tisdag 30 maj 2017

Maj - En blank fiskemånad men nu blickar jag framåt...

Maj är på ett sätt den värsta av alla månader för en sportfiskare bosatt i Norrbotten. Vädret kan variera extremt mycket, ibland är det sommar ena dagen och vinter dagen efter. I år har det varit en konstant kylig vår med vinterinslag och kalla nordvindar. Synar man vädret lite närmare så har det sedan i början av april varit en mer eller mindre konstant kamp mellan varm sydluftmassa mot en iskall ishavsluft. Vinnaren i detta väderläge blir allt som oftast södra Sverige medan den största förloraren är Norra Sverige. Två dagar har varmluften lyckats ta sig in över mina domäner, några dagar har den varit nära men resterande dagar har nordvinden segrat. Inte annat än man blir avundsjuk när man samtidigt ser hur förhållandena varit i söder. I helgen var kontrasterna som störst när det snöade i Norrbotten, var 20 grader varmt i Västerbotten och över 30 grader som varmast längre söderut. 

Hos mig blev de sista sjöarna isfria igår, detta är ovanligt sent. Samma sjöar var isfria första veckan i maj för några år sedan. Detta var dock extremt tidigt, det normala är runt 15 – 18 maj. Hade fiskesuget varit riktigt stort hade jag bara behövt åka 10-20 mil söderut så hade jag kunnat fiska i några veckor. Istället för att fiska har jag passat på att sortera mina beten, köpa lite nya prylar, se över fiskeutrustningen och smida lite fiskeplaner. 

På tal om fiskeplaner så är de i mitt fall inte glasklara precis. Visst lär det bli en del fisketurer här framåt men känns ändå som att det inte blir någon större satsning utan istället ett eller två pass per vecka och då under en längre period. Inga maratonpass utan mer halvdagspass och försöka kombinera fisket med saker som campingliv och vandring. Jag kommer jobba större delen av sommaren och så finns det ju annat man vill hinna med och göra. Det lär bli en del gäddfiske nu i början liksom fram emot hösten om fisksuget infinner sig. Men däremellan ser jag fram emot annat fiske. I fjol valde jag ju bort högsommarfisket helt och hållet men så kommer knappast ske i detta år. Kommer inte försöka att vara så resultatinriktad utan krutet ligger i stället på att hitta nya vatten, utveckla mina fiskemetoder men framför allt att bara koppla av och njuta av naturen. 

När jag nu tänker efter inser jag att detta kan vara första gången jag inte fiskat något i maj sedan man började fiska mer frekvent i tonåren. Tyvärr ingen fiskerapport denna månad men lovar minst en, kanske två eller tre under juni. 

På återseende...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar