tisdag 24 oktober 2017

Fiskerapport Oktober – Sjukt fet gädda samt några fler fina fiska

Den 20 oktober förra året var jag ute på höstsäsongens sista fiskepass vilket då resulterade i den höstens tyngsta och längsta gädda, en fisk som mätte hela 120 cm men "bara" 10320 gram. Nu i lördags nästan exakt ett år senare gjorde jag höstens förmodligen sista fiskepass. Tala om punktlighet. Skillnaden denna gång var framförallt termometern som i år visade -7,9 grader. Jag velade faktiskt en hel del fram och tillbaka innan jag tillslut tänkte "va fan jag gör väl ett sista fiske" sen så får det vara nog för denna höst. Nu i efterhand kan jag konstatera att jag gjorde rätt val.

Oktober är väl annars en de månader jag fiskat minst sett genom åren, i alla fall när det gäller gäddfiske. Under en tid bottenmetade jag mycket lake och då var oktober kanske den bästa månaden. Även 2014 fiskade jag en bra bit in i månaden. Ja faktum var att jag och Krister då fiskade så sent som i början av november. Nog om detta, oktober är ingen dålig fiskemånad tvärtom kan fisket vara bra och speciellt de större fiskarna tenderar att dyka upp i allt högre grad i takt med att vattnet kyls av.

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg här på bloggen under namnet "hur många 7+ går det på varje 10+". Efter detta började en serie av sällan skådat slag med gäddor i vikterna 7 – 9,5 kilo. I början av oktober hade det blivit närmare 15 gäddor på raken med dessa vikter och man började nästan undra om man drabbats av en slags förbannelse.

Men så en sen eftermiddag i skymningen när jag var ute och fiskade med Markus Teilus så bröts äntligen förbannelsen. Vi testade ett helt nytt vatten för dagen som jag funderat på bra länge nu. Egentligen visste vi inte mycket om vattnet i fråga utan var mer lite av en magkänslan som fick oss att åka dit. Vi flötestrollade medan vi periodvis även vertikalfiskade. Gäddorna gillade våra jiggar mer än betesfiskar. Kanske var det mycket på grund av att gäddorna var så små. Var detta ett snipvatten kanske? Vi brände flertalet fiskar på flötestrollingen och känslan var även här att sniporna provsmakade våra rätt stora mörtar och lakar. Men så mitt i allt får Markus på nått bättre på vertikalspöet. En skaplig gädda synar ytan och vi ser nu att här finns det bevisligen mer än bara småfisk. Drygt 7 kilo och nu känns det genast mer hoppfullt. Strax därefter hugger det på Markus lake och nu var det åter en bättre fisk på ingång.
Markus visar var skåpet skall stå och drar två fina fiskar i tät följd. Här den största 8,1 kg - 107 cm

Efter detta återgår fisket till det normala, dvs, smågädds rally ett tag innan det är min tur. På Vertikalspöet och en Mieko Predator Spinnertail smäller det på en bättre fisk på 7,32 kg. Eftermiddagen bjuder på lite trögare fiske. Skymningen kommer och Markus berättar några intressanta historier om att de få gäddor som han fått denna tid på dygnet vid flötestrolling i regel varit fina. Vi börjar ta upp spöna ett efter ett då jag plötsligt inte får syn på mitt flöte. Är det mörkret som lurar mig eller? Nej ta mig tusan linan börjar nu löpa ut så visst är det en fisk. Jag skojar med Markus och säger att jag skall bara ta upp denna storgädda innan vi är klara. Han vänder sig om och ser till sin förvåning att jag står med böjt spö och drillar en tillsyntes bättre fisk. Gäddan kommer rätt lätt till båten och först ser den ut som en 5-6 kilos men växer vid båten så Markus får bråttom med håven. Jag skådar fisken i håven medan Markus förbereder vågsäck, våg och kamera. Nja den är inte så lång men då jag tar loss kroken ser jag hur sjukt fet den egentligen är.
 Inte den längsta, tyngsta eller grövsta men lätt den fetaste gädda jag skådat live. Med en längd av 110 cm och vikt på 10210 gram så blir det höstens bästa fisk för min del.

Dagen efter byter vi vatten. Det blir inte lika många hugg som under gårdagen men en händelse lär ettsa sig fast i våra minnen ett bra tag. Det är Markus som får hugget på en "Spinner tail" och speciellt han misstar sig rejält på storleken. Jag tycker däremot att knyckarna ser grymt mäktiga ut men blir ändå överraskad då gäddan äntrar vattenytan. Tyvärr får vi aldrig veta hur stor gäddan var för kroken lossnar just innan den skall håvas. Lätt över 10 kg är vi bägge stensäkra på, skall jag gissa så kan den mycket väl ha vägt runt 12 kilo, tja kanske ännu mer, surt som fan...

Resten av dagen bjuder på några fler gäddor men den där riktiga huggperioden kommer aldrig. Jag lyckas få en godkänd fisk men skulle gärna ha bytt ut den flera gånger om mot den Markus tappade.
Flötestrollade med en gädda som bete och det visade sig funka riktigt bra. Fisken mötte 108 centimter och vägde 8,25 kilo.

I början av månaden fiskade jag en heldag med Krister, vi hade rätt höga förväntningar inför dagen men man kan säga att det sket sig rejält. Strul med båtpluggen, påkörning av sten och huvudvärk var några saker på minuskontot men inte bara det utan fisket var sjukt segt hela dagen igenom. Man kan säga att vi kom ner på jorden igen efter några bra gemensamma fiskepass.

Jag har även fiskat själv en del och fisket har gått helt okej eller kanske lite mer än så. Inga mängdfisken men toppfiskarna har varit godkända och de har trillat in lika frekvent som under förra månaden. Näst sista fiskepasset var det segaste av alla men jag nötte envist och belöningen blev en bättre gädda tillsist. Just sånt gillar jag, att man får belöningen för slitet man gör.
Hugget kom mycket oväntat på grunt vatten när jag drivit av ett djupare område. Men samtidigt så har jag varit med om det förut, att stora gäddor ibland står grunt. Vertikalfiske med "höstdräparn" nr. 1 Mieko Predator Spinner Tail. Vikt: 9220 gram, längd: 110 centimeter.

Höstens förmodligen sista fiskepass blev minnesvärt med en fin fisk över 10 kilo. Verkar börja bli en trend med att avsluta höstfisket med en 10+. Denna fisk kom under en kortare huggperiod mitt på dagen. Högg på flötestrolling och en mört som bete.
Underskattade storleken först. Men då måttbandet visade 115 centimeter var jag rätt säker att den måste väga över 10 kg. Men var inte mycket till marginal då vågen stannade på 10070 gram. Kanske saknades den rätta ryggbredden för den var ändå skapligt fet.

Hösten två största gäddor kom på flötestrolling. Slump eller inte låter jag vara osagt. En fiskemetod som jag egentligen tänkt mig mer av nästa år. Två 10+ på totalt fyra fiskepass är ju helt okej. Själv kallar jag det mer nybörjartur och skickar en tacksamhetens hälsning till Markus Teilus som gett mig en hel del inspiration och tips i valet av utrustning, tackel m.m.

Höstfisket är nu över och det blev faktiskt bättre än förväntat. Hade gärna gjort några fler pass men när väl kylan kom bestämde jag mig för att vinterförvara den sista av mina båtar. Blev totalt 6 fiskepass under oktober och det känns som jag förvaltat fisketiden på ett bra och lämpligt sätt denna höst. Lite tvärtemot förra året då jag mer flaxade runt utan någon tanke eller strategi. Kan även konstatera att jag likt förra året mer eller mindre helt halkat in på gäddfisket.

STATISTIK - OKTOBER 2007
10210 g – 110 cm    0,77      Flötestrolling/mört          2017-10-11 Mats
10070 g – 115 cm         0,66         Flötestrolling, mört                     2017-10-22    Mats
  9220 g – 110 cm         0,69         Vertikal, jigg                               2017-10-15   Mats
  8250 g – 108 cm         0,65         Flötestrolling                              2017-10-12    Mats
  8100 g – 107 cm         0,64         Flötestrolling/lake                       2017-10-11    Markus
  7330 g                                        Trolling, wobbler                         2017-10-08    Mats
  7320 g – 102 cm         0,69        Vertikal/ Spinnertail (norrsken)    2017-10-11 Mats 
 7100 g – 101 cm     0,69    Vertikal/ Spinnertail (blå)       2017-10-11 Markus När jag skriver detta så har isarna börjat lägga sig i mindre grundare vatten runt om i Norrbotten. Som vi vet är detta lite av en mellanperiod då temperaturerna ofta pendlar fram och tillbaka. Jag hade gärna velat ha några milda veckor till men nu när väl kylan kommit får det gärna bli rejält kallt så det blir fina nyisar. Länge sedan jag satsat på ismete innan mars månad. Hoppas bara nu att fiskesuget lever vidare för i så fall finns det en hel del uppslag och tankar i skallen på saker man vill testa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar