörtar. Eftersom det var första gången jag riktade på abborre i detta vatten så var jag lite osäker. Valde att fiska i en brant där jag tycker att abborrarna borde hålla till. Så var det emellertid inte alls. Blev inte en endaste abborre utan istället 7 gäddor. Känns som att man för närvarande är fast i gäddträsket:)

Vi får se hur det blir här framåt. Tveksamt om det blir fler gäddfisken utan hoppas istället på nått fler abborrfiske eller annat roligt som sik, harr, öring, gös eller lake. Ja vi får se helt enkelt. Tiden går snabbt nu och med jobb och annat så kanske det inte blir så mycket mer isfiske…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar